icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

kbeata
9. okt 2013

@adsumus mohol si hodit cely link 🙂 ,takto to je len vytrhnute z kontextu
cely link som dala do temy povinne ocko

adsumus
autor
9. okt 2013

@nae Mám skúsiť liečiť obrnu vitamínomC? Tak toto je naozaj trošku moc. Ty si uvedomuješ, čo píšeš?

kbeata
9. okt 2013

@adsumus a co ten vyskyt polia v ba,vo vrakuni?o tom nevies nejake info?

nae
9. okt 2013

@adsumus Odpovedám na tvoje sarkastické otázky, na ktoré ťa úprimná odpoveď nezaujíma, a od ľudí bez titulu MUDr. už tým duplom nie - dieťa máš zaočkované, aj vy všetci z rodiny ste preočkovaní na to, čo považujete za nutné, tak sa nemusíš ničoho obávať a možeš pokojne spať. Veď poznáš to, čo sa o očkovaní hovorí? Že vďaka nemu vymizli vážne infekčné ochorenia. Tak ver lekárom a nemusíš si tu zdvíhať tlak. Buď zodpovedná a šetri si zdravie. 😉

adsumus
autor
9. okt 2013

@kbeata Akého polia? Takého, čo môže spôsobiť ochorenie? Neviem o tom nič. Predpokladám, že ak by sa také niečo vyskytlo, okamžite sme všetci informovaní. Čo bolo na tom ozaname vytrhnuté z kontextu? Mamke je ľúto, že si nestuhla zaočkovať dieťa.

nae
9. okt 2013

Kopírujem otázky z facebookovej skupiny, na ktorú by aj mňa zaujímali odpovede k danému prípadu, je dobré mať ucelený obraz (A aj B, ako hovoria naše proočkovacie propagátorky):

A teraz pár zásadných otázok:

1. Pneumokoky, meningokoky a hemofily sú úplne bežné baktérie, ktoré takmer každý dospelý mal tú česť osobne spoznať a drvivá väčšina už v detstve a bez toho, aby to urobilo akúkoľvek galibu. Tieto baktérie sa stávajú nebezpečnými až pri vážnom oslabení imunity, napr. brutálnym fyzickým vyčerpaním, obrovským stresom a pod., pričom pre imunitný systém môže byť veľkým stresom napr. aj očkovanie. Otázka: koľko dní po poslednom očkovaní nastal ten pneumokokový zápal mozgových blán?

2. Dojčené deti majú o rádovo desiatky percent nižšiu pravdepodobnosť dostať invazívne pneumokokové ochorenia. Bolo toto dieťa v čase ochorenia ešte dojčené? Ak nie, ako dlho bolo dojčené (ak vôbec) a koľko času uplynulo od odstavenia?

3. Bol dieťaťu podaný vnútrožilovo roztok vitamínu C? Toto je základné opatrenie pri akomkoľvek vážnom akútnom stave, pretože pri vážnej chorobe je vysoká spotreba vitamínu C a ak ho telo nedostane, imunitný systém prestáva fungovať, pretože vitamín C je de facto palivom pre imunitné bunky. Bez neho nefungujú.

4. Kde beriete istotu, že súčasný neblahý stav nie je spôsobený zlyhaním lekára, ale len a len škaredými pneumokokmi? Čistá viera, alebo to máte aj nejak podložené?

5. Prichádzalo dieťa do styku s cigaretovým či iným sliznice poškodzujúcim dymom? Pasívne fajčenie totiž dramaticky zvyšuje náchylnosť k IPD.

6. Boli dieťaťu podané akékoľvek lieky na zrážanie horúčky resp. utlmenie imunitného systému (Paralen, Panadol, Nurofen, Rectodelt ...)? (koniec citátu)

adsumus
autor
9. okt 2013

@nae No ešte to tak, aby ma úprimná odpved nezaujímala. Práve taká ma zaujíma a chceš-nechceš budem sa pýtať. Lieči sa obrna vitamínomC?

adsumus
autor
9. okt 2013

@nae Ty si propagátorka nejakej alternatívnej liečby, máš to zaplatené alebo máš nejaký finančný prospech zo svojich príspevkov proti očkovaniu?

nae
9. okt 2013

@adsumus odpoveď 1 - neviem, nie som lekár, obrna nie je v mojom spektre záujmov. Vitamín C používam v liečbe bežných stavov.
odpoveď 2 - moje otázky sú skopírované z facebooku, bohužiaľ nemám zatiaľ také vedomosti, aby som tak erudovane vedela formulovať otázky, ako autorka daných otázok. Pridala si sem daný prípad, čím si chcela určite rozpútať diskusiu, tak som pridala svoj príspevok. Či tak si diskusiu nepredstavuješ? Inak nie som propagátorka žiadnej alternatívnej liečby, nemám nič zaplatené, nemám (bohužiaľ) žiaden finančný prospech zo svojich príspevkov proti očkovaniu. Som len obyčajná mama - ako ty (škoda, že si túto vetu už u seba vo fotoblogu vymazala, veľmi sa mi vryla do pamate). Veľký usmievavý smajlík.

adsumus
autor
9. okt 2013

@nae Som rada, že si si zapamätala to podstatné. Som obyčajná mama. A vymazala som to preto, že ma antivax napadol, že nie som mama a že by mi mali zobrať moju malú. Najprv som si pomyslela šialenci, ale potom som si uvedomia, že takíto ľudia mi môžu naozaj ublížiť, aj môjmu dieťaťu.

adsumus
autor
10. okt 2013

@sirinka Starý dobrý bububu tajný uniknutý dokument. Čítala si si prečo tie deti zomreli? Aká bola príčina ich smrti? Ze nie v súvislosti s očkovaním, ale na iné ochorenia? Asi nie, ináč by si to tu nevešala.

sirinka
10. okt 2013

@adsumus vieme, vzdy su ine dovody

adsumus
autor
10. okt 2013

@sirinka Ty si dokážeš predstaviť, že po zaočkovaní takéhoto kvanta odhadovaného počtu detí (18 232 834 do 72 931 338) v sledovanom období dvoch rokov ani jedno dieťa nezomrie na syndrom náhleho úmrtia, zlyhanie srdca alebo nejaké iné ochorenie?

sirinka
10. okt 2013

@adsumus akoze kym nebude nulova umrtnost, tak vzdy pojde iba o casovu suvislost?

adsumus
autor
10. okt 2013

@sirinka Nerozumiem, skús objasniť bližšie, čo chceš povedať.

aristka
10. okt 2013

@nae a čo hovoríš na meningitídu zo zápalu stredného ucha ,pneumóniu zo soplov ,k akému akútnemu stresu tam dochádza ,propagátorky by si mali niečo naštudovať o klinike chorôb lebo toto sú otázky podmienené ,to znamená ,že si samé odpovedajú ,ale odpovedajú sú zle klinka chorôb nie je jednosmerná tj.vdýchnem a hotovo ,tých vstupných brán choroby máme viac a aj šírenie chorob v anšom org.máme viac...to je po prvé po druhé ,kde si nabarala ,že kojené deti sú menej náchylné na pneumokoky ,ta isto ich dostanú do nosa alebo ucha ako nekojené ....po tretie nekomentujem ...po štvrté čo má lekár s tým ,že sa dieťa nakazí pneumokom a ak príde dieťa k dr. alebo hospitl .a je podozrenie na tento infekt robia sa stery a crp a to aj v špitály ,prečo sa nepýtajú propagátorky prečo rodič doma ládoval dieťa s vit.C a nešiel radšej k dr. ,aby stav neprišiel do stavu takej napr,pneumónie pľúc ,lebo tomu sa dá predísť včasnou návštevou lekára ...fajčenie to akokoľvek odmietam ....a čo sa týka liekov na zrazenie horúčky ,každý liek má príbaľový leták ,ktorý si treba prečítať a podľa neho sa riadiť ,alebo sa poradiť s faramceutom ,ktorý vie povedať kedy čo a ako dávkovať a ak dieťa napadne pneumokok a nepodchytí sa to nurofen ,nenurofen ,vit.C nevitamín c ..treba aj inú cestu liečbu...odpoveď si dostala a propagátorky by si mali doštudovať nech sa adekvátne pýtajú ....

daneso
10. okt 2013

@adsumus a mne nas ORL lekar ockovanie proti pneumokokom neodporucil ze je zbytocne. Maly mal vtedy 3 roky.

nae
10. okt 2013

@aristka 😉
Písala som, že otázky sú skopírované, nie sú z mojej hlavy. 😎 Ale možem sa vyjadriť, keď máš záujem.
Napríklad pneumóniu zo soplov, ako si to odborne nazvala, som mala aj ja minulý rok. A presne viem, prečo. Totálna fyzická únava zo starostlivosti o dve deti, nevyspatie kvoli x-násobnému nočnému kojeniu plus náročná adaptácia staršieho syna v školke, zlá životospráva, zlé stravovanie sa, rodina ďaleko. Sčítané a podrthnuté - oslabenie organizmu, vyčerpanie a prechodená nádcha sa mi dostala do pľúc, uší... Hrubo som zanedbala megaskorbickú liečbu, moja vina.
Máš pravdu, že vstupných brán pre patogény máme viacero. Ale keď sú oslabené primárne imunitné mechanizmy vplyvom roznych stresorov, je zarobené na problém.
Čo sa týka kojenia na vplyv rozvinutia pneumokokovej infekcie či inej podobnej infekcie - nejaké štatistiky nepoznám. Mám vlastnú skúsenosť, že moj mladší neočkovaný syn, ktorý bol v čase mojej akútnej infekcie intenzívne nosený, spal so mnou v posteli a bol so mnou stále v blízkom kontakte, sa odo mňa nenakazil, častejšie sa kojil, a to bolo všetko.

Zvyšok tvojho príspevku som čítala viackrát, ale asi som ho dostatočne nepochopila, je písaný dosť zmatene. Poznáš podrobnosti daného prípadu či nie?
Akurát ešte k tým antipyretikám, resp. imunosupresívam - už si videla nejakú matku u vás v nemocnici, ako si číta napr. práve k tým imunosupresívam príbalový leták? Vy dávate bežne pred podávaním takýchto liekov čítať rodičom príbalové letáky? 😅 Ak áno, tak klobúk dole.
Takže zhrnutie na záver:
- nie som autorka daných otázok
- na prvú otázku si aj tak neodpovedala
- na druhú otázku si neodpovedala
- na tretiu otázku si neodpovedala, resp. si sa nechcela vyjadriť
- na štvrtú otázku si neodpovedala
- na piatu otázku si neodpovedala
- na šiestu otázku si neodpovedala

Ale vďaka za snahu, aj tá sa cení.

aristka
10. okt 2013

@nae čo sa týka vit.C môj názor je známy a iv podanie je na lekároch tohto vit.,čo sa týka fajčenia nefajčím nie som zástanca ,ale poviem ti jeden príklad nasýtenie krvi kyslíkom ,dáva sa saturačný prst ,ja ako nefajčiarka som mala saturáciu 95 a fajčiar 99 lepšiu ako ja ,nehovoriac nefajčiari sme schytali v práci každý sopel a fajčiarom nebolo ani šlaka ,ak si odmyslím rakovinu hrtana a pľúc dovolím si povedať ,že ich telo si viac zvyklo na rôzne hnusoby a nemalo problém ..to jest z roboty ...a čo sa týka pneumokoka dospelých a detí v nošteku rozdieľ je už len v antomickom pomere a dl´žke dýchacích ciest detičky majú dýchacie cesty kratšie a tým pádom ak dostanú pneum.do nosa je veľmi krátka cesta aby postúpil ďalej ,čo to znamená ,že čo je u dospelých nie je u dieťatka a je to aj v iných záležitostiach detičky nemôžeš porovnávať s dospelými ..a prečo malý neochorel nenosila si rúšku na ústach ...lebo ja ano ak som bola chorá a prenosu sa zabránilo aj bez kojenia....

adsumus
autor
11. okt 2013

@petot
@nae Neočkujúce mamičky riešia na facebooku zaujímavý problém, neviete im poradiť, prečo nezaberá?

adsumus
autor
11. okt 2013

@nae K tým otázkam som sa nevyjadrovala, pretože je podľa mna naivné si myslieť, že kojené, neočkované, nefajčiarske, bez užitia antypiretík, nestresované, s najlepšiou zdravotnou starosltivostťou dieťa by neochorelo na infekciu, ktorá sa šíri kvapôčkovou cestou. Ani by som to nenaznačovala, aby si niekto nemyslel, že stačí dodržať tieto "zásady" a všetko OK. Nestačí.

nae
11. okt 2013

@adsumus Mamička by si najprv mala prečítať knihu, aspoň kapitolu, ktorá sa týka jej problému. Kniha je písaná veľmi čitateľne a zrozumiteľne. A je zadarmo.
Pre každé dieťa je tá terapeutická dávka iná, ale primárne je vhodné riadiť sa najprv všeobecnými doporučeniami (všetko je v knihe), a potom event. dávku zvýšiť. V diskusii jej asi niekto nakoniec poradil, nečítala som to.
Ono je to veľmi jednoduché zvaliť vinu, že niečo nefunguje, na pána Tuhárskeho. Nech sa mamička poradí so svojim pediatrom, keď je v koncoch - dúfam, že si jej to napísala 😉
"Milujem" takéto osoby, v práci sme ich mali ako maku. Len chytiť za ručičku a doviesť k cieľu, to bol ich jediný sposob riešenia problémov a úloh. Ono je to jednoduché a vždy sa nájde nejaký dobrák, ktorý sa zľutuje a pomože na úkor vlastnej práce a času.
Lenže to nie je cesta. Určite poznáš to čínske príslovie: Ak dáš človeku rybu, nasýtiš ho pre tento deň. Ale ak ho naučíš ryby loviť, nasýtiš ho pre celý život.

nae
11. okt 2013

@aristka Nenosila som rúšku, takže možeš mi to logicky vysvetliť, prečo sa odo mňa neinfikoval? (Len pre upresnenie, mala som zápal pľúc, zápal v ušiach, silnú nádchu, kašeľ, a k tomu zapálené aj oči.) Samozrejme, detský organizmus má svoje špecifiká, s tým súhlasím. Ale pri takejto dlhodobej expozícii (prvé atb. mi nezabrali, až druhé, a predtým som bola v takom stave 2 týždne) mi vychádza ako hlavný faktor, ktorý pomohol, materské mlieko a sekrečné protilátky. A láska, samozrejme 😉

adsumus
autor
11. okt 2013

@nae Konkrétne im porad, ved knižočku máš isto načítanú. Mamička potrebuje vedieť koľko céčka má naliať do ročného dieťaťa, aby nemuselo brať atb na zápal priedušiek, pretože cečko zaberá podľa pána Tuhárskeho na bacily aj vírusy? Liter, dva?

aristka
11. okt 2013

@nae preto lebo každý človek od malička je indivídum ,nerob si z toho žiadny zázrak ,moja mama mala zápal pľuc a mala ho len ona ,aj moja sestra mal zápal pľuc a mala ho aj ona ,boli tam švagriné s deťmi a nedostal nikto nič ,švagriná pravidelne s herpesom a nonstop chorá a drobci nič ,to nie si len ty ,nie je to žiadny zázrak ...ja som neriskovala lebo toto je také hop alebo trop a deformita z práce a k bábätku som si dala rúšku ,aleteraz to už nerobím a tiež mi všetko nenanchytajú ,dovolím si povedať ,že mám relatívne zdravé detičky od malička ,čo kamoška ,ktoré kojila a to fakt mala stále nejaký problém ..takže je to individuálne ....

nae
11. okt 2013

@adsumus Diskusiu som nečítala a ani sa na to nechystám. Knižočku mám načítanú, tak keď chce mamička pomocť, nech sa snaží hlavne sama. Keď má čas sedieť za internetom a čakať na rady cudzích ľudí, zatiaľ si v knižočke mohla polistovať a nájsť odpovede. Nebolo by to zodpovednejšie? 😉

aristka
11. okt 2013

@aristka inak imunita je omnoho obšírnejšia ,nie je to len o sekréčnych protilátkach ,ale vyznela si dôležito a to bol asi účel... 😉

adsumus
autor
11. okt 2013

@nae Veľmi zodpovedné...vydať knižočku, uvrhnúť ľudí do zmätku a dať ruky preč. Veľmi zodpovedné. Hlavne, ked si predstavím to ročné dieťa so zápalom priedušiek, ktoré namiesto liečby je testované na "vhodné" dávky vitamínu C. 😠