Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@abbey1 Vôbec nie, vy chcete upozornovať na nedostatky zdravotníctva vymyslené či skutočné, ale mna zaujíma problematika šarlatánov a preto som si založila o tom tému. Prečo to nedokážete akceptovať? Mna zaujíma, čo si ludia myslia a aké majú skúsensoti so šarlatánmi a ako sa pred nimi brániť...na to sú predsa témy odlíšené, aby si každy našiel to, čo ho zaujíma. Nikto z vás nikdy ani slovom nereaguje na otrasne skutočnosti, ktoré tu dávam, že šarlatáni spôsobujú deťom umrtia, poškodenia,choroby...to nie...vás zaujíma, či sa za dohľadanie chorobopisu má človek zaplatiť 5 euro alebo desať alebo nič. Kto chce aby ho rešpektovali iní, musí sám začať od seba a rešpektovať rozumé požiadavky iných ludi, v tomto príapde môj návrh, aby ste si založili vlastnú temu o nedostatkoch slovenského zdravotníctva.
Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti toto je tvoj VSEOBECNY nazov,ktory nerozprava len o sarlatanoch,,ale o zdravotnych odporucniach a ich dopade,tak ja teda neviem,zly nazov diskusie,alebo snaha oponentov vyradit zo vseobecnej diskusie,kedze sa bavime,aky dopad to ma na ludi je jedno ci sarlatanov alebo lekarov ci zdravotnikov.... @adsumus
@saska.t To je názov, ktorý zmenili admini, ja som mala či majú niesť antivakcinisti zodpovednosť za odpoučania v zdravotnej oblasti. Preto stále opakujem prečítajte si zadanie, lebo to vystihuje zmysel diskusie, nie názov. Ten tam dali admini, neviem prečo, ani mi to nevysvetlili. Správny názov má byť Zodpovednosť antivax za odporúčania v zdravotnje oblasti, skúste to rešpektovať. Dakujem.
So let the one woman show start. 😀 😲 😀
@adsumus no to zase rozpravas o niecom inom,takze nazov nemal byt o sarlatanoch,pretoze nie llen ti co neockuju ci odporucaju su akoze "sarlatani" ale su aj ine oblasti kde posobia "sarlatani"liecitelia atd.
Ok v tomto Momente som prestala prispievat do tejto temy,kedze ja ziadnych "sarlatanov" nepoznam (kedze mam svoj rozum a viem zvazit dopredu dosledky)a nemam s nimi ani skusenosti a ty si podaj ziadost o zmenu nazvu,kedze je zavadzajuci...som zvedava,ako dlho sa tu udrzi tema o sarlatanoch,ktori odporucaju neockovat a nezvrhne sa to do inych tem kedze ty sama bezne menis obsah tejto temy....
@saska.t
@abbey1 Skoda, že to neviete normálne akceptovať, ale v poriadku...budem na vás občas spomínať a ked si založíte tú temu o zdravotníctve, dajte vedieť, lebo aj to ma zaujíma, aj ked menej ako šarlatáni...tam totižto hromadnú hrozbu pre zdravie spoločnosti nevidím. Skôr naopak, každý z nás má hádam začo podakovať. Tak ešte raz, dakujem za diskusiu a majte sa krásne, dievčenece a verím, že sa situácia s tým poplatkom za dohľadanie chorobopisu rýchlo vyrieši.
@abbey1 Tak ja neviem, či ma nechceš chápať alebo čo? Vidím aj hromadnú hrozbu pre spoločnosť aj pre jednotlivca chudáka, čo sa rozhodne liečiť v klasickej nemocnici a preto som aj napísala, že vaše snahy o zlepšenie stavu a správne určenie ceny za to dohľadanie chorobopisu určite podporím.
Celkom pekný čálnok o očkovaní.
Pravidelná očkování v České republice ročně zachrání na 500 životů a zabrání až 150.000 infekčních onemocnění. Očkují se téměř všechny děti a cílem podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty je i přes kampaně odpůrců vysokou proočkovanost udržet. To je podle něj možné, jen když veřejnost bude dostávat všechny informace. Nestačí jen reagovat na kritiku, nutné je provádět osvětu aktivně.
@adsumus no maju sa kam obrazit a mozu sa aj na lamparen a kym nieco dosiahnu budu uz aj na getiatrii. Jedine, co ti tu v tejto tvojej teme o sarlatanoch chcem tymito prispevkami ukazat je, ze ani v klasickej medicine to nefunguje nejako extra, ze treba problem riesit komplexnejsie a tym mozeme napomoct ludom k vacsej dovere v alopaticku medicinu a klasickych lekarov.to su spojene nadoby a neda sa riesit len jednu cast problemu bez druhej. Zbytocne sa to tu snazis od seba oddelovat.
@sirinka Môžeš si založiť aj takú tému, kde budeš mať spojené nádoby a prelievať z jednej do druhej do sýta, ale pochopte, že mna zaujíma jeden konkretny problém...vyjadrila som ho v príspevku, ktorý začal tuto diskusiu. Hned prvá reakcia bola útokom a odbočením. To je ako, ked ty poukážeš na problém A, ale nájde sa skupina ludí, ktorí problém A nechcú riešiť, ani ho nepovažujú za problém, lebo si myslia, že problém B je dôležitejší a tomu sa chcú venovať v teme o probléme A.
K celostnej medicíne, máte tam rozpor.
"NIkdy by som sa neodvážil a nevzal na seba tú zodpovednosť, aby som svoje deti nenechal zaočkovať základným očkovaní." názor lekára celostnej medicíny Mudr. Jana Hnízdila, stojí za to pozrieť celý rozhovor a tento jeho názor si vypočujete o 24:50.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/221938-...
@sirinka Ty neponúkaš komplexný pohľad, ale len zmes názorov, postojov, špekulácii a konšpirácii, ktoré ani konšpiráciami nie sú a ani nikdy neboli a ak sa ťa spýtam na konkretne riešenia...nemáš nič a na druhý den prilepiš len další link, ku ktorému ani len nenapíšeš, čo tým chceš povedať a ako súvisí s temou. Takže bohužial tvoje slová o komplexnou pohľade vyznievajú uplne na prázdno.
@adsumus keby som mala hotove riesenia idem rovno za ficom, tomu mozes verit. Ale opat sa dostavame k problemu tvojich extremnych poziadaviek. Ty tu chces poriesit nejaku zodpovednost a x krat sme ta vyzyvali, aby si predostrela svoju podotykam iba predstavu a nie hotove riesenie a nedostalo sa nam nicoho, no nadruhej strane ked ti niekto ukaze aj druhu stranu mince, tak ho iba z temy vyhanas a pytas riesenia, ktore nema v sucasnosti ani minister ci premier. Ja mam svoje presvedcenie, ze vlada par ludi ovladana roznymi ambiciami a financnikmi tu nebude mat velku snahu o velke zmeny, no tu najprv treba dostat ludi k tomu, aby sa zacali viac venovat dianu okolo seba a nebali sa prejavit svoj nazor a snahu zmenit tento system.
@sirinka Na zmenu systému si tiež môžeš založiť vlastnú temu, tiež podporím, ak to bude mať hlavu a pätu, zatial len viem, že chceš meniť systém...ani neviem prečo, ani nevie za aký iný, ani neviem ako nový systém zabráni ludom robiť kraviny, mýliť sa alebo korumpovať, ale veľmi ma to zaujíma. Co sa tvojej výčitky týka, že som nedala svoj postoj...zasa bludy píšeš, dala som a zopakujem, lebo to opakujem na každej cca. 5 strane...pytaš sa to kolem dokola tralala...som zato, aby každý, kto inému poškodí svojimi klamstvami na zdraví, si za to niesol zodpovednosť, morálnu, trestnoprávnu aj finančnú. Plus spoločnosť sa má právo brániť a prešetrovať vyhlásenia kdeakých samozvaných "spasiteľov" ludstva a v prípade, že sú život ohrozujúce, takéto konanie zastaviť. Tak ako sa to deje momentálne v Austrálii, kde má antivax nariadené stiahnúť svoje klamstvá zo svojich stránok a prestať zavádzať ludí.
@petot Sú veci, ktoré sú jednoducho dokázané. A ak sa raz dokázalo, že sa polio šíri vzduchom, tak sa vzduchom šíri, aj ked tu nejaký antivaxer milionkrát napíše, že sa nešíri...nič sa natom nezmení. Môžeš sa nakaziť vzduchom. A kto ludí v tejto veci klame, ich vystavuje ich riziku nákazy veľmi vážnou chorobou. Neverím, že to robí neúmyselne.
kopírujem z FB stránky časopisu Dieťa
KONFLIKT ZÁUJMOV PROFESORA GLASU SI VŠÍMA LAICKÁ VEREJNOSŤ, MZ SR SA ZATIAĽ NEVYJADRILO
Ešte v januári sme dostali na vedomie list, ktorým sa obrátila Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania na MZ SR s nasledujúcou žiadosťou:
Vec: Podnet na konflikt záujmov člena etickej komisie pri MZ SR
V súvislosti s prijatím uznesenia o č.43/51 Etickou komisiou MZ SR „ Etické aspekty povinného očkovania“ z 19.novembra 2013 dávame podnet na preskúmanie konfliktu záujmov člena etickej komisie doc. MUDr. Jozefa Glasu, CSc., PhD, ktorý podklad k problematike vypracoval a prezentoval EtK.
Doc. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD je zriaďovateľom a správcom neinvestičného fondu s názvom „Ústav medicínskej etiky a bioetiky n. f.“ Tento neinvestičný fond získava prostriedky na svoju činnosť a revitalizáciu priestorov prostredníctvom projektu ÚMEB n.f. - "BIOETICKÁ TABLIČKA 2013". Tento projekt bol úspešný aj v roku 2012 a pokračuje aj v roku 2013. Projekt revitalizácie a činnosti Ústavu zdravotníckej etiky FOaZOŠ SZU podporili prostredníctvom obstarania „bioetickej tabličky“ (BT, jednotková hodnota 1.000,- EUR) podľa ďakovného letáku bioetickej tabličky z 2012 najväčší dodávatelia vakcín na slovenský trh (pozri webová stránka bioetika.sk)
V tejto súvislosti podľa štatútu EtK MZSR mal tento člen EtK záväzok písomne oznámiť tieto okolnosti a skutočnosti, pretože sú v priamom konflikte záujmov vo vzťahu ku konkrétnemu problému povinného očkovania prerokovaného komisiou na zasadnutí EtK zo dňa 1.10.2013 a prijatému uzneseniu z 19.11.2013. V takomto prípade je tento člen v konflikte záujmov, aby predkladal a vypracovával tento materiál a EtK nemala prijať materiál od člena, ktorý je v konflikte záujmov. Prijaté uznesenie a informácie uvedené v zápisniciach z týchto zasadnutí obsahujú nepresné a zavádzajúce informácie, ktoré sú v prospech plošného a širokého používania výrobkov týchto výrobcov vakcín a uznesenie vyzýva všetky zodpovedné štátne orgány vykonávať nevyhnutné kroky k zachovaniu povinného očkovania a brániť jeho oslabovaniu, ktoré by logicky viedlo k znižovaniu nákupu vakcín od týchto spoločností z verejných prostriedkov.
Žiadame, aby sa EtK pridržiavala svojho štatútu článku.1 ods. (4) „Komisia dôsledne rešpektuje a vo svojej práci uplatňuje zásady Listiny základných ľudských práv a slobôd a hlavných medzinárodných dokumentov o ľudských právach a bioetike....“
Uznesením č.43/51 a zápisnicami, sa EtK odkláňa od tohto článku čoho si je aj vedomá a uvádza, že povinné očkovanie môže predstavovať zásah do osobnej integrity, čo ospravedlňuje garanciou verejného zdravia a ochrany práv iných. Pripomíname, že zdravý neočkovaný človek, automaticky neznamená ohrozenie verejného zdravia ako sa snaží vykresliť toto uznesenie. Iróniou osudu je, že krátko po tomto uznesení EtK 27. novembra 2013 (Americká vládna agentúra pre potraviny a lieky ) FDA zverejnila štúdiu, ktorú urobila na základe početného výskytu pertussis napriek vysokej preočkovanosti obyvateľstva, pod názvom „ Acellular pertussis vaccines protect against disease but fail to prevent infection and transmission in a nonhuman primate model“ (Acelulárna vakcína proti čiernemu kašľu chráni proti chorobe , ale zlyháva pri prevencii infekcie a prenosu infekcie u nonhuman modelu primáta), ktorá vôbec nepotvrdzuje to, že očkovaný človek nie je zdrojom infekcie čierneho kašľa. Práve naopak u očkovaného človeka sa ochorenie často typicky neprejaví, pôvodca prenosného ochorenia osídľuje sliznice očkovaného človeka, ktorý nevedomky infekciu roznáša do svojho okolia. Kto je v tomto konkrétnom prípade hrozbou pre verejné zdravie?
Vyzývame, aby EtK neprijímala účelové a unáhlené uznesenia, podsúvané členom s konfliktom záujmov a pridržiavala sa svojho štatútu a venovala sa skutočne etickým problémom slovenského zdravotníctva ako je napríklad doteraz legislatívne nevyriešené a doslova potierané riziko nežiaducich účinkov očkovania, s tým spojené poškodenie zdravia, sociálna a právna bezmocnosť takto poškodených detí, ľudí a ich rodín. Opäť EtK si je vedomá tohto dlhodobého problému, ktorý vykresľuje na príklade už zrušenej BCG vakcíny ale podľa verejne dostupných materiálov a uznesení sa týmto skutočným etickým problémom od svojej existencie ešte nezaoberala.
Za prešetrenie podnetu a informovanie o jeho výsledkoch Vám vopred ďakujeme.
S pozdravom
Ing. Mária Hudáková
Členka rady o.z. Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania
Na oficiálne vyjadrenie zo strany MZ SR sa stále čaká, kým profesor Glasa naďalej vystupuje pred verejnosťou bez štipky hanby za evidentné konflikty záujmov a nevyberaným slovníkom častuje rodičov, ktorí sa obávajú možných rizík vakcinácie, o ktorých otvorene hovorili napríklad odborníci na 3. sympóziu o vakcínach v marci vo Francúzsku. Pozrite si materiál, ktorý sa nám dostal do rúk a ktorý zachytáva profesora Glasu priamo na fotografii, ako sa hrdí s jeho Bioetickou tabličkou, ktorou ďakuje sponzorom z radov farmaceutických firiem, medzi ktorými sú i tie, ktoré dodávajú vakcíny pre povinné očkovanie detí. Na Slovensku je všetko možné, na Slovensku je to tak...
http://www.pinterest.com/pin/544020829960726484/
@monika111111 Kde to tam majú? Ja som to tam nenašla. Zasa len šíria nezmysly, neoverené? Ináč, ked si dovoluješ označiť verejne človeka za amorálneho a neetického len pretože je provax, tak to je naozaj sila. Kam až chcete zájsť? Budete štvať ludí proti provax, až kým sa niečo zlé nestane? Až kým im nejaký chorý mozog neublíži? Si uvedom, kam táto vaša štvavá kampan smeruje. Doneste radšej dôkazy o škodlivosti očkovania a prestante špiniť slušných ludí.
@adsumus Je rozdiel, keď je niekto "provax" na základe vlastného nezištného rozhodnutia či presvedčenia, a keď je niekto "provax" a pritom robí reklamu na farmaceutické firmy, ktoré sú hlavnými výrobcami a dodávateľmi vakcín u nás (a súčasne je danými firmami aj finančne podporovaný).
Chápeme? 😉
Dokazy o skodlivosti ockovania su uvedene v príbalových letakoch, o.i. odporucam zacat tam.
@tin007 Na mna s letákom nechod,mna budeš bubačiť zbytočne, ja som si prečítala aj o následkoch chorôb, takže mna nejaký opuch v mieste v pichu a teplota po očkovaní nevystraší.Hlavne, ked si predstavím, že po obrne môže ostať dieťa celý život postihnuté a po hepatitíde s rakovinou pečene a aj nemocničnú liečbu sme už raz absolvovali a nemám najmenší záujem si to zopakovať.
Nuz @adsumus tak to teda neviem, aky pribalovy letak si citala a ako pozorne, lebo ja mam material vyrobcu Suhrn charakteristických vlastnosti lieku, kde sa okrem opuchu a teploty pise aj o alergických reakciách, horuckovitych krcoch a krcoch bez horucky, nezvycajnom placi, ci apnoe (toto sa tyka materialu k Synflorixu), pri Hexavakcine je to (aj niektore z vymenovaných - nezvycajny plac, krce s / bez horucky, apnoe ) napr. anafylakticka reakcia, sokovy stav, ci somnolencia.

Ach jaj.Ako inak, ak niečo nehrá do kariet, je nam navrhnuté otvoriť si vlastnu tému. Ale popravde by bolo najrozumnejsie vôbec nereagovat, a väčšina tychto tém by úplne zanikla, či skôr zmenila by sa na One man show 😀