icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

tin007
28. apr 2014

@adsumus
No daj tie studie/studiu, ktora porovnava tie obrovske skupiny deti. Pred chvilou som to napisala, ale padlo mi spojenie. To co si dala z NCBI neuvadza nic konkretne a je to z 2001 roku.
Okopirovala som ti cast príbalového letaku vyrobcu; DM 1 sa vyskytol pocas studii vakciny, blizsie info ziadaj od vyrobcu, letak bol revidovany v 2/2014, takze je to dost cerstve.

tin007
28. apr 2014

@jaron
Mam takmer osobnu (velmi blizka rodina) skusenost s casovou suvislostou ockovania MMR a DM 1 (islo o mesiace - asi 4-5 mesiacov), príznaky DM 1 nastupili do mesiaca, ale diagnostika bola ukoncena az okolo toho 5 mesiaca po ockovani. Informacia lekara; ano, je to mozne, ze je to po ockovani, ale mohlo to vzniknut aj po nejakej infekcii, ci rodinnej predispozicii (ktora nebola).

jaron
28. apr 2014

@tin007 to je seriózne zhodnotenie, že áno, mohlo to byť príčinou, ale aj nemuselo, nedá sa zatiaľ urobiť jasný uzáver.
Pri diabetes I. typu zvyčajne ani presnú príčinu autoimunitnej reakcie nemusíme vedieť.

petot
28. apr 2014

@jaron Konkrétne MMR vakcína je dosť podozrivá už len z toho titulu, že obsahuje živý vírus mumpsu, ktorý sám osebe je podozrivý z vyvolania DM. Ďalším podozrivým faktorom sú protilátkovo-vírusové komplexy proti rubeole, ktoré vznikajú po očkovaní a čuduj sa svete, poškodzujú pankreas. Po ochorení na rubeolu sa takéto podivné útvary nevyskytujú. Žeby následok (neprirodzenej) infekcie troma (vakcínovými) vírusmi naraz?

tin007
28. apr 2014

@jaron
Jasne, ved ani nepisem, ze to urcite bolo z ockovania, ale podozrenie ostava. A tiez si myslim, ze je seriozne od vyrobcu uviest do neziaducich ucinkov vsetko, co sa pocas sledovania "testovacích subjektov" vyskytlo a nie to odtial vyhadzovat, lebo to nebolo na 100% potvrdene. Ved aj pri liekoch sa hlasia akekolvek NU, hoci nemusia s pouzitim suvisiet a pri vakcínach si myslim, ze by to malo byt este ovela prisnejsie, kedze ide o prevenciu, nie liecbu.

monika111111
28. apr 2014

@adsumus v prvom rade sa ukludni. A kde som si dovolila označiť človeka za neetického a nemorálneho len preto, že je provax? Ja som iba kopírovala a nechávam na ostatných, čo si o tom myslia. Každý má právo na informácie, aj keď tebe sa to nepáči. Tak to máš proste smolu. Ja som iba poskytla info, ku ktorým som sa dostala, ľudia si urobia mienku sami, bez môjho názoru, ten aj tak nikoho nezaujíma, tvoj názor tu tiež nie je potrebný.

adsumus
autor
29. apr 2014

@monika111111 Kde si si dovolila, tam si prečítaj..to je tvoja vec.Nevieš prečo už to nie je na dieťati?

@tin007 Tu máš pooštuduj si, že očkovanie nespôsobuje diabetes. Ponáhľam.

Black SB, Lewis E, Shinefield H, et al. Lack of association between receipt of conjugate Haemophilus influenzae type b vaccine (HbOC) in infancy and risk of type 1 (juvenile onset) diabetes: long term follow-up of the HbOC efficacy trial cohort. Pediatr Infect Dis J 2002;21:568-569.

DeStefano F, Mullooly JP, Okoro CA, et al. Childhood vaccinations, vaccination timing, and risk of type 1 diabetes mellitus. Pediatrics 2001;108:(6). URL:http://www.pediatrics.org/cgi/content/full/108/6/e112

Graves PM, Barriga KJ, Norris JM, et al. Lack of association between early childhood immunizations and b-cell autoimmunity. Diabetes Care 1999;22:1694-1697.

Heijbel H, Chen RT, Dahlquist G. Cumulative incidence of childhood-onset IDDM is unaffected by pertussis immunization. Diabetes Care 1997;20:173-175.

Hummel M, Fuchtenbusch M, Schenker M, et al. No major association between breast-feeding, vaccinations, and childhood viral diseases with early islet autoimmunity in the German BABYDIAB study. Diabetes Care 2000;23:969-974.

Institute for Vaccine Safety Diabetes Workshop Panel. Childhood immunizations and type 1 diabetes: summary of an Institute for Vaccine Safety Workshop. Pediatr Infect Dis J 1999;18:217-222.

sanym
29. apr 2014

Niektorým účastníkom diskusie by som odporučila namiesto bádania v oblasti austrálskeho a amerického antivaxu, prípadne podrobného sledovania epidemiologickej situácie v Japonsku, Vietname a ďalších nám blízkych krajinách, obrátiť svoju pozornosť na nové informácie ohľadom autoimunity a vakcinácie. 30. 3. sa skončil 9. Medzinárodný kongres o autoimunite v Nice, ktorého súčasťou bolo aj sympózium o vakcínach s veľmi zaujímavými diskusnými témami. Je pozoruhodné, že do našich končín ešte tieto informácie nedorazili a keď sa nemenovaný p. prof. (ktorý sa ako jediný od nás takýchto akcií zúčastňuje) pokúsi o takejto udalosti informovať odbornú a laickú verejnosť, je nemenovanou lekárkou I.U. označený takmer za senilného deda, citujem: "Ani napriek pokročilému veku by pán profesor určite nikdy nenapísal ani: Žiaľ, postupne sa objavovali správy, že vakcíny môžu navodiť tvorbu autoprotilátok..." Keďže sa ma táto problematika bytostne dotýka, obrátila som sa priamo na p. profesora. A čuduj sa svete - on tie slová naozaj napísal a napriek pokročilému veku si ako jeden z mála zachoval zdravý rozum, disponuje obrovskými vedomosťami a zároveň pokorou. "Vakcíny môžu navodiť tvorbu autoprotilátok, zápalové stavy a autoimunitné choroby. Na vedeckej báze sa vysvetlilo, prečo uvedené komplikácie nastávajú. Našim odborníkom chýbajú v tomto smere poznatky." A teraz sa pýtam: prečo aj ostatní naslovovzatí odborníci nezdvihnú svoje zadky a nevyrazia do sveta na odborné podujatia, neprezentujú tam svoje poznatky a neprinesú kvalitné odborné informácie? Je oveľa pohodlnejšie MUDrovať v teple svojich ordinácií resp. kancelárií a na vakcinačné dni SR je to predsa len bližšie, sú tam oveľa zaujímavejšie témy (napr. Odmietanie očkovania z pohľadu primárneho pediatra, Antivakcinačné aktivity atď) a rozdávajú tam krajšie perá (aj štvorfarebné) a krajšie kľúčenky (aj svetielkujúce). 😝 😝 😝
Áno, u nás autoimunitné ochorenia nemajú s očkovaním nič spoločné. Vysvetlite to mamičke, ktorá každý deň štyrikrát uteká do školy (a okrem obedáru s vlastným jedlom nesie svojmu dieťaťu s dvomi autoimunitnými ochoreniami potrebnú dávku inzulínu). Áno, predstavte si, aj také sú medzi nami....

adsumus
autor
29. apr 2014

Poniektorí účastníci diskusie, ked nemajú záujem s inými komunikovať, nech sa držia svojho rozhodnutia a nekontaktujú ich nepriamo a nedávajú im svoje zbytočné a nahlúple odporúčania, ked nemajú ani len ponatia, čím sa poniektorí účastníci diskusie zaoberajú alebo nezaoberajú. Rovnako poniektorí účastníci diskusie, ked sa už uplne mylne cítia kompetentní posudzovat zadky odborníkov, mali by sa aspon približne doinformovať, kto svoj zadok zdvihol a kto ho nezdvihol a potom vypisovať svoje nezmysly a zavádzať ostatných ludí.

Pridávam pekný príspevok zo skupiny o autoimunite, kto má naozaj záujem si aj niečo doštudovať, nielen prskať špinu na každého kolem dokola tralala.

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&... trošku k imunite ...sú tam veci ,ktorým sem tam porozumie aj laik... čo je imunita ,ako ju rozdeľujeme ,aké máme bariéry imunity ,čo všetko imunita dokáže ,že spojitosť komplementu a vírusu spôsobí smrť vírusu a nie autoimun.ochorenie ako prezentuje av ...to je úplne iný proces ....určite si niečo z toho vytiahnete ...

adsumus
autor
29. apr 2014

A ešte jedna vec, pre tých, čo tu zo mna potrebuju robiť idiota, nie som jediná, kto je presvedčený, že antivax nám prinesie veľa zlého. Tvrdá kritika antivax na stránkach zahraničných časopisov.

"Želám si,aby som sa neriadila podľa odporúčaní JennyMcCarthy, americkej antivax ikonky" (1 fotka)

http://theweek.com/cartoons/index/260538/editor...

petot
29. apr 2014

@adsumus Kto platí tie zahraničné časopisy formou inzercie? Nemusíš odpovedať, je to rečnícka otázka.

adsumus
autor
30. apr 2014

@petot Kto platí propagatorov a zástancov alternatívnej liečby? Nie je to tiež náhodou farmaceutický priemysel? Či infuzny vitamín sa vyrába na kolene na zelenej lúčke z dobroty srdca a rozdáva sa medzi pospolitý lud zadarmo? Nemám ten pocit, jedna dávka stojí 25 euro, to je dosť, viac ako niektoré vakcíny. A človek ich musí použiť niekolko, aby to malo nejaký efekt.? Alternatívna liečba je presne rovnaký biznis ako klasická medicína.

petot
30. apr 2014

@adsumus Niektorých iste platí, aj keď mnohí prešli k alternatíve jednoducho z nespokojnosti so stavom a fungovaním školskej medicíny.

Avšak tento tvoj protiútok sa akosi míňa meritu veci. Poukazujem na to, že odvolávať sa na nejaké zahraničné časopisy je jednoducho smiešne.

adsumus
autor
1. máj 2014

@petot Ano a niektorí poplatili alternatívu a vrátili sa naspäť ku klasickej medicíne, len o čosi chudobnejší.

Antivax nie že sa odvoláva na zahraničné časopisy, ale priamo odtial kopíruje s poznámkou, že preklad zabral tolko a tolko času...a môžeme dalšie snahy o preklady častokrát krajne zavádzajúce podporiť aj nejakým tým grošom. Cenné preklady to sú. Ty píšeš, že je smiešne sa odvolávať na zahraničné časopisy. Tak sa dohodnite ako to je.

Ten obrázok, čo som dala je jednoducho vyjadrením názoru, ktorý sa sformuloval v zahraničí na pôsobenie antivaxu, ten je podrobovaný ostrej kritike zo strany médii, ale aj obyčajných ludí, mnohí v nom vidia veľké riziko pre neočkované deti. Napr. aj David Beckham stojí otvorene na strane provaxu a dokonca sám zaočkoval zopár detí proti obrne. Tiež napíšeš, že je zapredancom a potrebuje si privyrobiť dáky ten groš na živobitie?

http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-25...

P.S. Ináč, môžeš popísať o bližšie o akých útokoch a protiútokoch tu píšeš.

adsumus
autor
1. máj 2014

Verejná výstraha pred antivakcinistami a ich dezinformáciami bola vydaná včera v Austrálii, ich obdobou uradu pre dohlad nad zdravotnou starostlivosťou. Informácie, ktoré ludom poskytuje antivax sú klamstvá, zavádzajúce a život ohrozujúce.

Podrobnosti nájdete tu:

http://www.hccc.nsw.gov.au/Hearings---decisions...

kvieta
1. máj 2014

Loibner - ten človek nemôže byť normálny☹ Je mi fakt ľúto a udivuj ma to, že takíto ľudia dokážu zmanipulovať toľko ľudí☹ S úžasom na takéto veci pozerám a bez ohľadu na to, či očkujem, či nie, aj keď hľadám za tým aspoň nejaký kúsok pravdy, pôsobí to na mňa fakt iba sektársky.
Viac k tomu nemám čo dodať...

sirinka
1. máj 2014

@kvieta
Najvyssi sud v at mu vratil lekarsku prax. Kedze ta mu bola odnata "iba" kvoli jeho nazorom na ockovanie. Ako lekar nikomu neposkodil zdravie. To su prepojenia, chapadla a sekty, ktore smahom carovneho prutika zrusia tvoje celozivotne usilie, studium a roky uspesnej praxe kvoli nevyhovujucim nazorom 😉
Kde nie su argumenty, tam sa pouzivaju aj spinave praktiky.... Nie tak davno, co sme za slobodu (nielen) slova bojovali a verili sme v nu....
http://derstandard.at/1376534810961/Hoechstgeri...
Neviem, zmenilo sa v jeho pripade medzitym nieco?

lucus83
2. máj 2014

@sirinka nečudujem sa, že mu zobrali licenciu. nebola som to schopná dopozerať, prišla som len po 37 min.
Prekvapilo ma, že lekár v dnešnej dobe spochybňuje to, že infekčné choroby sa šíria prostredníctvom baktérii, vírusov. O vírusoch dokonca tvrdí, že sú výmyslom farmaceutického priemyslu.
Kliešťova encefalitída, je vlastne úpal. Zaujímavé, že niektorí sa nakazili, keď bolo počasie "pod mrakom". Nerozlišuje medzi pravými a kravskými kiahňami, ktorých schopnosť vyvolať ťažké ochorenie u človeka je asi taká ako keď porovnávame výkon Škody 100 a Superbu, ale v podstate je to jedno, škodovka ako škodovka.
To je len pár chuťoviek, čo som si všimla. A tiež som si všimla, že svoju knihu nezabudol ten čas spomenúť 3x. Z toho 2x s tým, že je vzadu na stole. Tiež si spravil dobrý biznis.
Doteraz som o ňom v podstate nič nevedela. A toto čo som videla ma sklamalo, čakala som viac. Čakala som, že má za sebou výskumy, že svoje domnienky má potvrdené serióznym výskumom, ktorý je nespochybniteľný, ktoré mu nebolo dovolené odprezentovať. Je to však pán, ktorý zastal v stredoveku. A využíva rovnaké metódy ako sa používali pri honbe na čarodejnice- populizmus. Možno bol tento program len výnimkou, v jeho prezentáciach, ale ja som ostala zhrozená.
Súhlasim s @kvieta.

sirinka
2. máj 2014

@lucus83 licenciu ma spat 😉

sirinka
2. máj 2014

@lucus83 vies, ono to bude zrejme nejako tak, ze mi mozeme skusat byt lepsi a rychlejsi ako priroda, ale ona si s tym rychlo poradi. Mozeme skusat vymyslat a vyrabat lieciky, antibiotika a vakciny.... No budovanie prirodzenej imunity je jedine, co nam moze pomoct. A to, nehnevaj sa mna, pomocou umelych a organizmu casto skodiacich latok nedosiahneme.., to sa tyka rovnako potravy, ktoru prijimame dennodenne.

lucus83
2. máj 2014

@sirinka tento názor si môžeš zastávať bez toho, že by si spochybňovala všeobecne uznávané fakty typu že infekčné choroby sú prenášané baktériami vírusmi.
Myslím, že máš nejasnosti, v tom načo sú vakcíny a antibiotiká. Oni v žiadnom prípade nemajú indikácie na posilnenie imunity!!! Ani to nikto od nich nečaká. Vakcíny sú na predchádzanie vážnych infekčných ochorení. Antibiotiká liečia už vzniknuté bakteriálne infekcie. Imunitu môžeš posilňovať otužovaním, stravou, probiotikami, hlivou, .... ale nikdy Ti k tomu žiadne ATB ani vakcíny nepomôžu.

lucus83
2. máj 2014

@sirinka vakcíny neposilnia imunitu v tom zmysle, že sa zvýši všeobecná obranyschopnosť proti akejkoľvek infekčnej chorobe. Na doplnenie toho ako som to myslela.

lucus83
2. máj 2014

@sirinka k tej licencii, ja by som k takému lekárovi nešla. ale ako komu libo. 😉

sirinka
2. máj 2014

@lucus83 hej no rozziarilo sa mi slnko nad hlavou po tvojom vyklade 😀 😉 priroda nam proste ukazuje svoju silu a jej neskutocnu a rychlu schopnost prisposobit sa novym podmienkam a my namiesto toho, aby sme sa snazili byt jej co najlepsiou sucastou zanasame nase tela od narodenia neprirodzenymi latkami a znizujeme tak nase sance na pokojny a dlhy zivot 😉 a mozno dnes mame pocit, ako nas super vakcinacia chrani, z dlhodobeho pohladu ide o zlomok casu, kedy sa ockuje a uzivame antibiotika a je len velkou otazkou, aky geneticky material tu zanechame nasim dalekym potomkom tymto zasahovanim do nasej imunity.

Co sa tyka toho doktora, iste si sa docitala, ze pocas svojej praxe nijako neporusil prisahu ani neublizil ziadnemu zo svojich pacientov, svojim postojom a nazormi sa netaji, tak sa kazdy moze slobodne rozhodnut, ci chce vyuzit jeho vedomosti a skusenosti alebo ktorehokolvek ineho lekara.
Ale zjavne sa v nasej demokratickej spolocnosti tesia popularite najme ti lekari, co zbytocne nerozmyslaju a neotvaraju si nahlas usta, riadia sa naucenymi protokolmi a postupmi vypracovanymi farmaceutickymi firmami a pridrziavaju sa standartnych postupov, aby v pripade problemu boli kryti....

sirinka
2. máj 2014

@lucus83 ty si tusim farmaceut, pracujes v lekarni? Dostava sa vam dousi info od konkretnych ludi, u ktorych bezne antibiotika nezaberaju? Ako casto sa vyskytuju taketo pripady?

kvieta
2. máj 2014

@sirinka Nechceš snáď tvrdiť, že autistov máš vo svojom okolí niekoľko a človeka, ktorému v poslednom období nezabrali nejaké bežné atb ani jedného 😨

lucus83
2. máj 2014

@sirinka s tým zasahovaním do imunity našich potomkom tým, že budeme užívať antibiotika al. dostávať vakcíny nemáš pravdu. Zúčastňujú sa totiž na vytváraní tzv. získanej -špecifickej imunity, s ktorou sa deti nerodia. Problémom bude, keď dnešné ATB prestanú fungovať úplne a skutočne sa začnú umierať mladí ľudia na zápaly pľúc a pod. A to hovorím o bežných nákazách, nie nozokomialnych, ktoré sú obrovským problémom už dnes.
S tým, že nezaberajú bežné ATB sa stretávame na Slovensku bežne. Pacienti sa mi posťažujú, že toto sú už tretie antibiotiká. Tie dvoje pred tým, mi nezabrali. Dokonca sestrička od obvoďáka skončila na pľúcnom, kde jej zistili po takmer mesiaci trápenia zápal pľúc pôvodca čierny kašeľ. Z bežnej kultivácie to nezistíš a lekári sa s tým doteraz bežne nestretávali, na túto možnosť ani nepomýšľali. Doliečovala sa ešte dva týždne. Tretí už musela do práce.
Dlhodobé užívanie ATB vedie k oslabeniu imunity- zníži sa kolonizácia "dobrými baktériami" v čreve, pošve. Pridružia sa hnačky, ženské zápaly...
Pacient chorobu nemôže vyležať, chodí do práce. Keď mu je trochu lepšie vysadí ATB, napriek tomu, že je upozorňovaný, že má dobrať celé balenie. O pár dní sa mu to vráti- to už lekár musí zmeniť ATB. Riziko rezistencie sa zvyšuje.
A je to začarovaný kruh

lucus83
2. máj 2014

@sirinka zaujímalo by ma ako dotyčný dr. lieči ťažké infekcie a sepsy, keď nepovažuje za pôvodcu ochorení baktérie a teda asi ani neuznáva antibiotiká..