icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
4. nov 2013

@jarhal asi zalezi ako kde, pamatam si casy, ked som sa musela objednavat rok dopredu a vypocutat si kedy budem vo vhodnej faze cyklu...to bolo na sono a na mamo byvali tiez niekolko mesacne cakacie lehoty... Myslim, ze uplne staci samovysetrenie plus sono popripade...

petot
4. nov 2013

@adsumus "Zaujímajú ma výlučne fakty" - tento bol dobrý 😀

kbeata
4. nov 2013

@jarhal tak ja som v mladosti podstupila operaciu nezhubneho nadoru,a sono,biopsia,markery postacili,o mamografe na presnejsie zistenie nebolo ani reci,takze ja som ho nikdy neabsolvovala,a v ramci prehliadky aj gynekologickej som ho odmietla,akurat sono si davam robit 😉

sirinka
5. nov 2013
aristka
6. nov 2013

@sirinka vieš čo je zaujímavé ,ak je v nitr čo vysvetlovať ,ta k je k tom unechcem ,len na margo toho ,že aj tu na koňovi je téma,kde mamička píše ,že malinká má zápis v zdr.dokum .,že bola očkovaná a pritom nebola ,lebo sestrička alebo dr.prv spravili zápis a ona pritom chcela odložiť očko ,ja som ju upozornila ,že ak nie je očko nemá to tam čo hladať a je to aj pre ochranu malej do budúcna ,keď nie je oko tak nie je ,ale zápis hovorí o inom ....a čuduj sa svete ohlasy od av zmaž túto tému ,jak dobre máš pokoj ,že tam má zápis ,že je očko a pritom očko nie je .....a potom ,keď som sa rozprávala s pedinou o neočku ,tiež mala skúsenosť ,že jedni rodičia doslovne na ňu tlačili ,že nech napíše ,že je očko ,ale úkon aby sa nevykonal ....čo je samozrejme protizákonné ....inak tú tému si môžeš pozrieť .....

aristka
6. nov 2013

je to téma problémy s neočkovaním mums rubeola ,osýpky

adsumus
autor
6. nov 2013

@aristka Ak to má naozaj zapísané, že je zaočkovaný, tak tam vidím problém v tom, že doktorka tej kočke uverila, že len odkladá a chcela jej ušetriť problémy a...narobila ich sebe, lebo kočka nielenže nechce očkovať, ale ešte to aj zverejní na nete. Reakcie antivax samozrejme opäť naozaj stoja zato.

aristka
6. nov 2013

@adsumus ale tu nakoniec vysvitlo ,že očko nebude a tie reakcie ako píšeš ,mám dosť...

daneso
6. nov 2013

A co poviete na SMS od doktorky pridite na ockovanie. Volam ze vtedy nemozeme ze prideme zajtra ze ved hocikedy pridite pichneme a mozete ist. A prehliadka v 6 rokoch je kde. Uzasny pristup to je moj nazor na niektorych pediatrov. Skontorlovat ockovanie to ano a prehliadka ta tam 😠

aristka
6. nov 2013

@daneso aj mne volala dr. na očko ,keďže má moje číslo a spravila prehliadku ,vyšetrila a prebiehalo v čase kedy tam neboli chorý ,lebo cez telefón sme sa dohodli ....akú máš komunikáciu a dohadovanie a objednávanie s tvojou dr.si musíš riešiť ty a ak máš s ňou problém meň ju ....inak vyšetrila sluch oči ,váha chrbtica ,moč ,tlak ,posluch poklop ...

daneso
6. nov 2013

@aristka vsak to ja sa chystam riesit to s nou aj tak chceme odmietnut( kvoli autoimunitnym ochoreniam v rodine a chcem odporucenie na endokrinologiu) ale aspon zajtra uvidim ako prebehne ci vysetri co ma. No ona nas na prehliadku nevolala takze uvidim ci ju vobec urobi poslala SMS iba na ockovanie prvykrat to sme tam uz 4 roky. Ale tak vyse roka sme u nej neboli a kontrolovala iba ockovanie. 😒

aristka
6. nov 2013

@daneso ak by bol postup len očko a nič viac určite výmena dr. ,no ak chceš daj vedieť ako ste dopadli...

daneso
6. nov 2013

@aristka dam sama som zvedava

sirinka
6. nov 2013

@aristka tu temu som videla, postup urcite nie je spravny. V oboch pripadoch ide o zbavenie sa zodpovednosti, v prvom pripade za poskodenie zdravia a ohrozenie zivota dietata, v druhom za nevykonanie povinneho ukonu....trosku v tom vidim rozdiel, ale kazdy mame svoje svedomie....

aristka
6. nov 2013

@sirinka vieš ,ale je veľmi zarážajúce čo jej tam dievčatá radia a fakt ak na to matka zabudne a tuším mala dievčatko je to aj nebezpečné ,no čo už ,my s tým moc nenarobíme.....

sirinka
6. nov 2013

@aristka mna by zaujimalo aj preco pediater vykazal vykon, ktory neurobil... Bolo by mozno zaujimave, ake dovody ho k tomu viedli....

aristka
6. nov 2013

@sirinka je to tam písané ,prečítaj si ....

sirinka
8. nov 2013

@aristka tie skutocne 😉

sirinka
8. nov 2013

tech.sme.sk/c/6996967/v-splaskoch-je-vela-drog-omamuju-aj-ryby-najviac-pervitin.html

adsumus
autor
8. nov 2013

@sirinka Komentár nebude? K omámeným rybám...

aristka
8. nov 2013

@adsumus bude ,určite nie sú bio ,ale to by mal každý vedieť ,lebo to nie je novinka a nie je to len o plastoch ...,že
@sirinka,inak na toto tu nemusíš dávať žiadny článok 😉

kvieta
8. nov 2013

Ešte by som uvítala rozbor vzduchu, výsledky merania hlučnosti na jednotlivých miestach...
Veď to sú všetko známe veci a každý normálny človek si vie vydedukovať, čo to znamená pre zdravie a životné prostredie.
Ale ihly a iné "osobné veci" sa po drogistoch v životnom prostredí nenachádzajú, však?... hmmmmmmm

sirinka
8. nov 2013

@adsumus co k tomu treba dodavat? Ze tym, co na tom bohatnu je to uplne fuk?
Ako je to s tymi drogami? Napriklad http://www.vlastnihlavou.cz/afghanistan-drogovy...
Komu na com zalezi?

sirinka
8. nov 2013
aristka
8. nov 2013

@sirinka bolo by zaujímavé vedieť čo sa tam stalo ,nezamietli jej to len preto ,že bolo niečo zabielané ,tam sa robí aj posudok a vyjadrujú sa aj iný odborníci ..,ale vieš čo ma najviac zaráža ,že v špitáloch je to zabielenie na nič lebo je počítač ,už sa píše cez počítač a do neho sa spätne do záznamu ,aby si prepísala nedostaneš ....je mi to úplná záhada....

sirinka
9. nov 2013

@aristka si si ista, ze na kazdom oddeleni sa skutocne vedie kazdy zapis okamzite do pocitaca? Ze vlastne najprv rucne do chorobopisu a potom este aj do pocitaca? Nerobi sa to nahodou az pri prepustacej sprave?