icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

aristka
8. aug 2013

@bubulka722 keby som sepsu vyliečila bylinkami alebo pneumóniu alebo otravy alebo meningitídu alebo komplikácie chrípky a pod.potom by som tie lieky podávať nemusela ..ja to nazývam lieky ,lebo zachraňujú nám ľudský život a tie bylinky ,keďže nie každý má pri sebe nejakú babku bylinkárku ako ty 🙂 ,môžu tak isto ublížiť a tak isto vyvolať anafylaktický šok a následnú smrť a komplikácie ako tie lieky.....a k domácim pôrodom sa už nevyjadrujem ,aj kto chce si to zariadi a porodí doma ,kto nie tak nie....inak odviesť pôrod je tiež pod prvou pomocou ,takže by som určite vedela čo robiť.....

aristka
8. aug 2013

@aristka na situácie rôzneho typu ,čo sa zdravia týka som zvyknutá,takže panika z mojej strany by nebola.... 😉

bubulka722
8. aug 2013

@aristka Zase tá istá pesnička. Ja som sa doteraz ku klasickej liečbe dostatočne vyjadrila v zmysle, že pri mnohých ochoreniach je možná oveľa šetrnejšia liečba ako je plošne podávaná a ty sem zase ťaháš extrémy. Nevidím veci čierno-bielo a som ochotná podstúpiť NU klasickej medicíny v prípade ak benefit prevyšuje riziko. Neviem čo je na tom nepochopiteľné...
O domácich pôrodoch v tejto krajine je to tak ako to je a dúfam, že sa žienkam podarí presadiť aspoň ľudský a čo najprirodzenejší priebeh pôrodu v našich nemocniciach a verím, že sa konečne zobudí aj personál, ktorý bude svoju prácu brať ako naozajstné poslanie ľuďom pomáhať a nie ich pri čo najmenšej "neposlušnosti" buzerovať.
Prajem ti aby si bola aj ty tým svetlým príkladom. 😉

sharmana
13. aug 2013

@adsumus tam je napísané že môže sa preniesť uhryznutím, hlavne že ty tu píšeš o tom, že dieťa dostalo uhryznutím hep. B a už ideme celý svet očkovať... ty strašne zveličuješ každú s prepáčením kravinu a z komára robíš mamuta... je to smiešne... aj z komára môžeš dostať maláriu inak, tak si rýchlo kúp repelent, aby si na teba nesadol... prepáč, ale to je až hysterické, tie niektoré tvoje akože argumenty na očkovanie každej choroby...

sharmana
13. aug 2013

@aristka "a rómske deti majú hepatitídu b aj od rodičov,nielen hepatitídu a z hygieny a aj tie prostitútky ,ktoré sa vyskytujú všade aj narkomani tvrdých drog majú detičky,ale tam ako aj u rómskych detí je to od narodenia podchytené a sú liečené....a heaptitída sa prenáša všetkými telesnými tekutinami a má veľmi dobrú odolnosť a prežitie v akýchkoľvek podmienkach...a ak sexuješ s niekým komu si nevydala zdravotnú dokumentáciu,to znamená,že nevieš či tú hepatitídu má alebo nemá tak ak ju má pravdepodobnosť nakazenia je obrovská."

áno, ale stále sú to rizikové skupiny, takých chorôb je fakt xy na to, aby sme dávali všetko očkovať... a stačí to dať v dospelosti, ak niekto bude chcieť... ak niekto ide do postele z prostitútkou, prepáč, tak si sá môže za to, čo dostane... so spoluobčanom z osady tvoje deti tiež asi spávať nebudú a ak niekto spáva s narkomanom, tak isto riskuje smrtelnú HIV, ktorá sa nedá vyliečiť vôbec ... takže nie, toto nie sú argumenty na očkovanie, to je stále na dobrovolnosti.. hep. B nie je epidemická, sú to skôr oblasti a rizikové skupiny s výskytom...

sharmana
13. aug 2013

@aristka som zo západu, z hlavného mesta a inzulínky sa tu nepovalujú po zemi a na ihriskách len tak.... je pravda, že koncom 90tych rokov som ich videla na pieskoviskách v Petržalke, ale posledné roky som nenarazila ani raz... takže to je taká pravdepodobnosť, že sa každé dieťa napichne na inzulínku na pieskovisku, jak že stretneš slona na ceste... no pravdupovediac, slona som videla viackrát, aj ked v telke a v zoo 😉 môžeš natrafiť, netvrdím že nie, ale nie je to dôvod na povinné očkovanie...

aristka
13. aug 2013

@sharmana ,ale možno moje alebo tvoje dieťa si privedie domov afrického černocha a je problém,čo zakážeš jej ho ...a s tými inzulínkami by som nebola taká hrdinka ...dobre viem čo je v hlavnom meste a hlavne prisťahovalci ,tak potom aj hlavné mesto je riziko s výskytom...a proti hepatitíde aj keby nebolo povinné by som ja určite dala..

adsumus
autor
14. aug 2013

@sharmana Ja nič nezveličujem, neviem kde si to nabrala. Prenos hepatitídy pohryznutím je možný, bol aj zaznamenaný, tak si vyprosím tú hystériu.

Tu máš konkrétny prípad, kde došlo k prenosu Hepatitídy B cez uhryznutie.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15911449

Tu dokonca v detskom centre:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2626287

A tu máš odsledovanú frekvenciu uhryznutí za 3,5 roka 133 detí sa pohrýzlo 224 krát
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC285...

Mimochodom,každý kto má deti, vie, že HRYZU. Takže si svoje hysterické hodnotenia nabudúce nechaj pre seba, ja ťa tiež radšej nehodnotím.

ifkael
14. aug 2013

U nas sa vyskytla hepatitida typu E... na ruvznechapali kde sa to tu nabralo, vyskyt v europe minimalny.

Ma to muzova zamestnankyna- cize kazdy z muzovej prace kazdy tyzden po dobu dvoch mesiacov na odber krvi... nikdy neviete kde to mozte chytit

aristka
14. aug 2013

@ifkael no čom som sa dočítala najviac a vyskytuje v napr. Mexiku ,Pakistan ,Indonézia a je to tak ako hep.a choroba špinavých rúk..takže je kľudne možné ,že ju k nám turisti alebo aj naši občania doviedli zo zahraničia ...takže je to reálne...

ifkael
14. aug 2013

@aristka ano, vyskyt som nasla kde prevazne je... Lekari ano nechceli verit.

Tak sme sledovana obec...

sharmana
14. aug 2013

@adsumus však v tvojom zdroji sa vôbec nepíše, že by bol výskyt uhryznutia a dokázaného prenosu hep. B vysoký, takže neviem o čom tu mna a ostatných presviedčaš.. ved tá štúdia je robený výskum v nejakej škôlke či jasliach, to je akože vzorka pre celý svet?
tam riešili kolko krát a v akej časovej intenzite sa deti uhryznú.. dalej je tam uvedené, že uhryznutie do krvi je medzi detmi zriedkavé a že zo slín, ktoré sa dostanú len na pokožku dieťa nedostane hep. B... takže tvoje tvrdenia a argumenty nie sú postavené o NIČ... vždy prečítaš len to čo sa ti hodí, nejaký srdcervúci príbeh o jednom uhryznutí a na tom staviaš, že sa máme dať všetci očkovať...
a aj ten prípad bol možno len náhodný prípad, lebo to dieťa bolo nejaké neprispôsobivé, potom tam riešili uhryznutia retardovaných detí... no tak možno bolo z asociálnej rodiny, ktoré mohlo mať hep. B...
a na Slovensku je kolko prípadov uhryznutia a prenosu hep. B?
ved aj v Afrike je malária, preto sa nemusíme na nu očkovať tu na SK... v tomto ja vidím bud hystériu alebo úmyselné vyvolávanie pocitu nebezpečenstva u mamičiek, ktoré ako vieme majú potrebu svoje deti chrániť, tak uveria každej pikovine...

sharmana
14. aug 2013

@aristka ak bude mať tvoja dcéra či moja partnera z 3. sveta, môže si priniesť XY chorôb, smrtelných na ktoré sa neočkuje, alebo očkuje, ale ani ta nenapadnú... mala by si ju dať zaočkovať potom aj na maláriu, lebo možno sa stretne naulici s Afroameričanom.... To je taká pravdepodobnosť, že sa tu teraz všetky dievky vydajú do Kene, či Ameriky, že až...

a koniec koncov sa môže dať očkovať v dospelosti... kedže sa dá očkovať aj v dospelosti, tak nevidím dôvod na očkovanie malého dieťaťa, ak hovoríme o riziku prenosu hep. B pohlavným stykom... to že si deti vedia vytvárať lepšie protilátky v destve je možné, ale nie je dokázané, že by v dospelosti nevedeli vytvoriť rovnako kvalitné protilátky, inak by sa presa očkovať proti hep. B v dospelosti nemalo zmysel, že áno... alebo je to úplne zbytočná vakcína, ktorú ked si dám v dospelosti, tak má efekt placeba?

aristka
14. aug 2013

@sharmana určite je lepšia cesta očkovať v dectve lebo je tam vyššia pravdepodobnosť tvorby vysokého percenta protilátok ako v dospelosti ,to je dokázané a hepatitídu b si neprenesieš len pohl.stykom ,ale aj špinavými rukami,ty s dieťatom nechodíš do obchodu ,nechytáš nákupný košík ,tak ako si dokážeš preniesť hep.A aj špinavými rukami si prenesieš hep.b z jednoduchého dôvodu neviem ako dodržujú hygienu druhé osoby a preto neviem s čim prišli do styku a či si tie ruky umývajú ....zákazníci v obchodoch nemusia mať zdravotný preukaz,tak ako tí čo robia s potravinami a potom je tu aj otázka v dospelosti ak dieťa začne pohl,žiť ,cestuje sa do zahraničia ,chodíme na kúpaliská,tých miest prenosu je veľmi veľa,vieš napríklad o tom ,že ak si sadneš na verejné wc a predtým tam bol človek nakazený pohl.chorobou,jej prenos týmto spôsobom je minimálny a to aj na kúpalisku,ale u hepatitídy to neplatí.... ...ja deti očkované mám a mne to nepríde zbytočné očkovanie...

aristka
14. aug 2013

@sharmana dievky sa nevydávajú do kene a ameriky ,ale tí ľudia prichádzajú k nám...aj z iných tretých krajín a pre mládež sú v tejto dobe exklúzívny a inak s tou maláriou by som až tak nesrandovala ,komáre ,ktoré ju prenášajú sa na slovensku sa už vyskytujú takže je to len otázka času ,inak na maláriu očkovanie nie je ,len lieky ...

kvieta
14. aug 2013

@aristka pectore nedávno pridala do fotoblogu info, že už existuje aj vakcína na maláriu. Viac info vo fotoblogu Povinné očkovanie a jeho zmysel https://www.modrykonik.sk/skupina/1838/?q=malária

aristka
14. aug 2013

@kvieta tak to by bolo skvelé ,ale ešte to bude dlho trvať,kým sa to dostane do obehu a zomrie ešte veľa detičiek....

sharmana
14. aug 2013

"Nejdůležitější je prevence u lidí cestujících do malarických oblastí. Tito lidé jsou speciálně očkováni na soubor tropických nemocí, především na malárii. Avšak díky rychle postupující rezistenci parazitů na léky proti malárii (antimalarika) je to stále více problematické."

http://nemoci.vitalion.cz/malarie/

ja si odjakživa pamätám, že sa očkovalo proti malárii pri vycestovaní do Afriky, teda v odporúčaniach to vždy bolo

áno, mení sa klíma, všeličo sa môže zmeniť jedného dňa, to nepopieram...

aristka
14. aug 2013

@sharmana neviem ako v čechách ,ale u nás nemám znalosť lebo ako je písané v tomto článku od
@kvieta doterajšia účinnosť očkovacej látky bola veľmi minimálna až zbytočné si ju vôbec dávať a preto ľudia cestujúci do týchto krajín idú vybavený antimalarikami

sharmana
14. aug 2013

@aristka vid príspevok hore

a tu: http://tech.sme.sk/c/6899334/nova-vakcina-ochra...
je to síce vo vývoji, ale možno poteší, ked sem priletia tie komáre o 20 rokov....

sharmana
14. aug 2013

@aristka pozri, to je len na margo toho, že ma určite častejšie uštipne komár než uhryzie dieťa s hep. B..... 😉
a že sem cestujú aj chlapci z 3. krajín je síce pravda, ale všade vo svete je toho omnoho viacej a nikde nie je epidémia hep. B..... a nikdy ani nebola... môžeš ju dostať, rovnako ako HIV.... a ak sa dievka vyspí s chlapcom a dostane HIV, tak si môže vakcínu proti hep. B strčiť niekam, hlavne ak jej prepukne choroba do AIDS.... takže vedieť čo to o svojom partnerovi je najpodstatnejšia ochrana a nie vakcína.... zas tolko tých junákov tu nemáme z Afriky... a čo zas ja viem, tak imigračná politika je už dost prísna na Sk a zas každý prisťahovalec, že by mal hep. B, je pritiahnuté za vlasy... stále je to o tom, že "čo ak".... to nie je dôvod na očkovanie 15. mesačného dieťaťa...

aristka
14. aug 2013

@sharmana tak tých junákov len v blave je dosť a sú to aj tzv.turisti,ktorý pracujú v rakúsku a bývajú v blave a šanca na nakazenie hep.b je väčšia ako aids lebo nato nepotrebuješ pohl.styk a už som niekde písala ,že aj na slovensku máme generáciu hepatitídy b a dokonca c okolo 50rokov hore ,kedy ani nevedia,že niečo majú alebo prekonali a teraz sa nm to ukazuje lebo ak ide na operáciu alebo celkovo na hospitalizáciu do špitála robia sa aj vyš.na tieto choroby pri príjme aj pre našu ochranu a ochranu iných pac. a máme to aj na slovensku ...to nemusí byť hneď epidémia alebo pandémia...alebo možno by aj mohla byť ,ale ťažko sa to dá zistiť lebo táto diagnóza môže veľmi dlho bezpríznaková o to je potom agresívnejšia a tým pádom sa u každého môže prejaviť v inom časovom období aj niekoľko rokov a nedokážeme to dať do súvisu s inými nakazeniami ,lebo nedokážeme povedať kedy sa ten človek nakazil...ale pri hep.A je to iné ....

sharmana
14. aug 2013

@aristka a všetci majú hep. B? kolko ich je, 1500? prečo by tí turisti a všetci mali mat túto chorobu... ved to nie je dokázané.... to všetci môžu mať aj HIV, nie?
nakazenie hep. B a HIV je rovnako vysoké, pokial sa stretneš s nakazenou osobou a vyspíš sa s nou.... to uhryznutie nerátam, to sú ojedinelé prípady, a aj orálnym stykom môžeš dostat HIV, rovnako transfúziou krvi alebo krv infikovaného do otvorenej rany atd....
je rozdiel hovoriť, kolko je nakazených hep. B a HIV na SK a či je vyššie riziko nakazenia jednou či druhou chorobou... vždy záleží od oblasti, riz. skupín, zamestnania, náhody.... povinné očkovanie by malo byť len také, ktoré má predísť epidémii či pandémii, ostatné by mali byť dobrovolné... a vždy by mali mať riadny výskum, nie na prdi upravenej vzorke urobenej čisto farmaceutickými firmami....
a nie je to náhodou tak, že hep. B ti zistia pri klasickom krvnom obraze počas preventívky? preventívku si človek predsa robieva raz za 2 roky.....

adsumus
autor
14. aug 2013

@sharmana No vidím, že máš v celej veci úplne jasno. Pripájam vyjadrenie odborníka na začatie očkovania v Čechách, pre teba je to možno strašenie a riziko si vyhodnocuješ nízko, ale ja to beriem vážne a nevidím najmenší dôvod prečo by som nemala svoje dieťa chrániť jedinou prevenciou proti hepatitíde b-očkovaním.

Citujem z článku ":V naší populaci, kdy výsledky sérologických přehledů potvrdily v r. 1996 prevalenci anti-Hbs protilátek u dětí ve věku pět až devět let, by to bylo ve 3,6 procentech. To znamená, že v naší populaci (čítající dnes cca 90 000 dětí v ročníku) by šlo o cca 3 240 dětí ročně. Pokud by z nich u 2,1 procenta došlo později v dospělém věku k úmrtí na uvedené diagnózy, v číselném vyjádření by to v absolutních číslech znamenalo 68 osob ročně, u kterých by bylo možno tímto očkováním v raném dětském věku později zabránit úmrtí na cirhózu jater nebo na primární karcinom jater. Tento argument zřejmě nepotřebuje další komentář a byl důvodem pro návrh do očkovacího kalendáře pravidelných očkování zavést i očkování proti VHB u dětí do jednoho roku věku. "

http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-li...

natas4
14. aug 2013

@sharmana no to by ma zaujimalo, kolko ludi chodi na pravidelne preventivne kontroly 😀 😀 😀 tipujem velmi male percento ...proti malarii sa ZATIAL neockuje, podavaju sa antimalarika
a moja oblubena stranka http://www.slobodavockovani.sk/news/tomu-kto-vy... 😅

aristka
14. aug 2013

@sharmana hepatitídu ti nezistia pri klasickom vyšetrnení ani pri ko a ani pri preventívke ,nato je špeciálne vyš a pokiaľ nie je dôvod ho robiť tak ti ho neurobia a to je problém tejto choroby ,že veľmi dlho prebieha skryto,čo sa týka krvných transfúzii ,každý jedinec čo daruje krv sa vyšetruje na tieto choroby a nemôžeš porovnávať prenos HIV a hepatitídy ,už ti to tu bolo toľko krát vysvetlované,že ti to asi nevysvetlím a cudzinci k nám nosia tieto choroby,viem o čom hovorím a tí cudzinci nám chodia aj do obchodov a aj ľudia čo sú u nás nakazený tu žijú medzi nami a môžu kľudne roznášať ďalej ...prosím ťa prečítaj si niečo o tejto chorobe aký ľahký je jej prenos a možno už pochopíš..apropo dám ti príklad môj syn mal zvýšenú hladinu hladinu bilirubínu a na margo toho mu robili serológiu na hepatitídu ,takže asi to nebude také ojedinelé ochorenie ,nehovoriac mál vtedy 5 rokov a nebývame v rizikovej skupine a ani oblasti...chvalabohu mali sme to negytívne...keďže tých hepatitíd je viac...

sharmana
15. aug 2013

@adsumus a v tom je ten rozdiel... ty nevidíš dôvod, prečo by si si nechránila dieťa.... a ja nevidím dôvod, kedže nie som z rizikovej oblasti, ani z osady, ani narkomanka a nemáme s mm hep. B, prečo by som svoje dieťa mala očkovať niekolko mesačné na hep. B, ked môže byť očkovaná v dospelosti.... a o tomto to je...
právo na výber!
ked som si prečítala zopár článkov od lekárov, tak mi z toho prišlo len to, že je agresívnejší ten vírus, ale žiadna štúdia nepoukazuje, že je tu vysoký výskyt tohto vírusu... a je len v rizikových skupinách a oblastiach s romskym obyvatelstvom... a dokonca za posledných 25 rokov sa počet znížil, pričom očkovanie je od roku 1998 zavedené... a to nie je 25 rokov, ale len 15 a u nás sú nakazení hlavne dospelí ludia, takže očkovanie na tom nemá zatial zásluhu, kedže predpokladám že väčšina 15 ročných nesexuje hlava nehlava... a tí čo sexujú aj v skoršom veku sú zas len tí z osád...

nikde som nenapísala, že očkovanie proti hep. B je neučinne alebo že je na nič... nepovažujem ho za nutné v detstve
zvýšený počet nakazenia z matky na dieťa pri pôrode je v Ázii (čo si budeme nahovárať, ved prostitutky v Thajsku majú všetko v paži), takže tam je dôležié, aby bola zaočkovaná žena, ktorá chce sexuálne žiť, to znamená, pred začatím sexuálneho života a nie vo veku, ked začne pit kakao z pohára 😉

Okrem toho na Slovensku sa v tehotenstve robia testy aj na hep. A, B HIV, ja si to pamätám na tom lístku, ked mi brala sestrička krv... takže si myslím, že pokial sa človek venuje pravidelne prevenciám a je opatrný, očkovanie v rannom veku nie je nutné.. v dospelosti je to na zváženie samozrejme

adsumus
autor
15. aug 2013

@sharmana Ćítala som o prenosoch tohto ochorenia aj u zubára, v Amerike dokonca volali na vyšetrenie ľudí potom ako sa zistilo, že mohol nakaziť svojich pacientov. Stať sa to môže aj u nás a nikdy sa nedozvieš ako došlo k prenosu.
http://www.theprovince.com/news/Burnaby+fake+de...

sharmana
15. aug 2013

@aristka v tehotenstve sa robí testovanie krvi HBsAG, tak isto aj pri pečenových testoch, ked si žena dáva predpisovať antikoncepciu a mám pocit, že je to aj pri preventívkach, prípadne vírus naznačujú asi aj iné hodnoty a lekár by mal predsa určiť dôležitost dalsích vyšetrení....
ak niekto zanedbáva svoje zdravie, tak je celkovo rizikovým človekom pre seba i okolie, môže mať XY aj iných prenosných chorôb a nie len pohlavne prenosných...
porovnávanie HIV a hep. B bolo len na margo, že sa treba hlavne chrániť, lebo ked aj budeš očkovaná na hep. B, neuchráni ta to pred ostatnými prenosnými chorobami, takže áno, partneri by mali o sebe vedieť viac než to meno... férové by bolo vyšetrenie oboch partnerov a až potom sexuálne žiť...
v detstve to ešte nutné nie je, očkovanie môže prebehnúť aj v dospelosti alebo pred začatím sexuálneho života...

adsumus
autor
15. aug 2013

@sharmana A ešte si treba uvedomiť, že so zrušením povinného očkovania dôjde na Slovensku k poklesu zaočkovanosti a to práve v najrizikovejších skupinách, práve u tých, ktorí majú celú prevenciu a ochranu zdravia svojho a svojho okolia na háčiku zavesenú. A napriek tomu budú mať prístup k zdravotníckym službám a budeme sa s nimi u lekára aj u zubára stretávať.