Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@miliharmi je velmi veľa oblasti života ktoré nám diktuje systém a aj ked s nimi nesuhlasime bohužiaľ je potrebne ich akceptovať aby boli ake take pravidla a mantinely. Je možné ze sa systém ockovania práve na podklade prípadov ako je ten vás dostane na základ dobrovolnosti teda ze sa bude ockovat len nepovinne. Zatial je možné ockovanie odmietnut na vlastnú zodpovednosť myslim. Ti ktorí s tým nesúhlasia to asi budu riešiť takto. Je však potom možné ze v prípade komplikácií z neockovania im napr. Nebude hradena poskytnuta zdravotná starostlivosť poistovnou alebo napr. Co sa robí uz teraz nebudú prijaté tieto deti do kolektívu napr. Do skolky... Aj s tým treba rátať a samozrejme aj s moznymi zdravotnymi následkami... Je však možnosť voľby preto velmi dobre nechápem preco sa o tom toľko diskutuje. Neviem o tom ze by sa udelili nejaké pokuty mozem sa však mylit.
@bastika takze taketo je oficialne stanovisko? V case ked to prebehlo mediami som sa o temu velmi nezaujimala. Ale spominam si na viacere vyjadrenia lekarov v tom zmysle, ze vakcina BCG bola vynata z povinneho ockovania pre caste neziaduce ucinky. Nedari sa mi najst vyjadrenie tej lekarky, na ktoru si pamatam, ale nasla som ine.
https://www.youtube.com/watch?v=eYYeZWHSBeg@fidka79 fakt ja sucitim preboha som matka a neviem ako sa da take nieco vobec prezit. S malou sme boli u koznej ma od narodenia biele flaky na krku ktore rastu s nou, ona ze je to vitiligo odporucila ozarovanie a dala silny krem na atopicky exem so steroidmi. Otec mi povedal nech sa jej to neopovazim davat ze je to pre nu nevhodne. Teraz po pol roku sme boli v nemocke ze na ozarovanie a primarka vraj to nemoze byt vitiligo ked je to od narodenia ze je to nevus a na to ani krem ani ozarovanie nezaberie je to len esteticky problem takze tak. Aka som bola nasr... Na tu prvu lekarku ze si nedala namahu ani len zistit co to je naozaj a malej 3 rocnej dala steroidovy krem s moznymi vu... Takze vlastne sa nic nestalo ale zbila by som ju. Nieto este taka tragedia...
@bastika to nic nemeni na tom, ze este mesiac predtym ako sa prestalo s povinnym ockovanim proti TBC, naliehali lekari na rodicky, aby dali dieta zaockovat. Pisala som ti, ze lekari su nekonzistentni, pretoze v decembri 2011 tvrdili, ze ockovanie je ok a mesiac na to sa uz v spravach vyjadrovali, ze ma prilis vela NU. Takze po precitani tej spravy to pozmenim. Lekari su nekonzistentni v nazoroch,pretoze este v dec.2011 bol v SK vyskyt TBC natolko vysoky, ze plosne ockovanie novorodencov bolo nevyhnutne, v jan. 2012 uz uvideli, ze ockovanie nutne nie je, pretoze pripady detskej TBC su iba ojedinele. Skratka a dobre, taketo vyhodnotenie situacie zrejme nenastalo z hodiny na hodinu, predpokladam, ze uz dlhsie, mozno aj niekolko rokov vedeli o tom, ze TBC nie je najpalcivejsi zdravotny problem na SK.
@bastika Mám nejaké pripomienky:
1, Kolektívna imunita je u väčšiny vakcín iba pavedecká povera.
2, Ak sa má na hypotéze kolektívnej imunity zakladať hlavný argument plošného očkovania, tak by mala byť jednoznačne vedecky dokázaná. Nie je.
3, Dospelá žena sa môže pred založením rodiny rozhodnúť, že sa dá zaočkovať proti rubeole. Nik jej v tom nebráni.
4, Pred pár dňami som počul kuloárne tvrdenie, že BCG vakcína bola odstránená preto, lebo sa ju už neoplatí vyrábať. A keď som sa nad tým zamyslel, tejto teórii nejaké fakty naozaj nahrávajú. Napr, pár rokov dozadu bola zatvorená iná fabrika v Európe, v Dánsku ostala posledná výrobná linka. Očkovalo sa už len v našich postkomunistických krajinách - ČR, SR, Bulharsko... a to je naozaj malý trh na to, aby sa oplatilo nechať bežať výrobnú linku. A napokon, výrobca vlani sám požiadal v ČR o vyňatie z registrácie. Takže ja síce neviem a netvrdím, ako to bolo, a myslím, že lekári tlačili na zrušenie očkovania pre neúnosné nežiaduce účinky, ale teória o zákulisnom dôvode - nerentabilnej výrobe - mi akosi znepokojivo dobre sadne do tohto nášho slovenského koloritu. 😅
Pri vsetkych tychto diskusiach o ockovani sa riesia rozne aspekty temy: zdravotne, eticke, ekonomicke, nabozenske. Niekedy mam pocit, ze su tie debaty take košaté a rozvetvene, ze sa celkom zabuda na podstatu. Zdravotny stav cloveka sa v poslednych rokoch zasadne zmenil. bez ohladu na to, ci za to moze ockovanie, alebo nie, pribudaju deti i dospeli, ktori trpia na alergie, intolerancie, psychicke poruchy atd. Vakciny su vyvijane tak, aby ich zvladol silny a zdravy detsky organizmus. Su ale dnesne deti silne a zdrave? No nemam ten pocit. A nie je to iba pocit, je to fakt. Lekari zaspali dobu. Nevsimli si, ze ockuju celkom ine deti ako pred rokmi. Myslim, ze uz toto je dovod, aby sa cely system prehodnotil.
@demo no vies lekári nie sú vyskumnici teda bežní pediatri nemôžu robit štúdie ohľadom výskytu tbc. Ako som písala oni musia dodržiavať zákon teda pokial im zákon kaze v decembri 2011 ockovat tbc musia to rešpektovať aj ked v januári 2012 uz zákon nekaze. Proste lekár nema oprávnenie tbc neockovat lebo si mysli ze to nie je potrebne 😀 za to by aj zobrali licenciu. Na tieto veci je tu úrad pre dohľad a potom nás parlament tam je expertov viac akoby sme potrebovali 😀
@bastika no nemas pravdu. kazdy, kto je vo svojom odbore dobry a nie iba do poctu, sa o dianie okolo seba zaujima a ma taketo dolezite informacie skor ako ich nejakym obeznikom obdrzi.
MOzno nema opravnenie neockovat, ale ludsky nerozumiem tomu natlaku par dni pred vyhlasenim, ze ockovanie je zastavene. Bud je to nezaujem alebo neinformovanost - pricom ani jedno ani druhe lekarov nectia
@petot 😎 pokial sa nieco neda vedecky dokázať musí nastúpiť Metoda empiricka. Momentálne mame povinne ockovanie a malo by sa vedecky dokázať ze je neefektívne a spôsobuje iste neziaduce účinky. Pokial sa tak nestane asi sa nic nezmení. Pokial ide o zisk farma firiem ako jeden z dôvodov ockovania no neviem ale jeden človek sa da zaočkovať povinne 4-5 krát. Koľko zoberie za života napr. Tabletiek proti bolesti alebo na chripka ci hak- na kila a to je ozajstny biznis. Teda ja si myslim ze pre tie firmy je to fakt zanedbateľné položka. Len coldrex balenie stojí vyše 10 eur...
Inak ja nie som dobrý partner na takéto vážne diskusie priznam sa tému som velmi nestudovala ale myslim si ze veľa informácii škodí psychickemu zdraviu a tu som sa o tom presvedcila 😀 a nielen v tejto teme 😀
@demo denne vychádza tisíce nových a nových medicinskych článkov kde by sa to dalo stíhať. A robit štatistiku výskytu choroby ma robit lekár ako prosím pekne 😀 ved nema zdroje. Práve na takéto veci sú iste inštitúcie a podľa ich stanoviska sa potom postupuje. Ja som právnička ale keby som mala poznať všetky naše zákony musela by som žiť 300 rokov byt bez muža bez deti zavreta cely den doma a len citat 😀
Viem ze všetci chceme od nich odpovede na všetky naše otázky ale možné to bohužiaľ nie je 😝
@bastika zanedbatelna polozka? Vypocitaj si kolko povinnych vakcin prijme v detstve jeden clovek. Kazda jedna firma, a teraz nemyslim iba farmaceuticke firmy, tuzi mat stalych zakaznikov. To ostatne je vzdy neiste a ovplyvnitelne roznymi okolnostami (kupyschopnost napriklad). Ale povinne ockovanie je krasny priklad nemenneho a isteho odbytu 🙂
@bastika no vidis, pediatri nie su naslovovzati odbornici na ockovanie. su iba vykonavatelia, predlzena ruka systemu. preto by si mali odpustit akekolvek komentovanie na adresu neockujucich rodicov. jednoducho nie su kompetentni. na druhej strane, ockuju pediatri, takze ak by som bola pediater a mala by som ockovat, tak by som sa v tejto veci mala potrebu vzdelavat. a ak by som sa nevzdelavala, tak by som nad rozhodnutim neockovat nanajvys mrdla plecom a nemudrovala by som. ale to uz je o pokore.
@demo no koľko 6 ci 7? Áno myslim ze pri napríklad liekoch na tlak ci na cukrovku na ktorú sa lieči skoro každý 3 jedinec a mesačne stoja veeela peňazí je anedbatelna. A teda ani tlak ani cukrovku sa neda neliecit. My doplacame na lieky na tlak 6 EUR každý mesiac manžel ma 50 berie ich od 30 tak to spočítať. Mne to vychádza zatial 1200 eur. Vakciny ma stali 30 zatial. A uz asi ani viac nebudú. A na lieky na tlak len doplacame takze sú ohodne drahšie. Ci take zbytočne vitaminiky 😀 hak beriem od 17 kvôli cyklu mesačne 10 EUR mam 31 takze ad 1500€ 😀

@bastika ockovanie proti tbc sa zrusilo pre mnozstvo neziaducich ucinkov.