Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
a to ,že niekto v rodine zažil na vlastnej koži nejakú z chorôb a všetko si o nej naštudoval ,ešte nerobí z neho odborníka na danú tému ,treba mať vzdelanie a prax a prax nie je len o jednom chorom ...možno sa to niekomu bude zdať tvrdé ,ale je to tak ...
@aristka Keď už sa tu vyskytli nejaké prosby, tak ja ťa žiadam, už prosím nerýp do témy detské leukémie vs. očkovanie. Na túto tému som fakt vysadená a len človek, ktorý o tom vie okrajové veci, si dovolí porovnávať tieto stavy so škrečkami...
Keď máš toľko času venovať sa tomuto fóru a súčasne sa starať o svoje deti a svoju psychohygienu, skoč si ku kolegom na detskú onkológiu, vypýtaj si ročné správy, štatistiky, komu a kedy sa v detskom veku objavila, resp. diagnostikovala buď leukémia, alebo pokojne sa venuj aj malignitám všeobecne. Pohrab sa v kartotéke, vypíš si očkovacie statusy týchto detí, sprav si nejaké korelácie, t-testy, jednoduché lineárne regresné grafy, či čo uznáš za vhodné, a prídi nám sem poreferovať, čo si zistila. Pre zaujímavosť zahrň obdobie pred a po zavedení očkovacích látok Infanrix hexa plus Prevenar/Synflorix, ako aj pred a po zavedení tri vakcíny MMR.
Potom nám sem prídi o tom niečo napísať a podiskutujeme na úrovni, keď sa chceš o niečom baviť odborne.
Nikto netvrdí, že neočkovaním zmiznú zo sveta všetky druhy rakoviny apod., aj neočkované deti bývajú choré, s chronickými problémami, alergiami, nádormi. Ale bohorovne tvrdiť, že očkovanie ku rozvoji rakoviny neprispieva, je naozaj nadnesené. Dovolím si tvrdiť, že bežný pediater "nemá šajnu" o onkogenetických mechanizmoch na molekulárnej úrovni - nemože vedieť všetko, to je logické. Bežný rodič sa tiež všetkému nerozumie. Ale má rodičovský cit, intuíciu a svoje dieťa má na očiach v kuse. Podceňovať preto "rodičovskú diagnostiku" je potom naozaj len syndrómom lekárskej (či všeobecne zdravotníckej) nadradenosti.
A ešte na záver - každý priemerne inteligentný človek si dokáže naštudovať aj veci a oblasti, ktorým sa nevenuje - pokiaľ ide o zdravie najbližších, dokáže sa vybičovať k výkonom, pátra, študuje. hľadá odpovede. Je jedno, či je informatik, geológ, učiteľ, psychológ...
@aristka Ad zvieratka: moja fenka chytila po ockovani zapal predneho mozgu. Od /zahranicneho/ spickoveho veterinarneho pracoviska dostala liecbu, ktora ju s trochou stastia vyliecila. A dostali sme aj pokyny pre jej dalsi zivot: neockovat. Tolko k teme zvieratka..
K NU: suhlasim s @kvieta . Mali by sa NU hlasit a riesit.
Ale vysledok veskereho hlasenia je taky, ze mi RUVZ napisal, ze od roku /tusim/ 2007 nebolo na Slovensku evidovane poskodenie zdravia v dosledku ockovania. Neviem ako Tebe, @aristka , ale mne to pripada neuveritelne. Ci Ty tomu veris?
Len poznamka: nie som neockujuci rodic. Okrem jednej vakciny budeme mat zaockovane vsetko. Dokonca mam kvoli praci jedno ockovanie navyse... Ale nechce sa mi tvarit sa, ze je normalne, ked sa dieta na polroka zastavi vo vyvine po ockovani. Zo siestich lekarov, ktorym som to hovorila, to zapisala do zaznamov jedna.
@aristka Skus si pohladat ake utoky zacali na dr. Stofka, ked sa postavil proti tvrdeniu o neskodnosti vakcin.
Je to odbornik a zazil x pripadov poskodeni pacientami ockovanim.
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... tu je niečo o rakovine u zvieratiek je to len kvapka v mori ...
@nae to ,že ty si osobne nasadená je tvoj problém a pokiaľ viem výskumy sa robia na potkanoch ,či ide o škrečka alebo potkana je to jedno a výskumy na zvieratkách sa podávanú tu ako smerodajné info ohľadom očko od AV to ti nikomu nevadí ,ale ak poviem prečo majú rakovinu dokonca aj rybyčky tak to už vadí ..takže svoje subjektívne pocity si nechaj pre seba .....a to ,že ty si študuješ je pekné ,ale to nerobí s teba odborníka ,choď robiť do špitála na 10 a viac rokov a potom sa tu ozývaj ohľadom tvojej praxe ak budeš mať viac ako 1 pac.a samozrejme si treba dosštudovat napr.také veci ako čo je základnou jednotkou ľudského tela a iné veci ,lebo ak toto sa preskočí ten základ zvyšok nepochopíš ,aj keď sa tak tváriš......
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... a tu po rýchlom hľadaní som našla odkedy sa vôbec došlo ,že nejaká leukémia existuje je tam rok 1845 a to zisitli ,že im ľudia nezomierajú len na inf,choroby ,ale aj leukémie ......
@abbey1 pozor neprekrúcaj ja som napísala ,že keď to malo taký rýchly spád to dieťatko by zomrelo a určite mu bola rýchlo pskytnutá liečba ,ale jeho forma bola veľmi rýchla a agresívna a telíčko to nezvládlo ,ak sa ti to zdá necitlivé je len tvoj pocit ,ale aj napriek našej snahe a rýchlemu zásahu je to jav,ktorý sa vyskytuje a samozrejme ako pre rodiča je to obrovské nepochopiteľné utrpenie ..jedno si uvedom ja nemôžem robiť s pocitmy a nariekať ,plakali by sme stále a príbuzný potrebujú podporu a nie uvrešťaný personál a nie je im raz povedané ,že šanca na záchranu aj napriek snahe nebola a my aj keď vieme ,že nezachránime či sú to meningitídy ,polytraumy ,hemoragické šoky a iné privezú nám už pac.v agónii robíme maximum pre jeho záchranu lebo stále veríme ,že hádam nejaký anjel sa zlutuje a dá šancu ......,ale to pochopí človek len čo v tom robí ,ty si trúchliaca matka ,ale to neoprávňuje ťa neustále si o mňa utierať pusu ....choď do špitála robiť na ťažké odd. a potom zistíš či je ti také ľahké a možno aj pochopíš prečo sa napr. na onkológii neustále mení personál najmä na deckej .....
smrť je súčasť našej práce ,nič výnimočné ,kolobeh života a ak niekto odprevadí toľko duší ako zdr.personál a najmä z ťažkých odd.potom nech tu kritizuje ......
@sirinka toto nie je žiadna novinka ,na toto sa upozorňovalo už dávno pred štrajkami či lekárov alebo sestier ,ale občania tohto štátu videli len mzdy ,ale zvyšok nie ..inak v praxi je to tak ,že i napriek tomuto ak by došlo k život ohrozujúcemu stavu ,existuje aj odd.anestézie a urgentnej medicíny ,kde sú okamžite volaný v rámci špitála k akémukoľvek zlyhaniu či dýchania alebo srdiečka a potrebnej resuscitácii a to aj u dieťatka a dr. na telefóne ak je urgent stav je do pár minút v špitály ....a prečo to tak je ,keď máme špitál v každom väčšom meste ,každých 10km nie je možné pokrytie personálne ...
šišínka a po našom epifýza ..to je rozdieľ v názve 😀
@aristka Tvoja práca je záslužná, to ti nikto nebere, je to úžasné zachraňovať životy ľuďom, aj keď nie vždy to dobre dopadne. Takáto práca s ľuďmi je psychicky veľmi náročná.
Ale nerozumiem, prečo si si taká istá, že očkovanie je len pre dobro ľudstva? A aj keď si o tom vnútorne presvedčená, čo ťa tlačí tu zaň toľko lobovať? Ja sa nerozumiem intenzívnej medicíne ako ty, a dala by som ruku do ohňa za to, že ty sa nerozumieš tej oblasti biológie, ako ja. Dovolím si však tvrdiť, že v porovnaní mojej krátkej a tvojej dlhej pracovnej praxe mi prešlo "pod rukami" viac prípadov detských leukémií. A posledná vsuvka - v posledných rokoch museli u nás rozšíriť detskú onkológiu a transplantačnú jednotku na úkor iných 2 detských odelení. Povodnej onkológii už nestačili kapacity. A mne už došla kapacita toto komentovať.
Nebudem už reagovať na dotyčnú dámu. Kto chce, si prečíta, o aký prípad išlo, ako rýchlo sa vraj dieťaťu dostalo pomoci. Nuž ale keď si niekto nepripúšťa chyby vo vlastných radoch, tak ťažko diskutovať. Radšej prekrúťme fakty.
Mňa len teší, že aj napriek ťažkej práci, napriek desiatkam stratených pacientov sa nájde personál, ktorí dokáže byť profesionálny, ľudskí a poukázať i na nešťastné omyly a ,ešte horšie, neprofesionálne konanie kolegov. takým česť. Ostatní nestoja za slovo. 😉

@kvieta plus tvrdenia ,že kvantum chorôb spúšťa očko bez odborného názoru je len nejaký výplod a je až trápne ,že laici úplne predbehli výskumy a prax lekárov a bez akéhokoľvek vzdelania týmto smerom a skúseností tu píšu takéto závery ....leukémie tu boli odjakživa ,keď ešte nebolo ani očko povinné ,neurobalstómy tak isto a vlastne všetky rakoviny a iné tu uvedené choroby ...ešte jedna zaujímavá vec ,keďže výskumy sa robia na zvieratkách ,prečo napr.taký škrečok dokáže dostať diabettes alebo rakovinu a kopu iných chorôb a kto dáva očkovať škrečka a dokonca a tých príkladov je omnoho viac zo zvieracej ríše a dostanú choroby aj zhubné ,kvantum z nich papá bio zeleninku ,bio semienka ....a ešte príklad aj v neďalekej históŕii sa umieralo na tieto choroby ,boli už aj poznatky o hygiene a choroby dostávali aj napriek tomu čo boli chudobný alebo bohatý ,jednoducho rakovina alebo autoimún,choroby si nevyberali bolo im to a je im to jedno ......a dovolila som si čítať aj tému kde komunikujú mamičky s detičkami o autizme a okrem jednej mamičky ,ktorú dobre poznáme ,som nenašla fakt žiadny iný príspevok v tejto spojitosti a ešte je tu možnosť ,ak má niekto dojem ,že i napriek popretiu slov .lekárov ,že to nie je Nu z očka ,sú odborníci za hranicami ,nehovorím o homeopatoch ,ale odborníkoch na imunológiu a pod.,ktorých treba vyhľadať a dať si odborne vyš .dieťa nezávisle ,rakúsko ,česko ,nemecko nie sú ďaleko a sú tu prispievateľky aj z týchto štátov a teda sa dajú kontakty ľahšie zohnať a nakontaktovať sa a veci riešiť a potom je tu aj možnosť ak je Nu potvrdené hladať odpovede u lekárov na slovensku alebo aj na vyšších miestach ......