icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
12. sep 2018

@eva8 bohužial za epidemiami su neočkovaní ludia, to je holý fakt, spuštaju ich neočkovani a drvivu vetšinu tvoria neočkovaní, to je skutočnosť. s tým sa nedá nič robiť.

6 neočkovaných sa vrátilo z dovolenky s osýpkami

All persons who were exposed during travel were old enough to have received vaccination before travel (infants traveling to areas with endemic measles can be vaccinated at age 6–11 months). Five of the six unvaccinated travelers were unvaccinated because of philosophical objections; among these, one was not eligible to receive MMR vaccine at the time of travel because of pregnancy (4).

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm631...

adsumus
12. sep 2018

mali filozofickú výhradu voči očkovaniu, čo má filzofia s očkovaním? skor boli vydesení na smrť ako tá mamina, ktorá sa tu moc nerieši, čo jej dieťatko ochorelo na čierny kašeľ a priznááva, že preto lebo ju vydesili antivax aktivisti na sociálnych sieťach. a trošku na pobavenie, ked inteligentní a vzdelaní ludia reaguju na antivax nezmysly na sociálnych sieťach 👏:

https://www.boredpanda.com/anti-vaxxer-vaccinat...

adsumus
12. sep 2018

neočkovane dieťa spustilo epidemiu

https://www.kansascity.com/latest-news/article2...

adsumus
12. sep 2018

antivax hnutie odstrašuje klamstvami, napádaním opozície, jej cenzurou a zavádzaním rodičov od očkovania, následkom su epidemie, tvrdí veda:

https://www.cureus.com/articles/13250-the-anti-...

katharines
12. sep 2018

@adsumus to bude tym, ze osypky sposobuje virus, ktory prebehne populaciou, ako chripka. Zatial co u ockovanych sa osypky prejavia na plno, ti ockovani mozu mat netypicke prejavy, ako sa tu uz x stranok pisalo dozadu, a preto su casto zle diagnostikovani. A povedzme si uprimne, lekari casto zle diagnostikuju aj ludi s typickymi prejavmi. Nikde nevysetruju pri chorobe, aky virus clovek ma, rutinne. Takze, pre mna by bola platna studia, len ak by vsetkych chorych komplet vysetrili laboratorne, co sa nerobi. Asi preto, ze by vysledky prekvapili 😉.

adsumus
12. sep 2018

@katharines no to bude určite tým a tie urážky na moju adresu z tvojej strany si pametám, dobre ránko.

adsumus
12. sep 2018

@minuskad inak ty sa snažíš aby si prípadný čitatel utvoril nazor sám? to je pobaviť

katharines
12. sep 2018

@adsumus urazky? To bolo len konstatovanie faktu a nie urazka.
Ved sa dotahujes sa tu s tymi za ockovanie i s tymi, co su proti ockovaniu. Ignotrujes aj fakt, ze deti po ockovani umieraju, alebo su postihnute. Rozumiem, ze kazda minca ma 2 strany, ale tvoje prispevky tiez vnimam ako prekrucanie a nie som ssma. Ono je najlahsie chytat za slovicka, ked nemas relevantne fakty, o ktorych tvrdis, ze su.

adsumus
12. sep 2018

@katharines nie si sama, lebo neočkujuci su presvedčení, že lekári, vedci, očko rodičia klamu a prekrucaju, rposte to je tak, aj ked pred nich postaviš fakt ako delo, oni napíšu, že prekrucaš, podla nich epidemie šíria očkovaní ludia a bodka. a ty si klamár, ked dáš sto epidemii, ktoré rozšírili neočkovaní, tak to je holý fakt a nie tvoje urážanie mojej nie je fakt, ale klamstvo.

"možno zato adsumus nemožem možno je to následok očkovania" 💃

eva8
12. sep 2018

@adsumus to si reagovala na toto?
"samé linky, že neočko jedinec spúšťa epidémiu.... Áno? Ale však keď sú naokolo všetci očkovaní, epidémia by nemala prepuknúť. A niet sa čo báť úmrtí, veď u očkovaných prebehne len mierne a bez následkov. Alebo sa mýlim?"
Doplním: Načo sa potom očkuje a hovorí o kolektívnej imunite, keď príde nezaočkovaný nakazený a aj tak prepukne epidémia tam, kde by nemala kvôli kolektívnej imunite? Hovoríme o inom.
Ako príklad si dávala neprepuknutie epidémie v Bratislave a prepuknutie v Michalovskom okrese. Jediný dôvod ktorý si udávala bol, že v Ba bol vraj nakazený očkovaný a na východe nie. Dovolím si s tým nesúhlasiť. Hlavnou príčinou bola očkovacia diera v dedine. A to, že sa to bleskovo šírilo, bolo neoznámenie výskytu a nezavedenie okamžitých opatrení. Šírili by sa aj tak, ale nie s takou intenzitou. V konečnom dôsledku hovoríme obe o očkovaní ako prevencii vzniku epidémií. Alebo sa mýlim? Potom keď epidémia vznikne tak či tak, (ak sa vyskytne v komunite nezaočkovaný chorý) načo očkovať a tvrdiť, že 95% -ná zaočkovanosť je dostatočná? Jeden z tých 5% sa nezaočkuje a spustí epidémiu. Načo potom očkovať tých 95%? Vieš,čo chcem povedať? Nikdy nebude celý svet z aočkovaný nad 95%

katharines
12. sep 2018

@adsumus dakujem, ze si napisala aku "urazku" mas na mysli. No to nebola urazka. Ja som ta chcela ospravedlnit. A neviem, ci si naozaj neuvedomujes, co pises, sak si to po sebe precitaj, no ja hovorim o prekrucani z tvojej strany. Nieco napises, ako pisala @eva8 vyssie, a potom druhych oznacujes za hlupakov a snazis sa zo svojho vyjadrenia vykrutit.

eva8
12. sep 2018

a ešte sa opäť vrátim k tomuto - prečo vznikla očkovacia diera v dedinke? Nad tým sa nikto nezamýšľa? Bol to len malý experiment na vystrašenie? Prečo sa nerozšírila na celé Slovensko? Lebo v dedine beli všetci preočkovaní a zaočkovaní? Však už choroba sa rozšírila aj mimo dediny, už bola vonku. Alebo lenpreto, že sa nakazili očkovaní, ktorí osýpkami už nikoho ďalej nakaziť nemohli?

adsumus
12. sep 2018

@katharines vobec nie za svojim si stojím a budem stáť a zopakujem to aj milionkrát lebo je nto pravda, za epidemiami su neočkovaní ludia, epidemia za epidemiou a dalšou a pokles zaokčovanosti a nemyslím si to sama, potvrdzuje to jedna vedecka studia za druhou, ano existuju výnimky jedna z miliona a prekrucať nepotrebujem stačí ak budete čítať to, čo píšem a nie to, čo si ymslíte že píšem a ano bola to urážka ale budiž ti odpustene, ja sa viem povzniesť a som velmi daleko od toho aby sa ma taketo hluposti dotýkali, len som chcela upozorniť, že s tvojim náboženským profilom ma to prekvapuje, respektíve mi to nesedí, ale ok.

adsumus
12. sep 2018

@eva8 ludia neboli zaočkovaní, odišli do zahraničia, prišli späť, nakazili iných, došli zdravotníci doočkovali a prečokovali koniec príbehu, tak to chodí vždy, prečo vznikla diera sa man nepýtaj, ale tých, čo odhovaraju iných od očkovania, dezinformáciami.

katharines
12. sep 2018

@adsumus podla mna je urazka, ak tu ludi oznacujes za hlupakov 😉

adsumus
12. sep 2018

@katharines ono to je ale moderné dnes každemu hlupákový tvrdiť aký je mudry a potom to tak aj vyzerá.

katharines
12. sep 2018

@adsumus lenze ty tu ludi nepoznas a oznacujes ich ako hlupakov? A tiez zjavne netusis, co je kriticke myslenie.
A ked chces, aby ta ludia chapali tak, ako to pises, tak v prvom rade si rozmysli, co a ako pises, skor, ako to pustis do eteru.

adsumus
12. sep 2018

@katharines koho som konkretne označila za hlupáka, teba? koho, nikoho a druhá vec, veci sa daju vysvetliť, nemusíte hned kamenovať, chytať za slovíčka a utočiť, potom nevyzeráte v moc dobrom svetle, aj ked ono to je tak ak to je. ked je raz niečo kačka, tak je kačka aj ked sa bude tváriť, že nie je.

katharines
12. sep 2018

@adsumus to akoby si pisala o sebe. 😉. Ved ludia sa ta pytali a ty hned utocny mod a vyjadrenia o hlupakoch.

adsumus
12. sep 2018

@katharines ludia ako ty píšeš sa ma nepýtali ale ma označili za klamárku a podobne opakovane vysmešne a ty si si prikladala, aj ked neni ste v práve, ale to tak býva, každy očkujuci je klamar, farma firma, ovca, lezba, robot, vrah detí a tak dalej a tak dalej. zbytočne sa k tomu vyjadrovať, čo hovoríš na všeky tie epidemie ktoré naštartovali neočkujuci aj im podliehali neočkujuci, nič, že? matke ktorej takmer zomrelo dieťa napíšeš, že ved čo dni 5 si pokašalalo a dobre, lebo nie je tovje keby bolo tvoje na hadičkách v nemocke na pokraji života a smrti asi by si bola menej stoická, možno nie. a ktomu čo si napísala, že nemám kriticke myslenie dalšia urážka a dalšie klamstvo, ale ako píšem čo sa dá čakať ine? nič

adsumus
12. sep 2018

ideme ja prajem vela zdaru v kopaní do faktov a ludí, ktorí sa nimi riadia.

minuskad
12. sep 2018

@adsumus vysmesne?ze ti clovek prida tvoje vyroky, co si tvrdila, sama sebe odporovala je vysmech? ze od teba ziadam zdroj studie, je vysmech? Ze ty vzdy tu tocis o dezinformaciach a sama ich siris? Ved reagovala na to este aj @kvieta , ktora vedie peknu a spravnu diskusiu a
Je to clovek,ktory ockuje, len si ta dovolila napomenut, nech si po sebe aj citas, lebo tu pises nepravdy. A odpovedala si jej, ze je to trapne. Takze ty mozes sirit nepravdy, aj nepodkladat zdroje ale neockujuci nemozu. A nepis mi tu, ze si za tvojim vyrokom stojis. Lebo si tvrdila, ze ockovany clovek chorobu neprenasa. A teraz sa ohanas niecim inym, ze epidemie sposobuju neockovani. Napisala si A a obranujes sa teoriou B

katharines
12. sep 2018

@adsumus pises, ze ti ludia nerozumeju, co pises a sama necitas. Tiez som sa ta pytala a neoznacila ta za nic, ak sa ti tak zdalo, tak to bolo len bezprostredne konstatovanie toho, co vidim. Ty sa asi rada stavias do pozicie trpitelky a ublizenej, vsak? Okrem toho, ak si si vsimla, sme v rovnakej diskusii a vidim, ak sa ta niekto nieco pyta, i to, ako mu odpovedas. A opat opakujes to iste. A co teda povies ty rodicom, ktorym dieta po ockovani zomrelo, alebo je tazko postihnute?
Ja chorobu nezlahcujem, kazdy rodic zomiera strachom, ak je dieta chore, ci uz je to z choroby, alebo po ockovani. No ty stale dookola tocis 1 a ten isty clanok.

katharines
12. sep 2018

@adsumus a co som tu, nikto do teba nekopal. Ty, ako vidim, si vystacis aj sama. Ludia sa ta akurat tak pytaju.

eva8
12. sep 2018

@adsumus čiže očkovacia diera v dedinke vznikla, pretože cigánikovia sa zaujímali o očkovanie a surfovali po internete, antivax ich odhovoril, tak radšej zaplatili pokutu, však? A naraz zmenili názor a sami behali za doktormi a prosili o doočkovanie a preočkovanie už zaočkovaných. Tak tomu mám rozumieť?

Súhlasím s tebou, že očkovanie je zatiaľ najúčinnejšou prevenciou rôznych epidémií.
A môžme zhodnúť v tom, že spúšťačom epidémií sú prevažne nezaočkovaní jedinci (lebo je vyššie riziko, že sa nakazia) Ale nielen nezaočkovaní jedinci, ktorí priniesli chorobu zo zahraničia a nielen to je príčinou epidémií. Alebo sa vrátim kpôvodnému - načo by sa potom hovorilo o kolektívnej imunite? Jedno nevylučuje druhé

eva8
12. sep 2018

@adsumus nič v zlom, ale v tom linku
https://www.boredpanda.com/anti-vaxxer-vaccinat...
sa píše ako obhajovať očkovanie - parafrázujem:
- očkuj svoje deti, lebo zomrú.
- Kto je viac hlúpejší? ten čo verí, že zem je plochá, alebo ten čo neočkuje a riskuje zdravie svojho dieťaťa, kvôli strachu z autizmu?

Všade sa sebecky píše o zdraví SVOJHO dieťaťa v zmysle vášho, lebo nie je zaočkované. Nikto nehľadí na to, že môžu spôsobiť chorobu ostatným. Tomu sa teda povie uvedomelé hájenie očkovania..... + vulgarizmy, ale to sa v súčasnosti už vyskytuje všade. Môj nesúhlas

Jedine sa mi ľúbil príspevok, kde sa opísal príklad s chlórom a sodíkom a prenieslo sa to na ortuť a hliník

eva8
12. sep 2018

58 prípadov osýpok je epidémia?
kopírujem tu uvedený link

eva8
12. sep 2018

@adsumus
musím POOPRAVIŤ tvoj komentár k linku dnes o 4.41:
"6 neočkovaných sa vrátilo z dovolenky s osýpkami"
All persons who were exposed during travel were old enough to have received vaccination before travel (infants traveling to areas with endemic measles can be vaccinated at age 6–11 months). Five of the six unvaccinated travelers were unvaccinated because of philosophical objections; among these, one was not eligible to receive MMR vaccine at the time of travel because of pregnancy (4).

Nie je to pravda, vytrhla si vetu a prekrútila význam celého článku.
Dovolím si ťa poopraviť.
v úvode:
Among the 58 cases, 54 (93😵 were classified as importation-associated, including 13 importations, 13 cases epidemiologically linked to importations, 18 with virologic evidence suggesting recent importation, and 10 linked to cases with virologic evidence of recent importation.
Čiže importovaných bolo 13 prípadov, nakazených 58 (tro je epidémia?).
Z toho, ako si správne uviedla:
No zabudla si na poslednú vetu odstavca:
Six adults had no vaccine documentation available, and one had received 2 valid doses.

Teda článok NEHOVORIL o tom, že:
"6 neočkovaných sa vrátilo z dovolenky s osýpkami"
Ale o tom, že do usa bolo importovaných 13 prípadov s osýpkami, z toho všetky osoby boli vo veku, keď sa mohli zaočkovať pred cestou. Z toho 5 zo šiestich nebolo očkovaných kvôli filozofickým námietkam, jedna nebola zaočkovaná kvôli tehotenstvu. U šiestich cestujúcich chýbala očkovacia dokumentácia, jeden bol zaočkovaný dvakrát.

Teda článok nehovorí o tom, ako nezodpovední dovolenkujúci prinbášajú ako suvenír osýpky

Ale o prenose osýpok (najmä z Filipín), o celkovom výskyte a odporúčaní očkovania pred odchodom z Ameriky:
"Vaccine recommendations for travel outside of North or South America by those born after 1956 who do not have serologic evidence of immunity include the following: 1 dose of MMR vaccine for infants aged 6–11 months and 2 doses of MMR separated by at least 28 days for children aged ≥12 months and adults (4,5).
Taktiež je aj v článu spomenuté zavedenieZAVEDENIE určitých OPATRENÍ, aby sa zabránilo prenosu osýpok:
Prompt identification of patients with suspected measles and implementation of appropriate infection control can reduce transmission in health-care settings "

tin007
12. sep 2018

Nakaza virusom mumpsu od osob, ktore boli proti nemu ockovane pri blizkom kontakte/Transmission of mumps virus from mumps-vaccinated individuals to close contacts

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21983359

kvieta
12. sep 2018

@eva8 Rómovia z výchdsl. dedín ako Drahňov, Pavlovce n.Uhom a pod. v minulosti chodili a žili v UK, hlavne s deťmi, pretože tam na ne dostávali dávky. Mnoho-x ani v škole neoznámili, že dieťa nenastúpi do školy. Zadebnili okná, dvere a odišli, samozrejme na nejaké povinné očkovanie sa vykašľali. Preto sú v týchto komunitách očko diery, preto práve tu prepukol v minulosti mumps (donesený mimochodom tiež s UK rómskou menšinou) a teraz osýpky, tiež donesené z UK tou istou komunitou.
Toto som tu už písala, písalo sa to aj v tlači, TV, stačí to iba prijať ako fakt.