Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus nie, o zodpovednsoti...o tom sa bavime...ale ty asi nie si na tej urovni, aby si to pochopila.....sorry, kamo.....mozno by ti stacilo gymnazium, aj tam sa to uci... 😉
Mňa by zaujímalo, či budem môcť zažalovať I vašu proočkovaciu kamarátku, ktorá dnes verejne hlásala, že na imunitu nemá vplyv zdravá strava, ani výživové doplnky, jedinou možnosťou je vraj očkovanie? Čiže ak budem taká blbá a nesvojprávna, nacpem svoje deti napr mc donaldom,ale zaočkujem a oni mi ochorejú , prevezme ona tiež zodpovednosť? 😀 😔 😀 😀
Inak tak ma napada, ze konvencna liecba ma neskutocne mnozstvo standartizovanych postupov, podla ktorych je nutne zakazdym postupovat, oficialne postupy existuju predpokladam uz naozaj na kazdy jeden ukon v zdravotnickom zariadeni prave preto, ze ludia automaticky ocakavaju len uspecha vyliecenie a ked k tomu nedojde, hladaju chybu v konkretnom cloveku, lekarovi, sestre... Tak tu musi byt pritomna byrokracia, aby sa bolo o co opriet v pripade pochybnosti. Takze aj tu uz zodpovednost za rozhodnutie nie je celkom taka jednoznacna, lebo lekar sa uz v dnesnej dobe mozno aj obava robit nejake vlastne rozhodnutia a radsej sa pridrza oficialnych postupov, aby neniesol celu zodpovednost na svojich pleciach.
@bipsy Zákon je tuná http://www.parliament.nsw.gov.au/prod/parlment/....
Ozrejmovať ti ho nebudem nie som právnička, môžeš si prečítať na STOPAVN čo to znamená a prečo bol prijatý. Okrem toho sa tam dozvieš veľa zaujímavých informácií napr. že Austrálsky parlament vydal spoločné vyhlásenie v ktorom žiada AV aby sa zbalili a ťahali do...mov. Že ľudia, ktorí im nazačiatku kampane vyjadrovali podporu na politickej scene, dnes dávajú od nich ruky preč, že majú založenú vlastnú cirkev, že ponúkajú na predaj také mastičky, čo môžu ľudom polepteť kožu namiesto vyliečenia rakoviny a veľa, veľa podnetných informácií. A teraz sa už dozviem odpoved na svoju otázku? Majú alebo nemajú niesť šarlatáni zodpovednosť za zdravie ľudí, ktorí im veria a riadia sa ich odporúčaniami?
@sorciera24 Ty nevieš nič iné iba urážať a čudujem sa, že toto admini tolerujú.
"dnes je aj uprimnost brana ako urazka".....v tomto falosnom svete sa ani necudujem.......a to, ze pojem zodpovednosti ovladaju studenti gymnazia je fakt, ak to niekoho urazi, ze to neovlada....to uz nie je moj problem.... (ako pisem, staci viac studovat......to moze kazdy)
@sorciera24 Vieš, človeče, nad tebou mi ostáva rozum stáť. To čo za osobu potrebuje niekomu v diskusii vypisovať, že nevie pobrať to, čo aj gymnazista pochopí? Zamyslela sa vaša výsosť diplomovaná už niekedy v živote, že sa môže aj mýliť alebo dokonca mať zúžené vnímanie skutočnosti? Lenže ja akosi, narozdiel od teba, nemám potrebu riešiť, koľko z reality si schopná vnímať a je mi to jedno. Prispievaj fakticky, ak sa dá, a nehodnoť láskavo moju inteligenciu.
trafena hus vzdy zagaga (a to som teraz nikoho neoslovila...hmmm...to su mi veci....)......vraj rozum (stat) 😀 fakt rozum????
Niekto tu je trafený a poriadne. 😀 😀 😀
sak to ....a rovno medzi oči.... 😀 😀 😀
@bipsy Prečítaj si o tomto zákone, ale pozor je to od kritika AV, ktorého nedávno nahánala náčelnička austrálskych AV po súdoch, zato že ju kritizuje a teraz mu musí chudákovi chlapcovi zaplatiť11,000 dolárov súdne trovy, pretože prehrala.
http://www.danbuzzard.net/journal/anti-vaxxers-...
Chalanisko travuje antivax už od roku 2009. Samozrejme, že tá nešťastná žena následne zaútočila na celé súdnictvo, že sú všetci skorumpovaní, už začínajú byť hádam nasmiech aj vo vlastných radoch.
http://www.danbuzzard.net/journal/legal-victory...
Neviem, či ti z toho vyplynula jasná vízia, ale dúfam, že ano. Austrálsky urad pre dohľad má právo preverovať, kontrolovať a v prípade, že ohrozujú životy zastaviť činnosť šarlatánom.
Ja ale stále nechápem, aký konkrétne má byť ten zákon. Veď každý má právo žalovať kohokoľvek si umanie. Následne je už len na súde, aby vyniesol ortieľ.
Zodpovednosť má každý z nás za svoje skutky i reči. Stačí sa obrátiť na príslušné orgány.
A nedostala som odpoveď, či tie následky má niesť i osoba, ktorá tvrdí, že nám stačí očkovať a môžeme sa vybodnúť na zdravú a vyváženú stravu, prípadne vitamíny. 😉
@abbey1 Ak nechápeš o aký zákon by išlo, prečítaj si tento príbeh, kde rodičia prestali decku pichať inzulín na radu šarlatána a dieťa zomrelo, rodičia sú stíhaní, šarlatán môže oblbovať dalej. Vinu necítia, prečítaj si diskusiu.
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/1965...
@adsumus ty fakt nechapes? este aj v clanku na konci je pisane, kto ma vinu.....za svoje konanie su zodpovedni rodicia, oni sa rozhodli konat ako konali a nesu za svoj cin zodpovednost.....predpokladam, ze oni vyhaldali nejakeho liecitela a ten isto nestal nad nimi pod nejakou hrozbou, aby pouzili takuto liecbu!......preto takyto zakon u ans nefunguje, elbo za svoje ciny si je zodpovedny kazdy sam.....(ak nie je zodpovednosti kvoli psych. chorobe zbaveny sudom).....
to by sme museli pomaly zavriet 2/3 Slovenska a mohli by sme zacat politikmi....aj ti nas klamu a oblbuju a potrestani zatial neboli....... (nehovorim o tisickach blogoch s oblbovaniamai, ak si pravne zodpovedna a psych. v poriadku, si zodpovedna za svoje konanie, ak ta k tomu niekto nasilne nuti...to uz je trestny cin a mozes to ohlasit policii.....) stale nechapeme? 😅
@sorciera24 A táto tvoja zaujímavá teoria o vlastnej zodpovednosti za všetko má platiť aj pre tých rodičov, ktorých deti mali nežiadúce účinky očkovania (teraz dáme bokom, či reálne alebo s očkovaním nesúvisiace)? Ze si zato môžu sami, ved podpísali, že s očkovaním súhlasia? To im tiež napíšeš, ak sa budú dovolávať odškodnenia?
@adsumus ockovanie je povinne a nuti ta k nemu stat...a ja enviem, ale ja som nikdy nikde nepodpisovala, ze s ockovanim suhlasim..... (treba si inak uvedomit slovo zo zakona povinne a ked je nieco dobrovolne;))
@sorciera24 A teraz čo, ked bude dobrovoľné? Nebudú mať rodičia nárok na odškodnenie?
@adsumus ani teraz nema ( a je povinne)...
@sorciera24 Čo ty povieš takým rodičom, ktorí zaočkujú dobrovolne svoje decko a bude mať nu? Źe si zato môžu sami? Používaj rovnaký meter a nevyberaj, čo sa ti kedy hodí.
@adsumus ano, nesu zodpovednost za svoje rozhodnutie (nakolko musia ratat s NU, kedze ak su s nimi teda oboznameni)......pouzivam rovnaky meter, len ty si si uz vyvodila nejake fiktivne zavery.....nakolko sa bavime o zodpovednosti a o zivote na SR....... len ako vravim, k tomu je naozaj potrebne pochopenie pojmu zodpovednost....co tu evidentne stale nefunguje.....preto ti to nejde do tej hlavy.....no nic....
@sorciera24 Takže podľa teba, takí rodičia nemajú nárok na odškodnenie?
@adsumus my sa teraz nebavime o tom, co by sme chceli, ale ako to v skutocnosti je.....a na SR tito rodicia narok na odskodnenie nemaju (ako iste vies).....ked niekedy dojde k zmene, dojde k zmene aj inych suvislosti a predpokladam, ze aj zodpovednsoti, zatial je ale bezpredmetne uvazovat o tom, co by bolo keby bolo....ked to funguje takto....
@sorciera24 V Amerike, rodičia si dobrovoľne zaočkujú decko, má nežiadúce účinky, podľa teba majú alebo nemajú právo žiadať odškodnenie?
@adsumus ja fakt, neviem, ci si nechapava alebo co?? 🙄 ja sa nebavim o Amerika (nakolko nepoznam ich system odskodnovania, teda ani zodpovednosti)....naschval som podotykala v prispevkoch, ze na SR (ak si si nevsimla)....nebudem sa vyjadrovat k tomu, o com neviem ako skutocne funguje a ani tam nezijem (a momentalne ma to ani nezaujima)

@sorciera24 To fakt si napísala diplomovku? A k čomu? Źe netreba očkovať? Že je lepšie ochorieť? Napr, na obrnu a skapať? Sem s tým, to ma naozaj zaujíma.