Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@pectore - staci si pozriet, kolko obyvatelov ma napr. Spanielsko (http://sk.wikipedia.org/wiki/Španielsko) Pri pocte obyvatelov takmer 50 000 000 je asi tazko hovorit o epidemii, ak je chorych 1 914 obyvatelov 😉 To sa jedna cca o 0,003828% nakazenych ludi napr. teda konkretne v tom Spanielsku. Ked si to zratas celkovo (pocet obyvatelov danych statov spolu s prepoctom chorych), tak tio tiez nevychadza na velke cislo. Dalej je otazne, v akej skupine obyvatelstva v tychto krajinach sa osypky vyskytli, pretoze tie krajiny, ktore si vymenovala, su krajiny, ktore maju obrovske mnozstvo pristahovalcov z Afriky a z Azie, ktorych zivotne podmienky su castokrat velmi biedne. Plus Rumunsko a zivotna uroven tam... To mas ako keby sa objavila sprava, ze na Slovensku je epidemia osypok a umrelo 1 dieta. Ano, mozno v danej osade, kde sa to stalo, bola epidemia, ale treba sa pozriet na celkove okolnosti, za ktorych tam ta epidemia je. Tiez preto nezavedie cela Europa povinne ockovanie proti TBC snad...
Neustale Ti tu vsetci opakuju, ze ti, co deti ockovat nechcu, si za taketo rozhodnutie zodpovednost nesu a aj ponesu, aj poniest chcu - nechcu sa jej zbavit. Su si vedomi nasledkov, narozdiel od statu, ktory sa zbavuje tej svojej zodpovednosti. A porovnavat vyhody pouzitia teplej vody s povinnym ockovanim sa asi ani komentovat neda 😉
Pravo na zivot - dostojny zivot - ma kazdy z nas, je to zakotvene, chvalabohu, v nasej ustave. Nase zivoty su rovnocenne, a kazdy z nas by si mal ten svoj chranit. Nik nemoze zakonom ziadat ineho cloveka, aby svoj zivot a svoje zdravie ohrozoval ci riskoval - ani pre tzv. dobro vsetkych. Take nieco moze clovek urobit len na zaklade svojho slobodneho rozhodnutia. A je tu jedna velka otazka - ci nahodou neexistuje ina - bezpecnejsia cesta, ako ochranit kolektivne zdravie ludi bez toho, aby bolo nutne ohrozit kazdeho jedinca. Ta cesta tu podla mna je - ibaze je v porovnani s hromadnou a povinnou vakcinaciou ovela zlozitejsia a pracnejsia. A, samozrejme, nevynasa tolko.
A este jedna vec, kazdorocne zuri vo svete niekolko mesiacov epidemia chripky. Skutocna epidemia, co sa poctov chorych tyka, na jej nasledky alebo komplikacie umrie niekolko ludi. Preco teda krajiny nezavedu povinne ockovanie proti chripke kazdy rok? Aby sme teda my, ktori nie sme ockovani a nahodou ochorieme, neohrozili tych slabsich? Pretoze tu sa jedna aj o dospelych jedincov, ktori by mali byt potom povinne zaockovani? A ti by asi s takymito zakonmi nesuhlasili, aby ich niekto nutil takto riskovat? Ci preco? Lebo vsetci vedia, ze to ockovanie narobi viac skody ako uzitku? Ci?
@zeleny_cajik Chápem, že máš pocit, že lekári sa k problémom očkovania nevyjadrujú, ale nie je to tak. Existuje stránka
http://www.sprievodcaockovanim.sk/caste-otazky-...
,kde sa môžeš informovať v otázkach očkovania zo starny lekárov, ktorí sa týmto problémom aj reálne zaoberajú, nájdeš tam ich postoje a reakcie na výhrady zo strany antivakcinistov. Existujú centrá pre deti s kontaindikáciámi a komplikáciami po očkovaní a aj tam sa môžeš informovať a možno sa budeš čudovať, ale ani lekári neočkujú hlava nehlava všetko, čo sa narodí.
Diskusia s antivakcinistami je o tom, že majú pripomienku k hliníku, ty im to vyvrátiš, potom majú pripomienku k vápniku, zasa im to vyvrátiš, potom ti povedia, že aj tak nie je všetko uvedené, čo obsahujú vakcíny. Potom preberiete choroby, všetko im vyvrátiš, oni ti nato povedia, že všetko sa aj tak tají a ty si skorumpovaná. Svedčia o tom aj ich obžaloby lekárov že sú skorumpovani, ktoré boli zamietnuté.Čuduješ sa ešte, že sa s nimi nikto nechce naťahovať. Aj ked je pravda, že v zahraničí si ich už zopár lekárov podalo.
@pectore - pocet chorych sa percentualne pocita na vsetkych obyvatelov, nie na tych, co su alebo nie su zaockovani. Aj epidemie a pandemie sa pocitaju na zaklade celkoveho poctu obyvatelov. Ved ochoreju aj taki aj onaki. Pocet mrtvych sa teda moze pocitat len z nakazenych, kedze napr. Ochorelo na osypky 0,01% obyvatelstva, z toho (z toho 0,01%) je 0,024% mrtvych.
@anjelicek26 je velmi zavadzajuce tvoje vyjadrenie, ze ockovane deti su viac ci castejsie chore ako neockovane...moja dcera napriklad ma vsetky ockovania vratane TBC, nema akurat MMR, ma dva roky a doteraz nebrala ziadne ATB..aj tu na mk je tema, kde pisu matky ockovanych aj neockovanych deti o ich zdravotnom stave a chorobnosti a z nej jednoznacne vyplyva, ze to ci dieta bude chorlave alebo nie nesuvisi s ockovanim...su deti, ktore ockovane nikdy neboli a su chore skoro stale a deti, ktore ockovane boli choroby obchadzaju
@katrinka8 Počíta sa to na 100,000 obyvateľov,nie na celú populáciu zeme. Tu si pozri, kde koľko osýpok mali.
http://www.who.int/immunization_monitoring/dise...
@vanessm nie je to celkom tak, myslim,ze ci ockovane, ci neockovane deti, obom da nastup do kolektivu zabrat, navyse rodicia neockovanych deti sa kolektivom zvyknu vyhybat, ide zvacsa o rodicov zijucich dost zdravym zivotnym stylom a tak bezne skolky nie su nic pre nich, preto su taketo deti zvacsa v roznych alternativnych skolkach, kde je v triedach aj menej deti a preto je mensia infekcnost, napriklad. Poznam vela plne ockovanych deti, ktore su uplne zdrave.
@natas4 "napriklad v USA dieta pred nastupom do skoly musi mat vsetky ockovania"
hej? a co deti ktore ockovane byt nemozu, maju kontraindikacie? tie do skoly v USA nechodia?
a co tie deti ktorich rodicia neockuju vobec? tiez do skoly nechodia?
navyse v USA statoch je uzakoneny home schooling kto ma zaujem, plus existuje xxx sukromnych skol
v USA nemusi byt dieta plne ockovane aby mohlo ist do skoly, zacitaj sa do americkych for apod. kazda area je ina, kazda skola ma vlastnu politiku
niekde staci napisat, ze ma rodic na to nabozenske dovody
@zuzana76 ako prepac, ale to co pises, je totalne zavadzajuce a ma zas iba za ciel urobit z neockujucich rodicov exotov. Moje dieta je neockovane, vobec sa nevyhybame kolektivu a vobec pre nu neplanujem ziadnu alternativnu skolku, ani nezijeme nijako alternativne. Mam v okoli este tak zo desat neockovanych deti, vsetky do jedneho pojdu do normalnej skolky a ich rodicia ziju uplne normalny, bezny zivot tak, ako vacsina ludi na SK. Mozno zlomok ich je "alternativnych", ale garantujem ti ale, ze vacsina zije uplne normalne, dokonca az priemerne. Akurat tu o tom nemaju stale chut vypisovat do debilnych tem, ktorych jedinym cielom je rozduchavat nenavist medzi ockujucimi a neockujucimi. O nic ineho tu nejde.
@adsumus tak vidis, ze nas zavadzaju a skresluju cisla, mozno to zapisali ako chripku do karty co ja viem ... pametam si to, mala som aj kiahne a mumps a som tu, nechapem co vsetci riesia uplne bezne chorby, mali by riesit cukrovky a autizmus a rakoviny u deti-... ale mozno casom najdu vakciny aj na to 😝 len si neviem dost dobre predstavit co budu riesit potom,ked na vsetko bude liek
@adsumus keby deti nemali oslabenu iminitu ockovanim, tak by neboli niake komplikacie, a teraz sama pises, ze choroby maju vazne nasleky, a to ma aj ockovanie, takze snahy vyhybat sa chorobe koli nasledkom je dobre a snaha vyhybat sa ockovaniu z toho isteh dovodu je nezodpovedne ????

@zigzag Aj v štýlových časopisoch za obsah článku preberá jeho autor zodpovednosť, tak ak ti niekto nakuká nejakú koninu a ty si to kúpiš a potom z toho ochorieš máš koho zažalovať, nič zvláštne. Aj sa to deje, len antivakcinistov sa to netýka, lebo oni nerpeberajú zodopvednosť za prípadné škody, ale na predaj ponúkajú toľko elixírov, že sa nestačím čudovať.