(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@saska.t nepovazujem sa za laika ani v pripade ockovania, vid dnesne pojednavanie 😉 pokutu som nedostal
@tatko_bebe Gratulujeeeem!!! Veľmi pravdepodobné, že o očkovaní vieš viac ako na RUVZ. 😀 My sme mali dávnejšie sezeníčko, každý blud treba obratom vyvrátiť. Tiež sme bez, dúfam, že to tak zostane.
@tatko_bebe Pridavam sa ku gratulaciam. Teraz uz len bojovat proti juvenilnej justicii, lebo oproti tej je pokuta stale este "prijatelne riziko". 😒
@tatko_bebe máš nový fanklub 😉
@aristka nejde mi o fanklub islo len o jednu konkretnu vakcinu a ludia na urade boli celkom prijemni, zaplatime len trovy konania 16eur-ja nie som proti ockovaniu ale mam na kalendar a konkretne vakciny vyhradeny nazor a p.Dr. kt sa tam nahodou objavila sama povedala ze je proti jednej nemenovanej vakcine 😉 ak Ti toto povie priamo epidemiolog kt to sleduje tak neni o com.
@tatko_bebe no ak nie si laik vo vakcinologii tak fajn,hovorila som o väcsine tu a vsetci laici su a gratulujem k tvojmu novemu fanklubu,"zavidim ti ho" 😀 😉 Aku pokutu,bol si predvolany za neocko??
@tatko_bebe 😉
@saska.t aj Tebe to zopakujem nie som proti ockovaniu ani nestojim o fanklub. Mne islo o viackombinaciu a tak som vyhodil pnumokoky a konkretne vakciny, stale ho mozme doockovat od 2-4rokov a asi tak aj spravime. Tkatiez uvazujem aj nad BSGckom ale sma epidemiologicka nam povedala ze so samotnou vakcinou problem nieje ale problem je ze chybaju kalmenizacne sestry a ked BSG pichla sestra so special. do koze tak ako sa ma tak neboli ziadne NU. Problem je ze ich nevedia zaplatit a je ich malo. Za socializmu ockovali iba kalvenizacne sestry, vkacina sa produkovala v Michalanoch a problemy-NU boli takmer nulove. Takze moje predpoklady a nazor na dnesny stav som si len utvrdil. Za vs mozme podakovat dnesnej dobe ze citujem nie su nanic peniaze... od vakcin po prevenciu... a perla na zaver minuly tyzden mali v Komarne epidemiu hep.A vdka sestre kt. pouzivala jednu striekacku opakovane na cca 80pacientov 😕 a medzi nimi bol aj bacilonosic Acka 😀 vraj kvoli peniazom ju nadriadeni nutili ze ma setrit -som im povedal ze to nemyslia vazne ... asi tak dnesne zdravotnictvo
Na pojednavani bola Mgr prava bez judikatury a dipl.epidemiologicka sestra s VOV a nasledne sa objavila Dr. epidemilogicka len cirou nahodou. Konanie bolo profesionalne a sami videli ze sme ockovat dali takze upustili od udelenia pokuty, Mgr. mala doby prehlad o pravnom stave aj ked som jej oponoval vecne dalo sa s nou jednat, edze neslo o nejake maxi odmietanie ockovania. Ale v sprave o poejdneavani som sa aj tak dopustil ohrozenia verejneho zdravia 😀 😀 😀
@tatko_bebe ano ja viem uz sme si o Tom pisali, ja este raz opakujem,nie som proti ludom,ktori ockuju, ci vsetko,alebo len nieco,ja len neznasam,ked mi niekto vykrikuje,ze ohrozujem ludi neockovanim,respektujem nazor kazdeho,kym sa chova slusne.,co sa tu uz nedeje 😉 Dufam,ze si im to na Tom urade nandal a poriadne 😉
@saska.t nie nemam dovod nikomu nadavat teda mam ale nestoji mi to za to. Krikom nic nedosiahnes. Nedali nam pokutu tak je to v pohode, zapisnicu museli preformulovat, obe damy rychlo pochopili ze nie som/sme uplne blbi a ze viem aj o zakone o preistupkoch aj priestupkovom konani aj o vakcinacii a s pravnickou som sa uz len tak bavil o pravnom stave aj o mojej formulacii ze keby mi dali pokutu ze sa odvolam a ze moja formulacia nieje porusenim zakona a bla bla v podstate priatelska debata kt. ma stala kopec nervov jeden den dovolenky a 16eurodukatov a kedze som asi uz disgrafik, tak presne ide o kalmetizacne sestry a BCG vakcinu a bola to hep.B 😅
@tatko_bebe a na zaver tymto chcem podakovat zdruzeniu Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, ze na moj mail vobec nereagovalo 😀
nikto mi realne nic neporadil (cest vynimkam) a zakon zo 67meho o priestupkoch a TZ ovladam z inych situacii celkom dobre 🙄
@tatko_bebe nandal-myslela som odrovnal faktami,nie nadaval a samozrejme vo vsetkej slusnosti 😉
@saska.t moje fakty pri vs ucte si myslim mozno mali nejaku vahu pre epidemiologicku, aj pre tu mladu Mgr prava ale aj tak uz mali v notase pripravene dopredu znenie ze nam pokutu nedaju.. 😀
napriek tomu si nas vypoculi a pokecali sme a slecna alebo p.Mgr. mi sama povedala ze bohuzial je to tak v zakone a museli zacat priestupkove konanie 😉 epidemilogicka cca 60tnicka so mnou suhlasila ze pneumokoky su velmi zriedkave ale koknkretne teraz maju dost meningitid a ze s TBC vid hore je to tak ako je.. Do USA Vas bez BCGcka ani nepustia 😀 hep.A, B v kalendari nieje a pritom je ovela viac pravdepodobnejsie ze ju niekde dostanete aj ked ste ockovany, takze tak.l Tesim sa ze zvitazil zdravy rozum nad systemom
este nieco napriek tomu som si cele konanie legalne nahraval a vyhotovil si tak zvukovy zaznam 😀 -clovek nikdy nevie
@tatko_bebe opisal si realisticky priebeh prejednavania priestupku. tvoj pripad je dokazom,ze spravne konanie nie je ziaden strasiak ..ale konanim v medziach zakona.vysledok konania zalezi na okolnostiach pripadu a aj ulozenie ci neulozenie pripadnej sankcie.
a samozrejme,ze konanie je profesionalne. hadam si len o tom nepochyboval?moj spoluziak tietzo priestupky robi a vidi,ze velmi casto ucastnici konania /neockujuci rodicia/ nielenze nechapu podstatu konania,ale ani ich prejav na konani casto nie v medziach slusnosti ci beznej urovne chovania.a mnohokrat ich argumetny su absolutne mimo realitu.takze potom aj vysledne rozhodnutie potom niekedy je sprevadzane sankciou-pokutou.
je jasne,ze pravnicka nemohla povedat nic ine,len ze konaju v zmysle zakona. v zmysle zakona si spachal priestupok a preto konanie muselo byt zahajene.a vysledkom je rozhodnutie,ze si spachal priestupok.ale posudili,ze vzhladom na okolnosti pripadu nebude ulozena sankcia vo forme pokuty.je to tak?
takze nebolo treba vela nervov.stacilo sa ist poradit s advokatom,ako to prebieha a ake su moznosti. 😉 a nemal si cakat na to,ze ti poradi nejaka zaujmova skupina.mozno mali vela reci,ale odbornost nie.
@alice107 Alica hmm dakujem za popis, ale za prve ja som sa s pravnikom poradil, o priestupkovom zakone uz nieco bohuzial viem aj napriek tomu som sa poradil. Dovolim si tvrdit ze viem viac ako dana slecna Mgr co tam bola. Ja som len konstatoval ako to prebehlo.
Osobne som nepredpokladal ze nam neulozia sankciu kedze mozu a cakal som cca pokutu v nizsich sadzbach a nejake vs.vyjadrenie ako aj bolo ze sme sa dopustili priestupku a poskodili sme tak verejne zdravie.
Spravne konanie mi strach nikdy nenahanalo, nahanala ma len vyska pokuty 😉
Priestupku ako takeho som sa nedopustil a aj keby som siel na sud by som sudcovi tvrdil ze som sa nedopustil pretoze som ockovanie zabezpecil, a nie som proti konkretnemu ockovaniu. Vadi mi konkretna vakcina a ak by bola na trhu ina nemam problem ju pouzit 😉 dokaz mi zamer. Zakon je presne formulovany a sudca je tiez len clovek. Uz som pisal aj 9str. odvolanie na 2stupnovy urad kt. mi poslal 3stranovu odpoved a rozhodnutie prvostupnoveho organu zrusil a dokonca skonstatoval niekolko nasobne porusenie dvoch zakonov 😉
Moj prejav teda nas/matka, otec bol si myslim kludny, profesionalny a vecny. Moje argumenty neboli mimo realitu a v podstate som si ich chcel vypocut pretoze mi draha zakazala aby som ich hned na zaciatku zrusil otazkou aku vysku pokuty uz maju pripravenu-cim som sa chcel vyhnut celej komunikacii a zvladnut to za par min s usmevom na tvari 😀
A ano od zaujmovej skupiny som ocakaval aspon trapnu email odpoved-nezmohli sa na nic(ocakaval som ze sa podelia o skusenosti)
@tatko_bebe ak sa mozem opytat preco ste sa dostali az k priestupkovemu konaniu ked nie ste proti ockovaniu len mate nejake fynechane? Nebyva ako prve kolo len nejaky pohovor na urade ? Alebo tam sa situacia nevysvetlila a tak vas poslali dalej?
@leishmania neviem o nejakych pohovoroch dostali hlasenie od nasej pediatricky zacali konanie vyziadali si nase udaje a predvolali. Vs v zmysle zakona o priestupkoch aj ked je v ich pripade hodne chyb, ale zakon je zo 67meho a prekryva sa s novym o ochrane osobnych udajov atd, vo vseobecnosti sa da povedat ze aj ked by sli nad ramec zakona o priestupkoch a zakona o zdrav.starostlivosti generalna prokuratura ich postup uz schvalila a urad na ochranu osobnych udajov nie.. a teraz je podanie na ustavnom sude tak si vyber.
Nechcel by som to riesit ani ako sudca... 😉
Takze sme dostali hned predvolanie a ukoncilo sa zapisnicou
tatko_bebe nedali ste dieťatko oćkovať MMR vakcínou?
@tatko_bebe ja som ani v najmensom nepisala o tebe,zeby si konal nejak nevhodne pred komisiou.dufam,ze si to pochopil. 😉
no to,ci ty tvrdis,ci si sa priestupku dopustil je vlastne nepodstatne.podstatne je ,co je uvedene v rozhodnuti,ktore ti bude dorucene.chapes? samozrejme,ze ty sa mozes branit a tvrdit,ze si sa priestupku nedopustil.ale skutocnost je taka,ze dopustil.ale mozes sa odvolat na sud,ak by si nesuhasil s vydanym rozhodnutim.
rada citam,,ze si sa poradil s pravnikom skor ,ako si isliel na konanie.ale prepac mi,je mi smiesny u vzdelaneho cloveka vyrok o tom,ze v oblasti spravneho knania v ktorom nie je odbornik vie vac,,ako prave ten odbornik,co posobi prave na tomto pravnom useku. 😀to hadam nemyslis vazne?
ale tak podobne tvrdenia som na sk pocula niekedy aj od niektorych ucastnikov sudneho konania .aj moji kolegovia.vraj oni vedia viac ako konkretny sudca ci prokurator. 8-
vies,nestaci nejaky zakon precitt.musis ho vediet aplikovat v praxi a to presne na konkretny pripad.precitanie zakona este z nikoho odbornika nerobi.
pravdu povediac ma prekvapil tvoj vyrok od teba.
no a co sa tyka pokuty,tak dobry advokat by ti biol hned povedal,ci ti hrozi pokuta ,ci nie uz s poznania skuutkoveho stavu veci.asle chapem,ze si mal stres z tej pokuty.zalezi pravda aj na financnej situacii.
@tatko_bebe aha, lebo znamu si len predvolali na ruvz kdesasnou porozpravali, vysvetlovali jejrizika neockovania, ona im vysvetlila dovody preco svoje najmladsie dieta zatial odmietaockovat, ale to bol cisto rozhovor ziadne prieupkove konanie, aspon tak mi to hovorila...no dalej neviem akoto bude, musim sa jej opytat ci to ma tym vlastne ukoncene alebo juposunuli dalejniekam... prepac pisem z tabletu a blbne medzernik
Ide napr. o to ze urad argumentuje ze sme sa dopustili priestupku a mozu si na zaklade zakona o priestukovom konani vypytat nase osobne udaje a argumentuju vsak aj policia to tak robi, ale ak su tu pravnici nieje to take jednoduche ako sa to snazia prezentovat a vobec nie pausalizovatelne ze ano neockovali ste na zaklade podozrenia mozme zacat pouzivat Vase osobne udaje...
Ak totizto policia niekde nasnima Vasu SPZ tak maju jednoznacny dokaz ze ide o priestupok a konaju v zmysle zakona ale tuna ten dokaz nieje ale to je asi na dlhsiu debatu
@alice107 myslim to vazne ze ked absolventka co nema ani judikaturu robi na RUVZ mimimum casu tak realne asi ani na to sude este nikdy nebola a o TZ prd vie. Bez urazky
Ano nestaci si zakon precitat preto som uviedol realny priklad 9st.odvolanie kt asi nebolo prilis od veci ked malo viac ze pozitivny ucinok. Ospravedlnujem sa ak som Ta prekvapil, nechcem dehonestovat ziaden stav a profesiu a uz vobec nie pravny stav.
Dobry advokat mi povedal ze mam cakat pokutu 🙂
@tatko_bebe aku judikaturu? zakony maju judikatury,nie pravnici. ti maju justicne a advokatske skusky.-D skor ako posudis moju odbornost, ci som bola niekdy na sude,skus viac popracovat na svojom pravnom vedomi.a to myslim .vazne. 😉
@alice107 ach jaj ok prepac aj tak nerozumiem co sa pytas aha uz rozumiem formuloval som to velmi nepresne takze myslel som JUDr ako doktorat z prava, neboj zaklady ovladam a pravne vedomie ake take mam, Tvoju odbornost nespochybnujem, ani som to nenaznacil. Pisal som o Mgr co bola pritomna ze ked nema doktorat tak asi moc velku prax nema
Pobavila som sa opäť. Vraj konania prebiehajú profesionálne. Ano, možno, ale ako kde. V Trnave určite nie. Pani odborníčka mala info aké mala, na pobavenie stačilo. Jediné bubu z ich strany bolo:" Ak vám dieťa spadne, rozbije si kolienko a dostane tetanus? Teraz budú majstrovstvá na UKrajine, čo ak odtiaľ niečo niekto prinesie?" Žiadny iný argument v prospech očkovania od nich nezaznel, nezaznela jediná veta, ktorá by tápajúceho rodiča donútila zamyslieť sa, či naozaj očkovať, či nie. Právnik sa cítil previnile, že tam musí sedieť, uznali, že sme dobre pripravení, info máme naštudované, onko ochorenia máme zvládnutejšie ako ona-pani Dr. A právnik, s ktorým sme sa radili vopred, presne nás upozornil, aké finty budú na nás skúšať, čo sa týka právnej podstaty veci. 😉
Jedna smutná fraška za naše peniaze. Píšem konkrétne o TT, viem, že v iných mestách majú konania i iné priebehy, ale u nás určite nie profesionálne. 😀 😢
@abbey1 Dr. tam nebola na to aby nejako argumentovala. S tetanom mala celkom pravdu a Ukrajina bol pokus, snazila sa len vysvetlit ze niektore ockovania su fakt nevyhnutne. Ale neodsudzujem nikoho a prosim aby si neodsudzovala moj nazor.
S UA myslela asi TBC co je tam dost rozsirene 😀 ale o tom sa moc nehovori. Ja by som ludom na vychode dal BCG povinne.
Ja som takyto a nielen ja priebeh neocakaval. Ocakaval som pokutu od 60-300eur a agresivnu atmosferu, kde bude niekto erudovany robit bububu (nastastie jediny erudovany bol mimoriadne priatelsky) a nakoniec nam to daju vyzrat v podobe vysokej pokuty+ oznacia nas za ohrozitelov verejneho zdravia co sa aj stalo 🙂