icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

misaha
10. máj 2013

@dazdovka asi si vypytam čislo na ich terapeuta ..si mylsim že maju spoločneho a dam ho zažalovat 🙂

vanessm
10. máj 2013

@pectore Až budete vy niesť zodpovednosť za poškodené zdravie dieťaťa očkovaním, tak potom môžete žiadať zodpovednosť od rodiča, ak sa dieťa nakazí danou chorobou, na ktorú sa očkuje. A to čo tu tvrdíš, že 8 detí zomrelo, a pýtaš sa, že koľko ich zomrie na nežiadúce účinky očkovania, tak to sa bohužiaľ nedozvieme vďaka presne takému fanatizmu, akého si predstaviteľom. pretože ak aj rodič nahlási nežiadúce účinky lekárovi, tak ten len mávne rukou, že to nemôže byť z očkovania. Ak dieťa zostane postihnuté a nebodaj umrie, tak sa nájde vždy iná príčina, len nie z očkovania.

adsumus
autor
10. máj 2013

@dazdovka Chod sa spýtať do Švédska alebo Nórska, kde úplne dobrovoľne očkuje nad 95% ľudí a nemajú s tým problém. A kde nemajú žiadné vážne epidémie, iba ked im to tam niekto nezaočkovaný zanesie. Oni sú všetci tiež nedemokratické kreatúry slepo obhajujuce.......................blabla?

misaha
10. máj 2013

@pectore tymi dejnami mysliš napr španielku chripku???.hahaa..pukam od smiehu aka si najivna 🙂...das mi čislo na tvojho terapeuta

janano
10. máj 2013

@adsumus presne "DOBROVOLNE OCKUJE" Chapes uz?????????????????????????????????????????????????????

sabiatko
10. máj 2013

@pectore Dakujem, ale aky je sucet celkoveho obyvatelstva, aby som si mohla vypocitat, kolko percent ludi sa nakazilo...

pectore
10. máj 2013

@misaha A co je lepsi zabranit pocatiu alebo potom riesit potrat?... ja si myslim ze vyzkumom antikoncepcie a este k tomu nehormonalnej je velke plus.... pre ludi ktorý deti neplanuju..... a zvysok.... nieco znie sice ako scifi... ale mne to take kontroverzne ani neviem ako nemoralne nepride.... a v kajinach kde je problem zo skaldovacimi priestormi na vakciny... su to dobre napady.... mala by som ti dat to cislo pretoze aj ty potrebujes pomoc....

adsumus
autor
10. máj 2013

@janano Vy si myslíte, že urážaním ľudí, ktorí sú za očkovanie, dosiahnete dobrovolne očkovanie na Slovensku? A ešte raz ti opakujem, že v krajinách, kde je očkovanie dobrovolné sú iné sposoby, ktoré motivuju rodičov k očkovaniu a tie by sa vám tiež nepáčili.

dazdovka
10. máj 2013

@adsumus fakt nemam cas na vymenu nazorov, ktora nikam nevedie. Vytahujes tu z brucha cisla, ako sa ti zachce, uz sa vyjadrovala k Norsku prispievatelka, ktora tam priamo zije...
Jeden dotaz k motivacii rodicov k ockovaniu tam, kde je ockovanie dobrovolne. Ak mas tym na mysli neprijatie do statnej skolky a pod., to je zavadzanie, stat ta vlastnymi instituciami nemoze nutit do niecoho co nie je ukotvene v zakone, ak maju ockovania dobrovolne, nemozu pozadovat pri nastupe do statnej skolky ockovanie ako dovod prijatia.

pectore
10. máj 2013

@sabiatko lenze to by si mala chciet vediet aj jednotlive cisla zaockovanosti v jednotlivych krajinach aby si si mohla prepocitat kolko z nich vdaka vakcine nakazenych nebolo..... pretoze tym ze ziskas celkove cislo populacie nevypocitas zhola nic...pokial nebude brat do uvahy zaockovanost ktora nakaze v plnej sile branila.....

adsumus
autor
10. máj 2013

@dazdovka No ved my sme sa pekne zhodli.

pectore
10. máj 2013

@vanessm lenze toto je otazka legislativy ... nie vakcinacie ci imunizacie a jej ucinosti..... tunak sa treba realizovat a bojovat..aby boli fondy na odskodnenie..a podobne veci...a nie prestat bezhlavo ockovat...to podla teba nieje fanatizmus...?

janano
10. máj 2013

@adsumus ja v tej krajine zijem a presne viem, ako to tu funguje. Na kontroly sa chodi ku zdravotnej sestre, ta aj ockuje. Neockuje tu ziaden detsky lekar, toho uvidis akurat tak v nemocnici. A nie je tu ziadne upozornovanie na NU, povie ti len to, ze je cas na ockovanie. Ked sa ti narodi dieta, dostanes letak, kde je rozpisane o chorobach, NU su spomenute len tie najslabsie ako zacervenanie, horucka, opuch...tie vazne sa mozes docitat akurat tak v pribalovom letaku, ktory nevidis a nemas. Z celeho 20 stranoveho letaku je jedina veta, ze ockovanie je dobrovolne...uplne dole.
Prosim ta, nemudruj, ked nevies, ok?

zuzkat1
10. máj 2013

Inak preco tu stale riesite ockovanie? tato tema je o inom..

pectore
10. máj 2013

@dazdovka az na to ze v niektorych s tych statov to maju osetrene tak ze ta v pripade ohrozenia zdravia ta but donutia ockovat... a maju to zakotvene v zakonoch... samozrejme v pripade epidemii ci pandemii a mozu zakazat takymto neockovanym ludom navstevova spolocenske zariadenia... mam pocit ze mi to ta slecna s norska..alebo belgicka kdesi pisala ze to tam maju osetrene.....Nikde si nemozes zadarmo neockovat.. vsade v pripade nebezpecenstva musis plnit nariadenia ktore ma stat osetrena...a prv nez bude dobrovolnost v ockovani na slovensku musia byt tieto veci osetrene aj u nas....

pectore
10. máj 2013

@janano kolko mamiciek je zo slovenska a kedze neockuju tak si myslia ze lekar porusuje lekarske tajomstvo tym ze nahlasiju ci je ich dieta neockovane... lenze uz nevedia ze lakarske tajomstvo nieje neobmedzene a podlieha pravnym predpisom akym je aj vyhlaska s 2008 v ktorej ma stanovene poskytovat udaje o ockovanosti... na margo toho ze vies ako to u vas funguje... tu si tiez vela ludi mysli ze vie ako to vsetko funguje....ale skutek utek.....

adsumus
autor
10. máj 2013

@janano Pozri, ak máš záujem presadzovať myšlienku dobrovoľného očkovania na Slovensku, otvor si k tomu tému a diskutuj. Myslím, že väčšina neočkujúcich je spokojná s tým, že zaplatia pokutu, radšej ako by si mali platiť súkromné školky. Mne je osobne jedno, či to bude tak alebo tak. Skôr som zato, aby si platili súkromné školky a boli tam všetci pekne pokope, ked im je také príjemné ochorieť.

Táto téma je o zodpovednosti za informácie, ktoré antivakcinisti posúvajú verejnosti, tak ťa poprosím, any si sa jej skúsila držať. Ako sa majú ľudia v diskusiách orientovať, ak sa všade napcháte s tou svojou dobrovoľnosťou a utokmi?

janano
10. máj 2013

@pectore vyhlaska je pravny predpis nizsej sily ako je zakon. Pokial je vyhlaska v rozpore so zakonom, plati to, co hovori zakon (napr. zakon o ochrane osobnych udajov)

janano
10. máj 2013

@adsumus ty si poukazala na Svedsko, Norsko.... rada som ti to ujasnila 😉

nae
10. máj 2013

@adsumus
"Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia."
"Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?"

Táto téma by mala byť nielen o antivakcinistoch, ale primárne ti ide o nich. Jednoducho nechápeš, že ľudia sú schopní sa rozhodovať inak, ako im je podsúvané pediatrami. Je to jednoducho tvoj osobný problém.
Ja som v prvom rade zodpovedná za svoje deti a za rozhodnutia, ktoré učiním v najlepšom vedomí, svedomí a hlavne bez nátlaku. V ordinácii svojho pediatra som sa nestretla s pochopením mojho rozhodnutia čo sa týka ne/očkovania, vždy bol na mňa vyvíjaný tlak. Takže v prvom rade nech sa tí, ktorí chcú byť zodpovední za zdravie našich detí, naučia jednať s rodičmi, a potom je možné niečo meniť aj v celej spoločnosti.

Inak blahoželám, na to, že diskusia bola založená včera poobede a venovala si sa jej neustále až do nočných hodín, a dnes zase od rána, to je fakt výkon. Taký typický deň obyčajnej mamičky.

marcelino12
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
10. máj 2013

@nae To, že nedokážeš viesť diskusiu bez osobných utokov svedčí len o jednom. Potrebuješ protivníka v diskusii degradovať a spochybniť obvineniami a urážkami, aby si znížila jeho hodnovernosť.
To, že nechcete prijať zodpovednosť za "prípadné škody" ma neprekvapuje. Ani ja by som na vašom mieste takú zodpovednosť neprijala.
To, že sa antivakcinistami v Austzrálií už zaoberajú štátne orgány a vedú voči nim 4 vyšetrovania tiež niečo znamená a to, že ľudia ich činnosť prestávajú považovať za prínos pre spoločnosť,ale naopak za činnosť, ktorá priamo ohrozuje verejné zdravie.

nae
10. máj 2013

@adsumus V prvom rade prijímam zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Keď si nedala dieťa očkovať proti meningokokovi, hepA, žltej zimnici, besnote apod., a tieto ochorenia dostane, tak čo budeš robiť? Budeš nadávať na antivakcinistov? Ako som písala už v iných diskusiách, pokiaľ nie si ty a všetci členovia rodiny očkovaní všetkým povinným aj nepovinným, neverím ti ani slovo, že si tak enormne presvedčená o zmysle tejto novodobej prevencie. Takže máš zodpovednosť primárne na svojich pleciach.
p.s.Ľudia majú svoj rozum. Každý sa rozhodne hlavne podľa seba a svojej rodinnej situácie, nezmeníš to ani ty, ani ja. Možeš dať námet na premýšľanie, ale očkovať názor nedokážeš.
p.s.2 Už sa nedegraduj, viac to nejde.

zuzkat1
10. máj 2013

@adsumus nemyslim ze tato diskusia ma zmysel... Uz som tu pisala viackrat o co tu ide ale vidia len ockovat vs.neockovat...
Ja som proti ockovaniu ale suhlasim ze ked niekto nieco tvrdi tak si za tym ma stat,najma ak dava odporucania ohladne zdravia. Ked dr zle poradi na zaklade zle vyneseneho rozhodnutia tak sa ludia hned stazuju-co je pochopitelne...tak preco sa nemozem stazovat aj na organizacie neockujucich, liecitelov a pod. Jasne ze treba osetrit aj ockujucich lebo tam sa pravdy tiez nedovolas.
Pravdy sa vsak ani tu nedovolas lebo to tu tahaju zas na lobbing proti ockovaniu...

cecil36
10. máj 2013

@zuzkat1 ale mozes sa barnit, podaj trestne oznamenie na aktivistu 😉 A ozaj kolko ide z tvojho ZP za kapitaciu liecitelovi a kolko tvojmu obvodakovi?

adsumus
autor
10. máj 2013

@nae Ty už si pre mna jasná s tou svojou paranojou, že nie som obyčajná mamička. Ak máš rovnaký odhad situácie aj v rovine očkovania, ľudia utekajte.
@mano5 To je robené na základe internetového dotazníka, kde písal, kto čo uznal za vhodné. Viem si predstaviť, že antivakcinisti aj z 15 počítačov udávali informácie. Naopak, vedecká študia dokázala, že vakcíny nemajú vply na rozvoj alergií.

natas4
10. máj 2013

@hajanka napriklad v USA dieta pred nastupom do skoly musi mat vsetky ockovania

zigzag
10. máj 2013

osobne si myslim, ze je to hlupost,, potom by museli niest zodpovdnost aj vsetky live stylove magaziny a televizne relacie a ich zarucene diety,ktore koniec koncov iba skodia, ked si poskodis zaludok, alebo si privodis vredy zlou dietu, tak zalujes casopis v ktorom si si o nej precitala????? je to tvoja vec, ze si sa pre taku dietu rozhodla... rovnake je to s neockovanim, kazdy rodic sa rozhodol sam a slobodne,ze ockovat nebude... a ako uz bolo napisane, ked sa na dietati prejavia vedlajsie ucinky ockovania, koho budem zalovat? stat ? lekara? ...ked mi poradi nieaka baba, ze si mam natierat nohy maslom, tak to skusim, a ked nepomoze idem dalej, ale rozhodne mi to niako nemoze ublizlit, narozdiel od ockovania 😉

zigzag
10. máj 2013

@natas4 preto su tam vsetci sibnuti, ziaci sa stielaju na skolach, dakujem pekne, amerika je pase....