Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sorciera24 tak toto si mi povedala z duše ,len bolo treba aby to bolo napísané od iného prispievateľa nie odo ˇmna a čakám čo mi napíšu hlavný protagonisti a možno samotný autor danej stránky ,ale dúfam ,že tvoj príspevok otvorí oči aj iným mamičkám a nebudú pozerať a radiť sa jedným smerom a nie konať poďla netu ... 😉
@aristka pravne je kazdy postihnutelny za sposobenie skody inemu .to,ze si tam da niekto klauzulu,ze je to len na informovanie ho zodpovednosti za prIpadnu skodu nezbavuje.
ide len o dokazy.
a ide aj o to,ci je to informovanie ,ci LEN ´osobna mienka.informovanie totiz moze byt aj umyselne,ci znedbanlivosti zavadzajuce. takze tam potom moze ist o umysel/ci nedbanlivost/ .ci uz vedome ci z nedbanlivosti podavat informaciu veducu k poskodeniu toho,komu je informacia urcena.to je uz aj v trestopravnej rovine postihnutelne.
iba aj dotycny autor napise,ze je to jeho OSOBNA MIENKA na fore ci inde,tak nema zodpovednost za to,ako to inu chapu a podla toho pripadne aj konaju
a to by si mali citatelia ci pisatelia for ci podobnych stranok na weboch uvedomit.
@alice107 doslovne som citovala čo majú napísané na ich stránke ,je to napadnuteľné ak príde k poškodeniu alebo až úmrtie na základe ich info, ak napriek tomu čo tam je napísané...lebo tie isté osoby tu podávajú info.o liečbe vit.C dokonca podávanej iv a podľa tej citácie keby niečo majú ruky čisté ...takže dá a to napadnúť a niesť zodpovednosť ...
@aristka ale ty a tvoje kamosky tu a na inych blogoch tiez davate rozne bludy.....cize aj z druhej strany sa na to pozri....inak ty sa, zena musis fakt nudit...
@aristka samozrejme. pretoze ci uz by to bol lekar,ci it pracovnik,ak by doslo k tomu,ze na zaklade cielenej informacie ci az odporurania by niekto aplikoval tuto metodu a poskodilo by mu to zdravie ci mal trvale ci smrtelne nasledky,tak mozno stihat a brat na zodpovednost za skodu toho,kto tuto informaciu o takomto hlavne neoverenom a nevedeckom postupe propagoval a odporucal ako neskodny liecebny postup.
je jedno,ze napise,ze nie je lekar.
musi tam byt napisane,ze tato informacia je len osobny nazor ci stanovisko autora.
@sorciera24 omyl ,aj tu nikoho neliečim a aj v otázke očka každú maminku odporučím na imunológa alebo pediatra a neustále tu mamičkám opakujem ,že tieto príspevky nech berú ako podnet a nech sa pýtajú svojich dr.,to že tu opravujem základné anatomické záležitosti a patofyziolgiu chorôb ,ktoré sú na týchto foŕach si každá mamička môže overiť aj na základe mojich odporučení a ja nemám kolegyne ja som tu sama za seba ..viem čo si môžem dovoliť napísať ,viem kde končia moje osobné kompetencie a nedovolím si liečiť ak dieťatko nevidím lebo viem ,ako rýchlo a nebezpečne sa dokáže decký org.rozhádzať a zlyhať ...
@alice107 cize aj aristka nesie zodpovednost za to, co tu odporuca...... (a ty tiez)
@aristka nenut ma hladat tvoje prispevky (ja na to ozaj nemam tolko casu ako ty....).....by som chcela vidiet ako tieto klamstva by si si zastala niekde na sude..... (aj odporucit niekomu paralen sa do toho rata)
@sorciera24 co ja odporucam? presne a jasne to definuj.inak pis len to,na co mas dokazy.inak je to ohovaranie ci cielene poskodzovanie dobreho mena ci osobnosti pisatela.a tiez postihnutelne.
@sorciera24 ak myslíš ,že odporučiť konzultáciu lekára je trestné prosím ,ja viem čo tu píšem ,takže či sa nudíš alebo nie na mňa nič nevytiahneš a paralen sa dá odporučiť ,ale aj to odial potiaľ pri detičkách duplovane,od toho je lekár , čo sa týka teploty je to téma o inom...odporučiť vit.C podať doma iv je cielené poškodenie ,to si v tejto dobe nedovolí ani zdr.pracovník okrem rýchlej služby ,ktorý majú samostatné kompetencie ohľadom iv podávania inj...
@alice107 ohovaranie je nieco ine.....a ako pisem nemam tolko casu ako ty ....nedavas tu rozne pravnicke rady? a kto ma vediet, co je pravda a co nie? .....sorry, uz viem, rpeco s tebou nekomunikujem, moj zivot nie je zalozeny na pouckach a definiciach (aj ekd s nimi v praci pracujem)......ale osobny zivot mam zalozeny na niecom inom...sorry, alice, kasli na mna a uz so mnou ako doteraz nekominukuj (ja len, ze nik dokonaly z neba nespadol, ani ty.....)
bohaca, ze som sem prisla, odchadzam, zadubenost ostala....aristka, ked sa tak nudis, sksu postudovat zakony, naozaj existujuce (nie tie, co tu niekto akoze spomenie) a mozno sa tu potom nemusis pytat...nemam k vam co dodat🙂 fuj, zla energia....enchajte si ju tu dievcata....pa
@sorciera24 tak tomuto som sa zasmiala ,prečo si tú zlú energiu robíš 😀
@sorciera24 ja som jasne reagovala na tvoj prispevok. to je vsetko.tvoj prispevok z dnes 0.16.16 povazujem ozaj od veci /konstatujes v nom osobne pocity/.a preto mas pravdu,nemame uz o com debatovat,kedze si nenapisala ziaden relevantny portiargumet k teme,tymto je pre mna nasa debata uzatvorena.
@alice107 ja si myslím ,že sú to dosť dôležité informácie aj po právnickej stránke si ich mamičky môžu overiť u svojho právnika ,že keby niečo strana ,ktorá tu podkladá rôzne dezinformácie a liečby a dôjde k poškodeniu zdravia ,tak ľahko sa z toho nevyvlečú a preberú zodpovednosť....
@aristka ak ti teraz odporucim obuchat si hlavu o radiator, lebo by ti to podla mojho nazoru evidentne prospelo...pojdes si ju obuchat? 😉 rozmyslaj co odpovies a ci vobec....
@sorciera24 asi ty si to spravila 😀
@aristka nooo, to bola teda odpoved hodna...ehm.....tlieskam fakt, hned mi bolo ajsne, ze neodpoveis a je ajsne preco....tak sa maj....aspon si mi len potvrdila iste veci (a ty to vies)....cavko 😀 😎
@sorciera24 no čo ti na to môžem napísať ,máme podlahovku takže aj keby som chcela nemám o aký...je to dosť diplomatické 😀
@aristka ani nie, ale to aj sama vies.... 😝 (ale mozem ti pozicat....ak by si fakt chcela)
@sorciera24 a že kto sa nudí... 😅
@aristka presne napisane.
vzdy ide o formu informovania a podsuvania informacie ci dokonca podporucania.to je cele.
a to,ze kazdy je zodpovedny za sposobenie skody inemu ,ci ublizenie inemu na zdravi by mal vediet kazdy jedinec.ide o zakladne pravne povedomie.a to zial na sk velmi absentuje.
@mano5 uz sa neopravuj... chytil si sam seba.... najprv tvrdis, ze tvoj lekar len vytiahne stetoskop a uz si uctuje 10 eur, potom si u neho nebol 5 rokov, potom je to dokonca dcerin lekar.... 🙂
Naco sem ludia pisete taketo zavadzajuce informacie? to len znizuje uroven diskusie.... Ked napises, ze lekar si zauctoval peniaze za ukon, treba aj konkretne napisat za co, teda napr. za ster z nosa... nie "nejaka platba"!
A samozrejeme ze vakcinaciu si da preplatit od poistovne, ty tiez beries plat za svoju pracu, nie?
@alice107 práve preto som to tu otvorila ,keďže je to téma o zodpovednosti a z av strany si asi myslia ,že sú nedotknuteľný ,lebo to tu fakt sypú jedna radosť ,čo sa týka urážok a alternatívnych foriem liečby...a mojim cieľom bolo aby si to mamičky prečítali ,lebo na sk čo sa práva týka je nulové povedomie ...a s tou formulou na ich stránke by ma zaviedli ,ale ja viem za kým ísť a pýtať právnu pomoc ,ale iné maminky by to ani neriešili a nechali sa dezinformovať...
@aristka je dobre,ze si tuto temu otvorila. 🙂 prave pisatelky lahko ovlyvnitelne a aj v tiesni su prave tie potencionalne obäte prave takehoto konania tej skupiny.
ani jedna taka sa nezamyslala nad tym ich podtextom .pretoze chcela verit v ten ´´zazracny´´ postup.a mnohe tomu povedzeme si otvorenie ani nerozumeju. a to je ten najväcsi problem,ktory ja tu casto na mk vidim.strasne mala pravna uvedomelost. a na pravnika mohe ani nemaju.tak potom sa velmi lahko moze stat,ze pridu k uhone.ale najhorsie je,ak by mali prist k uhone ich deti.je to hrozne z ludskeho aj z pravneho hladiska.
pretoze ver,ze ti,ktori taketo info podsuvaju ,ak by prislo ozaj k otazke zodpovednosti,tak by bezohladne sa snazili vyvinit.
prave preto tam maju ten podtext.
pretoze vedia,ze vseobecne odporucania takehoto druhu nemozno na ziadneho pacienta aplikovat.ak keby to bol lekarsky rutinny postup,tak cez net nemoze byt ziadne konkretne odporucanie konkretnemu pacientovi dane.ty urcite chapes,co tym myslim.
takze uplne ALIBISTICKY sa snazia sa co najviac chranit,ak by prislo k poskodeniu zdravia .lebo vedia,co by ich cakalo v takom pripade.
spoliehaju sa,ze pripadny poskodeny by nemal dostatocne dokazy na ich zalovanie,ci organy v tr.konani dostatocne dokazy na ich pripadne stihanie.
ale to tym mamickam uz nepovedia ako poucenie k tej informacii o tom postupe. 😠
@alice107 veď to je úplne normálne ,nebudú sebe škodiť hlavná vec ,že ovečky idú zo stádom ,inak mala som za potrebu to sem dať lebo som si pozrela či fungujú ako organizácia a tým pádom pozeráš až úplne dolu na samotný spodok stránky ,kde som to objavila a tým pádom sa ani nečudujem ,že tieto praktiky sú preberané aj na konferenciach a nebudem sa čudovať ak to pôjde aj ďalej a budú to riešiť aj iné orgány ..sama som zvedavá kam to celé zájde ....
@aristka no ak su organizacia,tak to uz nie je len o zodpovednosti konkretnej osoby,ktora sa samozrejme tiez nemoze v pripade skody vyvinit .
som zvedava,ci to niektora mamicka aj vobec sledovala,co su oni za organizaciu.aki ludia, akeho profesneho zamerania tam su a ako vlastne oni funguju a na akom zaklade. a ake su ich ciele.ja si to pojdem omrknut. 😉
@aristka zda sa mi zvlastne, ze napriek tomu, ze sa tu prezentujes ako velmi ostrielany a skuseny zdravotnik, mas taky despekt voci vitaminu C, to u vas nemate nejake skolenia, nezaujimate sa o novinky v liecbe, najnovsie studie atd?
http://diva.aktuality.sk/clanok/36938/neuverite...
@bipsy ak by bolo výsostné liečenie vit.C rakoviny tak by všetci pacienti pomreli ,je rakovina a rakovina a vit.c ja doplnková liečba a je rozdieľ liečba dieťaťa a dávkovanie vit C kúpeného v drogérii DM a dávkované reprezentantom modrého koníka a je rozdieľ ak dávkuje vit.C lekár a kúpený vit.C v lekárni...takže o tom hovorím...

@aristka ak si normalny zdravy dospeli jedinec, tak mas aj svoju zodpovednsot za svoje rozhodnutia, nik na nete ta k nicomu nenuti, ci lekar, ci inzinier, ci hocijaky bloger.....o tom je internet.......na nete najdes kopu informacii.....bludov, pravd, polopravd.....a je tazke rozhodnut, co je pravda, dokonca pre niekoho moze byt nieco dobre a pre ineho to same moze byt zle, nevyhovujuce.....zodpovednost je len na tebe..... (a rozumny clovek cerpa z viacerych zdrojov, nielen z jednej stranky, ci len z netu.....).....v tomto priapde je zodpovednsot na jedincovi, nikto ta nenuti nic citat, ani podla toho konat......tiez si tu mozem povymyslat bajky.....a niekto tomu, uveri, niekto nie....ale len blbec by sa na zakalde tej jednej bajky rozhodoval.... 😉