icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

nae
13. feb 2014

@adsumus Bohužiaľ, tvoje (vaše) názory tu na fóre vyšumia ako bublinky zo šampanského (aj moje, ale ja sa z toho nesypem 🙂). Zmier sa s tým. Časopis Dieťa si ja osobne predplácam aj na ďalší rok, ako aj mnoho mojich známych, pretože sú tam super články, empatické, dobré poradne a inšpirácie pre všetkých. Može byť príkladom pre iné časopisy, ktoré sú hlavne nabúšené reklamami a PR článkami. Do redakčnej rady pribudli kvalitné posily a nikto nie je nenahraditeľný. Na Slovensku máme veľa odborníkov a skvelých ľudí, ktorí síce nie sú príliš mediálne známi, ale dokážu prostredníctvom svojich článkov osloviť davy ľudí a pomocť im.

aristka
13. feb 2014

už tu máme aj reklamu na časopis... 😀

zuzkaanicka
13. feb 2014

@nae ano, nikto nie je nenahraditelny ... ani casopis Dieta 😉

natas4
13. feb 2014

@zuzkaanicka mas pravdu doc. Korbel urcite nie je z tych, co by sa dali zastrasit..to je pre mna vtip dna 😀 😀

natas4
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
13. feb 2014

@natas4 to by len niekto chcel, aby bol napr. Doc. Korbel zastrasitelny ... kazdy, kto ho pozna si nazor utvori a ti, co ho nepoznaju, tak sa mozno nechaju klamat 😝

adsumus
autor
13. feb 2014

@nae Ja môžem len toľko povedať, že si veľmi želám, aby tento časopis mal do budúcnosti výlučne iba spokojných čitateľov. Neviem ako dlho piješ šampus ty, ale moje bublinky ešte nikdy nevyšumeli. 🙂

natas4
13. feb 2014

komu tu uz tak strasne vadil moj prispevok 😀 admin by si ho ani nevsimol, keby mu neprislo upozornenie...asi som niekomu stupila na otlak 😎

zuzkaanicka
13. feb 2014

@natas4 a so mnou si chce niekto pisat IP 😅 ... keby som aspon vedela, co som v tom prispevku, hodiacom sa do IP, mala a komu som to adresovala 😅 ... takto ani neviem, komu mam tu IP napisat 😅

petot
13. feb 2014

@zuzkaanicka Informácie ohľadom IXI. vakcinačného dňa sú pravdivé, počul som zvukový záznam.

adsumus
autor
13. feb 2014

@petot A čo také si tam započul?

petot
13. feb 2014

@adsumus Píšem o tvojich bludoch preto, lebo ich dokola opakuješ. Keď si ich napísala prvýkrát, tak som ti podrobne vysvetlil, kde sa mýliš a o čom tie štúdie hovoria a o čom nie. Ale keď tie fámy (vitamín C a chróm=rakovina, vitamín C a hliník=otrava apod) recykluješ zas a znova, tak buď máš sklerózu, alebo zámer - jednoducho počkáš mesiac a prilepíš to sem znovu, asi v nádeji, že niekoho neznalého ohúriš/zastrašíš?

Znovu tvrdíš, že "mamičky sa pýtajú, prečo im vitamín C nefunguje". Nuž, keďže stále si neuviedla v akých dávkach to nefunguje, tak môžeme to uzavrieť, že buď im to nefunguje preto lebo sa to stáva každému lieku, alebo im to nefunguje pre nesprávne alebo nedostatočné dávkovanie. Ak budeš mať podrobnejšie info, môžeme sa k tomu vrátiť, ináč to nemá význam.

Problematika GMO má niekoľko rovín a rôznych zdravotných rizík. V súčasnosti výobcovia kyseliny askorbovej nesledujú, z akých zdrojov pochádza glukóza, či bola vyrobená pomocou GMO alebo nie. Použiť sa môžu rôzne plodiny, napr. aj cukrová repa. Používa sa geneticky modifikovaná kukurica? U časti suroviny pravdepodobne áno.

Čo by mohlo byť na takejto glukóze škodlivé? Škodlivé by mohli byť napr. cudzorodé bielkoviny. Ale proces výroby zahŕňa rôzne chemické, fyzikálne a enzymatické procedúry ktoré by bielkoviny značne poškodili. Súčasťou výroby sú mimochodom aj baktérie (acetobakter) ktoré majú takisto svoje výživné zmesi. Ale vo výstupe sa nič z toho nemôže nachádzať, ani baktérie, ani bielkoviny z nich, ani bielkoviny z ich výživy, ani potenciálne stopy bielkovín z GMO kukurice. Súčasťou procesu je filtrovanie, kyselina askorbová ako farmaceutická surovina musí spĺňať prísne kritériá na chemickú čistotu (napr. USP32) a bielkoviny sú jednou z položiek, ktoré sa sledujú a netolerujú.

petot
13. feb 2014

@adsumus To, čo píše pani Krausová v citovanom stanovisku.

adsumus
autor
13. feb 2014

@petot Ty si mi nedokázal, že chrom v kombinácii s kyselinou askorbovou nesposobuje u ludi rakovinu, ani že dieťa nenaberie viac hliníka, ked užíva nadmerné dávky vitamínuC, navyše sa objavil prípad, že dieťatko malo oslabené kosti po cečku nadmernom. Ani si sa nevyjdril kolko VC by malo ročné dieťatko brať na zápal uška alebo priedušiek, ani si nenapísal kolko toho treba ako prevenciu obrny alebo jej liečbu. Ani si neposkytol vedeckú študiu, že VC znižuje tlak. Ani si mi neodpovedal, či sa neobávaš, že pri zníženej zaočkovanosti, môžeme o pár rokov čeliť epidemiam. Napísal si len že píšem bludy, ale prečo si nevysvetli rovanko ako teraz.

7 detí vo Vietname umrelo tohto roku na osýpky...mali tam pokles zaočkovanosti.
http://www.webmd.com/children/vaccines/news/200...

A čo také si tam započul, čo píše pani Krausová v citovanom stanovisku?
@petot

petot
13. feb 2014

@jaron Ten vitamín D je dobrý príklad. Od cca 40 stupňov sš už cez atmosféru v zimnom období nepreniká dostatok UV lúčov potrebnej vlnovej dĺžky, a sme teda v deficite. Moja teória je, že pri príležitosti potopy sveta došlo o.i. k nakloneniu zemskej osi, a odvtedy je to tak. V každom prípade, severnejšie oblasti Európy nie sú ideálnym miestom pre život, napriek tomu tu ľudia odpradávna žijú. Jednoducho sme obdarení rozumom a vieme riešiť problémy. Od tých základných (v zime treba kúriť, architektúra sa tomu musí prispôsobiť, nestačí slamená zemľanka ako pri rovníku), po tie zložitejšie.

petot
13. feb 2014

@adsumus Prečítaj si to stanovisko a budeš vedieť.

Načo by som dokazoval, čo vitamín C NEspôsobuje. Stačí mi vyvrátiť tvoju interpretáciu štúdií o tom, čo vraj spôsobuje. Napríklad skúmavkový pokus s chrómom vôbec nepoužil vitamín C, použil dehydroaskorbát, čiže odpadový produkt po vitamíne C. Význam tohto rozdielu som tu už podrobne vysvetľoval a nebudem sa opakovať, najmä keď vidím, že určité informácie jednoducho ignoruješ. A pokus s megadávkami hliníka nepreukázal významne vyššie riziko vitamínu C oproti kyseline citrónovej alebo mliečnej. Je ironické, že potkany pri megadávkach hliníka v potrave dostali do tela len dávku porovnateľnú s detskými vakcínami.

Nie je mi známa štúdia, ktorá by stanovila dávky vitamínu C potrebné k prevencii obrny. Otázku dávkovania pri ochorení som podrobne zodpovedal odkazom na príslušné kapitoly v knihe. K otázke krvného tlaku, výskumy sú takisto uvedené v knihe. Kto čítať nechce, jeho smola. Ja nie som papagáj aby som písal dokola veci, ktoré už sú napísané.

adsumus
autor
13. feb 2014

@petot Prečo jednoducho nenapíšeš, kolko vitamínu má dostať podľa teba ročné dieťa, aby sa vyliečilo zo zápalu priedušiek alebo zápalu uška, prípadne ako prevenciu týchto ochorení? Ja som to v tvojej knižke nenašla. Dakujem za odpoved. Môžeš skpírovať výskumy ohľadom tlaku, tiež som tam nič nenašla, preto sa pýtam. Neobávaš sa, že po poklese zaočkovanosti budeme čeliť epidémiám? bratislava už nemá 95%.

zuzkaanicka
13. feb 2014

@petot ja mam par otazok, na ktore sa da rychlo odpovedat.
1. presla ta Vasa studia recenznym konanim? ... ak ano, mohli by ste uviest mena recenzentov?
2. bol urobeny vyskum na uspesnost megascorbickej liecby? ak, ano, tak na akych velkych vzorkach a na ake nemoci?
3. bol urobeny vyskum na vedlajsie ucinky megascorbickej liecby? ak, ano, tak co vyslo a na akych velkych vzorkach?
Dakujem za odpovede, poprosim o strucnost a presnost.

nae
13. feb 2014

@zuzkaanicka Ak máš na mysli Petotovu knihu, že je to nejaká štúdia, tak je jasné, že si nečítala ani prvých pár strán... To sa ťažko potom diskutuje a odpovedá na ďalšie otázky. Vlastne je to totálna strata času, už len poprečítaní tvojej prvej otázky, aj keď je pravda, že sa naozaj snažíš posobiť erudovane...

zuzkaanicka
13. feb 2014

@nae si jeho hovorkyna?

nae
13. feb 2014

@zuzkaanicka Nie, nie som jeho hovorkyňa, ale rada mu ušetrím čas na zbytočné odpovede pre ľudí, ktorí chcú hlavne rýpať bez toho, aby skutočne stáli o odpovede. Keď pochopíš, ako som svoj príspevok z 20:58 myslela, tak sa ozvi, a rada ti odpoviem aj ja sama. Stačí, keď pochopíš odpoveď na otázku č. 1.

zuzkaanicka
13. feb 2014

@nae dakujem za odpoved, ja si pockam na odpoved od toho, koho som sa pytala ... a ked odpoved nedostanem, tak to bude tiez odpoved 😉 ... tymto som debatu s Tebou skoncila 😉

nae
13. feb 2014

@zuzkaanicka Nech sa páči. Odpoveď určite dostaneš, nemaj strach. Len neviem, načo ti bude, keďže si danú "štúdiu" nemala ani otvorenú, používať ju nechceš, nebudeš, vlastne ťa principiálne nezaujíma - je to zjavné z tvojich otázok, takže ako bratia Česi vravia, "plácáš nesmysly". Dovi dopo.

zuzkaanicka
13. feb 2014

@nae Tu "studiu" som otvorenu mala ... takze nezmysly tady placas Ty 😅

sisaka
14. feb 2014

@zuzkaanicka celkom sa tu zacinam bavit, som nevedela, ze @petot je taky vtipalek. Najprv tu AV hucia, ake su vakciny nebezpecne, aky je tam ako to radi nazyvaju koktail jedov a podobne zvasty a potom sem napise hlasku, ze citujem: kyselina askorbova ako farmaceutická surovina musí spĺňať prísne kritériá na chemickú čistotu. Ale, ale - takze farmaceuticke suroviny - cistota a prisne kriteria.... NO ked idem na to logicky, tak vakcina je farmaceuticky vyrobok, takze predpokladam, ze sa pri jej vyrobe tiez dodrziavaju prisne kriteria a nejaka kvalita by tam mala byt ....
Fuj ten farmaceuticky priemysel - tak pri vyrobe kyseliny askorbovej si davaju zalezat, ale pri vakcinach na to s...u 😝

adsumus
autor
14. feb 2014

@sisaka Výroba askorbátu musí splnať vysoké kritéria, najmä ked sa produkuje v Číne za pomoci geneticky modifikovaných organizmov. 😅 Kopírujem celé, nech nehľadáme.

http://www.gmo-compass.org/eng/database/e-numbe...

"A company in the USA has developed a new production technique that applies GM microorganisms (Erwinia herbicola, Erwinia citreus). With this, the production process is reduced to two steps. It also is now possible directly to produce vitamin C and ascorbic acid respectively with the aid of GM micro-organisms. This procedure is assumed to be used in a few Asian countries which deliver large quantities of vitamin C to Europe."

adsumus
autor
14. feb 2014

@nae To koho si myslela, že sa snaží len rýpať bez záujmu o skutočné odpovede? Podľa mna to zaujíma všetkých, lebo ked si niekto už pár rokov dopuje dieťa vitamínomC vyrobenom na GM organizmoch, tak by mal byť prinajmenšom upozornený na túto skutočnosť odporúčajúcim. A ked na to upozornený nebol, tak sa pýtam. Prečo nebol? Pani doktorka Eleková tvrdí, že rodičia sa majú pýtať a trvať na odpovediach. Alebo to platí len pre neočkujúcich, ked sa pýtajú lekárov, nie pre tých, čo sa pýtajú antivax?

zuzkaanicka
14. feb 2014

@adsumus rypem ja, lebo sa chcem dozvediet, aky ucinny a bezpecny je vit. C uzivany vo vyskych davkach a ci tolko propagovana "studia" splna to, co by splnat mala, alebo ju treba chapat len ako beletriu 😉 ... to su totiz naozaj vyryvacne otazky 😅 ... no, ale tak ja si pockam na odpoved autora 😉 ... a pamat mam dost dobru, takze nezabudnem, ze som sa pytala 😉

zuzkaanicka
14. feb 2014

@sisaka och tie farmafirmy 😝 ... taky dvojaky meter pouzivaju vo vyrobe 😝 😅 ... v tom bude iste nejaky umysel 😉

adsumus
autor
14. feb 2014

@zuzkaanicka Ja sa nedokážem v tej petotovej príručke orientovať...lebo on tam dáva odkazy na odkazy, že táto kniha spomína, že to hentá kniha spomína, také šípky si tam dáva...to by si mal dať patentovať...som inde ešte nevidela a ja potom ako taký detektív Oriešok stopujem pôvod informácie od odkazu k odkazu a dostopovať sa nemôžem a ked sa pýtam priamo autora, tak mi namiesto odpovede napíše, že píšem bludy. A to som predsa jasne deklarovala, že by som do toho vitamínu aj išla, ten tlak si znížiť...len by som jednu študiu k tomu potrebovala, nič viac. Takže z mojej strany úprimný záujem.