Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@jaron To ja som jej nepísala, že je vrátnička..mna jej zamestanie nezaujíma...všetky si vážim rovnako. Okrem toho, treba brať do úvahy, že všetci sme len ľudia a aristku nám tu antivax dourážal tak, že sa jej nečudujem, že občas vypustí paru...(aj mna, ale ja sa veľmi snažím nereagovať rovnako, uvediem príklad petot mi tu stále vypisuje, že prekrúcam, ignorujem, neviem čítať,poperam, manipulujem, klamem,som podplatená, navyše sa vysmial z mojich citov, ktoré som dala ohľadom koncetrákov a podobne), ale to je pre mna nepodstatné tu stopovať, kto začal koho urážať prvý...ja už mám materskú školku veľmi dávno za sebou. Ešte by som hádam podotkla, že ked uráža antivax tak to sa ani nevidí, nieto žeby sa ešte napomínalo.
@dazdovka Nie som ja taka vymetena ako sa pokusas zo mna spravit. Ja vplyv kyseliny L-ascorbovej na fungovanie imunitneho systemu ovladam mnohe roky. Dokonca viem, ze jej dlhodoby nedostatok moze mat fatalne dosledky na zdravie a zivot.
Dodnes este nie je stanovena optimalna denna davka C-vt pre zdraveho cloveka. Dodnes nie je jasne, kolko je primerane zvysene davkovanie v pripadoch, ked sa predpoklada jeho zvysena potreba organizmom.
Dokonca viem, ze nielen morove rany, ale aj epidemie cholery a napriklad aj spanielskej chripky prezilo urcite, nizke percento nakazenych. Dokonca mam aj matnu potuchu o tom, ze jedna z tychto epidemii bola pricinou povolania Nemeckych osadnikov na uzemie dnesneho Slovenska.
Podobne nizke precento bez nasledkov prezivajucich sa tyka aj niektorych preventabilnych detskych infekcnych chorob. Pomerne vysoke percento deti prezivalo s vaznymi poskodeniami. Zvysok prezil bez vaznejsich nasledkov. Do toho vstupovala aktualna imunita organizmu.
Ja som sa pytala na to, ci megadavky bud kyseliny L-ascorbovej, alebo tak propagovaneho "prirodneho" ascorbatu sodneho dokazatelne zabranili nakaze niektorou z tychto chorob v pripade, ze choroba bola z epidemiologickeho hladiska aktivna.
@zita19 ak ti na toto nebude vediet odpovedat petot (ma prestudovanych vela kvalitnych publikacii na tuto temu, ktore aj vo svojej publikacii cituje) tak ja urcite nie... tiez mam more otazok, rovnako ako ty... Na rozdiel od teba vsak nie som presvedcena o potrebe povinneho ockovania, lebo moje otazky zodpovedane nie su, mechanizmus ucinku statom nanutenych vakcin, posobenie jednotlivych ich zloziek na ludsky organizmus a ich NEucinnost (na zaklade nahliadnutia do statistik z epidemiologickej sluzby) vo mne nevyvolava doveru v ich potrebu.
@dazdovka Vsak ja akceptujem, aj ked nechapem, rozhodnutie neockovat. V poriadku.
Ale ako alternativa voci ockovaniu sa uvadza megascorbicka liecka. Tak ak je to altrenativa, tak musi byt aspon rovnaku ucinna (ak nie lepsie) a mat dokazatelne menej vedlajsich ucinkov. Toto musi byt jasne dokazatelne ak to funguje.
@dazdovka pises, ze nedoverujes ockovaniu (neucinnost, skodlive ucinky) ... mas teda alternativu, ktora je lepsia a ktorej doverujes? ... podla toho, co pises, tak megascorbicka liecba to asi nebude ... teda aspon si myslim, ze keby si sa pre nu rozhodla, tak by si musela mat toto rozhodnutie nejako podlozene ... z odpovede pre @zita19 vyplyva, ze to podlozene nemas. Samozrejme, nemusis odpovedat. Je na kazdom, co si vyberie, nemusi to zdovodnovat, len ak o jednej moznosti pises ako o uplne nevyhovujucej, tak asi mas nejaku inu-vyhovujucu.
@zita19 ja si nemyslim, ze posilnovanie imunity vitaminom C ako prevencia pred ochoreniami je chyba, no povazovat zvysene davkovanie C za alternativnu liecbu vsetkych ochoreni... tak na to by som sa ja vobec nespoliehala, ani nikto koho poznam by nestavil vsetko na tuto jednostrannu metodu.
trochu mimo, ale: čítal som v staršom príspevku namiesto "zaberat na vsetko, vratane cierneho moru." že "zaberá na všetko, vrátane čierneho humoru"
😀
@zuzkaanicka ano mam, nie je to jeden sposob, kedze tie ochorenia su roznorode... V mojom pripade povazujem za zaklad spravnu diagnostiku, podla toho ak je moje dieta chore, ako vypada, ako sa sprava, ake ma priznaky, s kym sa stretlo, co kde robilo, viem zhruba odhadnut cestu, akou mohlo byt nakazene a predpokladat najblizsie mozne ochorenie, ktoreho priznaky sa unho prejavuju. Potom sa rozhodujem, akym sposobom dalej postupovat, ci urychlene vyhladat lekara, ci ho izolovat, ci nasadit dietu, ci klud, ci dezinfikovat, ci posilovat imunitu (samozrejme nie v tomto poradi, vsetko operativne podla toho, ako sa ochorenie vyvija), ci konzultovat...
@dazdovka ja som sa pytala na nahradu za ockovanie. Toto, co opisujes, to predpokladam robi kazda matka, aj ta, ktora ockuje😉
@zuzkaanicka z tych ochoreni v statom nanutenych vakcinach je zahrnutych x chorob, ktore moje dieta nemoze dostat, no a z tych ostatnych mam strach, ale len do istej miery (ze nebudem mat moznost dieta sledovat a vcas zasiahnut). Nebojis sa napriklad ty, ze ochories na nejaku pneumokokovu infekciu a amputuju ti nohu, ked predpokladam ze sa tiez neockujes proti pneumokokom? Chapes, ako sa ty sama chranis pred ochoreniami, proti ktorym sa neockujes, ale ockovacie vakciny na ne su? Co chces od mna, ze si vyrabam doma ockovacie latky, sposobom ze mutkam byliny a zariekavam do vody, lebo som pokakana z haemophilus inf. b, zaskrtu, osypok, meningokoka, toto cakas?
@dazdovka mnohe choroby su vsak inak zvladnutelne u dospeleho a u deti, takze ja by som neporovnavala seba s malymi detmi 😖 neviem, preco spominas nejake mutkanie a pokakanie, ale aj to je odpoved😉
@zuzkaanicka dobre si povedala...je rozdieľ dospelý a dieťa ..
@dazdovka ta amputacia by aj mna zaujimala, ale mozno som len zle informovana ... v CR mame ine informacie asi 😉
@dazdovka Ďakujem za vstup. Odkázala si na mňa, tak zareagujem. Paulingov veľký kritik - Moertel - zomrel na rakovinu vo veku 66. Takže ak Paulingovi vitamíny nepomohli v prežití 93 rokov, tak Moertelovi neužívanie vitamínov nepomohlo o nič viac 😉
Pokiaľ ide o vitamín C a infekčné ochorenia, publikácie, ktoré som našiel, som zhrnul v knihe http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf
Každý, kto má záujem, si ich tam nájde. Ak vieš o nejakých ďalších, rád ich doplním.
@adsumus Ty si uviedla, že si užívala 7,5g denne. Podľa Dr. Cathcarta, typické ústne dávkovanie pri viróze u dospelého je 30-150g denne. Keď ťa bolí hlava, dáš si 20mg ibuprofenu?
Ten príspevok mamičky, ktorý si sem dala, nehovorí o dávkovaní už vôbec nič, takže k tomu sa vyjadriť neviem. Okrem toho, o zápale ucha mám veľmi obmedzené zdroje - popri jednom svedectve matky, je tu všeobecné konštatovanie Dr. Cathcarta, že vitamín C má na zápal ucha priaznivý vplyv. Dr. Cathcart všeobecne uvádzal, že plný účinok vitamínu C pri ústnom režime sa dostaví len pri tolerančnom dávkovaní. Pri nižších ústnych dávkach výrazný efekt neočakával.
Takže ak chceš pátrať po príčine zlyhania, ako prvú vec musíš zistiť dávkovanie. Potom môžeme diskutovať o tom, či niečo funguje alebo nefunguje.
Božínku, toto je krása, citujem @petot
"Neberiem žiadnu zodpovednosť za správnosť, pravdivosť,
ani za dôsledky použitia týchto informácií!
Väčšina uvedených postupov sa považuje za experimentálne,
pretože (žiaľ) nebola skúmaná oficiálnymi štúdiami.
Rozhodnutia, týkajúce sa zdravia, konzultujte so svojím lekárom!"
Takže: Odvolávám, co jsem slíbil a slibuji, co jsem odvolal.
@petot
Nasla som na wikipedii toto o panu Paulingovi toto:
V roku 1941, vo veku 40 rokov, bolo Paulingovi diagnostikované závažné ochorenie obličiek – Brightovej choroby. Experti verili, že Brightova choroba je neliečiteľná. S pomocou Dr. Thomasa Addisa zo Stanfordu bol Pauling schopný kontrolovať ochorenie pomocou nízkoproteínovej a neslanej diéty. Addis taktiež predpisoval vitamíny a minerály pre všetkých svojich pacientov.
Takze ta zahadna nemoc je zapal ladvin, ktory pokial viem, sa dodnes lieci nizkoproteinovou a neslanou dietu. Pokial nedoje k zlyhavaniu ladvin, tak sa k dialyze nepristupuje. Kedze dialyza bola vynajdene v r. 1945 a pan Pauling zomrel v r. 1994 predpokladam, ze pan profesor po mnohe roky bol lieceny dialyzov, nielen nizkobielkovinovou a neslanou dietou. Ake davky C-vit bral som sa nedopatrala, ale v subehu s dietou a dialyzov ich niekto nemusi povazovat za rozhodujuce. Ja teda staviam viac na dietu a dialyzu
Takze nemozme v ziadnom pripade tvrdit, ze panu nositelovi Nobelovej ceny v dosiahnuti dlhovekosti pomohlo iba C-cko, ked tam bola aj diata a aj dialyza.
Na aky druh rakoviny zomrel jeho oponent som sa nedopatrala. Kedze zomrel v druhej polovici 20. storocia, nemozme posudit ake boli v tej dobe pristupne terapie na jeho typ rakoviny, v akom stadiu bola zistena a ci sa pan oponent vobec liecil...
Takze tvoj argument: "Paulingov veľký kritik - Moertel - zomrel na rakovinu vo veku 66. Takže ak Paulingovi vitamíny nepomohli v prežití 93 rokov, tak Moertelovi neužívanie vitamínov nepomohlo o nič viac" je podla mna zavadzajuci, lebo si neposkytol ani tolko faktov co som nasla ja za par minut.
Inac k dlhovekosti a megadavkam C-cka mam len taku pripomienku:
Moj stary otec s dozil pozehnaneho veku 97 rokov a nikdy sa nepchal megadavkami ascorbatu sodneho z drogerie. Nebudem tomu pripisovat vacsi vyznam ako to ma. Neumrel ako dieta na zaskrt, nepadol v 1. svetovej vojne, nespadol pod vlak ked pracoval ako posunovac, neupil sa aj ked bol majitelom malickej vinicky, nezrazilo ho auto cestou do obchodu, neprejedol sa k porazke ani k infarktu sa nenarozculoval. Proste si svoj zivot dozil.
@edita56 jednoducho-ja nic, ja muzikant 😅 ... len ten hudobny nastroj mi nie je jasny 😅

@adsumus inak to s tou vrátničkou (voči @sirinka ) a podobné poznámky to nie je práve naj spôsob diskusie... aj keď v mnohých veciach s tebou súhlasím, možno ten spôsob nie je vždy práve najlepší a ten je tiež dôležitý