Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@aristka vidno ze o tom nic nevies........je cca 6 skupin liekov na tlak-tu nejde o konkretne nazvy liekov,ale o skupinu kam patria...kazda ma svoje vedlajsie ucinky-vacsinou dost spolocne a ACE inhibitory su jedna z tych skupin a prave oni sposobuje ozaj casto suchy kasel.....ale asi fakt o tom nic nevies...len z wikipedie mas info.......
@kaja73 http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... liečba hypertenzie....je to komplexný pohľad ,plus k pacientovi sa pristupuje individuálne ....plus je to na zhodnotení intrenistu aký liek použije....
@kaja73 vieš ak dostanem liek ,konkrétny ako pacient po info od dr....si doma odbalím liek a prečítam si konkrétne aké má konkrétny liek vedľajšie účinky a plus robí sa to tak ako je to v článku ,že pacienti sa nadstavujú na liečbu a vymení sa aj niekoľko hypotoník kým sa nájde ten správny liek a pacient dobre reaguje....
@sirinka inak ty by si mohla niečo pridať ,keďže karcinóm má kvantum starých ľudí tj je ich plná onko aké máš skúsenosti s hypotonikami ...
@sirinka máš pocit,že sestra ak má nizky plat ide za to poškodiť pacienta ...inak mu pichne injekciu ako je dané alebo vymení infúziu ...nie je to o tom ,že sestra z nizkym platom odíde a tých pár sestier nestačí na splnenie normatív odd.a aj poskytovanie indivuduálnych potrieb pacienta ...neviem čo si tým článkom checela povedať...problém ,že platy sú nízke...
@aristka ale prepisuju-je tam vyse 50 druhov liekov v tejto kategorii-casto je rozdiel len vyrobca a molekula je ta ista.
Spada sem napr Gopten,Prestarium....ale to si vies aj vygooglit-nebudem sem pisat ten kopec liekov.
A pokaslavajucich ludi chodi po svete plno a nie kazdy ma virozu.....len sa na to akosi zabuda.... ze kasel moze byt aj z liekov na tlak.
A pises ze sa hlada liek a vymiena sa.......ved presne to som pisala aj ja......ze sa to dlho hlada a niekedy ani nenajde....plus je tam vela vedlasjich ucinkov....takze ak cecko znizi co len trochu tlak je to uspech.
Inak cudovala by si sa kolko hlavne starsich ludi si letacik ani neotvori......
A znovu opakujem nepisem znalosti z netu,wiki.......viac k tomu nemam co dodat.
@aristka ty si sestra? Zaujimas sa o svoje kolegyne na slovensku?
Praca sestry je narocna fyzicky aj psychicky a na dobry vykon bez chyb je velmi dolezita celkova pohoda. Ked velka cast sestier na SK chodi do prace s tym, ze ich je neustale prilis malo v praci, su platene tak, ze im to nepostaci pomaly ani na bezne ucty, neustale pod hrozbou vypovede, niektore nevedia ani par hodin dopredu, ci budu mat sluzbu alebo nie... Tak to sa jednoducho na vykone podpise... Urcite si nemyslim, ze ktorakolvek sestra ci uzzo spominanych nemocnic v clanku alebo kdekolvek inde poskodi svojho klienta schvalne, ale cim pod vacsim stresom a tlakom clovek pracuje, tym horsi byva jeho vykon, najme ked sa jedna o skutocne ldhodoby problem bez vyhliadky na zlepsenie....
Ako som už raz písala, vypnite si na polroka internet a schudnite, tlak budete mať ako mladice 😉
@adsumus Opäť poriadne nečítaš, dokonca ani tie štúdie, ktoré sem sama copypastuješ. Pri štúdii, ktorú citujem, ti vadil malý počet subjektov, ale z tvojich citovaných iba jedna bola podstatne väčšia, dve boli dokonca menšie.
Všetky 4 štúdie, ktoré si sem pastla, konštatovali zníženie aspoň systolického tlaku, 2 z nich aj diastolického. Prvá štúdia bola dokonca v kategórii 60-80 rokov, a tam je metabolizmus vitamínov už podstatne menej efektívny. Pri takýchto malých dávkach (500mg denne) sa žiadne zázraky nedajú čakať, preto zníženie o 10 bodov za pár týždňov je veľmi dobrý výsledok. Najväčšia štúdia sa uskutočnila u pacientov s atrofickou gastritídou, kde sa dá predpokladať, že väčšina z tejto malej dávky vitamínu C sa spotrebuje na hojenie.
Pauling, Stone a Rath predpokladajú, že optimálny výsledok majú až dávky podľa spotreby tela, čiže porovnateľné s inými cicavcami. Aj ja si to myslím, samozrejme za predpokladu, že telo netrpí deficitom draslíku, jódu a ďalších potrebných látok.
Mimochodom, tá "najmenej úspešná" štúdia namerala veľmi podivné rozdiely v hladine vitamínu C medzi vitamínovou a placebo skupinou, a to ešte pred začiatkom skúšky. Vitamínová mala len hladinu len 44umol/l, čo je hlboko v pásme deficitu, placebo skupina bola o 13umol vyššie. Kdepak asi soudruzi udělali chybu.
@petot Poprosím ten askorbát GMO free. A ešte by ma zaujímalo ako hodnotíš situáciu v USA, kde neočkovaný chalan vystavil riziku ochorenia od 4. do 7. februára tisíce ľudí, nakazil sa osýpykami a zatiaľ klopy-klopy ešte nikoho nenakazil. Nebudeto náhodou súvisieť s pomerne vysokovou preočkovanosťou a kolektívnou imunitou, ktorú ty považuješ za mýtus?
@adsumus Krvný tlak je prevádzkový parameter, nič viac, nič menej. Ak stúpa, je to dané nejakými procesmi v tele. Samotný tlak je len dôsledok. @demo a @nae majú pravdu, treba riešiť príčiny, až potom dôsledky. Príčina môže byť napr. deficit draslíka, horčíka, jódu. Taktiež stres, nevhodná strava, obsahujúca prozápalové tuky (typické pre bežnú "civilizovanú" slovenskú stravu). Deficit Cčka je len jeden z faktorov. Cčko pomáha síce hojiť cievne steny, potláčať chronický zápal, regulovať cholesterol, opravovať kolagén v tepnách, ale deficit minerálov sa skôr či neskôr prejaví inými problémami. Napr. obličkovými kameňmi, čo potom nakoniec pripíšeš Cčku 😉
@petot Ja som sa rozhodla, ze budem prispievat len na bludy.
@adsumus sa pytala na ascorbat, ty pises o kyseline ascorbovej...
Kyselina askorbova je ina chemicka zlucenina ako ascorbat. Ascorbat je sol kyseliny askorbovej. Takze v tejto soli okren kyselinoveho jadra je v tejto molekule aj nejaky atom alkalickeho kovu, v tomto pripade sodika.
To len tak na spestrenie deja, aby sme sa vratili do chemie ZS (v mojom pripade ZDS)

@jaron preto hovorím ,že treba to riešiť s rozumom ten tlak na základe niečoho vzniká ,má svoju kliniku a preto to zobrať individuálne na pacienta a samozrejme aj ak je problém aj s inými dg.....vieš lebo ak by si človek laik toto prečítal len čo je z toho článku vynaté tj len jednou vetou povedané a nič viac a nasadil by si nejakú megadávku alá petot a nie len nejakých max 250mg čo je tam max písané ,ale megadávku na 1 kg živej váhy ,veľmi by si mohol ublížiť v kombinácii s inými liekmi a dg.....preto treba obozretnosť a kto vie príčiny AS a hypertenzie ,čo nie je len dedičnosť ,vie ,že životospráva je na prvom mieste a inak čo vie,keďže asi v rodine sa nájde vždy niekto kto bojuje s tlakom ....internisti to berú aj s diétnym režimom...