icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

miskap2111
20. aug 2013

@mano5 a na margo postihovania lekára za nesprávnu liečbu -nezáleží, či je lekár FO alebo PO. To posudzuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

mano5
20. aug 2013

@miskap2111 Ja nepisem, ze nemoze mat. Nech ma pre mna za mna aj akciovku obchodovatelnu na burze. Len nech je to zrejme aj na navsteve u neho v ordinacii. Nech je vsetkym jasne, ze su to obchodnici so zdravim - uz davno totiz nepalti, ze je zdravie prvorade a je to obycajny obchod. Teraz to vsetkym dali jasne najavo- ked zacali zakladat obchodne spolocnosti. Nikto predsa nebude podnikat bez zisku.
Suhlasim s adsumus, ze sa malo schvalit, aby sa predpisovala ucinna latka - velka skoda, ze to nepreslo.

miskap2111
20. aug 2013

@mano5 stále nechápem, prečo by mal lekár s s.r.o. viac "obchodovať" so zdravím, ako lekár bez sročky.. By som povedala, že niekedy je to dokonca naopak. Bohužiaľ.

mano5
20. aug 2013

@miskap2111 A koho potom postihne, ked ho uzna vinneho za nespravnu liecbu? Tu spolocnost alebo toho lekara? Priklad: Idem sa dat osetrit do skukromneho zariadenia napr. nejakej nemocnice (akciovej spolocnosti), ktora zamestnava vela doktorov a pomocneho personalu. Urobia mi tam skodu na zdravi - konkretny lekar, ktory je ale len zamestnancom takejto nemocnice (tyzden co tyzden sa stane nejaky pripad, ked sa ludia stazuju na postup lekara v nemocnici). V tomto pripade zamestnavatel (nemocnica) na seba berie bremeno zodpovednosti a bude takehoto lekara riesit. Ale aj urad bude riesit len nemocnicu - nie lekara.
Co v pripade, ked dane zariadenie je dvojosobova S.R.O. a ma zakladne imanie len vysku vkladu pri zalozeni. Koho riesi urad pre dohlad? Tu spolocnost, ktorej zamestnancom je sam zakladatel? Ulozi spolocnosti aby sa zamestnanec (v tomto pripade sam seba) potrestal? 🙂

adsumus
autor
20. aug 2013

@miskap2111 Ale to ti je veľmi pekná stránka, hned si ukladám do obľúbených. 🙂

mano5
20. aug 2013

@miskap2111 Teraz si mi povedala, co som chcel pocut uz od inych. Zdravotnictvo je klasicka platena sluzba ako vsetky ostatne sluzby. Sluzba spojena s predajom liekom. Lekari - bez rozdielu - su predavaci sluzby a liekov ohladne zdravia. Tak by sa k nim malo ale aj pristupovat ako k ostatnym podnikatelom - preco este nemaju registracne pokladne?? Kazda s.r.o. predsa musi byt zaregistrovana na danovom urade! Kedy mal nejaky lekar vlastniaci s.r.o. danovu kontrolu?

miskap2111
20. aug 2013

@mano5 pokiaľ viem, Úrad pre dohľad rieši vźdy lekára, nie subjekt, pod ktorý daný lekár spadá.

miskap2111
20. aug 2013

@mano5 choď sa pýtať tieto otázky na Ministerstvo Zdravotníctva. Aj ja sama budem zvedavá, čo ti odpovedia.

adsumus
autor
20. aug 2013

@mano5 Normálne im chodia na danové kontroly ako všetkým podnikateľom, ja ťa fakt nechápem.

aristka
20. aug 2013

@mano5 každý normálny človek ,ktorý zarába alebo podniká chce z toho niečo mať ,kedysi boli lekári prvého stupňa zamestancami polikliník ,teraz sú podnájomcami bez toho ,aby im poliklinika poskytla nejaké vybavenie ,vybavujú si ju sami a ešte niekomu platia podnájom...logicky ak mám tú možnosť zoberiem úver spravím si svoje priestory ak sa dá zoberiem k sebe ešte pár dr. a mám, ordinujem vo svojom a platím svoje ..to nie je obchodovanie zo zdravím to je logika ,veď aj v zahraničí takto fungujú a nikto to nerieši...

aristka
20. aug 2013

@mano5 pozor s tými pokladňami ,ak niečo platíš na ruku u lekára musíš dostať lístoček o tom ,že si zapalatil a lekár má kópiu ,ktorá ostáva a musí sa zdokladovať ..normálne sa zdaňuje....a odkaldá pre kontrolu....

mano5
20. aug 2013

@adsumus Takze mas aj registracnu pokladnu a svojim klientom davas za svoje nadstandardne sluzby blocky?

mano5
20. aug 2013

@miskap2111 Dam sa do zistovania ako to teda je.

mano5
20. aug 2013

@aristka Listocek 😀 😀 😀 . Tak zivnostnikom sa minister financii vyhraza, ze ich bude zatvarat, ked nebudu davat blocky z registrovanych pokladni a ty davas listocky? Prepac, ale to mi pride smiesne - ked tie listocky zahodis, tak v podstate si nemala ziadny prijem.

mano5
20. aug 2013

@aristka A s cim je to obchodovanie, ked nie so zdravim? S chorobami? Ano zabudol som - odstavec 2.2:
http://www.hpi.sk/hpi/sk/view/3539/trhova-hodno...
Doktori su poskytovatelia sluzby. Ale to nevyvracia, co som napisal. Zameriavaju sa na vytvorenie zisku - podnikaju. Boli by hlupi, keby podnikali v strate.
Takze zdravotnictvo je jeden velky biznis zamerany na zisk. Dokonca je tam aj navod ako predat/zdedit/odstupit so ziskom zdravotne karty ludi. To je fakt dobry odkaz aby ludom otvoril oci, ze doktori nie su ziadny nadludia (nie vsetci sa za takych povazuju) ale obycajny obchodnici so sluzbou zameranou na liecenie.

adsumus
autor
20. aug 2013

Ja už niekedy čakám, že tu niekto napíše. Podme bojkotovať výrobcov toaletného papiera, lebo len na nás zarábajú, lopúchy si môžeme aj na balkone dopestovať.

denduska
20. aug 2013

@adsumus @mano5 generická preskripcia funguje už dávno, netýka sa však liekov, ktoré sú kombináciou 2 (príp.viacerých) účinných látok a liekov, na ktoré neexistuje náhrada (sem sa radia aj lieky s novou účinnou látkou, ktoré po niekoľko rokov od schválenia chráni patent, a teda iný výrobca nemôže použiť tú istú molekulu na výrobu vlastného lieku). O.i. hocičo lekár predpíše, môžete si to v lekárni vymeniť za iné lacnejšie generikum, nemusíte ho prosiť, nemusí o tom ani vedieť.

adsumus
autor
20. aug 2013

@denduska Dakujem za info, ja som si aj myslela, ale tiež veľmi nechodím k lekárom.

aristka
20. aug 2013

@mano5 ten lístočkek ostáva aj pac.a ak pac chce môže si to dať preklepnúť a dať na kontorlu...

aristka
20. aug 2013

@mano5 ja ti to poviem takto keby to ostalo v starých koľajách ,tak ideš do ambulancie a vybavenie doba socializmu,prístroje to jest,lebo ak je aj v poliklinike lekár a platí podnájom realita je taká ,že mu tú ambulanciu ani neomaľújú a vybavenie nula bodov a podnájmy sú dosť drahé a nehovoriac niekto ti diktuje čo a ako lebo si u neho podnájomník ,to znamená aj rukojemník....a v prvom rade túto éru biznisu začali naši politici,kedy ešte aj zajac povedal ,že zdravie j biznis a je a prečo ako lekár mám len vrážať a prežívať a mať vysokú školu a zárobok menej ako nejaký itečkár...a s tými liekmi je to ako píše
@denduska ...

miskap2111
20. aug 2013

@mano5 si mi bol sympatický, ale sakra, teraz si dosť mimo... Ako to má teda fungovať, preboha? To majú byť lekári novodobí Ježišovia, ktorí to budú robiť za vlastné a pokiaľ možno liečiť bez liekov? Ako si to predstavuješ ty? Bože, fakt už končím s týmto Koníkom, lebo sa mi len tu dvíha tlak a budem potrebovať lekára, ktorý ma bohuźiaľ totálne ošklbe a ešte sa bude smiať, ako dobre na mne zarobil. Tak sa tu majte dobre!

miskap2111
20. aug 2013

@mano5 ešte posledný príspevok do tejto diskusie: http://www.podnikam.webnoviny.sk/registracna-po...

jamamina
20. aug 2013

ja@soldi
Prepac, ale mas male dieta a malo uz 39 st.teplotu s febrilnymi krcami?

jamamina
20. aug 2013

@soldi
@ewca
Preco potom lekari ockuju aj svoje deti?

mano5
20. aug 2013

@miskap2111 To urcite nie. Uz som pisal aj vyssie, ze mi je to jedno - pre mna za mna majte aj akciovku obchodovatelnu na burze. Nikto nejde podnikat bez toho aby nezarobil - vytvoril zisk. Aj to som pisal, ze moja zena chodi do takej ambulancie, ktora je s.r.o. a nemam s tym problem priplatit si za nadstandardne sluzby.
Len ma nastvalo, ked som zistil, ze moj byvaly pediater vystupoval predo mnou ako MUDr. XY, a nikde nemal uvedene, ze je pravnicka osoba. To mi pride zavadzajuce. Ked chce jednat poctivo, ma mat na ordinacii nieco, aby ludia vedeli, ze vstupuju popri inom aj do obchodneho vztahu so svojim lekarom. Preto som aj napisal, ze to zopakujem na kazdej strane tejto diskusie aby si ludia preverili, ci chodia len k lekarovi, ktory je fyzicka osoba a ruci vsetkym co ma, alebo je to pravnicka osoba, ktora ruci len do vysky svojho majetku.
Ak som sa ta svojimi postrehmi nechtiac dotkol, tak sa ti ospravedlnujem. Ale nemyslel som na ziadneho ineho lekara okrem nasho byvaleho pediatra.

alice107
20. aug 2013

@mano5 ty si nepochopil jednu dolezitu skutocnost.ci uz sa das osetrit lekarovi ,ktory posobi ako fyzicka osoba,ci uz v zariadeni sr.o/kde pracuje bud ako majitel ci ako zamestnanec ci aj zaroven konantel spolocnosti ci skodu sposbil iny lekar ci zdevotnicky prcovnik tam zamestnany /,v oboch pripadoch pri sposobeni skody ci ujmy na zdravi je trestne stihatelna nie sro,ale vzdy konkretna osoba,cize lekar ci zdravotnicky pracovnik,ktory pochybil.a v obciansko-pravnom spore sa mozes rovnako domahat hahrady skody od s.r o.,ako aj konkretnej osoby/lekara ,ci ineho zdravotnickeho personalu.a tak isto mozes ale tiez zalovat sr.o
takze ja neviem,aky mas problem.
ak myslis,ze od konkretneho lekara aj pracujuceho v sro./ci uz je majitel ci zaroven konatel ci len prcovnik/ by si mohol ziskat vzhladom na jeho majetnost viac odskodneho/ako z sro/mozes zalovat konkretnu osobu,ak mas dokazy,ze ti sposobila skodu ci ublizenie na zdravi svojim konanim.a nemusis zalovat sr,o.alebo mozes zalovat obe naraz.v jednom podani.

mano5
20. aug 2013

@denduska ano tak to robi vacsina ludi dnes. pride do lekarne precita si pribalovy letak lieku, ktory mu predpisal doktor a ked sa mu nepacia vedlajsie ucinky lieky nevyberie.

mano5
20. aug 2013

@alice107 Uz so to napisal 2x (slovom dvakrat). Ale pre teba to rad skopirujem zvlast:
Uz som pisal aj vyssie, ze mi je to jedno - pre mna za mna majte aj akciovku obchodovatelnu na burze. Nikto nejde podnikat bez toho aby nezarobil - vytvoril zisk. Aj to som pisal, ze moja zena chodi do takej ambulancie, ktora je s.r.o. a nemam s tym problem priplatit si za nadstandardne sluzby.
Len ma nastvalo, ked som zistil, ze moj byvaly pediater vystupoval predo mnou ako MUDr. XY, a nikde nemal uvedene, ze je pravnicka osoba. To mi pride zavadzajuce. Ked chce jednat poctivo, ma mat na ordinacii nieco, aby ludia vedeli, ze vstupuju popri inom aj do obchodneho vztahu so svojim lekarom.

alice107
20. aug 2013

@mano5 takze tebe podla toho ide len o to,ze lekar nemal na dverach ordinacie napisasne,ze je to zariadenie s.r.o?no to si mal napisat takto hned. pretoze z tvojich prispevkov vyplynulo,ze chapes zle rozdiel co sa tyka zodpovednosti za skodu ci pochybenie z hladiska formy akou poskytuje lekar zdravotnu starostlivost.

pretoze ako som pisala, z pravneho hladiska sa pre teba ako pacienta nic nemeni z hladiska zodpovednosti za skodu ci ublizenie na zdravi.

aj lekar ako fyzicka osoba vztupuje s tebou do obchodneho vztahu.on je poskytovatelom zdravotnej starostlivosti a ty jej konzumentom.nezalezi na forme podnikania.
ina vec je,ze ak si uctoval vykony,ktore neurobil .ale to nema s formou poskytovatela nic spolocne.