icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

mano5
16. jan 2014

@demo Napisal som to sirinke ale este si dovoli to spomenut aj tebe - je potrebne aby vsetci, ktori vedia na co je mozog zistili, "Kto je John Galt". Treba si precitat ze vraj druhu najcitanejsiu knihu v Amerike (ked ju tu tak niekto dava za priklad - hlavne v ockovani) - Atlas pokrcil plecami od Yan Rand. Vysla v SK preklade. V ceskom preklade nevysla.

mano5
16. jan 2014

@sirinka To som tiez cital predtym ako som si kupil knihy. Nepoznam tych ludi, ktori to pisali a radsej som si urobil svoj nazor po precitani. Nepovazujem sa a nestotoznujem sa so ziadnym z jej hrdinov, ale stotoznujem sa s nazorom hlavneho hrdinu, ze nikto by nemal dostat co chce len preto, ze to chce a nezasluzi si to svojou pracou.

aristka
16. jan 2014

@kveta kazuistika je dostupná info ,pre zdr.prac alebo dr. ak máš tieto prípady a nemusíš podať info ano o mene ,etiku neporušíš a čo si mám inak zistiť ,ak sem niečo dáš daj aj relevantné info ..lebo toto je jedna babka povedala ,ani nevieš o aké ochrnutie išlo ...len ,že to bolo nejaké nu po nejakom očku ....no čo už ...babiek tu na mk je mnoho.....

kveta
16. jan 2014

@aristka Bez suhlasu pacienta alebo pribuznych Ti kazuistiky hovorit nebudem. Su prilis identifikovatelny, nie su to anonymne pripady. OVER si to u dr. Stofku. Potom ma kludne obvinuj. Dovtedy so mnou jednaj slusne a neponizuj ma takymito urazkami ako je "babka". Dakujem.

@admin Aristka tu jedna velmi urazlivo. Povenujte sa tomu, prosim.

sirinka
16. jan 2014

@kveta to mas tak, ona tu naspomina stovky pripadov, co udajne zazila v praxi, ale ty bez kompletnej info nepis ani ciarku 😉

adsumus
autor
17. jan 2014

Tu je to dobre napísané, prečo došlo k tomu zákazu označovať niečo ako liečivo, ked to nemá ničím podložené, že to naozaj aj lieči. Tak to je aj približne môj názor na celú vec ohľadom byliniek.

http://www.zradielko.sk/2013/10/eu-nezakazuje-b...

Tiež som mala babku bylinkárku, zberateľku lesných plodov, ktoré na povale sušila a čajíky nám varila, pekné časy to boli...človek sa nezastavil celý den, nesedel na internete, nad budúcnosťou nedumal. Ale keby nie lekára, ludia, neviem, neviem, koľkí z nás by tu nevypisovali, do klavesnice nedubkali...aspon teda ja určite,treba benefity naozaj poctivo zažovať...na oboch stranách.

ešte tu je jeden link, že naozaj bársčo sa v tých bylinkách môže nachádzať, aj to, čo nie je bylinka....takže aspon čo sa mna týka....opatrne s bylinkami.

http://www.mensjournal.com/magazine/the-truth-a...

adsumus
autor
17. jan 2014

@sirinka Suplement a doplnok je to isté...len tam použili slovo fillers...vložka, vypln alebo ako to chceš preložiť...neviem..čo je napr. ryža alebo pčenica...a nemali to ani uvedené na obale...nebol čas včera na prekladateľské nuansy. A potom ešte substitute...čo sú zasa nejaké náhrady, že tam boli použité...no je tam toho dosť, čo do nich napchali. 😖

aristka
17. jan 2014

@kveta jedna babka povedala ,nie je urážka ,bohužiaľ si sem nedala žiadne info ,čo nie je novinka a o prípadoch sa dá hovoriť aj bez určenia mena ,hmotnosti ,zrastu a iných vecí a duplom ,keď nepoveiš ani po akom očku to bolo a o aké ochrnutie išlo ,na to nepotrebuješ dokonca písať ani celú kazuistiku ....takže sorry ,u mňa absolútne bezpredmetné čo tu píšeš....

aristka
17. jan 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... prispejem aj ja a je tam spomenutý aj pán dr.Stofko...

mano5
17. jan 2014

@aristka Pre istotu do kazdej temy. Chvalihodne - asi budu aj odmeny.

kveta
17. jan 2014

@aristka Vidim, ze ociernovat vies. Ale realitu si si neoverila. Tebe tu nejde o pravdu.

Takze k realite:
1/ Over si, ci je pravda, ze pan primar Stofko, nema vzdelanie na vyjadrovanie sa k ockovaniu ako to tvrdi ten farmaujo v Tvojom linku. A daj mi vediet, ci pan Dluholucky ma na vyjadrovanie sa lepsie vzdelanie ako pan primar Stofko. Ja len, ze pan primar Stofko ma okrem neurologie atestaciu aj z epidemiologie. Predpokladam, ze o ockovani teda nieco predsalen vie.. ;)
2/ Ten farmaujo z Tebou publikovaneho linku uvadza, o ockovani proti TBC na Slovensku, ze sa urcite nezrusi, lebo mame vacsi vyskyt TBC ako cesi, ktori zrusenie tohto ockovania zvazuju. Ha! Ty si snad robis srandu, ked tieto bludy beries ako odborny nazor. Pre neinformovanych: ockovanie proti TBC bolo u nas zrusene pre pocetne neziaduce ucinky.
3/ ... pre tie neziaduce ucinky, ktore tento farmaujo v celom clanku vehementne popiera.
4/ Preco volam toho pana farmaujo? Lebo bol zamestnany vo farmafirme.

@aristka Mne nevadi ludova slovesnost. Mne vadia Tvoje urazky, ze klamem. Ozvi sa kolegom z pracoviska pana primara Stofka a over si pravdu. A prestan tu publikovat tieto evidentne lzi.

tin007
17. jan 2014

@kveta Preco sa namahas? Ved uz viaceri (vratane mna) tu pisali, ze ak si za ockovanie, tak si hned na vsetko kvalifikovana; ak sa pytas nieco, co nie je velebenie ockovania, dokonca si kriticka, tak mozes mat vystudovanu epidemiologiu, pediatriu, neurologiu, imunologiu, farmaciu, chemiu, biologiu, etiku... a aj tak nemas dostatocnu kvalifikaciu. :(

aristka
17. jan 2014

@kveta kde som písala ,že klameš ,ak sem niečo dám mám to vedieť doložiť a ty nie si schopná povedať po akom očku a o aké ide ochrnutia ,to je pekné ,že pán dr. sa vzdeláva ,ale nerobí s tým priamo a nerobí s deťmi ,prax je v našom obore neoceniteľná a určite je odborník vo svojom fachu ,tak ako aj pri podozrení na takýto prípad si dr.volá odborníka z inf.odd hovorí sa tomu konzíliá....jediné čo chcem sú fakta a ..plus na slovensku máme už malú obeť na komplikovanú tbc tj.dieťako a bolo to spomenuté aj v témach o očku ,keďže neexistuje len pľúcna forma a je len otázkou času kedy to bude stúpať ....takže šup sem fakta a nie tvoje bludy o klamstvách ,to sú bohužiaľ tvoje slová ,nie moje...

aristka
17. jan 2014

http://www.safs.sk/Sk/Dokumenty/stofko_prezenta... mám pocit ,že je to tento pán dr. a je tam atestácia z organizácie zdravotníctva....ak sa mýlim ,že to nie je dr. o ktorom sa tu bavíme sa ospravedlňujem ...,

aristka
17. jan 2014

@tin007 čo sa týka epidemiológie si dovolím povedať je u mňa najväčší odborník z odd. infekčného a deckého odd....a pridám aj aro .kedˇže na neurológii neriešia infekčné ochorenie a určite tam nenájdeš napr,takú meningitídu akútnu ,jedine tak po ochorení pacienta s neurologickými problémami ...infekčné určite nič ...dá sa povedať ,že je to čisté odd. ...

kveta
17. jan 2014

@aristka Pan primar Stofko mal na oddeleni pacientov ochrnutych po ockovani. Venoval sa im. Robil s nimi priamo. Nie vsetci to prezili. Zverejnil to. Zmier sa s tym.

sorciera24
17. jan 2014

@kveta tak sa mi zda, ze je tu niekto pokakany z info....a radsej ako by si to mal overit, elbo by sa pokakal este viac to obrati na ine oddelnie, kt. su "vraj" relevantnejsie....omg.....trapne.....klepem si na celo.....(nic prekvapive pri tejto osobe....ale stale dufam v zazrak) 😀

sanym
17. jan 2014

@aristka čo tak obrátiť sa mailom na spomínaného p. doktora, určite ti rád poskytne informácie o svojom vzdelaní

adsumus
autor
17. jan 2014

Tak aj SUKL sa nám vyjadril k tej teme o pškodeniach z chrípkovej vakcíny. Citujem zo stránky:

"U protichrípkových vakcín v súčasnej dobe nepribudli nové informácie o nových rizikách ani nedošlo k prehodnoteniu pôvodných informácií o rizikách. Považujú sa za relatívne bezpečné. Na vakcíny, ktoré sú v súčasnosti na trhu máme v databanke hlásených 6 prípadov, 5 z nich bolo závažných (viedli k hospitalizácii). Úmrtie ani trvalé poškodenie zdravia nám hlásené neboli. Reakcie neurologického charakteru nám hlásené neboli ani z pracoviska dr. Štofka."

http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/bezpecn...

A ja sa pýtam, prečo nehlásil, ked zazanamenal? Vysvetliť, prosím.

adsumus
autor
17. jan 2014

A tu je jedna ešte celkom zaujímavá súvislosť.
http://szalay.blog.sme.sk/c/220790/Fico-zavadza...

aristka
17. jan 2014

@kveta no tak daj kde to zverejnil ....fakt si sem nič nedala a ja si nemám čo overovať ,kto tu dá info ,nech to aj doloží ...takže stále nič nedávaš ,tak je dohovorené ...inak čo sa chrípky týka ,my sme mali pac.,u ktrorej pri chrípke prišlo k paralýza dých.svalov a musela byť napojená na UPV ,kým sa jej spontánny pohyb svalov neprinavrátil a bolo to asi 5 dni ...a viem ,že chrípka zanecháva ,keďže veľmi veľa ľudí ju nevyleží neurologické problémy....takže každú chrípku treba vyležať poctivo...

aristka
17. jan 2014

@adsumus tak z môjho príspevku je to on a ten pán dr. nemá atest .z epidemiológie ,organizácia zdr.je niečo iné ..plus zas zaujímavá vec ,že bol poradcom a nič neurobil a z toho článku vyplývajú len jeho domnenky .....

sirinka
17. jan 2014

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ev...

Smutne je, ako sa zakony zacali tocit okolo prirodzenych veci, tu bylinky, tam osivo, v obchode same ecko... A niekto tomu tlieska ☹

demo
17. jan 2014

@sirinka tak okrem islamofobov, feministiek a pod. uniu uz znepokojoju aj zahradkari 🙂

sirinka
17. jan 2014

@demo nemyslim si, ze by ich znepokojovali... Skor to vyzera na systematicke kroky, potlacenie prirodzeneho v prospech umeleho... Zakony site na mieru....

demo
17. jan 2014

@sirinka o systematickych krokoch nemoze byt ani reci 🙂. V tomto konkretnom navrhu isto zohrava hlavnu ulohu obycajne ludske prospecharstvo 🙂.

adsumus
autor
18. jan 2014
sirinka
18. jan 2014

@demo tomuto navrhu predchadzali kroky, vdaka ktorym sa vobec urcita firma dostala do europy, pomaly ale iste, ludia si ani nestihnu vsimnut, v akych su... Kedze je v niekoho zaujme to prilis nemedializovat v popularnych hlavnych mediach....

demo
18. jan 2014

@sirinka hej to viem. Ale aj tak tu nejde o boj prirodzeneho a umeleho, ako pises. Ide tu o peniaze. Nic menej na vysledku to nic nemeni pravdaze. Firma M a jej vstup ne EU trh je rovnaky problem ako ostatne kroky a nariadenia prichadzajuce z unie. Bola to chyba vstupovat 🙂

sirinka
18. jan 2014

@demo samozrejme ze ide o peniaze... Prave preto sa snazia potlacit veci, ktore su prirodzene a de facto zadarmo 😉 ved to si hadam nemusime az tak polopate pisat, ci?
Neviem, ci bola vyslovene chyba vstupit do EU. Chybou je to, kto a ako riadi nasu krajinu... Ti by nas potopili tak ci tak.