Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sirinka palenie zahy nesposobuje prebytok kyseliny chlorovodikovej ale prave jej nedostatok. teda treba nakopnut organizmus, aby ju produkoval a nie uzivat lieky, ktore ju neutralizuju. Tam kde je kyselina chlorovodikova zneutralizovana, tam nie je ziadne travenie. Je strasne zaujimave, ze kedysi to odbornici vedeli a dnes to uz nevedia. Uplne popieraju zakladne zakony fungovania organizmu.
@adsumus ty zijes vo svete, kde lekar predpisuje len chemicke lieky. Ale mnoho zdravotnych problemov a tazkosti nam sposobuje naz zivotny styl a velky vyznam v nom zohrava strava. Pokial si myslis, ze nepatri do kompetencii lekara zistovat stravovacie navyky a odporucat vhodnu stravu tak si najvhodnejsi pacient pre lekarov, ktori sa nechcu prilis zatazovat a miesto komplexneho pohladu na cloveka a jeho zivotny styl len predpisuju pilulky.
@adsumus Ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom - píšem všeobecne, kto chce, nech si nájde aké - tak je odporúčaná AK káva, tak instantná, s mliekom, smotanou, nie nalačno...
Je dokonca aj odporúčané aj max. množstvo kávy.
Určite by som ale nepodsunula takéto info zo stránky, kde ide predajcovi o uvedenie na trh a nie sú informácie kompletné. A porovnávať to s liečivami... Niekto si ale myslí, že je chytrý😉
@jaron Tu musíš vypisovať často, nielen to, čo píšeš, ale aj to, čo nepíšeš, lebo niekto si aj také vie vyčítať, čo nikdy nikto nepovedal. Tvoj postoj sa mi vcelku pozdáva, zlatá stredná cesta.
@demo Trošku by si sa mohla rozkukať, že príčiny pálenia môžu byť rozne a nemusí byť za tým chlorovodík, ale ja bársaké mechanické poškodenie a od toho sú lekári, aby našli príčinu. Či čo? Ty máš rentgenové oči, že vidíš až do žalúdka a hned sa ide neutralizovať?
@kvieta chaos sposobuju ti, co sa v niekolkych prispevkoch potrebuju okolo toho neustale tocit. A ano, ja nerada polopate, myslim si, ze ked clovek dospeje k poznaniu aj vlastnym pricinenim a trosku porozmysla, pohlada si nieco, tak je to pre neho omnoho hodnotnejsia a trvacnejsia informacia 😉 ja by som hned aj skolsky system u nas menila 😀 😀 😀
@jaron smutne je, ze prave tie antacida blokuju travenie. len male percento ludi ma palenie zahy preto, lebo ma privela kyseliny chlorovodikovej. Naopak drviva vacsina chorych ma palenie zahy pre akutny alebo chronicky nedostatok kyseliny. Smutne je to o to viac, ze lekari nerobia testy, ktore by ukazali, ktory stav je u pacienta. Nasadia antacita a to pausalne. Opakujem, ze niekedy sa to tak nerobilo. Ja som toto samozrejme vycitala na internete, lebo som chcela pomoct blizkej osobe. Pretoze nie som clovek, ktory si veci neoveruje, pobehala som lekarne a urobila som si mali prieskum. No a nasla som lekaren, kde mi to starsi magister potvrdil: kedysi sa urobil test. Ak je malo kyseliny, doplni sa roztokom z lekarne na recept. Ak je vela, nasadia sa antacida. Recept na stary dobry roztok nevidel uz cele roky. Antacida vydava denne.
@demo nemôžem sa zodpovedne vyjadrovať k liečbe refluxu lekárom, na to nemám kvalifikáciu, to nechávam na neho.
príčinou refluxu býva okrem iného aj problém zo spodným ezofageálnym zvieračom - miesto, kde sa pažerák spája zo žalúdkom - tento nemusí u niekoho fungovať správne, čiže nemusí to súvisieť priamo s množstvom kyseliny, alebo tiež nadváha (tlak na dutinu brušnú) atď., čiže áno, môže byť aj problém s množstvom žalúdočnej kyseliny, ale to je len jedna z príčin, tých je oveľa viac a v niektorých je lekársky zákrok nenahraditeľný, ale samozrejme zmena návykov je dôležitá vždy
@sirinka Co si si zase pribásnila? Ja som písala, že som nezažila aby kávičku lekári odporúčali takú či onakú, nie o dietách.
@demo To je pekné s kým si konzultovala záhu, ale ja ťa upozornujem, že príčiny sú rozne, nie za všetkým môže byť chlorovodík a ty sa v diagnostike môžeš mýliť, príčina môže byť inde a budeš neutralizovať miesto riešenia skutočného problému. A neurážaj, ja si tiež myslím o tebe svoje, ale nevypisujem. Ked máš veľkú potrebu mi nadávať, rob do IP, toto je verejná tema.
@jaron pravdaze. organicke priciny sa daju odhalit sondou. Ten clovek sondu absolvoval opakovane. Z organickeho hladiska je vsetko v poriadku. Lekarske vysetrenia podstupil.
Nedostatok kyseliny chlorovodikovej je momentalne civilizacna zalezitost. Suvisi s kvalitou stravy (nedostatok cholinov).
@adsumus so svojou zahou si uplne kludne rob co uznas za vhodne. ja tu neposkytujem vseobecne platne zdravotne rady. Pisem o tom, ako lekari zlyhavaju. A navyse, hcl ti zrejme bez receptu ani nezarobia. To by si ich musela presvedcit, ze nie si tlko, co sa ide liecit na zaklade anonymnych rad 🙂
@sirinka ja som ten clanok citala cely ... a napisala som nan svoj nazor ... evidentne v nom ide o reklamny tah ... ak nie, tak ma skus presvedcit o opaku 😉
@demo máš pravdu, že lekári nie vždy využívajú všetko, čo by sa dalo využiť, uvediem príklad, aké by to bolo dobré, keby sa v rámci preventívnej prehliadky urobilo zdarma vyšetrenie na hladinu vitamínu D v organizme atď.
Znova si však myslím, že problém je zložitejší a že to nevyriešia samotní lekári, týka sa to poisťovní, politiky štátu, celého systému zdravotníctva, i nás pacientov atď.
jedno z riešení je napr. platba za všetky výkony a zrušenie poistenia, všetci lekári by boli súkromní a prežili by iba tí najkvalitnejší (neplatil by som toho, koho by som nechcel) lenže to má zase tak veľa "vedľajších dôsledkov", nechcem, aby sa na túto tému zvrhla diskusia, to je len príklad, že je to hlbší problém, ako iba lekári samotní
Tí sa dajú hodnotiť iba v rámci kontextu, v ktorom musia fungovať. Samozrejme aj v rámci tohto kontextu sú niektorí tí "dobrí", iní "zlí".
@demo haha no vidis, napises A a poniektori uz tu citaju B a C... Inac vraj je to mlada matka a teda ma dost zdravotnych problemov, uz spominala problemy s tlakom, teraz chyta zahu. No vsetko zdravotne problemy podmienene zivotnym stylom a stravovacimi navykmi... No len mnoho ludi je prilis lenivych s tym nieco skutocne robit, vacsinou obcas navstivia obvodaka a spapaju par tabletiek....
@jaron no lenze prave kym sa neotvoria taketo diskusie celospolocensky, kym sa o to ludia nezacnu skutocne aktivne zaujimat, tak nemame sancu na zmenu a tym padom ani na zlepsenie a skvalitnenie sluzieb v zdravotnictve. Vzdy tu budu len nejake zaplaty na oci, ale ten problem je velmi hlboko.
@sirinka a Ty si dokonalost sama, vsak? 😅
@zuzkaanicka a-b-c ??? Haha... Ale inac teba nemam zaujem presviedcat uplne o nicom 😉
@zuzkaanicka Ešte tu nedala jedno jediné riešenie, iba vedie veľkohubú propagandu obohatenú o propagáciou alternatívnej liečby. v každom prípade...problém je hlboko, veľmi hlboko, možno až na samom dne.

@demo možno toto je pekný príklad k nadpisu témy,
v stredu budem mať prednášku zdravý životný štýl a pálenie záhy, to, čo pokladám za seriózne a zodpovedné z mojej strany (keďže nie som lekár) je, že v žiadnom prípade by som si nedovolil povedať, že neberte nejaké lieky a pod., jednoducho podporujem ľudí v zdravom životnom štýle, ale zároveň ich upozorňujem, že v prípade, že pálenie záhy trvá častejšie, je silnejšie a pod., je rozumné vyhľadať lekára, a ten možno predpíše aj tie antacidá, do toho si jednoducho nedovolím zasahovať. Niekedy môžu byť antacidá menším zlom (okrem toho lekári používajú aj iné lieky a metódy ako operácia a pod.). Niekedy jednoducho ani zmena životného štýlu nemusí zabrať. A riziká neliečeného refluxu môžu prerásť od poškodenia pažeráka až po rakovinu.
Tu je možno rozdiel medzi liečiteľstvom, alternatívnou medicínou a pod. ktorá je v opozícii voči lekárom a medicíne, a propagovaním zdravého životného štýlu s rešpektovaním vzťahu pacient - lekár, do ktorého si seriózny poradca nedovolí zasahovať.
Dúfam, že mi rozumieš - v žiadnom prípade nie som za riešenie všetkého liekmi, jedine zmena životných návykov je skutočným riešením problémov, avšak to sa môže diať bez narušenia vzťahu s lekárom a bežnou medicínou. Samozrejme lekári sú rôzni, ale to je už iná téma.