icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
23. mar 2014

@tin007 Mne sa zdá, že ty sa moc držíš predstavy, že očkovanie nechráni, ale nie je to tak. Už som tu dávala príklad obrny, ked ochorela neočkujúca komunita a zaočkovaných nenakazili alebo teraz aktuálne v Bronxe majú osypky 11 dospelých, 9 detí z nich bolo 7 neočkovaných pre vek a dve deti odmietačov očkovnia, z dospelých mali traja doklad, že boli očkovaní. Môžem ti dať mapku, kde veľké outbreaky osypok sú v náboženskch komunitách, ktoré odmietajú očkovanie. Tu máš, že nákaze vystavujú práve neočkovaní ludia ostatných.

http://pediatrics.about.com/od/measles/a/measle...

tin007
23. mar 2014

@adsumus
Mne sa zda, ze sa prilis drzis predstavy, ze ockovanie chrani vzdy a to, ze ochorie ockovany, je priam neuveritelna nahoda. Nemusime chodit ani do Bronxu a staci, ked sa pozrieme na Slovensku ci v Cechach na pripady, kde z chorých (potvrdených pripadov) bola viac ako polovica ockovanych (ci aj vyssi podiel) - napr. mumps na vychode SR (linky na spravy RUVZ Michalovce som davala).

adsumus
autor
23. mar 2014

@tin007 Mýliš sa v tom ako hodnotíš môj postoj k očkovaniu. Ja ho nepovažujem za všemožný zázrak, ani si nemyslím, že chráni vždy a každého. Ja považujem očkovanie za spôsob ako znížiť riziko ochorenia pre seba a okolie a prípadne šancu na ľahší priebeh ochorenia. Napr. mne sa stalo, že som nedostala kiahne od sestry a vždy som si myslela, že to kvôli mojej imunite až kým som si nekukla svoj záznam o očkovaní a zistila som, že ja som ako bábätko bola očkovaná proti kiahniam. A už vôbec nehodnotím celé očkovanie a jeho význam na základe epidémie mumpsu v osade, o ktorej sme mali možnosť počuť, že bola spôsobená iným genotypom ako tým, čo je vo vakcíne.

tin007
23. mar 2014

@adsumus
Toto co pises, je logicke, ale nekoresponduje s tym, ako si prezentovala ten clanok o chlapcekovi s transplantátom, kde si doslova hrala na city.
Genotyp pri mumpse na vychode SR je iny ako ten, ktory je/bol vo vakcine. Lenze aj pri osýpkach, aj pri mumpse existuje viacero genotypov (konkretne osýpky 23 genotypov klasifikovaných podla WHO) a napr. Priorix obsahuje len genotyp A (tzv Schwarz measles), mumps sa mi nechce hladat. Takze proti dalsim 22 genotypom ta vakcina nemusi ochranit, a aj ta infektologicka z tusim Humenneho/Michaloviec, hovorila v clanku, ze zrejme ti, ktori chorobu prekonali prirodzene, maju protilatky vseobecne proti mumpsu a nie iba proti vybranemu kmenu.

ajsenz
23. mar 2014

nechápem čo sa kto stará do toho, kto očkuje kto nie..naozaj ako niektorí očkujúci sú ako sekta... a tak tiež aj niektorí neočkujúci..
ja sama svoje dieťa neočkujem, skrz veľa dôvodov ktoré ma presvedčili, že nie je všetko tak ružové ako vravia lekári a že chémia nie je prirodzená pre telo, nech mi hockto predloží tabuľky aj od samotného Pana Boha môj názor nezmení ale zastrašovať neočkujúcich a očkujúcich je fakt nonsens!
NEEXISTUJE rodič / pokiaľ nie je chorí na hlavu/ ktorí by VEDOME ohrozil svoje dieťa na živote!!!!!!

sanym
23. mar 2014

@adsumus Môžem sa opýtať v ktorom roku si bola ako bábätko očkovaná proti ovčím kiahňam?

sirinka
23. mar 2014

@adsumus akou vakcinou a v ktorom roku ta ockovali proti kiahnam?

sanym
23. mar 2014

@adsumus Pýtam sa to kvôli tomuto: "A varicella vaccine developed in Japan in the 1970’s was licensed for routine use in Japan and Korea in 1988. The varicella vaccine was recommended for routine use in the United States in 1995. In 2005 a combination measles, mumps, rubella, varicella vaccine (MMRV) was licensed." Ešte doplním, že posledná spomínaná vakcína bola v EU registrovaná v r. 2007.
Pokiaľ viem, na Slovensku je vakcína proti varicelle dostupná len krátko. Takže buď si ako bábätko žila v Japonsku alebo Kórei, prípadne si ročník 1995 a vyššie a ako bábätko si bola očkovaná v USA. 😕

sirinka
23. mar 2014

@sanym presne tak... No ale zastrasovanie nepozna hranic 😉

demo
23. mar 2014

@adsumus si zaockovana proti ovcim kiahnam? Si si ista?

saska.t
23. mar 2014

vakcina proti ovcim kiahnam prisla na trh v r.2010,takze ockovana na ovcie kiahne byt nemohla 😉

sanym
23. mar 2014

@saska.t Mohla, ako píšem vyššie - v Japonsku, Kórei a USA 😉

adsumus
autor
23. mar 2014

Pardon, oprava. Predsa len to bola moja imunita, ked som od sestry nedostala ovčie kiahne. Bola som očkovaná na pravé kiahne, nie ovčie.

sirinka
23. mar 2014

@adsumus no a ovcie si nemala?

adsumus
autor
23. mar 2014

@sirinka Nie nemala, mala ich moja sestra a ja bez dubky. Ešte si pamätám, že sme ju natierali, chúdato. Aj jazvičky jej ostali nejaké.

sirinka
23. mar 2014

@adsumus a nedas si skontrolovat protilatky? Tvoja mala ich uz mala ci este nie? Ci budete ockovat?

adsumus
autor
23. mar 2014

@sirinka Ešte som sa celkom nerozhodla v tejto veci, počkaj tak pol roka a potom ti poviem, že ako sme natom. Ty si prekonala? Alebo tvoje dieťa?

sisaka
23. mar 2014

ja mam obidve deti ocko. proti ovcim, teraz to mali nedavno v skolke, boli sme rodicia upozirneni, ale sa to ani nerozsirilo, kedze ockovanie proti ovcim je tu sucastou standardneho ockovacieho kalendara .... Ja som nemala lahky priebeh ako dieta, ostali mi aj jazvy na tvari, takze som nevahala a davala tu dokonca dceru doockovat, kedze na sk sa v tom case este proti ovcim neockovalo .

sirinka
23. mar 2014

@adsumus my kompletne vsetci, cela rodina, v detskom veku... Neriesim, riesila by som iba keby som planovala tehu, mala doma dieta, ktore to este nemalo a ani ja by som nemala prekonane....rovnako ako pri rubeole... 😉

adsumus
autor
23. mar 2014

Antivax hviezdi na wikipedii, aj s podrobnými informáciami o ich vzdelaní a pôsobení a v čom a prečo sa mýlia alebo zavádzajú.
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Anti-vacc...

miliharmi
23. mar 2014

Pohled na zodpovědnost za doporučení ve zdravotnické oblasti z trochu jiné strany.
http://odchazime.cz/prisel-jsem-poznal-jsem-odc...

adsumus
autor
23. mar 2014

@tin007 Ešte som ti našla taký sumár očkovania proti mumpsu, celkový pohľad, či to má význam očkovať sa proti mumpsu, aká je bezpečnosť, ako dlho trvá ochrana. Máš to tam pekne pokope. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC255...

demo
24. mar 2014

@sirinka takto sa vyrabal vapnikovy prasok pocas vojny, ked bol nedostatok potravin. moja babka to vyrabala. dobre, ze si to pripomenula 🙂

sirinka
24. mar 2014

@demo ja skrupinky davam do pody ako hnojivo...

jaron
24. mar 2014

@sirinka @demo
v tom článku je zopár nepresností, len zbežne som to pozrel, ale vplyv fytátov nie je taký veľký ako sa kedysi predpokladalo. Najväčšia chyba je však v tvrdení, že zelenina ako brokolica, listový šalát a pod. znižujú vstrebávanie vápnika. Tento druh zeleniny ma z potravín najlepšie využiteľný vápnik, to znamená lepšie ako z mlieka. (Trochu horšie ako z mlieka je využiteľný vápnik napr. zo strukovín a semien. Napriek fytátom je však napr. vápnik zo sóje dobre využiteľný).

(Zdroje sú: napr. Americká dietetická asociácia, Loma Linda University a pod.)

sirinka
24. mar 2014

@jaron zaujimave... Ako sa nazory menia, raz plati to a uz o par rokov to niekto vyvrati a platia zase nove pravidla 😉 A nakoniec aj tak zistime, ze kazdy jeden organizmus ma k tomu vsetkemu este nejake svoje procesy a bez toho, aby sme poznali nase telo, zistovali ako reaguje, co mu prospieva a co nie, mozeme dozivotne hltat roznofarebne tabletky a aj tak nam nemusia pomoct....

jaron
24. mar 2014

@sirinka ono sa to zase až tak veľmi nemení, to len vďaka masmédiám, rôznym populárnym článkom, novinárom, bulváru a pod. sa zdá, že sa vo výžive stále niečo mení a že sú stále nejaké protirečenia, aspoň v hlavných dôrazoch je dnes v odborných kruhoch väčšinou zhoda.

Jasné, že každý reaguje na rôzne veci inak, do istej miery existuje subjektivita, ale iba do istej miery. To neznamená, že neexistuje určité všeobecné platné princípy.

irenkask
25. mar 2014

A riadna hlúposť je, že vápnik sa nevstrebáva z mlieka, lebo ja ho pijem pravidelne a na poslednom vyšetrení denzitometrickom mám vápnika a minerálov až až . Nijaká osteoporóza a nič podobné ani náznak. A to mám už pár desiatok rokov.
alebo je to v tom, že si moje telo dokáže zobrať ten vápnik z mlieka a iného telo nemusí.
Takže každé telo je iné a reaguje zrejme inak aj na spracovanie potravín a tak isto aj liekov.

sirinka
25. mar 2014

@jaron no nebude to celkom iba vdaka masmediam a to, ze dnes panuje v odbornych kruhoch zhoda, neznamena este ze tieiste platne principy platili aj vcera, napriek tomu, ze aj vcera sa na niecom zhodli a rovnako, ze budu platit aj zajtra.... 😉