Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus urazat sa mozes tak akurat na seba, kedze taketo vyrazy pouzivas ty a nie ja. Nemam dovod klamat, sama sa tu takto prezentujes.
Fotka a pribeh naozaj dojimavy, urcite bude mat ucinky na vystrasene matky, akurat si myslim, ze nikto pred nikym nezatajuje, ze kazde jedno ochorenie moze mat komplikacie a to aj smrtelne a tieto informacie su verejne dostupne. Neviem, preco sa tu snazis tvarit, ze to niekto popiera.
A máme tu další verejný provax hlas, dievčatá.
Prečo očkujem svoje dieťa. Tara C. Smith.
Uvádzam stručný preklad...výcuc. Očkuje, lebo pracuje s vírusmi a bakteriami a vie, čo môžu spôsobiť a že lieky prestávajú účinkovať. Už 20 rokov študuje infekčné choroby, nie z internetu....osobne. Pretože je vedkyna (je vedkyna, nie vedma aby nedošlo k nedorozumeniam) vakcíny pre nu nie sú fuj fuj, ale reálna ochrana dieťaťa pred vážnymi ochoreniami. Infekčné choroby zabíjajú aj napriek umývaniu rúk, kojeniu, napriek splachovacím záchodom a všetkému, čo bežne robíme pre zdravie svojich detí.
http://scienceblogs.com/aetiology/2014/03/13/wh...[225615324302615]&action_type_map=[%22og.likes%22]&action_ref_map=[%22.UyImFON-E6A.like%22]
Pripájam jej profesijný profil a publikačnú činnosť...pre úplnosť.
http://www.kent.edu/profiles/profile_detail.cfm...
@saska.t Vid čo moje príspevky? Ty čo vieš, čím sa ja živím? Ty si už daj dole okuliariky, čo ti antivax nasadil. A never každej blbine, čo napíšu. Moja obživa nemá s očkovaním nič spoločné a ani nebude mať a ty len dokazuješ, že veríš každému osočenie a klamstvu a klamstvo o mne aj šíriš. (nahlasujem adminom ako osočovanie z tvojej strany) Aj tu na koníku sú ludia, ktorí poznajú moju identitu a môžem svoje slová hocikedy dokázať. Tak sa drž radšej temy ak máš čo povedať ak nie, nepíš klamstvá.
@saska.t a z mojho pohladu su smiesne tie Tvoje prispevky 😉 ... samozrejme, ak niekto robi vyskum, tak nebude doveryhodny 😖 ... doveryhodny bude niekto, kto sa sice profesne venuje niecomu inemu, ale prestudoval par odkazov na nete a dokaze sa odprezentovat ako odbornik 😖
@adsumus no az na to ze ja som nerozpravala o tvojej obzive ale o prispevku ktory si pridala o pani vedkyni 😀 uplne mimo ...moj nazor nepotrebujem potvrdzovat ziadnym antivaxom ci provaxom,presvedcili ma argumenty lekarov,rozhovory s nimi a dokonca aj s nejakymi vedcami z viacerych odborov,takze mi opät nevkladaj do ust nieco co tak nie je
@zuzkaanicka tvoje prispevky su vzdy uplne mimo,ty si z mojho pohladu len niekto ,kto sa snazi na nieco hrat,prispevok bol urceny nie tebe,tak sa nenamahaj,tvoje prispevky su pre mna uplne irelevantne a skoro nikdy nie su k teme,takze nie je s tebou o com diskutovat a ani nebude 😉
@adsumus kludne si nahlasuj co chces,kedze prispevok si nepochopila a ja som nerozpravala o tvojej osobe,nahlasujem ja tvoj za atak na moju asobu a osocovanie ! opät si dokazala,ze ine prispevky poriadne necitas inak by si pochopila,ze prispevok sa tykal prispevku co si napisala,naco sen davas prispevky,ked potom ani necitas spravne odpovede???len si moj prispevok rychlo preletel a ani si sa nezamyslela,tvoj styl diskutovania...
spravny pristup,zeby konecne spravili aj nieco pre ludi???
http://www.europskenoviny.sk/09/10/2013/europsk..., myslim,ze do tejto temy sa to vyborne hodi...
@saska.t A čo ak tí ľudia, ktorí v tom obore pracujú tomu veria preto, že k tej viere dospeli rokmi štúdia a praxe? Myslíš, že všetci sú tak bezcharakterní, že vedia, ako vakcíny škodia a aj tak sa podieľajú na ich výskume a predaji? Nepripúšťaš vôbec možnosť, že by to mohlo byť aj tak, že tí ľudia sú presvedčení, že vyvíjajú niečo, čo nespočetnému množstvu ľudí pomôže? A ak by to tak nebolo, že by túto prácu robiť nemohli a už vôbec by neočkovali svoje deti.
Vieš, nie každý bude robiť hocičo za peniaze...
@kvieta plne s tebou suhlasim a ani im neberiem vieru,keby som si myslela,ze vsetci robia vsetko len pre peniaze,nemohla by som v tomto svete zit a uz vobec robit to co robim,ale to neznamena,ze vsetci vedci,doktori,vyskumi su v poriadku,preto treba hladat tu spravnu cestu,ktora nie je lahka a preto sme tu 😉
@saska.t No tú správnu cestu by mali hľadať v prvom rade práve ľudia, ktorí majú k tomu najbližšie a to hlavne čo sa týka odbornosti. No ja som za posledné obdobie nadobudla dojem, že verejnú mienku ovplyvňujú práve takí, čo majú osobné záujmy v iných odvetviach a ich znalosti v danej problematike majú účelové medzery.
Jedna vec je poukázať na niečo, napr. skúsenosť, či osobnú, alebo niečiu skúsenosť, iná vec je "odborne" vyvracať výskum a laicky a skreslene laikom vysvetľovať rôzne súvislosti 😉 .
To už nie je sranda a dochádza k riadnym dezinformáciám a dovolím si tvrdiť, k bojkotovaniu, zavádzaniu atď. O to viac ma hnevá, že to chápem ako účelové, teda presadiť vlastné záujmy, vlastné praktiky v prevencii, čo môže spôsobiť nie málo problémov.
@kvieta opät suhlasim,lenze jedna minca ma 2 strany a k bojkotovaniu,zavadzaniu atd.,prichadza z oboch stran,co je mi samozrejme jasne,kazdy si Haji tu svoju stranu a pravdu,bohuzial niektori cisto a niektori necisto,niekde som uz pisala,ze ako jednotlivec su veci,ktore ovplyvnit nemozem,alebo len velmi malo,ale su veci,ktore ako jednotlivec ovplyvnit mozem a hlavne chcem,preto sa snazim hladat tu strednu a pre mna spravnu cestu a teda tyka sa to aj ockovania. Moje rozhodnutia nestoja na diskusiach tu na MK,moju mienku ovplyvnili vzdelani ludia aj z roznych oborov mediciny,mam to prekonzultovane aj so znamym,ktory pracuje vo vyskume vakcin v USA,samozrejme nieco ockuje-nie vsetko,co ma ale neuskutocne uraza,ak si niekto Haji len svoj nazor ci pravdu a nepripusta ziadnu inu a tym padom je prenho primitiv,klamar atd.X krat som napisala,ze neodsudzujem ludi,ktori ockuju a respektujem ich nazor-rozhodnutie,ale nech respektuju moj nazor neockovat Nikdy som neosocila cloveka,ktory ockuje,ze je taky a taky lebo chce svojmu dietatu ublizit,alebo nieco podobne a ani nemienim,je to jeho slobodna vola a mna do toho nic,ale to iste ocakavm aj od druhej strany 😉
@saska.t Nejako podobne som na tom ja s tým rozhodovaním očkovať-neočkovať. Ja som konzultovala tiež s človekom od fachu, rodinným príslušníkom, viem, ako na tom je s praxou a odbornosťou, nemám najmenšie pochybnosti. S urážkami máš pravdu, aj s tou jednostrannosťou. No tu netreba zabúdať na to, že očkovanie má zmysel pri vysokej preočkovanosti a práve preto myslím má vedecká a odborná verejnosť záujem o to, aby neklesalo % neočkujúcich. Kto to popiera, nechápe celkové fungovanie očkovania, resp. ho nechápe ako prevenciu všeobecne, nie iba ako jednotlivca.
Samozrejme, že je diskutabilné, ktoré očko áno, ktoré nie, komu áno, komu nie a pod., no toto podľa mňa vie posúdiť iba malá hŕstka rodičov, to musíme uznať. Tak ako si nie je každý urobiť daňové priznanie, však?
A adsumus tu dala veľmi trefnú ? pred časom. Prečo tí, ktorí sú presvedčení o škodlivosti očkovania, dokonca ak pamätám - nechce sa mi to hľadať, smrteľných následkoch, nebojujú za zákaz očkovania? Prečo IBA za zdobrovoľnenie? Nie je to trošku sebecké? Nie je to alibizmus? A nech by bola akákoľvek dlhá cesta k presadeniu zákazu, ak by som bola presvedčená, že je to jed, ako poväčšine tvrdia, nebudem tvrdiť: Nech má každý možnosť rozhodnúť sa... Práve preto, lebo nie každý dokáže odborne posúdiť či áno, alebo nie. Práve preto sa mi to javí ako účelové a zavádzajúce. A nezodpovedné, aby som šla ruka-v ruke aj s témou 😉
@kvieta uvediem par milnikov,ktore dost ovplyvnili moj nazor na ockovanie, nie je tajomstvo,ze moje prve dieta je ciastocne ockovane,zdala sa mi dolezita vakcina proti cier.kaslu,zaskrtu (hexa) napriek tomu,ze v Tom case som uz Bola rozhodnuta neockovat MMR vakcinu, uz aj koli roznorodosti nazorov odbornikov a hlavne po skusenosti v rodine,kde chlapec nahle a nasledne po podani vakciny skolaboval,v dnesnej dobe je z neho autista a epileptik a je mi jedno co si tu myslia pani odbornicky na ockovanie a suvislosti. Po prvej davke bolo vsetko ok,po druhej moje usmievave spokojne dieta,ktore dzavotalo,drzalo hlavicku a malokedy plakalo bolo uplne ine, hlavicku drzat nezvladla este dalsi mesiac,prestala uplne dzavotat a plakavala od rana do vecera nahoda? mozno-pre mna nie,javy sa udiali do 24 hod.po ckovani,od tejto skusenosti som povedala nikdy viac, NU som nahlasila pediatrovi,ktory sa tvaril ze sa nic nedeje,okamzite som ho zmenila aj s odovodnenim preco,NU som nahlasila sama,prislo mi vyjadrenie,ze je to mozny NU a ak by to nepreslo,mam ziadat presetrenie a odskodnenie 😕 Moje modlidby boli vyslisane,napriek tomu ze som ateista a som za to vdacna,moje dieta je zdrave a neuveritelne si to vazim. Za dalsie,u mojho lekara v ordinacii stoji ze nie je ochotny zaockovat dieta pod 3 roky proti meningokokom,preco som a nikdy nedozvedela,napriek otazkam z mojej strany (zeby zazil skarede NU?) ale odporucil hned Dr.,ktory to urobi... Co ma velmi naposledy prekvapilo,ze Dr.. na Markize tvrdila,ze ak je dieta ocko na ovcie kiahne,uz ich nemoze NIKDY dostat,moje dieta ich dostalo od ockovaneho dietata a dostali ich aj ockovane deti,kedze to skolka hlasila na Hygiene a my sme to museli potvrdit,takze priamy zdroj a ked k tomu pridam moje rozhovory s vyssie popisanymi ludmi,pri druhom dietati som nemala nad cim rozmyslat....
@kvieta dovolim si nesuhlasit s tym nazorom od adsumus,ak by opacna strana,ktora nechce ockovat chcela,aby Bola uplne zrusena,za prve by to bol boj nekonecny,kedze su ludia za a proti, za druhe,mohli by zabudnut na rodinny zivot,kedze by sa museli prebojovat cez cely rad prekazok a za tretie je to nevybojovatelny boj aj v smere financii,preto bojuju za zdobrovolnenie ockovania,tak ako ma tuto moznost skoro cela EU...
@saska.t Ja nemám negatívnu skúsenosť a fakt neviem o nikom ani v okolí, ani v rodine. No verím, že NÚ po očku môžu nastať. Možno aj také, o ktorých sa ešte nevie a neskúmajú sa. Preto si myslím, že by sa nemalo očkovať ako na páse. A vzhľadom k tomu, že sa zhoršujú životné podmienky v pretechnizovanom svete, v ktorom žijeme, nevravím o životnej úrovni samozrejme, ale ovzdušie, potraviny a pod., mali by sa prehodnotiť preventívne vyšetrenia pred očkovaním bez ohľadu na financie. Dnes ľudia vedia, majú akú-takú šajnu, akými ochoreniami prešli ich rodinný príslušníci, vedia skôr spozorovať zmeny v chovaní, zdravotnom stave, tak to všetko môže pomôcť pri lepšom diagnostikovaní.
A čo sa týka tých kiahní... To je sranda, pretože očko zabezpečí miernejší priebeh, nie, že ich nedostaneš. Videla som dvoch súrodencov, jeden očko, druhý neočko. Schytali to naraz a nedalo sa to porovnať. Ale mohlo to byť aj keby obaja boli neočko, niekto má silný výsyp, niekto mierny. Proti kiahňam som neočkovala, podľa mňa zbytočné, pokiaľ je dieťa zdravé a nepredpokladajú sa komplikácie. Keby však šlo o divé kiahne, tak tam by som proti nebola, to je iná káva, našťastie sú preč. Aj vďaka očkovaniu😉
Ja očkujem, aj seba. Napr. teraz som po preočkovaniu tetanus+záškrt a poviem Ti, je to obmedzujúce, ani sa detičkám nedivím, že sú mrzuté a nepokojné, že plačú a nemajú chuť usmievať sa. No nepokladám to za týranie detí. Účel svätí prostriedky a zatiaľ to úplne bezbolestne neide. Keby to šlo bez akýchkoľvek NÚ, bolo by to ideálne, no zatiaľ nejaké % NÚ je, možno časom...
@kvieta no pri dnesnom Systeme som si nie ista,ci sa to oplati a ci by to malo nejaky vyznam a bohuzial momentalny svet je podla mna o voleni si mensieho zla,smutne....
Uz musim utekat,dieta zobudene a druhe Doma z MS 😉
Dakujem za prijemnu diskusiu bez urazok a osocovania,napriek tomu ze nezdielame rovnaky nazor na ocko,kedykolvek Rada zopakujem 😉
@saska.t Boj za dobrú vec sa stále oplatí ak človek má dostatok odvahy a viery a je ochotný obetovať sa. Bez toho by sme dnes neboli tam, kde sme. Ale máš pravdu, že dnes sme mnohokrát donútení pre voľbu menšieho zla 😉 Len je otázne, či toto je ? odvahy a viery, či to nie je o niečom inom. Čas ukáže, to som si istá.
A ja stále vravím, že pri kávičke by možno takéto diskusie medzi mnohými tu vyzerali mnohokrát úplne inak 😉
Pekný deň 🙂
@saska.t mozes si byt ista, ze sa na nic nehram a ani sa nepotrebujem na nic hrat ... ak sa Ti moje prispevky nepacia, to Ti neberiem ... jednoducho viac verim vedcom, ako nejakym pseudoodbornikom na MK ... Ty mas zrejme ine kriteria, mas na to pravo ... len je na povazenie, ze niekto je ochotny uverit radsej niekomu, kto ma trebars vedomosti z chemie na urovni priemerneho ziaka na ZS a odmieta informacie od vedca 😉
@zuzkaanicka to,comu je kto ochotny uverit je jeho vec a tu poniektore damy ho nemaju pravo kritizovat a ani urazat,dehonestovat atd., vcetne teba,slusne vyjadrit svoj nazor v diskusii je omnoho slusnejsie a ta diskusia potom aj inak vyzera...
Následky 3 ročnej vojny v Sýrií. 1 zo 4 detí má asistovaný pôrod. 80,000 prípadov obrny, kolaps zdravotníctva, polovica lekárov opustila krajinu,deti sa rodia cisarákomi z obáv pred bombardovaním a výpadkom energie, zaočkovanosť padla na 68%.
http://www.ansamed.info/ansamed/en/news/nations...
@saska.t ved ja Ti nekazem, komu mas verit, ani Ta neurazam ... len konstatujem, ze ja sa rozhodujem inak, na zaklade inych kriterii 😉 ... Ty si pisala, ze ja sa na nieco hram a som mimo ... takze o slusnej konverzacii by som pomlcala 😉
@zuzkaanicka ten kto so mnou rozprava slusne a nerobi zo mna somara,s takym nemam Problem slusne rozpravat a budem aj nadalej,ty si od tvojho prveho prispevku na mna ,ktory bol len provokaciou,nech som napisala cokolvek moj zaujem stratila,to ze das za prispevok smajlika nezamena,ze si slusna,,,co boli moje kriteria pri rozhodovani som napisala jasne vyssie,takze neviem preco to stale opakujes,kedze som to zverejnila oficialne v tejto teme, mam dobry odhad na ludi a ich Charakter a toho sa aj nadalej budem drzat 😉 edze sme opät mimo temy Rada by som sa k nej vratila a toto viac rozoberat nebudem....

@saska.t Platí to, čo som napísala. Nemám vyhranený názor na GMO. Ty môžeš písať, že mi niečo vadí alebo nevadí, ale sú to len tvoje domienky. Nič viac, nič menej.
@sirinka Urážlivé a hlavne hlúpe, je to, čo píšeš, že považujem ludí, ktorí utrpeli NU z vakcín za bludy. Píšeš to len preto, aby si proti mne štvala ostatných, ale nie je to pravda. Je to z tvojej strany klamstvo a zavádzanie. Ja som zato, aby sa NU vyšetrovali a odškodnovali rovnako ako v zahraničí a za NU nevádzali choroby, ktoré s očkovaním nesúvisia. A aby sa na verejnosť dostávali aj takéto informácie o následkoch neočkovania ako je prípad tohto neočkovaného dieťatka, matka sýrska utečenkyna, momentálne v Libanone. dieťa momentálne ochrnuté a vyšetruje sa spojenie s obrnou. Kto vie nad čím sa jeho mama na tej foto zamýšľa.
http://www.today.com/health/first-case-polio-su...
A vedci opakovane upozornujú, že pokial táto choroba nebude celkom vyhubená, ohrozuje deti kdekolvek.
http://www.thehindubusinessline.com/news/states...