(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@adsumus
súhlas, však práve vďaka tomu pokroku v medicíne ľudia toľko nezomierajú a dožívajú sa dlhovekosti. V minulosti by napr. epidémia osýpok v Drahovciach mohla dopadnúť inak - mohla sa aj viac rozšíriť, poprípade by mohli nastať úmrtia, alebo aj by sa nemuselo narodiť v poriadku diaťatko.
S tým šírením epidémie to asi myslíš tak, že medzi neočkovanými sa nákaza šíri rýchlejšie, ako medzi očkovanými. Nie, že očkovaný nikoho nenakazí, ale že očkovaný sa ťažšie nakazí.
@teegreen ja zato nemožem, že máš vlčiu hmlu a nerozumieš napísanemu textu a chápeš ho uplne ináč, to si musíš vyriešiť ty so sebou. vedela si, že 66% američanov sa očkuje proti chrípke o 5% viac ako rok pred tým?
@eva8 su choroby pri ktorých sa spoliehať na zdravotníkov nevypláca, pretože na nich nie je liek, patria k nim osýpky, možeš iba sledovať ako sa s nimi dieťa vysporiada a či vobec a čakať či po rokoch nezomrie na SSPE. a bohužial aj deti nenarodene sa rodia poškodene aj v sučastnosti, pretože iný spsob ako zabrániť napríklad rubeolovemu syndromu ako byť imnunny a nemať epidemie nie je a to sa dá dosiahnuť len očkovaním, ak sa ludia nebudu očkovať budu musieť prekonávať epidemie a to znamená chore deti, rovnako pri osýpkach. takže zdravotníci ano, ale len do určitej miery a to čo urobili pri osýpkach v osade bolo, že všetkých preočkovali a doočkovali.
@adsumus a sú choroby, pri ktorých sa na zdravotníkov spoliehať vypláca, aj preto sa ľudský život predlžuje ako si písala.. Myslíš, Vari sa v súčasnosti zomiera prevažne len na osýpky a rubeolu? A prečo všetkých bolo potrebné preočkovať? Doočkovať v poriadku. Plus chorých izolovali, neskôr bol zavedený zákaz návštev v nemocnici, zákaz hromadných podujatí, teda aj iné opatrenia. Aj niekde sa písalo, že dezinfikovali izby u rodín s chorými.
ˇAno, organizmus sa s osýpkami usí vysporiadať sám, lieky sú len na zmiernenie symptímov. Ale po užití lieku na zníženie horúčky, nemusíš zomrieť na tú horúčku
@adsumus tak este raz. poprosim ta o ZDROJ tvojho tvrdenia, ze ockovany clovek nevie nakazit dalsieho cloveka. nejdeme pisat basnicky o tom, ze ak som nevidela nazivo more, tak neexistuje. mna ucili na skole jedno, ak nieco vypustim z ust, bud to obhajim, alebo odkazem na studiu. potom vedome klames a zavadzas. takze este raz, poprosim ta o dokaz tohto tvojho tvrdenia. je tam nejaka selektivna inaktivacia RNA ? alebo ockovany organizmus nejako poskodi kapsid virusu, ze sa nevie dalej sirit ?
Pre organizmus je nebezpečná teplota nad 40 stupňov Celzia pre riziko poškodenia mozgu a srdcovo-cievneho systému. Teplota nad 43 stupňov Celzia spôsobuje smrť.
https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/c...
@adsumus Ja si myslím, že očkovanie nazaručuje doživotnú existenciu protilátok, postupne klesajú. Asi sme sa s tým stretli aj v nejakej štúdii, niekto to tu asi niekedy dával. Nestretla si sa s tým, alebo nepamätáš, kto to tu a kde pridával?
Ja som živým príkladom neprítomnosti protilátok žltačky typ A po jej prekonaní v detstve. Dala som sa preto zaočkovať. Známe sú aj prípady opakovaného ochorenia na kiahne po prvom slabom výseve, teda tam tiež neostalo dostatočné množstvo protilátok aj keď k infikovaniu došlo.
V každom prípade, ja som tiež zvedavá, ako to dopadne. Ale najdôležitejšie je chrániť tých najzraniteľnejších a to sa deje.
@adsumus Či existuje vírus v nebezpečnej a menej nebezpečnej forme to neviem posúdiť, myslím si, že skôr nie, vírus osýpok napr. podľa mňa očkovaný organizmus pri nakazení nevie oslabiť, dokáže s ním akurát lepšie bojovať. Ale kým je človek infekčný, je pre jeho okolie jedno, či je očkovaný, či neočkovaný.
Je ale pravda, že pravdepodobnosť nakazenia sa u neočkovaného a toho, kto chorobu neprekonal, rovná takmer 100%.
@kvieta virus v menejnebezpečnej forme si tu vymyslela, tuším, teegren. protilátky samozrejme klesaju po očkovaní, preto je potrebne aj preočkovanie v prípade tetanu okolo 15 až 20 rokov, v prípade chrípky sa treba očkovať každý rok, lebo vírus sa mení, ale pointa nebola toto, pointa bola, že očkovaní nie su zdrojom epidemií, tým su takmer na 100% neočkovaní ludia ako to bolo aj v prípade osýpok toho roku na sk, ktoré zavliekli neočkovaní ludkovia z UK, rok pred tým došli s osýpkami očkovaní ludia a aj napriek tomu, že vystavili nákaze stovky iných ludí, zostalo pri pár prípadoch, jeden dokonca senior, ktorý mal byť imnunny prirodzene, nebol.
@eva8 ja nie som lekárka a svoje dieťa liečim podla odporučaní lekárov, príklad zo života bábetko ochorelo na osýpky a teploty išli nad 40 stupnov, mama sa už lučila s dieťaťom, ale našťastie došiel náhodne kamarát lekár na návštevu a okamžite dostala zábaly v studenej vode, to dieťa nie matka a hned potom sa mu vyhodila vyrážka a potom lekár povedal, že bude dobre, ale ak by neprišiel a rodičia neznížili teplotu ktovieako by to dopadlo. a prečo ťa to trápi, či ja znižujem teplotu?
@minuskad nikdy som netrdila, že očkovaný človek nemože nakaziť ineho človeka, može ak si nevytvorí protilátky alebo mu vyprchaju, neviem kde ste toto nabrali, že ja tvrdím, to može tvrdiť len hlupák, asi máte taku predstavu o ludoch, ktorí očkuju, lebo inak by ste čítali pozornejšie.
@adsumus pretože si napísala, že " ludia nezomieraju na horúčku ale na rozklad orgánov, ktorý zapríčiní vírus. ono lahko sa neočkuje s tvojimi názormi, znížime horučku a dobre. sprostí maju možno štastie, ale možno aj nie." Nechcela som ti odporovať, tak som sa opýtala. Som rada, že si popísala horeuvedený príklad.
@adsumus Ja som len reagovala na Tvoje vyjadrenie v príspevku z 8. septembra, konkrétne:
"...podla mna je to pretože očkovaný človek aj ked ochorie nešíri vírus v jeho nebezpečnej forme."
Nebolo by dobre, keby sa toto tvrdenie udomácnilo ako fakt, nech to už tvrdí ktokoľvek.
Aj bez takýchto tvrdení je očkovanie obhájiteľné ako skvelá prevencia.
@kvieta ono v prípade obrny je to tak, očkovaní ludia šíria vírus, ktorý je ale neškodný, čo sa osýpok týka, je zaujímave prečo očkovaní ludia aj ked ochoreju nenakazia iných ludí alebo aj deti očkovane proti rotavirusom. podla mojho názoru, možem mať názor? je to pretože, vírus aj ked nejaký šíria, ak vobec, nie je schopný nakaziť iných.
@adsumus aha, ale to si mala napísať., že si myslela chrípku. Reagovala si totiž bezpeostredne na moje: "Ano, organizmus sa s osýpkami musí vysporiadať sám, lieky sú len na zmiernenie symptímov. Ale po užití lieku na zníženie horúčky, nemusíš zomrieť na tú horúčku"
Som rada, že sme si to vyjasnili
@adsumus nech sa paci, tu to presne tvrdis. Prestan konecne vsetko prekrucat, neustale klamat, zavadzat a hlavne si vymyslat nove vedecke fakty. Vakcinacia pomaha tvorit protilatky aby organizmus lepsie zareagoval na pripadnu infekciu. Neexistuje ziaden dokaz, ze ockovani ludia po nakazeni nesiria dany virus dalej, je rovnako infekcny, len imunita vie zareagovať rýchlejšie, takze prosim ta prestan klamat. Ty to prezentujes ako fakt, potom pises o svojom nazore. Vedome zavadzas. Ziaden vedecky dokaz si mi doteraz nepredložila, pretoŽe neexistuje. Prestan prosim tu robit z ludi somarov, uz na tvoje nezmyselne komentare reaguju aj ludia, ktori su na tvojej strane.
@minuskad ako pises. Obvinuje druhych z toho, co sama robi. Nieco napise a ked na to druhy reaguje, tak sa bude hadat, ze to nie je tak, ako to je.
@adsumus Táto diskusia je chytaním za slovíčka a čuduj sa svete medzi očkujúcimi-neočkujúcimi, očkujúcimi-očkujúcimi, len nie medzi neočkujúcimi-neočkujúcimi😲 Prečo asi?...
Nemá zmysel sem prispievať v chvate, treba si svoje príspevky po sebe aj prečítať, kým ich človek pustí do éteru, pretože je to vážne, nie je to hra Človeče nehnevaj sa.
Zamysli sa prosím nad tým.
mamina neokčovala, lebo ju vydesili antivax dezinformácie na nete, dnes dáva video svojho ťažko chorého neočkpvaneho dieťaťa.
https://www.kidspot.com.au/news/antivaxxer-mum-...
Toto je cena, ktorú platia deti za šírenie nezmyslov a strachu antivakcinačným hnutím.

@teegreen nie, ty píšeš uplne rovnako ako eva, ja som písala, že očkovaní nie su spušťačmi epidemii, nič viac. či ťa može nakaziť neviem.