Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@aristka Vies o tom, ze ako zdravotnicky pracovnik si povinna neudrziacat ludi vo viere, ze mas vzdelanie v nejakej zdravotnej oblasti, ked ho nemas? Vola sa to etika. Takze Ty si odbornicka na ockovanie? Mas atestaciu z imunologie alebo epidemiologie? Alebo tu dokolecka spominajuc vzdelanie len pozujes? ;)
@sirinka "Ak sa pozrieme do minulosti zistíme prekvapivé zistenie. Až do 19. storočia bola priemerná dĺžka ľudského života len tridsať rokov, no v priebehu 19. storočia to už bolo päťdesiatpäť rokov. Spôsobil to hlavne pokrok medicíny a zlepšenie hygienických podmienok. Dnes je priemerná dĺžka ľudí rôzna - podľa kvality života, a výrazne sa líši. Najmenej sa dožívajú ľudia v Afrike, kde je priemer len 51 rokov, najväčší priemerný vek takmer osemdesiatštyri rokov má naopak miništát Andorra."
http://magazin.atlas.sk/print.xml?get[article]=669011
http://benchmarks.cancer.gov/2011/06/measles-vi...
Geneticky modifikovaný vírus osýpok vie liečiť rakovinu vaječníkov. Čo s tým? Tiež ofrfleme a prírodne radšej umrieme? A to je vírus dokonca z vakcíny.
@adsumus a pokrok v medicine a hygiene ich zbavil tohto bremena a dnes tu mame generacie obeznych a lenivych ludi, s velkou spotrebou antidepresiv... A takto si mozeme predhadzovat extremy donekonecna...kazda doba ma svoje dobre a tie zle strany, takisto pokrok v roznych oblastiach moze kvalitu nasich zivotov zlepsovat, ale moze byt aj nastrojom na nase ovladanie ci znicenie....
@abbey1 v inej teme som si vsimla ako si jednej pisatelke odkazala gramaticke okienko...teraz som narazila na toto co si napisala ty citujem " Ku mne študenti chodia dobrovoľne, i keď vedia, že neočkujeme. I dcéru my učí profesorka, ktorá neočkuje a netrápi ma to najmenej. A dcéra ani nie je jediná neočkovaná v triede. "
tebe ako ucitelke by sa to nemalo stavat 😉
@natas4 Nie som učiteľka slovenčiny. A ako som písala, reagovala som z dôvodu, že pisateľka riešila riziko cudzincov u nás. Mne cudzinci problém nerobia, nekastujem ich podľa národnosti, ani vierovyznania a ani podľa chorobnosti ako niekto tu, keď hneď stanoví pôvodcu osýpok zo zahraničia. 😉
@abbey1 to kastovanie mi pripomeň keď náhodou pôjdeš do Afriky alebo stačí Egypt a či sa tam bez obáv napiješ vody z točky ako u nás alebo v Pakistane ,pretože tie zahalené ženy sú väčšinou Pakistanky ....a to tých krajín ,u teba bez rizika som spomenula len odrobinku .....a chytala si ma za gramatiku a sama si sa aj dostala ...ach jaj...
mamograficke vysetrenie- odporucane ako preventivne -moze ublizit?
@sirinka mne mamo napr Dr ako 39 rocnej nedovolil podstupit pre velke riziko-vraj len sono.
A to som mala len rok do 40 odkedy je mamo ofice odporucana.
Mne poradili-vzdy najskor sono a spravne prehmantanie prsnika-samovysetrenie a aj gynekolgom- a az ked tam nieco nie je OK az potom mamo-ale nikdy nie mamo ako beznu prevenciu kazdy rok- dva.
Kumuluju sa tam vraj velke davky ziarena a silne stlacenie prsnika pri mamo je tiez minusom.
@kaja73
@jarhal tazko povedat... Osobne tiez zastavam nazor, ze pravidelne prehmatanie prsnikov je uplne najdolezitejsie, plus raz rocne prehliadka u specializovaneho dr. Z vlastnej skusenosti mi hned vedel povedat, ze ide o neskodny utvar iba podla hmatu... Ale aby bola istota, tak tiez odporucl iba sono. Cerstva skusenost znamej, ktora si nikdy nic v prsniku nenasla, absolvovala prvy mamograf a cosi sa tam objavilo, na pohmat ani lekar nic nezistil, sono takisto negativne, takze stres a kontrola o dva mesiace...
@sirinka no super ...tak to mala statie...veru tazko...mna doky pred rokom a pol vysetril sonom a nevyzadoval mamografiu...ale isla som nakoniec ved z preventivnej prehliadky som mala vymenny listok aj nato tak som nakoniec na mamo sla...nebolo to az take bolestive ako neprijemne ....vysledok bol tyzden..co som cakala ze to aspon poslu mojej lekarke...ale nie oni si to neposielaju treba osobne zase do okresneho mesta a potom k svojej gyn.... ale nebola som si po vysledok sak tolko dni dovolenky som nemala......mysim ze ak by nieco nasli tak ma informuju...neviem ako funguje teraz mamografia ale u nas sa cakalo mesiac na poradie...naval je tam stale....kazdy sa boji a ide tam s malou dusickou....ale aj tak to vysetrenie nie je 100%...

@adsumus tak to si nebola tu v novo založenej téme ,čo tam sa spustilo a aké odborníčky tam varia 😀 toto ber ako niečo úsmevné ,konšpiračné a scifi teórie...