icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
3. aug 2018

čo tam po sto chorých ludoch, skutok sa nestal, epidemia neprepukla tradá 🙈🙉🙊

tin007
3. aug 2018

@eva8 Verim, ze klucove je to, ako zodpovedne sa spravaju najma ti prvi nakazeni, ak su v karantene/izolacii, tak sa virus nesiri.
Ved napr. v aprili sme mali v BA 2 pripady osypok a nik dalsi nebol nakazeny.
Taktiez v aprili bol pripad 1 nakazeneho v KE a tiez sa to dalej nesirilo.
Okres Pezinok
Ochorel 45 ročný muž - triaška, únava, exantém na tvári a neskôr na tele, pracuje ako
zdravotnícky pracovník v nemocnici v Rakúsku, kde bol v kontakte s potvrdenými
prípadmi osýpok, očkovaný vakcínou Movivac.
Okres Bratislava – Petržalka
Ochorela 39 ročná žena - slabosť, zimnica, horúčka, na štvrtý deň vyrážka po tvári, bruchu
a chrbte, hlásené cez EWRS, pracuje v Rakúsku. Očkovaná riadne vakcínou Mopavac.
Okres Košice – západ
Ochorel 14 ročný chlapec - exantém, febrility, chorý hospitalizovaný v nemocnici na
Ukrajine, v mieste trvalého bydliska Bila Cerkva. Očkovaný riadne, druh vakcíny
nezistený.

adsumus
3. aug 2018

veriť je pekná vec, ale v boha, čo sa chorob týka treba dať prednosť prevencii.

tin007
3. aug 2018

Bude este "sranda", ked sa zacnu vyskytovat pripady netypickych/subklinickych osypok (uz tu bol opisany 1 pripad - este v januari v BA)
V Portugalsku mali tento rok zo 112 pripadov az 50 takych, ktore nemali vsetky typicke priznaky. Mali len niektore z nich, resp. velmi mierne. A "sranda" je aj to, ze 83 nakazenych, cize 74,1 percent bolo ockovanych 2 a viac davkami vakciny.

adsumus
3. aug 2018

@tin007 poprosíme doložiť tvrdenie

tin007
3. aug 2018

Laskavo ma prestan oslovovat, uz minimalne rok ta o to ziadam, tak to nerob!

tin007
3. aug 2018

Challenging measles case definition: three measles outbreaks in three Health Regions of Portugal, February to April 2018
https://eurosurveillance.org/content/10.2807/15...
Strana 9 http://www.epis.sk/InformacnaCast/Publikacie/Me...

adsumus
3. aug 2018

prvý pacient pacient nula v tvojom outbreaku neočkovaný http://outbreaknewstoday.com/measles-outbreak-r...

ja reagujem na tvoje informácie, či ako to nazvať aby bolo jasne v diskusii o čom tu je reč, prečo nemám na ne reagovať? prečo ti to vadí? je toto tvoje forum, že tu rozhoduješ kto može a nemože prispievať a na koho reagovať? neviem
@tin007

tin007
3. aug 2018

Neoslovuj ma, dobre? Reagovat mozes aj tak, ze ma neoslovis priamo, nezelam si to.

tin007
3. aug 2018

Dolezity je pocet ockovanych ludi (2+ davok), ktori sa nakazili 3/4 zo vsetkych! (nie pacient nula) a tiez vysoky pocet tych, ktori nemali vsetky typicke klinicke priznaky.
Zo 112 nakazenych bolo 111 dospelych od 20 rokov vyssie.

adsumus
3. aug 2018

@tin007 prečo ti vadí, že zareagujem na tvoj príspevok adresne? čo je natom? to ako ked sa dvaja rozprávaju tak sa budeme tváriť, že nie? načo je to dobré? dakujem za vysvetlenie. inak nesuhlasím doležitý je počet plne očkovaných ludí, každý vie, že treba dve očkovacie dávky na plnu ochranu, naše deti nie su plne chránene až do 11 roku života.

tin007
3. aug 2018

Aby sme sa netvarili, ze na SK su len osypky, su vonku mesacne spravy a voila, stale tu mame pripady plne ockovanych, ktori maju mumps (a osypky tiez):
Parotitis epidemica – B 26
- 10-14 ročných: očkovaný riadne, 2x Priorix. Materiál neodobraný.
- 15-19 ročných: očkovaný riadne, 1x Trimovax, 1x Priorix. Sérologicky IgM a IgG pozit.
vírus parotitídy.
http://www.epis.sk/InformacnaCast/Publikacie/Me...

eva8
3. aug 2018

@tin007 presne, dôležité je dodržiavať karanténu, odizolovať prvých chorých a tých, ktorí s nimi prišli do staku. A tých netypických príznakov sa tiež obávam

@adsumus keby si sa rozprávala s istou osobou sama, nepísala by si POPROSÍME, ale poprosím - jednotné číslo. Alebo niekoho zastupuješ? Mňa tiež takéto tvoje príspevky iritujú.
a písané bolo, že 3/4 pacientov bolo očjkovaných dvoma vakcínami, nie deti, ktoré boli očkované jednou vakcínou. Ak sú tie deti nechránené, prečo sa počítajú do percentuálnej zaočkovanosti? Mám mnoho otázok, však?

adsumus
4. aug 2018

@eva8 teba irituje, že si slušne poprosím zdroj tvrdenia, ešte to zdorazniš velkým písmom čo je proti pravidlám, zbytočne upozornovať na svoje príspevky, pripojíš falošne obvinenie, že nezastupujem seba aby si vytvárala o mne zlý obra a potom dáš akože otázku, že ta zaujíma tema to je aka diskusia? ale odpoviem ti aj tak, aj ked si sa ma už pýtala velakrát koho zadtupujem, nikoho okreme seba, som obyčajný rodič, ktorý nepodlieha antivax dezinformáciam otom, že očovanie je zbytočne a škodlive, nie je ani jedno ano druhe, statistiky celočných hodnotení osýpkových epidemii v celej europe su jasne drvivu vetšinu chorých tvoria neočkovaní ludia a ludia očkovaní nedostatočne. pečo sa deti počítaju do zaokčovanosti? 😨😨 do akej? koho tam maju počítať? ked očkuju deti tak sa tam asi počítaju deti, ked budeš očkovať zajace, tak tam budeš počítať zajace, inak nechápem ako sa možeš takto pýtať, prečo sa deti počítaju do zaočkovansti

adsumus
4. aug 2018

Tak nemyslela som si, že niekedy budem Severnej Korey tlieskať, ale je to tu. Podarilo sa im eliminovať osýpky.

http://outbreaknewstoday.com/north-korea-elimin...

teegreen
Odpoveď bola odstránená
eva8
4. aug 2018

@adsumus prepáč, to množné číslo teda E na konci bol teda tvoj preklep. Množné číslo používam len ak hovorím v mene istej skupiny. Neobviňujem, pýtam sa. Píše sa, že kolektívna imunita funguje, ak je toľko a toľko percentná zaočkovanosť. Ty si písala,že deti očkované jednou dávkou proti osýpkam kvôli veku, nemajú vybudovanú dostatočnú obranu. Jednoduchá otázka- počítajú sa do tej percentuálnej zaočkovanosti, alebo nie? Nepíš o zajacoch, prosím (jednotné číslo()

@teegreen niektoré jej linky majú ničo do seba a som rada, že ich dáva

adsumus
4. aug 2018

@eva8 ty sama užívaš množne číslo, každy ho niekedy užije, netreba za tým hladať spiknutie, deti sa počítaju kolko ich bolo z ročníka zaočkovaných, ak sa očkuju v jednom ročníku deti rok za rokom nad 95% nie su epidemie, vola sa to kolektívna imunita. ak sa deti v ročníku prestávaju očkovať ako sa to deje momentálne po celej europe, hlavný príklad ukrajina, kde okrem tisícov prípadov osýpok sa objavuje aj záškrt, zaočkovanosť deti v ročníku klesla na 31% elementary my dear watson takže bud sa budeme očkovať alebo čeliť epidemiam, treba si vybrať lepšiu možnosť.

eva8
4. aug 2018

@adsumus Ďakujem. Čiže deti zaočkované jednou dávkou sa započítavajú do kolektívnej imunity, aj keď si predtým písala, že nie sú chránené

adsumus
4. aug 2018

@eva8 dva pojmy, nerozumieš im, kolektívna imunta a zaočkovanosť v danom ročníku, pokusim sa vysvetliť rozdiel zaočkovanosť v danom ročníku je percento detí, ktoré su začkované bez ohladu nato, či su alebo nie su immune, kolektívna imunita ja skutočnosť, že ak je dostatok ludí v spoločnosti imunnych voči ochoreniu, tak nie su epidemie. vid severná korea, kde dosiahli taký vysoký počet imunnych ludí v celej populácii, že sa im podarilo vyhubiť osýpky uplne, čo je fajn alebo príklad pravých kiahní, kde choroba je taka príšerná, že nikto nešpekulovala a očkoval sa celý svet tak, že sme sa jej zbavili, opakom je klesajuca zaočkovanosť detí v ročníku, ktorá sposobuje vakcinačne diery a umožnuje šírenie chorob, zväčša do krajiny pricestuju s neočkovaným človekom, ten nakazí svoje neočkovane okolie a potom sa očkuju všetci aby zastavili šírenie choroby ako to máme možnosť sledovať v michalovciach, pomedzi to niekto zomrie, nejaké dieťa sa narodí postihnuté, stát vynaloží nemalé peniaze, niektorí pobudnu v karantene mesiac, niektorí v nemocniciach ako kto.

tina1979
4. aug 2018

kto ma aktualnu statistiku z vychodu , kolko , v akom veku , kto bol zassiahnuty osypkami ?

adsumus
4. aug 2018

@tina1979 maju to na uvzmi ale odporučam počkať si po skončení epdemie na všetky výsledky a informácie

eva8
4. aug 2018

@adsumus naozaj som nerozumela, preto som sa pýtala
V rádii v kuse sa hovorilo a hovorí o tom, že kolektívna imunita je, keď je zaočkovanosť nad najprv cca 97%, naskôr stačilo 95%. Myslela som, že sa tie percentá vypočítavajú podľa toho, koľko ľudí na SK je zaočkovaných podľa očkovacieho kalendára (ktorý je pre rôzne ročníky samozrejme iný) na danú chorobu bez ohľadu na vek,prepočítané na celú populáciu Sk. T.j. - napr. ja podľa vtedajších predpisov + moje deti podľa súčasných predpisov atď. Poplietla ma info, že deti očkované jednou vakcínou (kvôli veku) nemôžme považovať za imúnne, teda podľa tejto logiky by sa nemali počítať medzi zaočkovaných na osýpky, až od tých 11 rokov, až keď dostanú druhú dávku sa môžu pokladať za imúnne. Vieš čo myslím? Teda podľa toho by mala byť diera v očkovaní aj u všetkých detí do 11 roku. Ale našťastie to tak nie je. Ďakujem za vysvetlenie.

eva8
4. aug 2018

aj tak si myslím, že skutočná imunita voči danej chorobe (ak by sme chceli zistiť exaktne) by sa dala zistiť kontrolou protilátok v danom organizme, nie len zaočkovanosťou, však plne zaočkovaní tiež sa nakazia a keď sú u nich atypické príznaky, prenášajú chorobu nevedomky ďalej. Viď aj Michalovský okres - vyše 95% zaočkovanosť a bum. Prečo? Lebo bola "diera" v Drahvciach o ktorej písala aj kvieta aj ty a hlavne cigánkovia nedodržiavali karanténu. Samozrejme aj vietor prenesie vírus osýpok, neviem ako dlho prežije bez "hostiteľa"

leeo
4. aug 2018

len ma tak napadlo, ze sa pise o nakazenych aj napriek ockovaniu. Co ak prave to ockovanie zmiernilo priebeh osypok tak, ze sa to neskoncilo smrtou ani v jednom pripade? vedla v krajine zomrelo dieta na tuto nemoc, ktore nebolo ockovane

tin007
4. aug 2018

@tina1979 Mozes si zatial pozriet udaje z RUVZ Michalovce - tu je par info k julu 2018 https://www.ruvzmi.sk/index.php/cinnost-ruvz-v-...
Prehladnejsie su urobene spravy za cele Slovensko, zatial po jun http://www.epis.sk/InformacnaCast/Publikacie/Me...

adsumus
4. aug 2018

@eva8 neviem prečo stále píšeš, že deti očkovane jednou vakcínou nemožno považovať za imunne, oni su imunne ale nie všetky, niektorým asi cca 15% sa imunita vytvorí až po druhej dávke, preto občas choreju deti očkovane jednou dávkou, inak serologicke prehlady sa robia po celom svete ak ťa zaujíma percento imunnych ludí. a kolektívna imunta to čo si zle pochopila z radia to nie je 95% očkovaných deti v danom ročníku, to tvrdia antivaxeri aby mali kvazi argument, že provax su blbí a trepu kraviny, ae ono je to tak, že si niečo sami vymyslia a potom to podsuvaju iným.

tin007
4. aug 2018

@eva8 Eva, ani protilatky ti nemusia zabezpecit, ze sa nenakazis (neplati to len na osypky, ale aj na ine ochorenia).

adsumus
4. aug 2018

@eva8 čo sa týka tých očkovaných, oni nákazu neroznášaju, bolo už viac prípadov, že ochoreli očkovaní a neočkovaní ale na očkovaných sa to zastavilo, neočkovaní to rozniesli dalej. takže toho by som sa bála najmenej.

tin007
4. aug 2018

Japonci mali tiez tento rok epidemiu osypok, kde 33 pripadov boli tzv. modifikovane osypky - spolu ich bolo 99, 71 bolo starsich ako 20 rokov.
Informacie o tom, ze by ockovani s "modifikovanymi" osypkami nesirili ochorenie dalej v studii nie su. Naopak je tam upozornenie na to, ze takto nakazeni lahsie "uniknu" spravnej diagnostike.
https://eurosurveillance.org/content/10.2807/15...