Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus A co branilo tym dospelym zenam aby si dali urobit pred otehotnenim test na protilatky? Ved v takom "hobitkove" ako je slovensko to urobi kazdy labak vo vacsom meste za cca 15€. To je teda pekne nezodpovedne od dospelych zien - a este ked ani nevedeli, ci tu chorobu prekonali.
@mano5 Neviem, čo im bránilo...asi nevedomosť...ja som sa tiež pred otehotnením nezaoberala rubeolou a osýpkami a antivaxom, ale úplne inými vecami. A čakať také niečo od pubertiačok, že sa pôjdu hufne testovať na rubeolu, je nereálne, podľa mna to nie je nezodpovedné správanie, ale nereálne. Čo pôjde antivax s plagátom po školách? Dajte si skontrolovať protilátky a ak nemáte, očkujte sa, lebo hrozí poškodenie plodu?
@adsumus ľudia si neuvedomujú, ze ockovanie ochráni pred alebo zmierni prepuknutie ochorenia, s ktorým si telo akotak poradí. A ma energiu bojovať s komplikaciami, ktoré by bez ockovania ťažšie zvládlo, lebo by malo čo robiť s hlavným ochorenim. Najhoršie je, ze proti niektorým komplikaciami nie sú lieky a toto je oveľa väčšie riziko.
@adsumus len k tomu mumpsu - to že bol niekto zaočkovaný dvomi dávkami znamená len toľko, že ide o osobu staršiu ako 10 rokov keďže preočkovanie MMR sa vykonáva v 11-tom roku života. A keď bol niekto zaočkovaný len jednou dávkou, ide o osobu staršiu ako 15 mesiacov a mladšiu ako 10 rokov. Takže napr. 3-ročné dieťa zaočkované jednou dávkou by malo byť rovnako chránené ako 13-ročné zaočkované dvomi dávkami. A tí siedmi očkovaní dvomi dávkami ktorých spomínaš potom predsa vôbec nemali mať komplikácie v podobe zápalu semenníkov, keďže očkovanie keď už nechráni pred samotným ochorením, malo by zabezpečiť jeho nekomplikovaný priebeh. Takže nejak to nesedí...
Myslím si, že zaujímavejšie ako VB a Wales spred desiatich rokov je pre nás toto:
MICHALOVCE:
Naďalej pretrváva epidemický výskyparotitis epidemica v okrese Michalovce. Za mesiac október 2013 bolo hlásených 78 nových prípadov, z toho v 8 prípadoch boli ochorenia komplikované aseptickou meningitídou, v 2 prípadochkomplikované pankreatitídou a 1 ochoreniebolokomplikované súčasne orchitídou a pankreatitídou.
Ochorenia sa vyskytli vo vekových skupinách:
0 roč - 2 prípady; 1-4 roč. - 10 prípadov; 5-9 roč - 19 prípadov; 10-14 roč. - 17 prípadov; 15-19ro . - 8 prípadov ; 20 - 24 roč.-7 prípadov; 25-34 roč.-13 prípadov; 35-44 roč.-1 prípad; 55-64roč.-1 prípad.
Ani jednom prípade nebola zistená v mesiaci október pozitívna cestovateľská anamnéza.
Z celkového počtu chorých bolo očkovaných:
1 dávkou očkovacej látky proti parotitíde-37
2 dávkami–26
3.dávkami-3
neočkovaní - 12
Som veľmi zvedavá či zverejnia, aký bol očkovací status tých, ktorí mali komplikácie v podobe meningitídy a pankreatitídy.
@sanym nič nie je ciernobiele a nič nie je 100%. Človek je živý organizmus a nie vždy zareaguje tak ako očakávame. Dôležitý je ale ten rozdiel 356 nezaockovanych a 7 zaockovanych 2 davkami. Je to štatisticky významný rozdiel a to je podstatne. Ešte by bolo zaujímavé, ako závažný bol priebeh komplikácií v jednotlivých podskupinach, čo tam nie je uvedené.
@sanym Ja nešpekulujem, beriem do uvahy len fakty, opakujem treba si počkať na celé zhodnotenie epidémie a nešpekulovať, či a koľko deti malo v ktorej skupine koľko dávok, okrem toho, to, že sa mumps môže šíriť aj medzi očkovanými, ktorí sú v intenzívnom kontakte sa už dobre vie, výhodou mumpsovej vakcíny je hlavne nízke riziko komplikácii spojených s ochorením.
@adsumus Pubertiacok??? To si robis "kozy"! To mi chces povedat, ze v japonsku je normalne otehotniet v puberte? To jest medzi 10-15 rokov zivota?!?! Co mi tu chces nabulikat do hlavy? Ked nizsie pises, ze "Ja nešpekulujem, beriem do uvahy len fakty", tak fakt asi nebude taky, ze 10-15 rocne dievcata v japonsku sa chystaju otehotniet. V dospelosti (pravne vo vacsine krajin sveta od 18. roku) si kazdy moze pred otehotnenim (predpokladam, ze kazdy dospeli na svete vie, ze pri nechranemom pohlavnom styku je mozne otoehotniet) dat urobit testy na rubeolu.
A nemusia sa ako ovecky alebo kravicky rad radom "vcelickovat" 18. MESACNE deticky.
@mano5 Nabulíkať? Tebe? Ale kde. Mne je jedno, čo si myslíš a ako si život zariadiš, to je tvoja vec. Samozrejme, že som myslela vekovú skupinu od 15 rokov hore (a nie 10 ročné deti). Mala som napísať tínedžeri a mladí dospelí, neviem, čo ste v tom veku pretriasali vy, ale medzi nami v tom veku sa o chorobách jednoducho nebavilo. A je jedno, či je mater neznalá veci alebo nezodpovedná...v prípade, že ochorie odnesie si to nevinné dieťa. Prečo si myslíš, že 18 mesačné deti sa očkujú ako kravičky alebo ovečky? Nemal by si skôr použiť termín teliatka a jahniatka?
@adsumus Ano, ano mal. Takze preco sa ockuju tie teliatka a jahniatka, ved tie predsa nemozu mat deti. JAAAAJ, uz som na to prisiel - aby sa ochranili tie nezodpovedne mamicky, ktore sa nedali zaockovat pred tym ako otehotneli a vytvorila sa neexistujuca kolektivna imunita, kedze nikto nevie ako dlho vydrzia protilatky po ockovani a 20. rocne dievcata uz nemusia byt voci rubeole vobec imunne a veselo ju mozu rozsirovat po svete.
@adsumus Takze ockujeme jednu malu skupinu obyvatelstva /deti/, kym vacsina obyvatelstva uz vyrastla a stratilo imunitu voci rubeole.. A to ockovanie tych deticiek ma akoze zachranovat buduce matky pred rubeolou. To, ze buduce matky moze nakazit zvysna nadpolovicna vacsina obyvatelstva bez protilatok, Ta nenapadlo? Ze tento argument o ockovani deti kvoli tehuliam nema ziadnu logiku, to je tu uz hadam jasne kazdemu.. Sama opakujes, ze kolektivna imunita vznika pri zaockovanosti nad 90 percent populacie. Zrazu staci aj styridsat? 😉
Len nech to sype..
"Epidémie rubeoly sa vyskytovali na našom území spravidla v štvorročných intervaloch. V ČSSR bolo v roku 1972 hlásených približne 180 000 ohorení. V roku 1981 sa začalo na našom území s očkovaním 12-ročných dievčat so zámerom do budúcna predchádzať vzniku rubeolového syndrómu u ich detí. Výskyt ochorenia však prudko poklesol až v roku 1987, po zavedení očkovania všetkých 2-ročných detí kombinovanou vakcínou proti osýpkam, mumpsu a rubeole. Na Slovensku vďaka vysokému percentu zaočkovanosti neboli hlásené v roku 2008 a 2009 žiadne ochorenia. Okolité krajiny v Európe pritom hlásia ojedinelé epidémie rubeoly, spravidla v skupine neočkovaných jedincov."
http://www.zzz.sk/?clanok=7753
"Prevencia
Chorý pacient je izolovaný doma, dojča s vrodenou rubeolou je v prípade hospitalizácie izolované od ostatných detí, pretože masívne vylučuje vírus a môže nakaziť ešte neočkované malé deti. Ochorenie podlieha povinnému hláseniu."
@kveta Chcela si, aby som ta neotravovala, nie som pre teba partnerka do diskusie. Obvinuješ ma opakovane a neprávom zo zlých vecí...podľa teba sa vysmievam z tvojich predkov, ktorí zahynuli v koncentráku....nevadí ti, že moj dedo tvojich predkov z koncentrákov vyťahoval a ja v jeho odkaze pokračujem...bojujem proti fanatizmu...v akejkoľvek forme...nájdeš si iné veci na mne,aby si mohla hlásiť adminom a sťažovať sa a útočiť..som proti ženám...podľa teba... najnovšie vypisuješ, ked napíšem, že si obe pohlavia vážim rovnako dáš ma vymazať, dávam ťa do súvislosti...ked odpíšem, že píšeš bludy...dáš ma vymazať...Nereagujem na tvoje útoky, nevadí ti...píšeš dalšie a dalšie správy..mne..kto nie som pre teba partner do diskusie a nemám ťa otravovať...
A teraz k veci..Tvoja posledná správa? K čomu to je? O čom to je?
@kveta Vážim si obe pohlavia a ty si mi dala vymazať správy, že si vážim tvojich príbuzných, ktorí bohužiaľ zomreli v koncentrákoch a dala si mi vymazať dalšie iné správy, v krorých som vyjadrila hlboku uctu ku všetkým. ktorí trpia kvoli fanatizmu. A tak sa vyjadri k teme konečne.
Tvoja posledná správa? K čomu to je? O čom to je?
@adsumus Klames. Nedala som tie Tvoje vyroky o mojej rodine vymazat. Dokonca som sa na to vymazanie stazovala, lebo si myslim, ze to tam malo ostat napisane prave preto, aby si tu nemohla pisat taketo upravene verzie toho, co si vtedy vypisovala a aby si mohol kazdy urobit predstavu co si zac.
Chces dokaz? Niekolkokrat si sa mi v tej debate ospravedlnila. Tvoje ospravedlnenia nevymazali. Preco by si si tak sypala popol na hlavu, keby bola pravda, ze si len vyjadrovala uctu k obetiam koncentrakov?
Preco by Ta mazali keby si len vyjadrovala uctu k obetiam koncentrakov?
A k mojmu "utoceniu". Ano, dosledne vychytavam logicke chyby v Tvojej proocko propagande a zaroven Ta dosledne upozornujem na kazdu znamku kastovania nejakej skupiny obyvatelstva. Odkedy sa tvaris, ze si za slobodu, si tu uz dva krat vyjadrila nie prave politicky korektne vyjadrenia na margo dvoch skupin obyvatelstva a mne to kole oci. Nepovazujem to za utoky. Za utoky povazujem Tvoje vyjadrenia o bludoch.. Tvoje spajanie ma s Kotlebovcami. Tvoje opakovane vtahovanie mojich predkov do debaty. Vsimni si, ze ja som sa nikdy o Tvojej rodine nevyjadrila. Ty tu moju tu preberas v kuse. Kolkokrat som Ta prosila, aby si moju rodinu do debaty o ockovani netahala?? Minimalne tri krat.
Dnes si ma tu obvinila, ze som dala vymazat Tvoj vyrok o rovnosti pohlavi. Takze kde to bolo vymazane? Lebo klames. Ziaden taky vyrok od Teba som necitala a nedala vymazat.
Ja som za, aby sa ukazovali a ohovorilo o chorobách a možnosti ich preventability očkovaním, rovnako aby sa ukazovali a hovorilo o možných následkoch očkovania. Každá strana tu môže hodiť svoje fotky a svoje príbehy. Ale vždy má byť na rodičovi, aby si vybral a rozhodol, či očkovať, či nie!
@sirinka Sloboda v očkovaní tu je. Netreba za nu bojovať. Kto chce očkuje, kto nechce neočkuje. Všade vo svete si musia rodičia svoje rozhodnutie neočkovať podpísať a prevzať si zato zodpovednosť. Pokuta za také rozhodnutie je blud samozrejme a nič nerieši. Lekári musia výsť von a informovať ľudí o dôsledkoch takých rozhodnutí...ako to robia aj v zahraničí. Ako to začínajú robiť aj u nás. Vid pod lampou včera večer. Pozerala si?
@kbeata Ako by si riešila, keby že ta niekto opakovane obvinoval z vecí ktoré nie sú pravda? Ze mám iné nicky, že sa navážam do jej rodiny, že moje príspevky urážajú jedno z pohlaví, že som zaplatená farmami a iné nezmysly? A ked napíšeš, že to nie je pravda, tak by ťa admini vymazali? Ako by si to riešila? Veríš tomu, že ma to veľmi trápi, čo robí? Ze mi to ubližuje?

@petot Ha ha ha. Prečítajte v ktorých krajoch a okresoch klesá zaočkovanosť a prečo, zistite, že hihi haha Prešov, Bratislava, Košice a jedným z dôvodov je aj migrácia Romskych detí...hihihi....hahaha.
Čo sa mumpsu týka by som rada upozornila na skutočnosť, že očko dvomi dávkami mal meningitídu len jeden človeka v porovnaní so 42, ktorí očkovaní neboli. Zápal semeníkov 356 neočkovaní a 7 očkovaní dvomi dávkami. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC337...
Toto sú fakty, ktoré mne ako mame k spokojnosti stačia, že si ochránim dieťa pred neplodnosťou prípadnou alebo ohluchnutím alebo meningitídou.
Ešte jeden fakt, máme dôsledky epidémie rubeoly v Japonsku. To už asi také hihi nebude, že?
V roku 2013 sa v Japonsku narodilo 31 detí s vrodeným rubeolovým syndromom. Veľa z ich matiek bud nebolo očkovaných alebo nemajú o očkovaní záznamy. V Japonsku prebehla minulý rok epidémia, ktorá postihla okolo 14,000 ľudí.
http://www.japantimes.co.jp/news/2014/01/14/nat...