Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Najvyšší správny súd (NSS) v susednej Českej republike definitívne ukončil spor medzi ministerstvom zdravotníctva a rodičmi, ktorí odmietli dať zaočkovať svoje dieťa povinnou hexavakcínou. Za to im krajský hygienik v roku 2009 vyrubil pokutu vo výške 4 000 Kč, proti ktorej sa odvolali. Rodičia sa rozhodli neočkovať svoje dieťa zo strachu pred nežiaducimi účinkami. Podľa rozhodnutia súdu však vedľajšie účinky, ktoré očkovanie – podobne ako iné medicínske zákroky – môže mať, sú veľmi zriedkavé a nie sú dostatočným dôvodom na jeho odmietnutie.
Rodičia pred súdom argumentovali tým, že očkovanie môže narušiť prirodzenú imunitu ich dieťaťa a poukazovali na starší judikát ústavného súdu, ktorý v odôvodnených prípadoch (napr. alergia) umožňuje odpustiť pokutu pre rodičov, ktorí odmietli dať svoje deti očkovať. Obava alebo strach z očkovania však podľa rozhodnutia NSS nie je dostatočným dôvodom na odpustenie tejto pokuty.
NSS súčasne prijal rozhodnutie, ktoré je z pohľadu rodičov spochybňujúcich očkovanie azda ešte dôležitejšie – súd totiž neuznal opodstatnenosť obáv zo spojitosti vakcinácie so vznikom autizmu. Napriek tomu, že táto súvislosť bola relevantnými štúdiami opakovane a spoľahlivo vyvrátená, stále je častým argumentom rodičov odmietajúcich očkovanie svojho dieťaťa aj na Slovensku. A takýchto rodičov u nás pribúda.
Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR bolo v období od 1. 9. 2012 do 31. 8. 2013 zistených 1 657 prípadov, keď rodičia odmietli niektoré z povinných očkovaní a u 938 detí rodičia odmietli kompletne všetky očkovania. Počet odmietaní sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zvýšil. V Bratislavskom kraji po prvýkrát klesla zaočkovanosť MMR vakcínou v rámci základného povinného očkovania na 92,1 %, čo znamená reálnu hrozbu epidémii osýpok, mumpsu a ružienky.
Aj keď rozhodnutie českého najvyššieho správneho súdu potvrdzuje tvrdenia vakcinológov a epidemiológov, že očkovanie je bezpečné a prospešné pre celú populáciu a pokles preočkovanosti môže mať vážne dôsledky, jeho zástancovia nemajú vyhraté. Verdikt súdu môže na odmietačov očkovania pôsobiť ako ďalší diktát zhora. Preto je dôležité, aby pediatri rodičom naďalej trpezlivo vysvetľovali všetky aspekty očkovania, vrátane jeho výhod i možných nežiaducich účinkov. Lekár je podľa prieskumov stále najdôveryhodnejším zdrojom informácii o očkovaní. Pediatri by mali rodičom poskytovať informácie nielen o rizikách očkovania, ale aj o rizikách neočkovania, keďže riziko ochorenia na niektoré choroby, proti ktorým sa povinne očkuje (napr. čierny kašeľ alebo mumps) je už aj v súčasnosti na Slovensku reálne.
V Bratislave 27.2.2014
Doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS
Raz splieta o neziaduch ucinkoch. Potom vypusta blud, ze "ockovanie je bezpecne".. No urcite. Preto je MK plny maminiek pisucich o problemoch a operaciach po ockovani.
@kveta Čo sa dalo čakať... vieš si predstaviť, že súd by dal rodičom zapravdu? To by bola naozaj "revolúcia", pediatri by sa nemohli vyargumentovať a hotovo. Toto si nemohli dovoliť, takže preto rozhodnutie súdu dopadlo tak, ako dopadlo.
Realita stále ale zostáva taká, že kto nechce očkovať, neočkuje, a pokutu v ČR vačšinou nedostane. 😉
@sirinka Nežiadúce účinky sú uvedené v letákoch, netreba k nim pridávať všetky ochorenia od a až po zet, hlavne, ked existujú vedecké dôkazy, že s očkovaním nesúvisia a každý nech si vyberie čomu dá prednosť...akurát, že malí drobci do jedného roka si nevyberú...a toto sa môže stať aj našim vnúčatám, ak nám tu zaočkovanosť bude dalej padať a začnú kolovať vírusy osýpok, rubeoly, obrny......
Toto je Max. Ako 6 mesačný osýpky v 1994....dna 10.2. 2014 úmrtie. Neskorá komplikácia ochorenia.
http://www.aktion-max.de/
http://www.vaccinestoday.eu/vaccines/how-measle...
Očkovanie je prospešné a vy tu riešite úplne nezmysly a nepodstatné veci a zavádzate ľudí.
@sirinka Bububu tu robíš jedine ty a tebe podobní, ked dávate očkovanie do súvisu s chorobami, ktoré sú vedecky dokázané, že s očkovaním nesúvisia napr. autizmus, cukrovka, rakovina. Ten chlapec, Max, však skutočne zomrel ako 20ročný v dôsledku ochorenia na osýpky, ktorými sa nakazil ako 6 mesačný a zdaleka nie je jediný.
Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale chce už riadnu dávku drzosti, či priam hlúposti tvrdiť, že sa dá vedecký vyvrátiť, že očkovanie môže spustiť rakovinu, ked ani v sucasnosti vám ani popredné svetové kapacity nedajú odpoveď, čo spôsobuje, či spúšťa niektoré onko ochorenia. Ale tu na Mk a Slovenske proockovacie " kapacity" tí to vedia.
@abbey1 Ano vedia, porovnávali totiž výskyt rakoviny u detí a očkovanie nie je rizikovým faktorom,kuk do skupiny Povinné očko a jeho zmysel, je ich tam 14 vedeckých prác. https://www.modrykonik.sk/group/1838/studie-o-v...
Dokonca niektoré očko majú aj ochranný efekt proti rakovine. Napr. očkovanie proti TBC, HPV alebo hepatitídeB. http://ije.oxfordjournals.org/content/40/1/258....
Koho by zaujímali možné nežiadúce účinky očkovania a porovnanie s následkami chorôb, veľmi pekná tabuľka, len škoda že zasa len v angličtine. Upozornujem v rýchlosti, že žiadna rakovina, cukrovka, tam nie sú uvedené. Najhorším nežiadúcim účinkom je encefalitída u jedného z miliona zaočkovaných u osýpkovej vakcíny pre porovnanie jeden z 3000 umiera a jeden z tisích konči s poškodením mozgu....ak teda ochorie.
@adsumus Už nie som na materskej, prešla som si peklom na detskej onko, o syna sme prišli, ďalej som ockovala, staršia dcéra následky po preockovani, mladšia neockovana. Nemá kazdy to šťastie, že môže zatvárať oči pred možnými následkami. To je koniec naseho príbehu sa smutným koncom.
@adsumus vyskyt onkologickych ochoreni nam stupa, rovnako ako aj mnozstvo ockovacich latok a povinneho ockovania...
Nic to vsak nemeni na tom, ze ockovanie sa neda oznacit ani za bezpecne, ani za prospesne pre celu populaciu, je to zamerne zavadzanie a popieranie existencie deti a ludi poskodenych vakcinaciou, rovnako ako aj sirenia infekcnych ochoreni v zaockovanej populacii.
Mne je uplne fuk, ci si obycajna mama alebo plateny pracovnik, podavas tu rovnako jednostranne, zastrasujuce a manipulujuce informacie ako to ty sama vycitas protistrane.
@abbey1 Ja pred ničím oči nezatváram (začlenila som sa do skupiny máme následky po očkovaní a bola som aj v nesúhlase...lenže tam ma nechcú...neviem prečo), tvoj príbeh som poznala a je mi to hlboko ľúto,čo sa vám stalo a čím si musela prejsť. Bála som sa aby sa také niečo nestalo aj môjmu dieťaťu po očkovaní ako píšeš ty alebo iní a kvôli tomu som vynaložila obrovské úsilie na získanie, triedenie a porovnávanie čo najviac informácii o očko a došla som k rozhodnutiu očkovať...a teraz píšem prečo ano, ty píšeš prečo nie a tak to v živote chodí.
@adsumus nie mila obycajna mama, moj nazor som si vytvorila na zaklade tvojich mnohych prispevkoch v tychto temach, takze viem, preco si myslim, co si myslim... Ale urcite na zaklade tvojho detinskeho "dupkania nozkou" sem nebudem kopirovat stovky tvojich prispevkov aby som ti akoze dokazala moju pravdu...
@adsumus haha uz sa naozaj musim smiat...slovicko zavadzanie som pouzila v kontexte s clankom, kde nesuhlasim s formulaciou o bezpecnosti a prospesnosti vakcin pre celu populaciu, takze napriklad teraz bud zavadzas o mojom tvrdeni, alebo si autor tej myslienky, resp sa s nou uplne stotoznujes.
Novinky zo zahraničia. Kalifornia vydala zoznam škôlok a percento zaočkovanosti 2 až 4 ročných malých američanov. Osobitne upozornujem na kolonku MMR, kde je takmer vo všetkých školkach nad 95%. A v mnohých 100%. Výborný nápad, dúfam, že sa inšpirujú aj slováci. Nech sa páči na výber škôlka podľa zaočkovanosti.
Ja by som zase rada, aby stat nepchal nos do mojho sukromia a ked uz musi robit statistiky, nech ich aspon nefalsuje.
@adsumus http://www.sciencedirect.com/science/article/pi... tu je uvedene ze 16r chlapec zomrel na SSPE napriek ockovaniu.A takisto medzi neziaducimy ucinkami MMR je uvedene SSPE. Je to velmi zriedkave ochorenie a vela sa o tom nevie.
@mellinaki Tam je možnosť, že sa dieťa nakazilo ešte pred zaočkovaním, ale ochorenie prebiehalo nerozpoznané, pretože účinkovali materinské protilátky v tom čase. Napr. týchto 8 deti mali ochorenie vo veku do 10 mesiacov, potom boli aj zaočkované a vakcínovy vírus sa im v mozgu nenašiel, ale divoký.
http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/9/10/03-0180_a...
A tu ešte dopolnam, že výskyt SSPE prudko klesol 10 rokov po zavedení očkovania MMR.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6685828

@demo Asi až taký pako ako píšeš nebudem, pretože vedci upozornuju aj na iné ako blahodárne účinky kyseliny askorbovej. Napríklad tuná dávali potkanom hliník a popritom pili okrem iných aj kyselinu askorbovú a hádaj aký to malo na potkany vply. Tie ktoré užívali kyselinu askorbovú naberali do orgánov ako je mozog, pečen, slezina, kosti výrazne viac hliníka v provnaní s tými, čo ju neužívali. Hliník ale čúrali všetky rovnako. To môže byť tiež trošku prekvapenie pre rodičov, ktorí neočkujú kvôli obavám z toxicity hliníka, či nie?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2051716