Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@nae ja ti konkrétne napíšem na tú rotavírusovú vakcínu ,lekárka to má vycapené na nástenke pred ambulanciou ,kde je ďalších 5 pediatrov a nič viac,nikto mi nič nepovedal ,nikto mi nič nenútil a dokonca som nebola ani ničím upozornená z jej strany ,ani žiadny leták som nedostala a nemá žiadnu reklamu na nič v ambulancii a keby to nebolo na tej nástenke ani neviem ,že niečo také je....a môj názor je ,že rodičia aj takouto formou byť mali by upozornení a mali mať možnosť ak existuje forma ochrany pred inf.sa rozhodnúť ,je to nenásilné upozornenie...
http://pokus.blog.sme.sk/c/337330/Aj-zvierata-z...
Clovek ked si to precita, tak cochvilu aj odporucenie zajst po pomoc do nemocnice moze byt zivot ohrozujuce ☹
@bipsy tak ako tam bolo písané ,bez uvedenia nemocnice ,tento článok nemá výpovednú hodnotu a po ďalšie ,dobrý priateľ riaditeľ nemocky a takýto postup z jeho strany ,pán riaditeľ by mal abdikovať a nastúpiť tam taký čo bude riaditeľ a nie len brať peniaze ...takže tých profesionálnych zlyhaní tam bolo viac ,nehovoriac ak by to bola moja matka určite by neskončila na geriatrii v špitály....
@bipsy ten predchadzajuci clanok uz len sposobom vyjadrovacich prostriedkov(zdochynali/ jasne vypoveda o urovni autora clanku. ten neberiem ani do uvahy. ten druhy clanok o tej babicke tiez nema vypovednu hodnotu .na posudenie objektivity je treba vypocut aj druhu zainteresovanu stranu.takze je to subjektivny clanok nejakej osoby,nic viac.
a keby sa udalosti aj stali tak,ako je v clanku popisane,tak v prvom rade konanie rodiny nebolo efektivne.jednak mali podat trestne oznamenie. a okamzite ako zistili nedostatky vziat svoju pribuznu do ineho zdravotneho zariadenia.
to preco ju tam nechali?existuju aj sukromne kliniky,kde by sa o babicku boli dobre postarali.
keby to bola moja babicka,tak nevaham ani sekundu. 😎
a podala by som nielen trestne oznamenie,ale aj zalobu na nemocnicne zariadenie.
samozrejme,ze kazdy ma pravo dostat adekvatnu zdravotnu starostlivost aj v statnom zariadeni.ale kazdy na sk vie,ake financne poddimenzovane je sk statne zdravotnictvo . alebo ako neefektivne niekedy pracuje.tak ti pribuzni mohli dobre vediet,ze v sukromnom zariadeni bude mat omnoho lepsiu starostlivost.to je proste neodskriepitelny fakt. tak sa podla toho treba v realnom zivote zariadit.
@bipsy vyťaženosť je veľká a geriatrií a personálu málo ,vieš ono je to tak sú dané limity od poisťovní koľko môžeš byť na odd.od ktorého potrebuješ oše,tu to bola traumatológia a keďže traumatolgia je ako pásová výroba a potrebovali urgentne lôžko a babička buď bola po limite alebo ich oše nepotrebovala ,neviem kto by operoval 92 ročnú ženu pokiaľ nešlo o otvorenú ranu ,tak u preložili na geriatriu ,robí sa to tak aj s mladými ľudmi ,ktorý sú napr.vigilné stavy pokiaľ príbuzný nenájde riešenie kam ich umiestniť ...a v tomto prípade prišlo k úplnému zlyhaniu aj vedenia špitála ,čo sa týka podania služby zdr.personálom...a nie vedia si vybaviť ,riešila by som to prepúšťacou správou a domovom kvalitným sociálnych služieb....
@alice107 pre mna to slovo v kontexte konkretneho clanku hovori o tom, v akych nedostojnych podmienkach umieraju ludia a nie o urovni autora clanku.
Len ten, kto v zivote nebol na geriatrickom oddeleni v slovenskej nemocnici sa aspon na chvilku nezamysli, ako to tam v skutocnosti funguje. Tvoje odporucenie na sukromnu kliniku je sice fajn, ibaze v praxi si to nie kazdy moze dovolit...
A co hospic? Po skusenostiach s opaterou v nemocnici...tak len tu vidim cestu...
@bipsy ja som videla v praxi geriatricke odelenie.preto pisem,ze sk zdravotnictvoje financne poddimenzovane.ako pise
@aristka je to zalezitost limitov poistovni,predstav si,ze vDE je to to iste.exixstuju pacienti prvej kategorie/prvat/ a na zakadne poistenie.a je tam ozaj vidiet rozdiel aj v starostlivosti o pacienta.a tam tiez je limit na pacienta.ak s avycerpa,pacient musi cakat na opereracie a inne vykony aj mesiace.a velmi skoro je prepustany z nemocnice domov .lebo je velmi drahy pre poistovnu.co privat pacient nemusi.
a ja som pisala,podla uroovne clanku /prveho/ je zrejme,ze nema vypodnu hodnotu.ziaden slusny clovek takto nepise verejne.tak aku moze mat doveryhodnost? pre mna ziadnu.a tiez plati to co u druheho clanku.nie je zachovana objektivita. kedze nepozname vyjadrenie druhej strany.
je mozne sa domahat v pri pade vaznych nedostatkouv svojho prava.l
a treba vediet tiez ,ako efektivne konat.v clanku ti pribuzni nekonali ani efektivne, premyslene.
nechali svoju pribuznu tam,kde bola.mohli ju preniviest na inu statnu kliniku.,ak nemali hned prostriedky na sukromnu.
ale ako som napisla,bez vyjadrenia druhej strany nepovazujem ten clanok za objektivny a teda ani pravdivy.
@bipsy geriatria je ako interné odd. a malo by to slúžiť ako dočasné stanovisko s tým že sa vybavuje iná mimonemocničná starostlivosť as tým ,že viem ,že tam je len dočasne riešila by som to rýchlo umiestnením ,aj kvôli psych ,príbuzného ....starostlivosť má byť taká akú majú písanú v štandartoch odd.
@alice107 jedna vec je financne poddimenzovane a druha osobny pristup personalu.... Odkrytie ci prikrytie stareho cloveka pocas narazoveho vetrania nie je financna zalezitost.
Ano, mozno mali pribuzny konat inac, otazka ale je, preco musia pribuzny hladat nahradne riesenia, preco personal nie je schopny poskytnut sluzbu na urovni aj cloveku, ktory uz umiera, kde sa vytraca ludskost a ucta....
@bipsy to by som potom musela mať problém umiestniť aj na iné odd.....vieš a ľahko sa vyjadruje tebe k niečomu ,keď málokto vie ako v skutočnosti je obsadenosť personálu na odd.,nenarážam na tento článok.,ale niečo ako nepolohujú ,nekúpu a pod.,ak je na odd.1 až 2 sestričky a sanitárka a majú na starosť až 40 pac.a z toho sú ležiaci pac.nejakých 5 majú čo robiť a nehovoriac ako žena ,má zdvíhať bremeno najviac vo váhe 15 kg a človek ,ktorý leží nič nepomôže ,lebo oni ani nechcú pomôcť lebo sú chorí aj pocitovo sú ťažší a prepočítaj si tak 80 kg človeka na troch ľudí ,pomôcky zdvíhanie to je 0 bodov ,polohovacie postele na takýchto odd.0 bodov ,chlapi tj.zdr,bratia utekajú za lepším platom na iné miesta alebo do zahraničia ...takže zas je tu vec na riaditeľov nemocníc ,čo sa tuuž dlho hovorí je dodržanie normatívov personálnych na odd. vybavenie nemocnic ,čo je finančná záležitosť a to jest aj politická....
@bipsy to či bola vyzlečená a nezakrytá ,pre mňa z tohto článku nie je dôverihodné....ak sa tak stalo osobná zodpovednosť existuje...to kde sa stráca ľudskosť a úcta ,to vidíš aj na týchto fórach prejavy až dehonestujúce a osobná skúsenosť napr.mamička na are na stroji infaustný stav príd dcéra medzi dvere a na matku ani nepozrie a pýta si papier na prevzatie dôchodku ,to ,že nikto nezdraví ,to nie je žiadna novinka....
@bipsy samozrejme,ze toto co si opisla by mala byt samozrejmost.a je jasne,ze je nepripustne,aby takto personal konal.ale konal takto v realite? ako vieme,ze tak skutocne konal? kto to tvrdi? aky dokaz ma na to tvrdenie? co na to druha strana?
mozeme polemizovat o ludskosti.ale je to len polemika.ak budeme mat konkretny dokaz o skutku,mozeme vyvodzovat zavery.teraz nie.
ja som zvyknuta riesit problemy ,nie polemizovat,coby-keby.
ten clanok nemozeme povazovat za objektivny.
ako vies,ze sa stalo vsetko tak,ako opisuje clanok?citala si vyjadrenie nemocnice? ci uradu dohladu nad lekerskou starostlivostou?
ja nie.a preto je nepripustne,aby sme bez dokazov spinili meno zdravotneho zariadenia. chapes?
nasa debata je len o akejsi fantazijnej moznosti,ze sa toto mohlo stat.ale stalo sa?
pokial nemame dokaz,ze sa to stalo,naco o tom polemizovat?
@bipsy Ak by som našla matku alebo babku alebo aj cudziu osobu v mraze vyzlečenú ležať pod otvoreným oknom na nemocničnej izbe, tak tam narobím riadny škandál a mašírujem za vedením nemocnice sa okamžite sťažovať a až potom ked tak vypisujem po internete a to preto, aby sa také veci nediali. Na druhý den podávam sťažnosti na úrad pre dohľad a žiadam nápravné opatrenia. Ak by sa ukázalo, že jej to spôsobilo zápal pľúc a smrť kontaktujem políciu. Nemám rada, ked sa niekto sťažuje a pritom s vecami nič nerobí a nesnaží sa zlepšiť podmienky v ktorých žijeme.

@nae Opakujem, hádž špinu konkrétne, aby nepadala okolo. To ti na dôveryhodnosti nepridá. 😉
A čo si objavila Ameriku, že existuje reklama na vakcíny? Prečo by mamičky nemali vedieť, že si môžu zaočkovať deti proti rotavirusom alebo meningitíde? Ved im to môže zachrániť život. A zbytočne nás tu dávaš do súvislosti, píšeme si svoj názor, nič viac nič menej.