icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
19. aug 2013

@nae Nie, nie mňa nepresmeruješ, nemám, zaplať si, ak ťa to tak nesmierne zaujíma.

adsumus
autor
19. aug 2013
nae
19. aug 2013

@adsumus To som našla aj ja, jedná sa o spomienku rodiny na danú dievčinu. To spoplatnené nie je. Pod tým je napísané:
This story, which appeared in the "St. Paul Pioneer Press" on August 16, 1994, is copyrighted. To access it from the "St. Paul Pioneer Press" website, click here. There is a $2.95 fee to obtain the full text of the article.
Takže to ma zaujíma. Keď už cituješ, tak predpokladám, že máš plné citácie a nečítaš len abstrakty a nadpisy, či áno? 😉

Ja ťa nikam nesmerujem, pýtam sa, prečo sa neangažuješ aj tam, v raji alternatívnej medicíny.

adsumus
autor
19. aug 2013

A tu je výpoved matky, ktorej syn je nakazený hepatitídou a bojí sa, že sa to všetci v škole dozvedia a behajú všade za ním, aby nikoho nenakazil. Ked sa ich sused snažil ošetriť jeho krvácajúce koleno, musela ho odohnať a myslia si o nej, že je svojho syna príliš chráni a nevedia, že ona v skutočnosti chráni ich..Vírus volajú TO a napáda neustále všetky ich myšlienky, pretože zachvíľu o tom, budú musieť synovi povedať.
http://www.immunize.org/reports/report002.asp

adsumus
autor
19. aug 2013

@nae Mám pocit, že môj názor na alternatívu je jasný, nech si bude, ale zozodpovedniť. To by chránilo všetkých, neviem prečo sa to mnohým nepozdáva?

adsumus
autor
19. aug 2013

Aj tento chlapček zomrel na pneumokovú meningitídu. http://www.immunize.org/reports/report040.asp Prečítajte si, je to veľmi smutné.

sharmana
19. aug 2013

@adsumus bolo tam napísané Czekoslovakia a tam nesedeli tie čísla, to si si snád všimla, nie? takže sú tam zlé čísla, ani na SK nebolo v roku 2006 5,5 miliona, takéto zaokrúhlovanie je neprípustné, ak chce niekto tvrdiť nejaké presné čísla.. potom aj tie percentá boli zaokrúhlené nahor? a samozrejme náhodičkou je úplne presne aj v Čechách aj na Slovensku presne 2% chorých... ale no... ak chceš byť objektívna, tak toto mi sem nehádž, že je úplne presná pravda, lebo sama vidíš, že je to nepresné... vždy odmietam iba fakty, ktoré nie sú faktami, ale zmanipulovanými číslami alebo absolútne nepresnými údajmi...

čo sa týka ostatného, ak dáš link na štúdiu, a chceš sa opierať o fakty, tak faktom je, že v závere tej štúdie bolo jasne napísané, že sa NEODPORUCA očkovanie ako dlhodobá ochrana!!

nie ty určuješ, čo sú fakty, my ostatní vieme čítať... ak napísal lekár do záveru, že sa to neodporúča, tak asi vedel prečo...
alebo fakty sú len to čo ty napíšeš? nie, takto to nefunguje 🙂

ja som si to prečítala celé, ale kedže aj ja som človek a tak neskoro už unavená, musím si to prečítat v klude ešte raz a môžeme to rozobrať...

adsumus
autor
19. aug 2013

@sharmana To, že je výskyt 2% v populácií si môžeš nájsť aj v íných zdrojoch. Napr. tu a ak chceš zavolaj si na regionálny urad zdravia, ktorý uvádzajú ako zdroj.žltačka typu B 364 prípadov,žltačka typu B v chronickom štádiu 275 prípadov v rokoch 2008-2010.
http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/cl...

V tej štúdií je napísané, že booster sa neodporúča, nie že vakcína. "Based on current scientific evidence, booster vaccination against hepatitis B for immunocompetent children and adults is not recommended for long-term protection [20, 26" -znamená, že netreba preočkovávať."

slniecko77
19. aug 2013

@mano5 aha, no to som nevedela, snad sa ti to podari vybavit 😉

mano5
20. aug 2013

@adsumus Podla toho, co som napisal vyssie o tom, ze moj byvaly pediater bola vlastne S.R.O., tak ten televizor je adekvatne prirovnanie - zdravie a je len biznis. Tak urcite si nepojdem po radu ohladne zdravia mojich deti k elektrikarovi. Ak sa tak aj rozhodnem, tak je to moje SLOBODNE ROZHODNUTIE a ponesiem za to plnu (dozivotnu) zodpovednost.
Ine by bolo (PODVODNE JEDNANIE), keby sa ten elektrikar vydaval za lekara a poradil by mi liecbu. Ak sa ten elektrikar alebo pekar alebo ktokolvek iny prizna, ze robi nieco ine ako lieci a je to len jeho nazor a odporucanie, tak je to cisto moje rozhodnutie.

mano5
20. aug 2013

@adsumus Ked si nereagovala na moj neadresny prispevok, tak ti to ako zakladatelke temy zopakujem:
"Ked uz sme pri tej ZODPOVEDNOSTI. Ja som pred tyzdnom zistil, ze som chodil s mojou dcerou (2 roky) vyse 1 a pol roka k obchodnikovi so zdravym a s liekmi. Ked sme zmenili lekara, tak som sa len tak pre istotu prihlasil do zdravotnej poistovne a tam som si pozeral, co vsetko si uctoval byvaly pediater nasej malej a ci este stale nahodou neuctuje. A CO NEVIDIM - poistovna plati vsetko nejakej S.R.O.. Je tam sice meno doktora a titul MUDr. ale vsetky ukony isli na nemenovanu S.R.O.. Tak som klikol obchodny register a tam - spolocnici nas MUDr so svojou zenou MUDr.
Kto v takomto pripade nesie zodpovednost za nespravne osetrenie alebo smrt dietata? Podla obchodneho zakonnika je to spolocnost do vysky svojho vkladu - to je cca 4000€. Ak sposobia AKUKOLVEK SKODU (ci uz majetkovu alebo zdravotnu), tak v podstate za nic nenesu zodpovednost. V pripade problemov zlikviduju spolocnost a mozu "podnikat" dalej o budovu vedla (v nasom state by sa ani nemuseli stahovat z ordinacie).
Kto nesie zodpovednost za to, ze doktori nemusia tym padom za nic niest zodpovednost???"
Prosim, vyjadri sa. Kto v takomto pripade, ked sa lekari schovavaju za obchodne spolocnosti nesie ZODPOVEDNOST.

adsumus
autor
20. aug 2013

@mano5 Celkom tomu nerozumiem, ale obrátil si sa na príslušné orgány? Pokiaľ mi je známe lekár si nemôže fakturovať fiktívne úkony, treba oznámiť polícií, ja by som určite riešila akékoľvek podvodné jednanie či už z tej alebo onej strany.

mano5
20. aug 2013

@adsumus Takze vysvetlim. Nejde o fitkivne ukony. Ukony boli spravne ale fakturovane na S.R.O.. Tym padom sa pre mna moj byvaly pediater stava OBCHODNOU SPOLOCNOSTOU - obchoduje so zdravim a s liekmi. Definícia podnikania podľa Obchodého zákonníka a Živnostenského zákona:
Podnikanie je sústavná činnosť vykonávaná podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia ZISKU.
http://referaty.atlas.sk/odborne_humanitne/ekon...
Takze o co ide mojmu byvalemu pediatrovi?? O zdravie jeho pacientov - malych deti, alebo o dosiahnutie zisku?!!
A na teba je otazka:
Kto v tomto pripade nesie zodpovednost za to, ak takyto doktor - obchodna spolocnost - sposoby skodu na zdravi??

mano5
20. aug 2013

Otazka do plena: Kolko z vas chodi na osetrenie (ci uz vy alebo vase deti) do obchodnej spolocnosti??
Nemocnicnice nechceli byt akciovkami napr. tomu, ze by sa sprehladnilo uctovnictvo (alebo prave kvoli tomu) a prislo by sa na to, kde sa vytvaraju najvacsie dlhy a lekari si v pohode zakladaju S.R.O. a obchoduju s nasim zdravim?? Netvrdim, ze vsetci - nasa terajsia pediatricka (zatial) ziadnu spolocnost nema.

adsumus
autor
20. aug 2013

@mano5 Toto ja neriešim, ak by mi lekár poškodil, dám na neho normálne sťažnosť na urad pre dohľad a nezaujíma ma či je s.r.o. alebo priateľské združenie občanov. to isté by malo platiť pre všetkých poskytovateľov zdravotných služieb, tak ako to majú zavedené v Austrálií.

mano5
20. aug 2013

@adsumus Presne tak. MALO BY. Obycajny clovek sa ale malokedy dozvie (keby som sa nebol prihlasil do poistovne, tak to tiez nezistim), ze chodi na osetrenie do OBCHODNEJ SPOLOCNOSTI - na dverach ani v ordinacii to nikde nie je napisane. Vsade vystupuje pod svojim menom a titulom MUDr. ale ukony poistovni fakturuje S.R.O.. Mojmu dietatu nastastie zdravie neposkodil (uvidime neskor) a nechcem s nim uz mat nic spolocne ani v zlom. Ale ked sa stretnem s nejakym jeho pacientom, tak sa ho urcite spytam, ci vie, ze chodi na osetrenie s dietatom do obchodnej spolocnosti (z definicie zameranej na zisk).
Z tohoto vyplyva, ze jeho pacienti su uvedeny do omylu - idu k lekarovi v dobrej viere, ze ich uzdravi a on namiesto toho na nich chce zarobit.

adsumus
autor
20. aug 2013

@mano5 Možno dakomu by hádam aj pomohol. Nemám veľké skúsenosti s lekármi, ale zopár som videla, že mali vycapené, že sú nejaká spoločnosť a spokojná som bola, vyšetrili, poradili.

mano5
20. aug 2013

Nechcem nikoho popudzovat, ale toto moje zistenie ma naozaj dostalo a nastvalo, takze planujem tuto vyzvu zopakovat na kazdej strane tejto diskusie:
Kolko z vas vie o tom, ze chodite na osetrenia a kontroly do obchodnej spolocnosti (zameranej na zisk a nie vase zdravie)?? Prihlaste sa do zdravotnej poistovne a uvidite kto fakturoval mesacny pausalny poplatok a ostatne ukony na vasom zdravi.

mano5
20. aug 2013

@adsumus Pokial to maju "vycapene", tak tym nikoho nezavadzaju a je kazdemu jasne, kam vkrocil a co od toho moze ocakavat. Aj moja zena chodi na vysetrenia do obchodnej spolocnosti zalozenej lekarmi (niekolkymi), kde si za sluzby priplati aj nad ramec poistenia ale vsade (od vsupnych dveri az po internetove stranky), tak aj vystupuju. Neskryvaju sa za svoje tituly. Vystupuju a konaju (a kazdy s tym pocita), ako obchodna spolocnost. Maju vlastnu zrekonstruovanu budovu a drahe moderne vybavenie - podnikaju.
Naco je ale pediatrovi v prenajatej ambulancii s jednym CRP pristrojom a vahou pre deti (mozno este ladnickou) obchodna spolocnost?? Potrebuje maximalizovat zisk?? Maximalizovat zdravie asi nie - z toho by nemal ziadny prijem.

adsumus
autor
20. aug 2013

@mano5 Ked ti mám povedať pravdu, tak až tak celkom stále nechápem tvoje rozhorčenie, pretože mna ako pacienta predovšetkým zaujíma, či lekár rozumie svojej robote, správa sa slušne a predpisuje poriadne lieky. To, či si založením sro maximalizuje zisk ma netrápi. Prečo by malo?

mano5
20. aug 2013

@adsumus To iste zaujima aj mna. Ale posudit viem, len to, ci sa sprava slusne kedze som obycajny clovek a medicine nerozumiem. A rozhorceny som preto, lebo zalozenim obchodnej spolocnosti z jeho strany mam pocit, ze na mne chce zarobit bez ohladu na to, co mi sposobi - moze mi predpisat liek, z ktoreho on ma zisk a mne nepomoze v horsom pripade mi uskodi. Ked pridem znova - znovu mi predpise iny liek, z ktoreho on moze mat dalsi zisk a mne znovu nemusi pomoct. Odporuci mi nieco, co si musim zaplatit a mne to nemusi pomoct. AKO mam vediet, ze si na mne nemaximalizuje zisk?? Ja nerozumiem jeho robote a liekom, ktore predpisuje. U mna skoncil na celej ciare - preto je byvaly a teraz budem obozretnejsi.
Obozretnejsi by mali byt vsetci.

mano5
20. aug 2013

@adsumus A ked chce teda podnikat, tak to ma mat zverejnene na dverach ambulancie aby ludia vedeli, ze ich "obsluzi" obchodna spolocnost zamerana na zisk (podla definicie zakona).

adsumus
autor
20. aug 2013

@mano5 Vieš čo? Mne sa najviac ten nápad pozdáva, že lekár predpíše len účinnú látku a ty si vyberieš v lekárni z ponuky liekov. Ale mám dojem, že aj lekára sa môžeš spýtať, čo ti predpisuje a prečo ti to predpisuje a či by ti aj iné nemohol predpísať. A ešte si myslím, že by mali dostávať nejaké bonusy od štátu za vyliečených pacientov a mali by sa dávať dotazníky, či sú ľudia spokojní alebo nie s prácou lekára. Kamoška rodila v Amerike a po porode jej volali, že či bolo všetko ok a ona im povedala, že hej, ale jedna sestrička bola na nu sprostá, tak sa to potom riešilo a vyšetrovalo. Ale my sa tam nehrabeme. 😢

nae
20. aug 2013

@mano5 Ahoj, aj naša pediatrička je MUDR.XX, s.r.o. Je mi to v podstate jedno - vyúčtovanie si párkrát do roka kontrolujem, na očkovaná na nás nezarobí, chodíme tam s deťmi len na preventívky (mimochodom, jedna preventívka, odhadom tak 5-7 minút čistého času = cca 22 E 😅 ). Má zmluvu s poisťovňami, cash sme platili jedine potvrdenie prihlášky do školky.
Ale v podstate každý súkromník - lekár - je buď s.r.o., alebo ako súčasť nejakej vačšej medicínskej firmy, nie?

adsumus
autor
20. aug 2013

@nae My si ako celkovo nerozumieme,nič nové, ale teraz by som poprosila upresniť, či teda platíš alebo neplatíš za tie preventívky.

nae
20. aug 2013

@adsumus Nie, platí to poisťovňa.

kaja73
20. aug 2013

@adsumus pise ze cash platili len na potvrednie prihlasky 😉 -lebo jej lekar ma zmluvu s poistovnami.
Tych 22 euro plati poistovna za preventivku lekarovi 🙂

nae
20. aug 2013

@kaja73 V pohode, zvykla som si, že moj nick sposobuje u niektorých osob problémy 😉

miskap2111
20. aug 2013

@mano5 ja si myslím, že trošku miešaš hrušky s jablkami. Nechápem, prečo by lekár, pediater, nemohol mať s.r.o. a zároveň poskytovať perfektnú zdravotnú starostlivosť. Prečítaj si napríklad tento článok: http://www.hpi.sk/hpi/sk/view/3539/trhova-hodno...

adsumus
autor
20. aug 2013

@nae Keby len niektorým.