Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@monika111111 @sirinka @adsumus ... už som to písal neviem, či tu, alebo asi v inej diskusii:
raz mala dcérka žalúdočné problémy, horúčku... Pri liečbe sme okrem iného použili:
- rastlinné čierne uhlie
- pokoj na lôžku
- prejavy lásky (záujme, pohladenie, slová)
- modlitba za uzdravenie
O nejaký čas sa stav zlepšil. Čo pomohlo?
- Ak by som bol predajca Čárklu (toho uhlia), tak samozrejme som presvedčený a všade na MK píšem, že pomohlo to uhlie
- Ak by som chcel dokázať, že Boh pomáha, tak budem všade hovoriť o vypočutej modlitbe za uzdravenie
Atď.
A čo ak nepomohlo nič? Čo ak by sa stav zlepšil aj bez uhlia, modlitby, pohladenia... jednoducho preto, lebo sme telu dopriali čas a pokoj? Alebo čo ak tá hlavná sila bola v tom komplexe - súbehu všetkých opatrení?
Toto je tak zložitá téma a veľmi šedivá, že veľmi je otázne len na základe subjektívnych skúsenosti robiť nejaké veľké uzávery. To sa týka liečby rakoviny, keď "zaručene" viem, čo pomohlo alebo čo nepomohlo, a myslím, že často sa to týka i skúseností s očkovaním...
Už som tu písal príklad liečby rakoviny Dr. Ornishom - boli to opatrenia vo výžive ( a aj to nie iba jedno opatrenie, nie iba "kozie mlieko", nie iba sója a pod.), opatrenia v pohybových aktivitách, proti stresu (snaha o zasiahnutie myslenia a jeho vplyv na uzdravenie) a pod. A zároveň záleží tiež na štádiu a druhu rakoviny. Zjednodušovanie nikdy nie je rozumné, väčšinou nás uvedie do omylu.
@sirinka
@jaron úplne súhlasím so sirinkou, bohužiaľ seriózne dokázané je pre medicínu iba rezanie, ožiare a chemo. alebo poznáš lekára, ktorý ti naordinuje a poisťovňa ti preplatí vysoké dávky vit. c (nemyslím tých smiešnych 7,5 g do žili, čo začali teraz akceptovať), vitamín b 17, silné čistiace enzými, artemisin, graviolu, kurkumín, výťažky zo zeleného čaju, ...... Aj týmito vecami úspešne liečia alternatívni lekári v Amerike. Prečo sa nelejú peniaze do výskumu takejto liečby? Prečo sa skúma iba chemo a prečo stále umiera obrovské množstvo ľudí na rakovinu, či na chemoterapiou zničený organizmus?
@jaron iba by som dodala k tvojmu tvrdeniu ze si nemyslis ze lekari onko pacientom maluju krasne recicky...nuz vo vacsine pripadov im nemaluju ziadne, vyjadruju sa vseobecne a vyhybavo a casto vobec nehovoria nic...a to som zazila na oddeleni chlapika, ktory po dvoch mesiacoch hospitalizacie este stale nevedel co mu vlastne je, lebo lekari krcili plecom, ze este nevieme, este take a hentake vysetrenie spravime a uvidime, a pritom mal uz hodnu chvilu v karte uvedenu diagnozu karcinom, cize tolko o malovani reciciek...ak je lekar obycajny zbabelec, ktory nedokaze cloveku do oci povedat ze ma rakovinu, ostava mu este cca tolko a tolko casu lebo liecba nezabera, tak je to krute, lebo ten clovek bude do poslednej chvile verit, ze keby to bolo nieco vazne, tak mu to snad lekar povie...bohuzial aj takato je realita
a moj nazor je taky ze rakovina sa da liecit aj chemo, no da sa uspesne liecit aj inak, poznam ludi co sa vyliecili alternativou a nie vzdy je chcemo to jedine spravne riesenie, zavisi to od pripadu aj od psychiky pacienta...
@marionmarion ono je to asi o tom, čo sme tu už písali - že sú aj takí aj takí lekári...
nedávno som bol na lekárskej konferencii v Prahe, kde sa do veľkej miery venovali práve téme citlivého informovania pacienta, uviesť ho do reality, ale zároveň zostať citlivý a láskavý - skĺbiť tieto dve roviny
ako pacienta "sprevádzať" ak už niet nádeje, kedy je veľká pravdepodobnosť, že pacient to prežije (obyčajne to záviselo hlavne od pacientovho postoja) a pod.
@marionmarion o chemoterapii si myslím to, čo v podstate o všetkých liekoch, nepokladám ju v princípe iba za zlú, že iba zabíja a pod., ani ju nepokladám za vhodnú vždy, všade a vo všetkom
myslím, že každý prípad je individuálny a vždy by sa malo zvážiť (a verím, že veľa lekárov tak aj robí), aká liečba je pre konkrétneho pacienta najlepšia. verím, že chemoterapia mnohým pomáha, niekedy je však nevhodná, nepotrebná a pod.
@jaron opakuješ sa, nechcela som tu zjednodušiť liečbu rakoviny na pitie kozieho mlieka a všetko zas bude ok. ale je to jedna z mnoha množností, ktorú by som ako doplnkovú, pozorne čítaj DOPLNKOVÚ liečbu určite využila. Ale tých možností je mnoho, jediný a obrovský problém je v poisťovniach, keď sa človek rozhodne pre alternatívnu liečbu je na to celkom sám finančne a kto si to nemôže dovoliť ostáva mu iba oficiálna liečba stanovená onkológom. A toto ma štve, že medicína uznáva iba rezanie, ožiare a chemo.
@jaron suhlasim s tym co pises...pripad, co tu opisujem sa stal pred cca 10 rokmi, netusim ci aj vtedy niekto skolil lekarov, ako maju postupovat v takejto situacii,kazdopadne je dobre ze sa na to mysli...este lespie by bolo, keby to vsetci dokazali aj aplikovat.Ja osobne som sa malokedy stretla s ludskym pristupom, ci uz ako pacient alebo ako zdravotnik...ale netvrdim ze neexistuje, len je toho asi pomenej...
mozem sa ta spytat, ty si lekar? ked spominas lekarsku konferenciu...
@monika111111 podla mna su sposoby aj financne absolutne nenarocne...
Ale ano, chapem tvoj hnev...keby odvody do zdravotnej poistone neboli povinne pre kazdeho, tak este ako tak chapem...ale ak si nieco platim a nemam moznost si vybrat akym sposobom sa chcem liecit, tak je to fakt na hlavu...
@monika111111 ja ako propagátor zdravého životného štýlu ani neverím v úspech pri liečení rakoviny bez tzv. doplnkovej liečby, otázka je, čo si kto pod tým predstaví
to, čo si pod tým nepredstavujem, čo odmietam, je absolútne odmietnutie lekára a riešenie iba tzv. "alternatívnym" spôsobom
to, čo si pod tým predstavujem a čo pokladám za správne riešenie je spolupráca s lekárom (liečba) + môj životný štýl (výživa, niektoré doplnky) atď.
Múdry a dobrý lekár toto podporuje a s tým ráta.
(Možno som sa opakoval aj preto, lebo teraz píšeš už rozumnejšie, ale tá prvá spomienka na to kozie mlieko - vtedy to až tak nevyzeralo 🙂 )
@marionmarion toto sa síce týka srdcových ochorení, ale princíp je trochu podobný
"Dr. Ornish bol znepokojený, keď videl ako veľa pacientov po bypass operácii (operácia pri ktorej sa upchatá srdcová artéria premostí kúskom cievy prenesenej väčšinou z dolnej končatiny) odchádza domov s presvedčením, že sú vyliečení a pokojne pokračujú vo svojom sebazničujúcom životnom štýle, aby za niekoľko rokov opäť skončili na operačnom stole. Bypass sa pre neho stal metaforou neúplného a nedokonalého riešenia život ohrozujúceho problému.
(Odstránenie dôsledkov, nie príčiny.)"
Alebo tiež:
„Tieto princípy, aplikované v životoch ľudí, môžu urobiť pre zdravie a dlhovekosť populácie viac ako všetky technologické zázraky modernej medicíny.“
(záver článku v prílohe prestížneho amerického kardiologického časopisu „The American Journal of Cardiology“ z 26. novembra 1998)
veľa lekárov (západných, "tradičných"...) vie o dôležitosti tej "doplnkovej" liečby a rátajú s ňou
(ja viem, v bežnej praxi je to horšie)
ale jeden príklad na zamyslenie - jeden môj známy žiaľ - už nežije, zomrel na rakovinu, snažil sa žiť zdravo a v čase ochorenia sa pýtal na radu Dr. Bukovského, ten mu napriek tomu, že je veľkým propagátorom životného štýlu odporúčal niečo v zmysle operácie alebo niečo pod., jednoducho nejaký klasický lekársky zákrok (samozrejme podporoval aj opatrenia životného štýlu, ale nie IBA) ten pacient zostal dosť zaskočený a možno aj sklamaný, v tomto sa však stotožňujem s Bukovským
@marionmarion nie som lekár, ale keďže ako som už písal, som propagátorom zdravého životného štýlu a záleží mi (nám) na tom, aby sme neboli iba "googleodborníkmi", a vďaka Bohu mám prednosť často byť aj na takýchto podujatiach
priznám však, že tento krát to bolo naozaj príliš odborné a často som nerozumel detailom iba pointe príspevkov 🙂 lebo ak sa riešila liečba (nie prevencia životným štýlom) tak na to ako iba laik samozrejme nemám
teraz ma napr. čaká toto:
http://www.zivotazdravie.sk/aktuality/skolenie-...
to už je zameraním prístupné aj pre obyčajných ľudí 🙂
@jaron zaujimalo by ma ake doplnkove liecebne metody uznavas a odporucas..
a co si myslis o psychosomatike?
Ja osobne mam niekdy chut zatriast ludmi, ktori beru kopu liekov na tlak, na cholesterol, na drdce, na klby a vecer sa pri telke tlacia slaninou a chlebom a absolutne im nedokachdza ze si svoje choroby vyrobili sami svojim nevhodnym zivotnym stylom...
@marionmarion ty brďo, to je už druhý deň (polnoc)?
už by som veru aj spal
tak aspoň v krátkosti - príliš sa nevenujem veciam ako B17, aloevera, megadávky C, zelený jačmeň, zdravé špeciálne huby atď. i keď niektoré z nich sú možno lepšie iné horšie (napr. aloe je určite super)
čiže skôr sa zameriavam na zdravý prirodzený spôsob života (výživa, pohyb, psychika, vzťahy...) takže samozrejme aj psychosomatika je toho dôležitou súčasťou (aj keď tu si zase mnohí predstavia mnohé veci, s niektorými napr. nesúhlasím).
@jaron rada by som to s tebou rozobrala, ale kedze je uz naozaj utorok, asi to nechame na inokedy 😉
@marionmarion bol som sa medzitým umyť, takže idem už naozaj spinuškať 🙂
dobrú noc
@jaron Loma Lima univerzita je založená adventistami siedmeho dna, ak som dobre pochopila. Si aj ty členom tejto cirkvi? Nie žeby natom nejako veľmi záležalo, ale moja tema nie je o propagácii alternatívnej liečby ako sa tu poniektorí o oto snažia alebo cirkvi, ale o zodpovednosti za odporúčania v zdravotnej oblasti. Ci majú niesť tí, čo vedome zavádzajú ludí ohľadom zdravia zodpovednosť alebo sa stačí ochrániť dislaimerom, že zodpovednosť nepreberajú? Ak si členom, celkom by ma zaujímal oficiálny postoj tejto cirkvi k očkovaniu. Toto je postoj katolickej cirkvi. Čo si o o tom myslíš?
http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...
@jaron suhlasim, tiez by som vitala, keby sa dokazala klasicka medicina sklbit s alternativnou, keby mali lekari a vyskum volu hladat najvhodnejsie mozne kombinacie, pretoze na uplne uzdravenie cloveka zvlast pri tak tazkych ochoreniach ako su civilizacne je nutna zmena zivotneho stylu a prirodzenejsi a zdravsi sposob stravovania atd... No ale aj tu je nazorov prilis vela, je velmi tazke sa v tom zorientovat a bolo by fajn, keby pacient dostal co najviac informacii od svojho lekara, ktoremu by mohol plne doverovat. Bohuzial napriek najroznejsim seminarom a skoleniam castokrat pacient ani nema velke sance na hlbsi ci dlhsi rozhovor s lekarom, vacsinou mu ostavaju sestry ci iny zdravotny personal. Potom sa prave ludia uchyluju k hkadaniu roznych liecitelov a sme v zacarovanom kruhu.
@adsumus ja členom som a čo sa týka propagácie cirkvi, alternatívnej medicíny a pod., a témy o zodpovednosti za odporúčania v zdravotnej oblasti, tak to môžeš byť bez obáv 🙂
pokiaľ sa nemýlim, tak cirkev nemáte nejaké oficiálne stanovisko k očkovaniu, ale čo sa týka odborníkov, LLU a pod. tak je také povedal by som skôr klasické, teda asi tak povedané, že z týchto kruhov určite antivax nevanie...
@adsumus LLU je jedna z najserióznejších zdrav. inštitúcií, spolupracuje s WHO, štúdie ich odborníkov sú uznávané (financuje mnohé vláda USA), sú citované v publikáciách WHO a pod., Loma Linda je jedno z miest dlhovekosti ( www.bluezones.com ) atď. to nie je akoby som povedal - že by sa hrali iba na nejakom svojom, uzavretom, cirkevnom piesočku...
spája v sebe najmodernejšiu techniku, medicínske postupy (napr. používajú protónové šetrnejšie žiarenie pri rakovine) a zároveň dôraz na zdravý životný štýl
ale nechcem viac o tom, aby som akože nepropagoval cirkev, to len pre vysvetlenie a lepšiu orientáciu, že kde to zhruba v tom obrovskom spektre zaradiť
Kopírujem:
"VÄČŠIE DOBRO" -- FILM, KTORÝ BY MAL VIDIEŤ AJ PEDIATER VÁŠHO DIEŤAŤA
„VÄČŠIE DOBRO" -- v tomto cenami ovenčenom filmovom dokumente sa rodičovstvo stretáva s modernou medicínou a individuálne práva sa dostávajú do konfrontácie s politikou. Film ponúka rodičom, lekárom a politikom bezpečný priestor na otvorenú diskusiu, aktívne načúvanie a vzájomné učenie sa. V dokumente sú zachytené aj príbehy rodín, ktorých životy navždy zmenilo očkovanie.
Dokumentárny film „Väčšie dobro" zhliadli aj lekári a ďalší odborníci -- účastníci II. medzinárodného sympózia o vakcínach a autoimunite, ktoré sa konalo v roku 2012 v španielskej Granade v rámci 8. medzinárodného kongresu o autoimunite. Dokument „Väčšie dobro", ktorý na tomto podujatí videli odborníci z celého sveta, môže zaujať aj pediatra vášho dieťaťa, pretože informácie, ktoré sa mu prostredníctvom dokumentu dostanú, nemá ako získať zo slovenských odborných zdrojov.
Prečo by ste si mali pozrieť tento film? Je čas sa znovu zamyslieť!
Dokument prináša príbehy troch rodín, ktoré veľmi utrpeli očkovaním. Tento dôležitý pohľad na problematiku bezpečnosti vakcín sa v masmédiách pridlho opomínal a nediskutovalo sa o ňom. Tri odvážne rodiny nám ukazujú, že je na čase znova sa zamyslieť:
● Znova sa zamyslieť nad tým, že je potrebných oveľa viac štúdií, aby sme si mohli byť istí, že deti sú chránené a že vakcinácia je bezpečná.
● Znova sa zamyslieť nad ochranou práv rodín pri voľbe očkovacieho plánu, ktorý by mal zohľadňovať konkrétne potreby tej-ktorej rodiny na základe predispozícií v rodine.
● Znova sa zamyslieť nad bezpečnosťou vakcín a ich riadnym testovaním.
„VÄČŠIE DOBRO" inšpiruje rodičov, aby sa viac zaoberali s touto problematikou, aby viedli informovaný rozhovor so svojím lekárom, s učiteľmi a priateľmi. Autori dúfajú, že film bude slúžiť ako zdroj informácií nielen pre rodičov, ale aj pre lekárov a ďalších zúčastnených divákov na podporu kultivovaného dialógu o vakcínach a bezpečnosti očkovania.
Recenzie
„Nový dokumentárny film o očkovaní detí pravdepodobne zintenzívni diskusiu o možných nebezpečenstvách vakcinácie."
The Wall Street Journal
„Dôkladne skúmajúci ... provokatívny ... film, ktorý účinne otvára oči."
LA Times
„To, čo bolo povedané, je ohromujúce, a to najmä, ak toho neviete priveľa o vede a politike v pozadí vakcinácie."
LA Weekly"
@monika111111 Tri deti podľa tvrdení rodičov poškodené očkovaním. Gabi očkovanie proti rakovine krčka maternice, príznaky sa objavili týžden po poslednej dávke očkovania,nevieme ani o aké ochorenie ide. Jordan autizmus.....súd zamietol, pretože neexistuje vedecky dokázaná spojitosť medzi očkovaním a autizmom, Viktoria, bábätko, ktorého príčinou smrti bol SIDS...dva mesiace po poslednom očkovaní, vedci nedávno zistili skutočnú príčinu SIDS, jeto poruch v mozgovom kmeni, deti sa s tým rodia.
Pre porovnanie toto sú ludia, ktorí trpeli a trpia následkom ochorení....veľmi pekný dokument, na rozdiel od toho tvojho- vyvážený, pohľady lekárov, rodičov...pekne pokope. Napr. malá Abigail, ktorá zomrela v matkinom náručí v priebhu 10 hodín od prvých príznakov na pneumokoka. Naozaj zomrela reálne dieťa...bez akýchkolvek pochybností v dôsledku ochorenia, na ktoré nebola očkovaná. A bohužial nie je a ani nebude jediná.
Tam hlásim opravu u Gabi..príznaky sa objavili "týždne" po poslednej dávke, rodičia nevedeli určiť presne časovo kedy pobadali prvé príznaky.
@monika111111 vynikajúci dokument!!! Dakujem, že si to sem dala. Mám ho *rozpozeraný*, lebo všeliako odbieham...Presne sa viem vcítiť do tých poškodených rodičov, čo prežívajú....Sú to životné tragédie 😔 😔 Nikdy sa to nemalo stať 🙄 🙄 Tí ľudia chceli len zdravie a ako nechutne naleteli, oklamali ich! Ten film je výborný, ideme šíriť dalej na FB.... 😵
@monika111111 vdaka za dokument
@adsumus teba by nepresvedcilo ani to, keby tvoje vlastne dieta ostalo po ockovani trvalo poskodene. Ktokolvek sem ( alebo kamkolvek, kde sa rozobera ockovanie ) da akykolvek link, ktory nepotvrdzuje tvoje teorie o prospesnosti a bezpecnosti ockovania oznacis to za nedoveryhodny zdroj, alebo prilis malu vzorku pre objektivitu vysledku, alebo rodicia si vymyslaju, alebo rodicia boli zmanipulovani, alebo to bola nahoda atd...
no uvedom si ze tie tvoje dokazy a statistiky a co ja viem co sem este davas mozu byt takisto zavadzajuce, neuplne alebo kompletne klamstva...pri ziadnom spracovavani, testovani si osobne pritomna nebola, takisto sem hadzes iba veci, co si nasla na nete a vies...to moze a nemusi byt pravda. A uz vobec nie v pripade ze vyskum financne podporuje samotny vyrobca vakcin a s vysledkami moze manipulovat ako sa mu zachce...
No ty sa nazobudis asi nikdy 😖
Neunuvaj sa odpovedat, opustam tuto diskusiu, lebo s tebou sa rozumne diskutovato ockovani tak ci tak neda, o tom si ma uz velakrat presvedcila...stale len omielas svoje a vobec neberies do uvahy nic ine 😖
@marionmarion práve som sa chystala napísať niečo @adsumus, ale nemusím nič písať, lebo si presne vystihla to, čo som jej chcela aj ja napísať, Inak adsumus nič iné som od teba ani nečakala, si veľká "odborníčka" na očkovanie, máš vtom jasno - všetky linky za očkovanie sú OK, linky proti očkovanu treba nejako očierniť, už mi z toho vychádza naozaj len to, že si platený diskutér
@demo ale no tak 😉 ako by sa spraval niekto, kto by chcel presvedcit ostatnych o tom ze nie je plateny diskuter? Prave tak, ze by sa tvaril prilis babracky aby nebol upodozrievany...
tym nechcem povedat ze adsumus taky diskuter je...to iba na zamyslenie.
@monika111111 teraz uz len cakaj co tu este bude za rosambo, ze som sa opovazila sem napisat, to co som napisala 😉
No uz vazne idem od vas prec, aby mi nedvihlo tlak 🙂

Ja sa vyjadrím k otázke liečby pri onko ochoreniach. Stretla som tam zopár lekárov s obrovským srdcom, ktorí však rovnako boli viazaní liečebnými protokolmi. Napr v našom prípade bolo v podstate od počiatku jasné, že máme mizivé šance na vyliečenie. Po následnom relapse a totálnom zničení organizmu po ožarovaní , lumbálnych punkciac,h sme sa rozhodli už nepokračovať v liečbe, ktorá bola vopred odsúdená na neúspech. Oslovila som neurológov, všetkých lekárov na našom oddelení s otázkou, ako by oni ako rodičia postupovali v našom prípade. Po následnom odobrení nášho rozhodnutia sme ďalšiu liečbu odmietli, napriek podpore lekárov sme museli podpísať reverz. Bohužiaľ, i takto to funguje v zdravotníctve. Rozne nezmyselné príkazy a smernice narúšajú krehkú dôveru medzi pacientom a lekárom.