Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@petot Konflikt záujmov je vtedy, ked nepriznáš, že dostávaš od niekoho peniaze za svoju prácu, nie ked to priznáš. Co sa dôveryhodnosti týka, máš možnosť si overiť údaje z danej študie a ak nebudú súhlasiť potom vypisovať, že je na figu alebo že sa nedá použiť ako dôkaz. Videla som tvoje grafy-negrafy, ktoré pre teba boli dôkaz ako vyšitý a pritom to boli len oklieštené údaje. Ale ty si si z nich vydedukoval neuveriteľné veci. Najlepešia bola, ked si vyzistil a dokázal všetkým, že tetanus nemá kolektívnu imunitu.
K článku od P. Šimurku je pre úplnosť dobré vedieť, že poskytuje konzultácie na stránke sprievodcaockovanim.sk platenej výrobcom vakcíny (Pfizer). Okrem toho bol platený za konzultácie a prednášky firmami GSK, Wyeth a MSD.
@zuzkaanicka Neviem, čo riešiš. Reagujem na tvoj príspevok, takže je normálne že ťa v reakcii uvediem. Ak ti tam svieti že je to odo mňa a nemáš záujem čítať, tak nečítaj.
@petot 😉
@petot Ináč, som veľmi prekvapená, že ťa potom, čo si označil provakcinistov za nacistov a okydal dve osoby, že sú podvodníčky nachávajú prispievať, ked ja som dostala zákaz za oveľa oveľa oveľa menšie prešľapy...takže napr. ja tu vidím veľmi nerovnaký meter hodnotenia diskutujúcich zo strany adminov.
@petot A obdivujem tých lekárov, čo si s tebou sadli za jeden stôl a diskutovali, ked o nich vyhlasuješ, že sú nacisti, lebo ja by som to asi nedokázala aj ked na celom svete najviac mi záleží na zdraví detičiek. A vedia vlastne o tom, čo si o nich myslíš a verejne vypisuješ?
@petot nic neriesim (teda aspon nie s Vami 😅 ) ... len upozornujem, ze je nelogicke az komicke, ziadat od niekoho, aby Vas necital a pisat mu odkazy ... ale Vy v tom mozno nelogicnost nevidite 😅
@adsumus Výhodou epidemiologickej štúdie je práve to, že sa je veľmi ťažko dá dokázať klamstvo alebo podvod. Ak by chcel niekto manipulovať, môže to spraviť nenápadne. Napríklad chceš študovať pôrodnosť, a celkom náhodou si za vzorku vyberieš Luník IX, a v štúdii napíšeš len že to bola "populácia z mesta Košice".
Ani ja nemám možnosť dokazovať, či niekto v štúdii klamal alebo nie. Preto ani nič také netvrdím. Tvrdím, že takýto typ štúdie nemá váhu dôkazu a že táto má navyše ťažké konflikty záujmov.
@adsumus Vieš ty vôbec, čo je nacizmus? http://sk.wikipedia.org/wiki/Nacizmus
@zuzkaanicka a ako odlisis pravdu a nepravdu, pokial sa nazory odbornikov lisia?
@sirinka ja neviem ako prebieha vyskum a teda aj dokazovatelnost (technika, metodika) v medicine, ale viem uplne presne ako to je v mojom odbore ... takze ja osobne si nedovolim ani polemizovat o tom, ako to v medicine vedci robia 😉 ... Ty to vies? ... ja mam skor pocit (ale nemusi byt spravny, usudzujem len z toho, ako si reagovala na moje prispevky), ze co sa tyka akehokolvek vyskumu, tak Ty si "tabula rasa" 😉 ... takze, ak sa chces bavit o vyskume v medicine, najdi si na to odbornika z mediciny, ale v prvom rade, zacni aj Ty studovat, aby to nebola parodia na fundovanu debatu 😉
@zuzkaanicka uplne menis podstatu otazky... Mna zaujimalo, na zaklade coho si laik vyberie, ktoremu z odbornikov bude verit, pokial maju rozdielne nazory... 😉 kto chcel otazku pochopil a aj mi uprimne odpovedal, co si cenim...
@sirinka mna si sa veru nepytala podla coho si vyberam, komu budem verit 😉 ... bavili sme sa tu od vcera o tom, ci je alebo nie je medicina exaktna veda ... ak Ti dosli argumenty, tak to uz je Tvoj problem ... ja som Ti odpovedala priamo na kazdu otazku ... nemam dovod sa vykrucat. To, ze o vyskume asi vela nevies, to je skoro iste, ale to je tiez len Tvoj problem 😉
@sirinka Laik sa má zamerať na množstvo a kvalitu odobrníkov a ked 95% vedcov a lekárov tvrdí, že očkovanie je potrebné a je lepšie ako choroby, tak sa toho treba držať..aj ked samozrejme argumenty odporcov treba tiež brať do úvahy. Ale argumenty a fakty, nie bludy a urážky a hru na city.
@zuzkaanicka 😀 ja som otazku kladla vseobecne a ty si reagovala, napriek tomu, ze si nemusela...ty si vytiahla argument, ze v exaktnej vede je vzdy spravna iba jedna odpoved, ale nedokazes odpovedat, podla coho si vyberies, ktorej z nich uveris.
Co sa tyka vyskumu, dakujem za tvoje hodnotenie, tvrdila som ja niekde nieco ine? Ale je to jedna z metod ako manipulovat nazor, namiesto vyjadrenia sa k diskutovanej teme zacat negativne hodnotit diskutujucich, co opakovane robite napriklad aj s @petot.....
@sirinka pozri, ja som reagovala na to, podla coho spoznas pseudoodbornika, potom sme sa bavili o tom, kde zaradit medicinu ... ak si chcela vediet, ako sa ja konkretne rozhodujem, tak si to v nasej debate mala urobit ... bola by som Ti napisala zhruba toto: v prvom rade si vyberam lekarov podla ich vysledkov a je mi jedno, ci vyzera ako Quasimodo, ak ma vysledky, tak k nemu pojdem 😉 ... ak je nieco nejasne, tak to v prvom rade preberiem s lekarom, ak to nestaci, tak zacnem studovat a budem sa snazit najst to najlepsie riesenie 😉 ... rozhodne sa vsak nebudem rozhodovat podla emotivne ladenych pribehov, ja sa rozhodujem racionalne 😉
A ano, nemusela som reagovat na Tvoju vseobecnu otazku, ale kedze bolo vysvetlene, ze co je odbornik, tak som tam doplnila, ze co je pseudoodbornik ... potom si uz reagovala priamo na mna a teda som Ti svoje nazory vysvetlovala ... ak sa moje odpovede nehodili celkom do predpisaneho manualu, tak za to ja uz nemozem 😉
@sirinka keby som sa chcela hrat na slovickarenie, tak konkretne tato Tvoja veta:
"Ale je to jedna z metod ako manipulovat nazor, namiesto vyjadrenia sa k diskutovanej teme zacat negativne hodnotit diskutujucich, co opakovane robite napriklad aj s @petot....."
Ta sa da tak krasne dvojznacne vysvetlit, ze by Ta za nu pan @petot asi nepochvalil 😅
@adsumus V minulosti väčšina lekárov tvrdila, že fajčenie je neškodné, časť dokonca tvrdila, že je prospešné. V minulosti odborníci tvrdili, že DDT je neškodné. V minulosti bolo púšťanie žilou univerzálnym liečebným postupom. V minulosti väčšina odborníkov profesionálne zlynčovala Dr. Semmelweisa, ktorý upozornil, že cestou z pitevne na pôrodnú sálu si majú umyť ruky. Zavreli ho do blázinca a tam bol zavraždený. Mám pokračovať?
Má väčšina vždy pravdu? A ako rozoznáš "kvalitu" keď si laik a hodnotíš "odborníkov"?
Aj skutoční odborníci môžu byť pokojne zástancami očkovania. Poznám takých a hlboko si ich vážim - vážim si tých odborníkov, ktorí chápu nedokonalosť systému a netvária sa, že neexistuje. Vážim si odborníkov, ktorí sú ochotní a zároveň schopní odborne diskutovať, používajú podložené argumenty, a zároveň dokážu prijať a zvážiť aj argumenty protistrany. Diskutoval som už s takými a vážim si ich bez ohľadu na to, že dospeli k inému názoru ako ja. S niektorými som v občasnom kontakte, takíto ľudia sú vzácni a diskusia s nimi je vždy veľkým obohatením. Žiaľ málokedny ich vidno, netúžia po kamerách.
Je ťažké vážiť si a za odborníkov považovať tých, ktorí používajú to, čo si spomenula: "bludy a urážky a hru na city". Podobne aj tých, ktorí bez zaváhania a AUTOMATICKY zamietnu súvislosť zdravotných problémov s očkovaním, nech majú tituly aké chcú. No a takých, ktorí AUTOMATICKY a bez zaváhania zamietnu súvislosť aj v prípade úmrtia do pol hodiny po očkovaní, považujem za fanatikov, ktorí môžu za určitých okolností byť aj nebezpeční, napríklad ak by mali moc týmto postojom znemožniť objasnenie príčin; v prípade skutočnej vady vakcíny by to ohrozilo ďalších pacientov. O to horšie, ak by zároveň presadzovali potláčanie základných ľudských práv - plošné povinné očkovanie. Si majsterkou na používanie škatuliek, tak mi prosím poraď, ako takýchto "odborníkov" nazvať.
@zuzkaanicka ja som mala pocit, ze slusne diskutujeme, nikde som na teba neutocila ani som nedavala najavo, ze tvoje odpovede su mi nevhod...
@zuzkaanicka kto sa venuje diskusii, pochopi, taketo reakcie mi pridu prave uplne zbytocne.
@sirinka moje reakcie boli neslusne? ... ktore? ... mohla by si odcitovat, nech to mozem posudit? 😉 ... nejako nerozumiem Tvojim poslednym prispevkom ... stazovala som sa ja snad na utocenie, alebo neslusnost?
@zuzkaanicka prepac, ale uz nie som ochotna reagovat na tieto nezmyselne dotahovacky... Hlavne citaj s porozumenim, nedomyslaj si nevypovedane... 😉 vyhnes sa takymto zbytocnym debatam.
@petot O nacizme ma nemusíš poučovať, viem dosť, z prvej ruky od deda a ked vidím koncentráky srdce mi puká od žiaľu, že sa ľudia tak ľahko nechali zmanipulovať k masovým vraždám a týraniu a dokázali iným ľudom ubližovať a ničiť všetko ludské v sebe aj v nich. Veľké memento pre celý ľudský rod. Takže ak niekoho označíš za nacistu dokonca vakcinacistu, bez ohľadu koľko tu teraz popíšeš ako si ich vážiš...vystavuješ ich nenávisti ľudí, ktorí teraz chodia k lekárom a myslia si, to čo o nich antivax opakovane vyhlasuje a veľa vyšinutých jedincov sa môže pustiť aj do vyrovnávania účtov. Vystavuješ ľudí ohrozeniu a bezdôvodnej nenávisti...uvedom si to, ked ich označuješ za vakcinacistov. Môžeš im ublížiť svojimi obvineniami, uvedom si to.
Ak niekto poprel automaticky súvislosť očkovania s umrtím do polhodiny treba dať konkretne, lebo ja ti neverím. Ak niekto zamieta súvislosť automaticky, treba konkretne dať, lebo ja ti neverím, že niekto zamieta automaticky.......KTO zamieta automaticky, na koho tu pľuješ? Alebo si si len vymyslel, lebo potrebuješ dalej ľudí ľudí štvať a presviedčať o svojom "spravodlivom" boji?
@sirinka 😅 ... jasne, nemusime dalej pokracovat ... sotva by si totiz nasla nieco neslusne v mojich prispevkoch 😉 ... moj nazor na hladanie odbornika si sa dozvedela, takze v podstate by si mala byt uspokojena 😉 ... prajem Ti peknu nedelu a dobru chut k nedelnemu obedu 🙂

@petot nedavno ste mi napisali toto:"Ak sa ti nepáči môj spôsob písania, tak to nečítaj." ... aj ako GIS-ak isto vidite, ze sa jedna o implikaciu ... predpoklad je naplneny, lebo ano-Vas sposob pisania sa mi nepaci (ani obsahom, ani formou) takze, aby som Vam vyhovela a implikacia bola splnena, v tom momente som prestala Vase prispevky citat, takze neviem, co ste dalej pisali a je mi to uplne jedno, myslim, ze mi to neuskodi 😉 ... takze, ak uz niekomu napisete, aby Vas necital, nechapem, preco mi tu svieti odkaz, ze pan @petot mi nieco pise 😕 ... necitam a citat nebudem a Vas ziadam, aby ste to respektovali 😉