icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
24. jan 2014

@kveta Nikdy si nepísala, že mám iný nick? A toto má byť čo? Opakovane ťa prosím...prestan na mna útočiť....chcem sa baviť o očkovaní, nie o tvojich nepravdivých obvineniach. Zamerala si sa na mna len preto, že som provax a nahlasuješ všetky moje príspevky, snoríš, kde čo napíšem, dávaš ma do všetkých tém, že som podplatená a ľudia tomu veria. A ked sa bránim, dávaš ma vymazať...pritom tvoje obvinenia ostávajú . Je to šikanovanie a ubližovanie. Nechaj ma na pokoji, som obyčajná žena, matka a chcem vybrať pre svoje dieťa či ju budem dalej očkovať alebo nie...preto ma zaujímajú argumnety antivax...len argumenty.

kveta
24. jan 2014

@adsumus Kde sa tam pise, ze pisem, ze mas iny nick? Tak kde konkretne? Odcituj mi tu vetu.

adsumus
autor
24. jan 2014

@kveta Prosím ťa, ukonči to a vráťme sa k tvojmu príspevku zo včera, kde píšeš:

"Kde je dokaz, ze trebalo ockovat 2-rocnych, aby zaockovane 12-rocne nemali deti s rubeolovym syndromom? Vsak az tie 12-rocne dorastli, tak mali svoju odolnost aj bez ockovania rocnych deti."

Ako si to myslela, nerozumiem. Môžeš to bližšie vysvetliť? Dakujem.

sirinka
24. jan 2014

@adsumus akaje podla teba definicia slova sloboda? Na SK mame MOZNOST ockovanie odmietnut a kedze je to protizakonne, clovek je predvolany na prislusny urad, kdemu vyrubia pokutu. Nemame tu PRAVO rozhodnut sa slobodne....

adsumus
autor
24. jan 2014

@sirinka Definície nie sú podstatné. Podstatné je, že očko môžeš bez problémov odmietnúť a okrem pokuty ti nič nehrozí. Môže sa to zaviesť ako v zahraničí, že idú bez pokuty, ale platia si liečbu. Tam tiež musia vypisovať formuláre, kde si za svoje rozhodnutie berú zodpovednosť. Musia to uvádzať v školách a škôlkach, takže sa vie kto je očko a kto nie. Či to je tá najlepšia cesta aj pre našu krajinu, veľmi pochybujem. Mne osobne to je jedno, zaujíma ma len či očkovať alebo nie. Tieto legislatívne záležitosti ma nezaujímajú. Či to alebo hento alebo aj nič.

sanym
24. jan 2014

@adsumus len otázočka: zaočkované dieťa, ktoré ochorie na "pneumokokovú chorobu" ako si to nazvala, pričom ju spôsobí iný kmeň pneumokoka než pred ktorým chráni vakcína, vyzerá inak než dieťa ktoré spomínaš? Alebo dieťa s meningokokovou meningitídou, proti ktorej sa u nás povinne neočkuje? Dôležité sú dôsledky aj tvojich príspevkov.

sirinka
24. jan 2014

@adsumus a takto vznikaju otrocke narody. Ked si zacneme nahovarat, ze mame slobodu, sice za cenu porusovania zakonov, pokut, zastrasovania socialkou, neprijatim do skolok, skol, hradenim si zdravotneho osetrenia... Povazujem niektore tvoje nazory za dost nebezpecne co sa tyka slobody, kedze sice sa tvaris, ze chces slobodu, ale bojujes za obmedzenie slobodneho prejavu, slobodu, ktoru si musia ludia vymoct za cenu porusenia zakona a pokutovanim povazujes za normalnu... To zavana fanatizmom 😉

sirinka
24. jan 2014

@adsumus neviem o tom, ze by to napriklad v AT fungovalo tak ako ty popisujes...

adsumus
autor
24. jan 2014

@sirinka Neviem kde si nabrala, že bojujem proti slobode prejavu, lebo ja som za slobodu prejavu o pokute som písala, že to považujem za blud a ty píšeš, že to považujem za normálne...no neviem, či máš záujem o diskusiu alebo si len potrebuješ sama pritakávať? To je ale jedno, nie? Podstatné je, že antivakcinačným aktvistom nikto nebáni vystupovať, či už na internete alebo v médiach. Ani vo svete, ani na Slovensku. Sledujem tieto diskusie už dlhšie, hlavne vo svete a fakty a argumenty sú jednoznačne na strane provax. A veľmi ma mrzí, že mnohí takí, čo sú proti očkovaniu na týchto ľudí kydajú špinu, miesto toho, aby sa nad ich slovami zamysleli. 😒

sirinka
24. jan 2014

@adsumus cela tato tema sa nesie v duchu slobody slova... Uz sme to tu rozoberali niekolkokrat....
A mozno povazujes pokutu za blid, ale hned pridas par zastrasujucich informacii, co nas moze vsetko postihnut a ani jedna z tych veci nema nic spolocne s pravom slobodne sa rozhodnut. Mat pravo slobodnes a rozhodnut znamena, ze nas kvoli nasmu rozhodnutiu nebude nikto pokutovat ci diskriminovat.

kveta
24. jan 2014

@adsumus Tu mas nieco o slobode prejavu, za ktoru sa tu tak bijes.. Odporucam docitat do konca. Kralovsky som sa na tom bavila.. 🙂
http://m.slobodavockovani.sk/news/gsk-ziada-osp...

saska.t
24. jan 2014

@adsumus a kde v zahranici (EU)musis platit liecbu sama ak odmietnes ockovanie,popripade informujes skolky skoly,vypisujes tlaciva,ze tvoje dieta nie je ocko? 😕 Zila som v AT nikdy som nic nevypisovla, zijem v DE a v zivote sa ma nikto nepytal ci je dieta ocko alebo nie, v kazdej skole ci skolke je nastenka kde je napisane ak sa nejaka infekcna choroba vyskytne- ma to len informativny Charakter,ak sa opytas na meno dietata,ktore je chore,ucitelia maju prisny zakaz tuto info podat. u lekara nemusis platit ziadnu liecbu proti chorobe na ktoru sa ockuje,som prave v Tom,kedze moje deti prave prekonali ovcie kiahne,proti ktorym sa ockuje od r. 2010,Dr. ich bez problemov vysetril,urcil diagnozu bez slova o plateni, mimochodom chytili ich od ockovaneho dietata -ktore malo vysoke horucky,velky vysyp,moje 2 neocko deti ziadna horucky,vysyp podla predlohy (hlava,krk tvar,telo nie) uplne bez komplikacii a to mladsie malo iba 4 mes.!!!

kristinaanna
24. jan 2014

@saska.t ovčie kiahne sú bežná detská choroba, proti ktorej sa môžu dať deti očkovať, u nás v SR nie je toto očkovanie povinné, a s ovčími kiahňami sa ani nechodí k lekárovi, deti by mali byť izolované, aby nenakazali iných, je to veľmi prenosné vírusové ochorenie a každé dieťa ich znáša inak, záleží od jeho imunity, pri dospelých má táto choroba ťažší priebeh ako u detí

saska.t
24. jan 2014

@kristinaanna vsetko co si napisala,nesuvisi s tym,co som tym myslela,k dr. som musela,kedze u nas vypukla epiemia a chceli to mat statisticky dolozene a to bez potvrdenia a vysetreni nejde (samozrejme maju speci miestnost pre infekcne ochorenia,ktore dopredu hlasis)a o povinnosti tohoto ockovania som nikde nepisala,kedze v DE je nepovinne, bol to len priklad na margo hlasenia a oznamovania ci bolo dieta ocko v MS, skolach a o plateni za liecbu,proti ktorej existuje vakcina 😉

adsumus
autor
24. jan 2014

@saska.t O všetkom neviem, ale v USA a Austrálii musíš vypisovať, že máš neočko dieťa a prečo a odovzdávaš pri vstupe do školy a škôlky..takže tajné to asi nie je. Najnovšie musia ísť dať žiadosť podpísať aj lekárovi, že boli o chorobách poučení alebo pokukali video, ako to je s preplácaním liečby neviem, zachytila som a nepátram po podrobnostiach, nakoľko sa ma to netýka.
@kveta Opakujem, som za slobodu slova a kto ma s kým aké spory ma nezaujíma. Môžem ti kontrovať trestným oznámením, ktoré dal časák dieťa na autora pamfletu, že tiež podľa teba potom potláča slobodu slova asi, ked sa bráni pred útokmi, ale nezaujíma ma to, aj ked to samozrejme sledujem....je mi to jedno ako sa kto bráni voči osočovaniu. Hento, čo si napísala nechceš radšej vysvetliť, lebo to ma zaujíma. Čo si tým chcela povedať?

"Kde je dokaz, ze trebalo ockovat 2-rocnych, aby zaockovane 12-rocne nemali deti s rubeolovym syndromom? Vsak az tie 12-rocne dorastli, tak mali svoju odolnost aj bez ockovania rocnych deti."

aristka
24. jan 2014

@saska.t no uvidíme dokedy to bude u nemecku také ako je ,zdravotníctvo je to v obrovských problémoch ,daj si ČTT24 včera o 22 hod.ako je tam veľmi veľa pochybení ,koľko ľudí doplatilo životom na pochybenia a je tam 40tis sťažností na zdr.star ..málokto sa súdi ,pretože je to drahé ...plus polovica nemocníc je v dlhoch a myslím ,že tie epidémie osýpok moc k situácii nepomáhajú ....takže sama som zvedavá ,čo tak do roka až dvoch ,či takto ružovo tu budeš písať ,alebo upletú na rodičov nejaký bič ,aby očkovali a zdr.star ich zbytočne nestála toľko peňazí... http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/259406-ne...

kveta
24. jan 2014

@adsumus Ale ano, odpoviem Ti. Len cakam kedy mi zodpovies moju otazku zo vcerajska o 14:56. Ta bola totiz polozena ako prva.

saska.t
24. jan 2014

@aristka vsetky zdravotnictva v EU su v dlhoch vcetne SR a o pochybeniach nemusime rozpravat kedze sa deju na celom svete v cetne SR, to ze sa nemci nesudia, tak ako ty tvrdis z jedneho clanku je hlupost, statisticky je zdravotnictvo v DE a FRA na najlepsej urovni v celej EU v ramci zadlzenosti a kedze v DE je zakon,laicky povedane ze tvoje telo je tvoj majetok a ty o nm rozhodujes,nebudu moct robit absolutne nic ...

@adsumus USA a Australia nie je EU,takze pod trosku k blizsim statom...

adsumus
autor
24. jan 2014

@kveta Ale ja som ti na tvoju otázku predsa odpovedala. Ked sa očkujú bábätká, epidémie rubeoly nie sú...nikto sa nemá ako nakaziť..či už má alebo nemá protilátky. Ja neviem ako to funguje, ale funguje. Ke dzačali očkovať báätká, prestala sa rubeola vyskytovať..dala som ti aj link. Vdaka tomu sme si všetky mamičky v tom čase, ked nie rubeola, mohli donosiť svoje bábätká bez strachu. Nie tak v Japonsku, kde očkovali tiež až pubertiačky a minulý rok sa im narodilo 31 detí s rubeolovým syndromom.

saska.t
24. jan 2014

@aristka juj a keby boli na tom tak strasne zle ,tak by nepreplacali homeopaticku liecbu j obycajne zdr. poistovne a to do vysky 250,- eur mesacne 😉 cim to asi bude,asi tym dobrym zarobkom,kedze stale viac ludi neveri na klasicku medicinu,kedze stupa nedovera a pochybenie lekarov. V DE dostanes taku zdrav. starostlivost aku si sama najdes a zabezpecis a kvalitnych Dr. je dostatok,takze moznost vyberu neobmmedzena...

kveta
24. jan 2014

@adsumus Ty pises o casovej suvislosti. Ja o kauzalite. A neodpovedala si mi na otazku. Staci ano alebo nie. 😉

adsumus
autor
24. jan 2014

Idete pozerať, ženy? Za chvíľu opakujú pod lampou?

natas4
24. jan 2014

@sirinka ty si myslis, ze napriklad Anglicko, Taliansko, Nemecko su "slobodnejsie" krajiny ako Slovensko?

aristka
24. jan 2014

@natas4 no ja nie podľa toho čo som sa dočítala a hlavne včera reportáž o nemecku ma dosť prekvapila ,keďže tu je prezentované tak v superlatívoch tj.nemecko ,len je mi záhada ,že človek tam žijúci nevie ako to u nich v skutočnosti je alebo je to fenomén slovákov v v cudzine prikrášľovať a nehovoriť pravdu ....samozrejme nie všetkých ,ale tu od av ..ano....

aristka
24. jan 2014

@saska.t ani sa nečudujem 40tis .sťažností a 19tis.úmrtí ,ktoré vznikli pochybením v zdr. hovorí za všetko ..plus ak je tam toľko odborníkov prečo verbujú lekárov z celého sveta,čítala som aj čínu ,kde slovensko nie je výnimka ....no nechajme sa prekvapiť ,či je to tak ako píšeš alebo to bude tak aj v budúcnosti..

sirinka
24. jan 2014

@natas4 k tomu sa neviem vyjadrit

natas4
24. jan 2014

@sirinka myslim, ze vies, ale nechces 😉

sirinka
24. jan 2014

@natas4 fuha... Ani k tomu sa neviem vyjadrit

natas4
24. jan 2014

@sirinka 😀 no nic idem kuknut inu diskusiu...mna tieto tahania za slovicka uz nejak nebavia

sirinka
24. jan 2014

@natas4 no nehnevaj sa, ale popravde som ti odpovedala, nic viac nic, nic menej. Kludne pridaj svoj nazor na vec...