Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@kvieta ale ved ty si ver comu len chces, mna to vonkoncom netrapi 😉
a len pre zaujimavost, ja som mala nie raz snahu s adsumus naozaj diskutovat o ockovani...no ona ani raz nebola ochotna vidiet nic ine, iba svoju pravdu, moje nazory zhadzovala rad za radom, bez toho aby sa nad nimi vobec zamyslela, tak som to s nou vzdala 🙂
Spominas tu vedu...aka veda, prosim ta? myslis tie informacie co si nasla na internete? Ako dokazes zistit ci ide o pravdive udaje, kto ich v skutocnosti zistoval, akym sposobom. Nijako to zistit nedokazes..su to iba linky z virtulaneho sveta, nic viac...ja sa takymito info ani nezaoberam, lebo si ich nemam ako overit, preto sa riadim vlastnym rozumom a vlastnymi skusenostami.
Aj tebe pekny vecer 😉
@marionmarion Ruku na srdce. Pozrela si si dokument, ktorý som tu dala ja? O deťoch, ktoré zomreli alebo trpeli vážnymi chorobami bez očkovania. Pozri si a potom o mne vynášaj súdy a potom s čistým svedomím dalej odporúčaj ludom, aby svoje deti neočkovali....na základe neúplych alebo nepravdivých informácii. Najnovšie máme vyše 108 detských obetí vo Vietnameod začiatku roka, obetí osýpok, ktorým sa pridružili komplikácie, detí, ktoré mali iné choroby a do toho sa nakazila a zomreli....sústred sa na fakty. Na všetky fakty, nielen antivax propagandu.
Ešte k tomu Vietnamu, mali tam 7000 prípadov a minimálne 108 umrtí. Ved to sú hrôzostrašné čísla a antivax nás presviedča, že ide o neškodné, bežné, dokonca píšu knihy, že úžasné ochorenia. Tak ako to je? Komu a čo to vlastne veríte? To nie sú žiadne výskumy farmafiriem, žiadna reklama....ale holá realita deti vo svete zomierajú na osypky. Jedina ochrana je očkovanie, tak čo teda? Ale ja viem, čo teda...vy sa budete zaoberať tým aká ja som hlúpa a zlá a vy ste všetci chytrí a dobrí....materská školka.
Pozitívne myslenie, vitamínC a zdravý životný štýl sú fajn, ale či stačia ochrániť, ked bývate pri skládke s ortuťou, je otázka. Kolko takých zamorení sa nájde ešte po celom Slovensku? Nie je toto skutočnou odpovedou na príčiny zvýšeneho výskytu rôznych poruch u detí?
http://www.ta3.com/clanok/1038618/sudy-z-cierne...
http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/pri-vahu...
@adsumus to si tym chcela povedat,ze organizmus oslabeny chorobou ked je ockovany nemoze mat pridavne komplikacie? a ze neockovany organizmus musi,myslim zly Argument z tvojej strany,kedze sanca je 50%/50% ci sa ti t paci alebo nie,takze tvoje dieta mohlo dostat osypky tak ci tak a nikdy nikto nedokaze ci by malo lahky priebeh,kedze organizmus bol oslabeny,presne tak isto ako neockovane dieta...
@saska.t Svet je nestabilný, situácia sa mení z dna na den, ludia sa presúvajú, utekajú pred vojnovými konfliktmi,ktoré sa už začínajú vyskytovať aj za dverami a preto treba brať do úvahy fakty, nie špekulácie.
Fakt č.1 Veda nedáva do súvisu autizmus a očkovanie.
Fakt č.2 Osýpky sú nebezpečná a potenciálne aj smrtelná choroba
Fakt č.3 Iná ochrana ako očkovanie zatiaľ nie je.
A ak mi štatistika chorých pri epidémiách opakovane potvrdzuje, že drvivú väčšinu chorých na osypky tvoria nezaočkovaní....si mysím, že je to jasný dôkaz, že vakcína chráni.
@saska.t Ešte si zabudla, že zaočkované dieťa má hotové protilátky, ktoré jeho organizmus zapája do boja s infekciou, zatiaľ, čo nezaočkované dieťa si ich ešte len musí vytvoriť a ten čas využíva vírus na množenie a ničenie organizmu...takže žiadna šanca 50:50. Výhoda je na strane zaočkovaného dieťaťa.
@adsumus takze predsa len chces povedat,ze tvoje dieta by malo väcsiu sancu,napriek oslabeniu organizmu lebo je ockovane hej? a neockovane by viac menej bolo odsudene na smrt..priamu odpoved chcem nie omacky,ano alebo nie?
Kedze protilatky v organizme sa nezistuju a ak sa zistovali,boli podpriemerne alebo uplne nedostatocne a nikdy sa to vyskumom nepotvrdilo,tak myslim,ze tvoja teoria nic moc...
@saska.t Moje dieťa vtedy ešte nemohlo byť zaočkované pre vek, hned ako bol zdravotný stav ok, dostala mmr. A ano dala som jej tú vakcínu, aby jej telo bolo pripravené bojovať s chorobou. Ci už bude mať pritom aj chrípku alebo nie. Ved to je úplne logické, že dieťa s protilátkami sa bráni lepšie ako dieťa bez protilátok. Či budeš dalej tvrdiť, že to je 50 na 50?
@adsumus a len tak mimochodom kazda choroba je potencionalne smrtelna a bezne sa s nimi stretavame,takze tiez Argument nic moc, v europe je viac umrti na chripku a jej komplikacie ako na osypky,tak isto aj Polio,iba kazdy 4000 nakazeny clovek (opakujem nakazeny) umrie,to nie je pomaly ani 1% z populacie,takze preco opät take bububu....
@adsumus no vidis nebolo ockovane a nedostalo osypky,pekny Argument,opakujem protilatky sa malokedy zistuju a ak sa aj zistovali vo väcsej miere boli nedostatocne alebo ziadne,takze ano je to stale 50:50 nech je tvoja logika akakolvek,takze kde je istota ze by ju vakcina ochranila,robili vam po MMR protilatky,alebo si si ich sama vyziadala? ako vies,ze tieto protilatky ma? Bola v priamom kontakte s nakazenym?
@saska.t Ináč máš veľmi nesprávnu informáciu, že protilátky sa netestujú...testujú...veľmi často. Napr. tu po 20 rokoch mali zaočkovanci protilátky http://jid.oxfordjournals.org/content/197/7/950...
@adsumus to boli otazky na overenie ci mala protilatky a ako to vies,tak prosim otvor rozum a pouzivaj ho,ja som nikde nepisala,ze mala osypky.
Protilatky sa netestuju bezne,takze nie casto ako pises,len v nutnych pripadoch ked je na to dovod a rozpravajme sa o slovensku,kedze sme slovenky,kde by SK System zobral peniaze na overenie u kazdeho dietata,bavme sa o reale a nie virtualne
@saska.t Každá tehotná žena je testovaná na protilátky proti rubeole. Načo by sa testovali bežne protilátky,čo mimochodom ja nepíšem nikde, ked sú testované vedcami vo vedeckých štúdiach...ak opakovane vychádza, že 95% deti má protilátky proti chorobám, ja to beriem ako fakt a som si vedomá, že moje môže patriť aj medzi tých 5%, ktorí si imunitu nevytvoria ani napriek očkovaniu a som s tým zmierená a snažím sa vyhýbať možnému nakazeniu.
@adsumus jaj no konecne!!! nebavime sa o tehotnych,ale o detoch,kedze sa bavime väcsinou o odmietnuti ockovania u nasich deti,takze predsa len u ockovanych nemusi byt vyvinuta imunita a u neockovanych moze byt prirodzena imunita silna,aby prekonali aj potencionalne smrtelne choroby lahko..
Tehotne zeny sa testuju väcsinou len na rubeolu (nie osypky a Mumps) chlamydie,toxopl. a HIV aspon tu v DE,ale to je ina kapitola a ak bude raz tvoja dcera tehotna urcite ju odtestuju tiez,ale to je uplne ina tema,tak ju nerozoberajme
@adsumus ruku na srdce, kolko linkov si preklikala ty o skodlivosti ockovania? 😉
Hovoris tu o Vietname...a yt si vo Vietname bola a videla si to co tu udavas za fakt na vlastne oci, alebo zas ide len o neoverene informacie z internetu? Nic, co si na nete precitas, nemas potvrdene, je uplne jedno na akej oficialnej stranke sa informacia nachadza, kym si pritom nebola, tak nemas ziaden dokaz, ze je to naozaj tak a uz vobec nemas dokaz ze vyskum nefinancovala fcarmafirma 🙂 Keby si tu vypisovala o vlastnych skusenostiach a zisteniach,potom by som to mozno brala do uvahy...
Ale vlastne som od teba necakalanic ine...proste mas klapky 😖
@marionmarion To, že deti vo Vietname zomierajú je bohužiaľ realita. Je to všade na nete, správu vydala vietnamská vláda...riešia to ako obrovskú krízu....pred tým sa oči zatvoriť nedajú, ale vidím, že dajú. Nevyčítaj mi, že mám klapky...prešla som a prechádzam si všetky informácie zo strany antivax...dokonca ich čítam v predstihu ako ich preloží slovenský antivax.
@adsumus ty predchadzas vsteky infrmacie od antivax iba preto aby si ich dokazala v predstiju vyvratit bez toho aby is nad tym vobec rozmyslala. Epidemie vznikaju a vznikali vzdy hlavne v oblastiach, kde to bola bieda s hygienou a zivotnou urovnou, kde ludia nemali ani poriadnu stravu a ich organizmus bol oslabeny, lebo nemal ani tiez zakladne ziviny. Prave preto, ak ti nahodou informacia doteraz unikla, klesla chorobnost ( vratane chorob, proti ktorym sa ockuje ) prave vdaka hygienickym opatreniam este predtym, ako bolo vobec zavedene povinne ockovanie. Ak mas naozaj prestudovane vsetko od antivax, nechapem, ako ti mohlo toto uniknut...alebo vlastne chapem, ty si to jednoducho prehliadla, lebo sa ti to tak hodi. A teraz mozes s kludnym svedomym tvrdit ze deti vo Vietname zomieraju preto, ze neboli ockovane a nie preto, ze ziju v zlych podmienkach...ale ok adsumus, iba si ma znova utvrdila v tom ze s tebou je uplne zbytocne o ockovani diskutovat. Pekny den...
@marionmarion To, že si Ty nedokážeš nijakým spôsobom overiť, či vedecké výskumy sú založené na pravdivých údajoch ešte neznamená, že to tak nie je. A sú aj medzi nami ľudia, ktorí si to overiť dokážu a to nie len prečítaním nejakých linkov na nete, ale riadne v praxi 😉 Poniektoré stránky, kde sa zverejňujú vedecké štúdie majú svoje pravidlá, nie je možné vycapiť tam hocičo a hocikým, to nevieš? Nie každý a všade môže publikovať, ale to je pre Teba asi španielska dedina.
A už keď sme pri tom, ako si dokážeš overiť teórie z opačného brehu, teda tvrdenia tých, ktorí sú proti očkovaniu?
Tiež nijako, predpokladám, pretože si podľa Tvojho vyjadrenia iba laik, ktorý hľadá odpovede tou jednoduchšie zvládnuteľnou cestou a patríš k tým, ktorí ľahšie uveria emotívne ladeným príspevkom, než odborným veciam, medzi ktorými nevedia nájsť súvislosti.
Niekedy sa fakt nestačí riadiť iba vlastným rozumom a vlastnými skúsenosťami.
@marionmarion Klesala, klesala, čo by neklesala, ale umrtnosť nie chorobnosť napr. v prípade obrny to bolo vadka tomu, že vynašli umelé železné plúca, v ktorých niektorí strávili zvyšok života....síce nezomreli, ale takí osud by si určite sami nevybrali a bezváhania by sa radšej zaočkovali. Určite ak by sa nedaj boh na slovensku vyskytol divý vírus obrny, čo nie je vôbec vylúčené....pobeží všetko po vakcínku hlava nehlava. A liečba atb takisto zachránila mnohé životy ešte pred zavedením očkovania, lenže tie pomaly prestávajú účinkovať a tiež majú kopec vážnych nežiadúcich účinkov. Takže nie všetko je len splachovací záchod a umývanie rúk. Prečo mali Poliaci a Japonci v minulom roku obrovskú epidémiu rubeoly? A rodia sa im postihnuté deti? Co myslíš? Prestali splachovať a umývať ruky??? Tie choroby sa šíria vzduchom, prskaním, môžeš umývat kolko chceš.
@kvieta a ty sa neriadis v zivote hlavne vlastnym rozumom a vlastnymi skusenostami? ja ano a ked si k tomu co to precitam a overim je z toho celkom slusny zaklad a sudim to podla toho,ze mam zivot slusne pod kontrolou doteraz,takze to asi robim spravne a o Tom ten zivot je ci? 😉 bolo tolko teorii,ktore sa po tolkych rokoch rozsypali,vyvratili atd.ze v dnesnej dobe verit vobec niekomu ci odbornikovi ci laikovi je docela odvazne a netreba sa drzat len toho jedneho odbornika,treba sa pytat viacerych a aj ich nazory a Studie su diametralne rozlisne tak komu verit,mam to overene na vlastnej kozi a ked mam Problem idem za viacerymi odbornikmi a nikdy sa nezhodnu takze,kde je ta istota?
@saska.t Práveže sa riadim vlastným rozumom a plus informujem sa u múdrejších a skúsenejších...a čo sa očkovania týka...máš len dve možnosti podľa čoho sa rozhodneš.....bud ideš podľa antivax a alternatívy alebo vedcov a lekárov. Argumenty sú na stole...jednej aj druhej strany...treba zvažovať a diskutovať...ale bez urážania, to čo tu včera demo, monika a marion predviedli, to už bolo pre mna až takým šikanovaním...nereagovali na informácie, ktoré som dala, ale na mna ako človeka...veľmi urážlivo a zosmiešnujúco. Prečo ak sú presvedčené o tom, že argumentačná prevaha je na ich strane sa znižujú k osočovaniu a urážaniu?
@saska.t Rozhodovať sa vlastným rozumom, na základe vlastných skúseností, riadiť sa materinským citom, šiestym zmyslom... týmto všetkým sa samozrejme riadim, no nie som Truhlík, netvrdím, že viem všetko, všade som bol a nezdravé sebavedomie by mi v mnohých rozhodovaniach bolo skôr na škodu ako na osoh.
Ja som fakt udivená, že mnohým rodičom stačí málo na spochybnenie overených odborných štúdií a na druhej strane neexistuje nič, čo by spochybnilo tvrdenia poniektorých indivíduí AV, ktorí to celkom pekne roztočili svojimi "teóriami" o škodlivosti očka vo všeobecnosti a pekne na tom profitujú.

@marionmarion ...teba by nepresvedcilo ani to, keby tvoje vlastne dieta ostalo po ockovani trvalo poskodene... písala si adsumus...
- ale neostalo... a neostalo ani moje... ani nikoho v jej a mojom okolí... A to, že je tu toľko tých, čo majú NÚ ešte neznamená, že musíme uveriť tomu, že sú to NÚ po očkovaní, alebo že nejakým spôsobom s očkovaním súvisia. Zvlášť nie, keď veda drvivú väčšinu týchto NÚ s očkom popiera. Nie nepripúšťa, popiera.
Zúfalí rodičia hľadajúci vinníka - to môžem pochopiť.
Ale priemerní ľudia vo svojom fachu túžiaci sa presadiť cez nešťastie iných a profitovať na tom - toto nepochopím nikdy a ani nechcem.
Aj preto tu poniektoré "strácajú" toľko času a riskujú urážky typu: platený diskutér, babráčka, netolerantná...
Ja som rada, že je protipól. A to, že tu tak vadí, hovorí o jeho kvalite 😉