icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
24. jan 2014

Už skončila Ukrajina, ide sa na očkovanie. Zapnite bedne na dvojke.

saska.t
24. jan 2014

@aristka fenomen slvakov je popisovat stav v krajine, v torej nikdy nezili,alebo je to hlupost ? odpovedajme si kazdy sam, neviem kde som pisala,ze DE je taka uzasna Krajina,ale asi sa venujes vesteniu,pretoze ja vobec nezastavam nazor ze je to uzasna Krajina,len ze zivotna uroven je vyssia ako na SK a jedine co bolo povedane,ze mas moznost vyberu,ale ty si si opät dovymyslala aj to,co povedane nebolo...
@natas4 mas uplnu pravdu,nie su to slobonejsie krajiny, musis dorziavat a akceptovat ich zakony,ked chces u nich zit a to na SK neexistuje, kazdy si robi co chce a preto to aj tak vyzera,ale rozhodne maju slobodnejsiu volbu vo vsetkych otazkach ako na SK

saska.t
24. jan 2014

@aristka a este mimochodom,vies kolko ma nemecko obyvatelov??? co to je 40 000 staznosti a 19.000 umrti, to nie je slovensko s 5,5 mil.obyvatelov a vies preco verbuju lekarov z tychto krajin vcetne SK? pretoze pre nemcov tu je ten plat maly, ale pre slovac a ine krajiny je nadstandartny,n ie preto,ze by lekarov odbornikov nemali,jedna minca ma 2 strany ze ? 😉

sirinka
24. jan 2014

Dobre som pocula? Vo vyspelych krajinach je viac autistov, lebo je tu viac psychiatrov, ktory ich vedia najst?

sirinka
24. jan 2014

@saska.t takze nemecko v istom slova zmysle je slobodnejsia krajina ako sk....?

natas4
24. jan 2014

@sirinka nahodou ten mikrobiolog Celec sa mi paci...vie pekne a zrozumitelne vysvetlovat pre toho kto chce pochopit

natas4
24. jan 2014

@saska.t zavisi od toho ako sa na slobodnu volbu divas 😉

adsumus
autor
24. jan 2014

No už to tam vysvetlia pani doktorka ako to je s liečbou v zahraničí, že sa tam každá návšteva platí môže byť aj 200€. Tak potom si to rodičia rozmyslia, či ho dajú radšej ochorieť alebo zaočkovať. Máme po probléme diskusnom.

volterra
24. jan 2014

@adsumus jasné a "pani doktorka" pozná všetky ambulancie na svete a ich systém platieb za vyšetrenia..... Ty už uveríš všetkému, stačí, ked to povie provax " pani doktorka" a pre teba je to písmo svaté..... ja už sa nečudujem tvojim názorom.....

sirinka
24. jan 2014

to ze sa v zahranici za osetrenie plati neznamena ze sa tam plati z dovodu neockovania... Toto pocujem ozaj prvy krat

adsumus
autor
24. jan 2014

@volterra Čo tu riešiš písmo sväté, prosím ťa pekne? Ak nehovrila pravdu, treba vysvetliť a dokázať, že to tak nie je ako hovorí a nie tu motať písmo sväté a čomu ja verím alebo neverím, nie?

volterra
24. jan 2014

@adsumus ale ved ty tu prezentuješ názor "pani doktorky", nie ja.
Tvoja ikona - provax "pani doktorka" šlahne nejakú blbosť do éteru, ktorou chce oblbnúť tebe podobné ovečky ( predložila cenníky všetkých ambulancíí lekárov v zahraničí ????) a ty už máš hned týmto jej názorom problém s diskusiou vyriešený - cit. Máme po probléme diskusnom. koniec cit.
A takto je to so všetkymi tvojimi príspevkami tu v diskusiách - len niekde vypočuté a bez daľšieho rozmýšlania prezentované ako najvyššia pravda.

abbey1
24. jan 2014

Naozaj ľudia nechápu, že keď neplatím priamu platbu u lekára, neznamená, že je starostlivosť zadarmo? Platím odvody, platím objednanie u lekára, doplácam na lieky, ak lieky nesadnú, absolvuje sa kolotoč návštevy a platieb odznova. V zahraničí rovnako funguje princíp positenia, pripoistenia, doplácania. Tak to je argument ako vyšitý: "Kvôli platbe si rozmyslia, či nezaočkujú." Ale rozumiem: Pani doktorka tak povedala! 😝 😝 😝
Ani nejdem vykalkulovať, koľko stála tento štát, i nás osobne straostlivosť o dcéru po spustení problémov po preočkovaní. 200Eur je pri tom smiešna suma.

saska.t
24. jan 2014

@natas4 v otazkach slobodneho rozhodovania o vlastnom tele ci dietata,teda osobnej sobode cloveka ako takeho 😉 tejto slobody je tu dostatok 😉

adsumus
autor
24. jan 2014

@abbey1 No napr. liečba toho malého dieťatka, ktorého mamka odkladala očkovanie určite nebola finančne výhodnejšia ako vakcína, dieťa bolo hospitalizované pol roka. O trvalých následkoch, ktoré si dieťa ponesie do konca života ani nehovorím. Tie platby sú v prípade ochorenia oveľa vyššie ako prevencia, malo by sa to do systému poisťovní zakomponovať. Aj u zubára to tak je, nechceš prevenciu, plať si za liečbu. Čo máte proti osloveniu pani? Ved to je bežná slušnosť....pani doktorka, pani sestrička, pani kuchárka. Ty si tiež myslíš, že nerozmýšľam a som ovca ako tá nad tebou? Dala si jej lajk, myslela som, že si na inej úrovni.

aristka
24. jan 2014

@saska.t práva dieťaťa sú nad právami rodiča...

tin007
24. jan 2014

Pozrite si tuto kravinu, co vypotil mg redaktor (asi prebrata tlacova sprava) http://tvnoviny.sk/sekcia/domace/1741245_tvrda-...
Moja recnicka otazka je: Kde je/bola zodpovednost prislusneho redaktora, ze si ani neoveril uplne zakladnu vec a to taku, ci je ockovanie proti hep. A na Slovensku povinne?! Ale hlavne, ze titulok bude bombasticky!

Jaaaj, ved to je TV Narkoza, tak potom pohov, to je bulvar. ;)

adsumus
autor
24. jan 2014

@tin007 A kde ty tam vidíš, že ho považuje za povinné?

tin007
24. jan 2014

V nazve spajaju povinne ockovanie a zltacku typ A - "Tvrdá rana pre odporcov povinného očkovania? Na Slovensku je ďalšia epidémia", to je manipulacia.

saska.t
24. jan 2014

@aristka ano su, ale iba v pripade podozrenia z tyrania (viditelneho) inak nemaju pravo ti nic prikazat,informoval ma o tom lekar, za svoje dieta som zodpovedna sama a oni mozu iba odporucat ci poradit nie prikazat ci nutit ta,alebo robit natlak ci zastrasovat ta,inak mozu byt stihani a vyluceni z lekarskej komory..

abbey1
24. jan 2014

@adsumus O úrovni by som pomlčala.Ja som ovcou nikoho nenazvalaTy si sa nestitila.Súhlasím, že systém spoluúčasti na platbách je zlý.Ak začnú i zdravotníci preberať i finančnú zodpovednosť za zlú diagnostiku a liečbu, môžeme sa baviť i o finančnej zodpovednosti pacienta.Ale tiež všetkých, fajčiarov, obéznych, promiskuitnych, nezdravo sa stravujucich a mohli by sme pokračovať.Oslovenie Pani používam i ja, tak neviem, čo riešia.Tu vsak Pani Doktorka zavádza nepresnymi info, a proti tomu i Vy predsa bojujete
Tak nie objektívni a podavajme presne info.Ja napr za vyšetrenie g súkromnej ambulancii zaplatím 40 eur, ale nebudem verejnosti tvrdiť, že je to proste všade tak
Ak už mi odpisujes na príspevok, skús prosím bez invektiv, alebo sa neobtazuj A ako som už písala, aj liečba mojej dcéry po preockovani stojí podstatne viac, ťahá sa už vyše 3 rokov a vyliečenie v nedohľadne

adsumus
autor
24. jan 2014

@abbey1 V čom konkretne je tá informácia nepresná alebo zavádzajúca nepíšeš, len že je zavádzajúca. Tak napíš konkretne ako to je s platbami u lekára v tom Ríme, či sa platí alebo nie koľko a začo, v čom konkretne teda pani doktorka podľa teba zavádzala, aj napr. aké invektívy som voči tebe použila môžeš popísať, nie som si vedomá žiadnych. Miesto relevantných info, tu hádžeš len obvinenia a lajkuješ urážky a nepodkladáš to ničím.

sirinka
24. jan 2014

No toto je aka informacia... Nebezpecne lieky... Si dostudujte co by to mohlo byt a tie argumenty.... Nuz... Odporucania v zdravotnej starostlivosti...
http://tvnoviny.sk/sekcia/domace/1741276_pozor-...

abbey1
24. jan 2014

@adsumus Počkám si na relevantné info od teba a od tej pani doktorky. Ty si prvá pridala poznámku o mojej úrovni. Ale tvoj názor a mne je ukradnutý. Neustále sa tu niekto vysmieva, že sme paranoidní, ale mne nikdy neprišlo na um sledovať kto komu na čo dáva LIKE. Teba to zrejnä trápi. Ja sa radšej venujem deťom, práci a sem tam prečítam príspevky a dám LIke. Keď už konečne prispejem, tak niekto rieši moju úroveň.
Tak sa asi opäť rozlúčime, lebo ako zvyčajne naša debata význam nemá.
Pani doktorka zavádzala napr vo fakte, že sa tam za každú návštveu lekára platí 200Eur a preto si rodičia zvážia očkovanie-neočkovanie. No nech pekne ona prvá doloží, že sa tam toľko platí pri každej návšteve a že práve to má, či malo by mať vplyv na rozhodnutie rodičov očovanie-neočkovanie. Za seba vravím, že peniaze sú tá posledná vec, ktorá ma v tejto otázke zaujíma.

adsumus
autor
25. jan 2014

@abbey1 Takže nevieš v čom zavádzala, len že zavádzala. Ja si nemyslím, že zavádzala, lebo som tiež čítala príbeh, že dieťa sa nakazilo hepatitidouB, potrebuje transplantáciu pečene v dôsledku cirhozy či rakoviny, už si nepamätám a rodičia majú v hlavu smútku, že nemajú nato peniaze. Tak to asi s preplácaním zdravotnej staroslivosti v zahraničí nebude asi až také ružové ako u nás. No ale počkáme, možno niekto a prispeje s relevantnými info. Ak som sa dotkla tvojej urovne, prepáč. Zarazilo ma, len že si lajkla urážku a pritom sama upozornuješ, na urážanie, aby to tu nebolo.

kveta
25. jan 2014

@adsumus Abbey1 jasne napisala v com bolo zavadzanie. Citujem ju:
"Pani doktorka zavádzala napr vo fakte, že sa tam za každú návštveu lekára platí 200Eur a preto si rodičia zvážia očkovanie-neočkovanie."

adsumus
autor
25. jan 2014

@kveta Pani doktorka povedala, že jej neterka si za každú návštevu platí a že so každý rodič rozmyslí, že či si dieťa zaočkuje alebo ochorie, pretože ak sa nezaočkuje a ochorie musí si platiť liečbu....tak poprosím konkretny zdroj, že to tak nie je, že si ľudia v zahraničí nemusia platiť liečbu, že ju majú hradenú komplet z poistky, tak ako u nás.

sirinka
25. jan 2014

@adsumus takto sa u nas komplet vsetko preplaca zo zdravotneho poistenia
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/1301
Strasne zavadzas, ja mam poistenie v AT a doplatky su plus minus rovnake ako u nas, nic extra, moja neterka vo FR je iba ciastocne zaockovana a poplatky tam platia rovnako vsetci rodicia, aj ti, co zaockuju viac, aj ti co neockuju vobec, nerobia medzi nimi ziadne rozdiely...

adsumus
autor
25. jan 2014

@sirinka O tom reč nebola, že neplatia všetci rovnako, ale o tom, že si rodič kvoli poplatkom rozmyslí, či bude riskovať chorobu alebo zaočkuje. napr. kolko je taký doplatok za transplantáciu pečene...preto sa radšej niekto rozhodne radšej zaočkovať.