Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Este aj píšem sama sebe.
@adsumus Na tomto fóre snáď nie je strana, kde by si nevytiahla Austráliu a jej pohon na antivax. Myslíš, že aktivity tamojších vládnych úradníkov, mimovládnych lobistov a PR agentúr sú až také zaujímavé? Alebo je v tom kus ľútosti, že na Slovensku platení diskutéri, reklamní agenti a úradníci ešte nemajú správne grády?
Potom dáš odkaz na článok z Utahu, ktorý sa odvoláva na CDC ako na zdroj tých jediných pravých informácií. Ó áno, vládna agentúra ktorá presadzuje očkovanie a zodpovedá za jeho následky, bude o očkovaní písať objektívne a prizná všetky problémy ktoré (ňou presadené) očkovanie spôsobilo.
A samozrejme aj štúdie, ktoré zaplatila alebo vykonala, budú celkom nestranné.
Na záver plesajme - preklad článku "ako antivax klame" plný osvedčenej propagandy a lží. O vedecky vyvrátenej súvislosti, a tak ďalej a tak ďalej, všetci to dobre poznáme.
Je možné, aby bol človek z vlastného presvedčenia taký jednostranný?
@adsumus V tvojom vyjadrovaní naozaj necítiť ľútosť, sorry. A netýka sa len vyjadrovania na tejto strane.
U teba je na prvom mieste to, či sa tragický prípad (hocijaký) týka alebo netýka očkovania. Neočkovanému dieťaťu sa niečo stalo? Hneď treba trestať "nezodpovedných", od rodičov, po akúsi "antivax kampaň" (aj keď neviem, čo vlastne je tá kampaň? Kde je tá kampaň? Všade?), po každého homeopata, ktorý išiel okolo. Zaočkovanému dieťaťu sa niečo stalo krátko po očkovaní? To určite nesúvisí s očkovaním, je to nadmerným používaním mobilu v tehotenstve, azbestárňou v blízkosti a znečisteným ovzduším.... 🤐
Ad "kampaň" - a nie je "akási" kampaň to, že v priebehu posledných dvoch rokov:
- sa niektorým trollom podarilo zrušiť kvalitnú, niekoľkoročnú diskusiu Nesúhlas s povinným očkovaním (https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/nesuhlas-s-povinnym-ockovanim/
- ani nie mesiac začala tvoja, resp. vaša masívna akcia na koníku (píšem vaša, lebo adsumus znamená = sme prítomní, pomáhame)
- vzniklo viacero facebookových stránok pre podporu očkovania (Lovci šarlatánov, Neverím mýtom o škodlivosti očkovania apod.)
- vzniklo viacero nových webov a blogov na podporu očkovania (od honeybadgera, tucna's blog, Lovci šarlatánov, pectorin pseudo blog, web na portále SME, Očkovacie noviny, a tak ďalej)
Aspoň takto stručne na zamyslenie sa...
😎
@abbey1 ešte sa vrátim k hodnote života. Myslíš ak dieťa nie je pre matku také cené ako Tvoje pre Teba, jeho život je bezvýznamnejší ako Tvojho dieťaťa? Myslíš, že sa vo Vietname žije ako v stredoveku? Hanoi je predsa metropola a osýpky si nevyberali medzi bohatými a chudobnými. K otázke očkovania sa nebudem vracať Napísala som to už v prvom maile.
@lucus83 Máš pravdu v tom, že život vietnamských detí nie je o nič menejcenný, ako život našich detí, ktoré majú omnoho lepšie podmienky k životu aj zrejme lepšiu budúcnosť.
Každé dieťa je dar. A je úplne jedno, či je alebo nie je očkované.
Máš pravdu aj v tom, že sa tu často debaty zvrhávajú na osobné útoky.
Nie každý ale dokáže predýchať, keď má doma dieťa s problémami po očkovaní, ktoré ako rodič vidí na vlastné oči a 24/7 s nimi žije, a tu mu nejaká nádhera povie, že nech jej predloží lekárske správy, že je to naozaj po očkovaní, inak ho označí prinajmenšom za klamára. Pre mňa to je ako červená handra pre býka, keď sa takto niekto správa k ľuďom, ktorí si zaslúžia prinajmenšom empatickú podporu /keď už je sci-fi získať nejaké odškodné/. Nemám rada takéto egoistické, zaslepené dehonestovanie rodičov a ich detí, degradáciu nešťastia len kvoli tomu, že "to nemáte potvrdené od lekára".
Ty si vzdelaná diskutérka, nebudem ťa označovať ale žiadnym označením s "x" na konci, a vieš veľa vecí dobre vysvetliť. Aspoň neposobíš, že klameš, ako niektoré ostatné "obyčajné mamy", ktoré pridávajú príspevky od štvrtej ráno do polnoci a zase ráno od šiestej a kontinuálne po celý deň. To naozaj nie je normálne a kto má doma reálne citovo nedeprivované dieťa, tak to chápe.
@petot ak som to správne pochopila, epigenetické zásahy do expresie génov sú významné práve počas ontogenetického vývoja v maternici. Takže ak počas tohto obdobia nedojde demetylácii, deacetilácii histónov a teda k zásahu do chromatínu DNA, expresia génov sa nezmení? Alebo si to pochopil ináč?
@lucus83 na princípe zmien expresie génov IS fungujú glukokortikoidy, ovplyvňujú aj transkripčné faktory, a priamo aj nepriamo tak zasahujú do proteosyntézy zápalových mediátorov, typu cytokínov a pod.
Aby však k tomuto účinku došlo je potrebný prestup membránov do cytoplazmy a jadra. Tohto sú schopné látky typu hormónov. Hladina glukózy teda príjem živín, kortizol ako stresový hormón, iné hormóny to všetko chápem ale ako sa na tom podieľa ale ako to ovplyvňuje očkovanie al ATB ak neboli počas vnútromaternicového vývoja podané, nerozumiem. Ak nedošlo ani k inhibícii enzýmov, ktoré modulujú účinok napr. glukokortikoidných receptorov?
a už aj si píšem sama sebe.
@lucus83 Škoda, že sa nechapeme v otázke hodnoty ľudského života. Ja si nedovolím niekoho nútiť k comukolvek, čo môže negatívne ovplyvniť jeho život. Právo očkovať má mat kazdy, právo, nie povinnosť . Bohužiaľ o živote bežných ľudí vo Vietname viem svoje
A moje prvé slovo v predchadzajucom prispevku malo byť Ano, nie Nie, ako tam naskocilo.Kazdy ľudský život je rovnocenný!
Lúcim sa a nechávam voľné pole ľuďom, ktorí majú tu bohurovnost a odvahu niekomu povedať Musíš!
@lucus83 Úprimne? Neviem. A myslím, že ešte veľmi dlho to bude platiť aj pre genetikov. Možno dnes poznáme jeden spôsob zaznamenania epigenetickej informácie, a ďalších 5 čaká na objavenie. Toto je nová (resp. znovuobjavená) oblasť vedy.
V podstate som Ti chcel povedať len toľko, že vôbec nie je také jasné, čo sa na naše potomstvo prenáša a čo nie. A aby som nevedomosť vedy ešte viac zvýraznil, pred pár mesiacmi sa objavila správa, že vedci objavili nejaký ďalší, paralelný kód, ktorý radšej nenazvem "genetický" lebo neviem (a iste nie som sám kto nevie), čo to vlastne je. Isté je len to, že o ňom dosiaľ nemali potuchy. Ktovie, čo vôbec obsahuje.
Nakoniec by som trochu odbočil naspäť k vakcínam: problémom viacerých vakcín je reziduálna DNA. Milióny, stovky miliónov fragmentov voľnej DNA. Pochádzajú z výrobných médií, nedarí sa ju odfiltrovať. Osobitnou kapitolou je rekombinovaná DNA z geneticky modifikovaných vakcín. FDA priznáva, že ani veľmi nevie, čo všetko môže narobiť cudzorodá DNA v krvi a tkanivách tela. Bunky ju však ochotne prijímajú a môžu ju použiť alebo zabudovať do svojho genetického kódu. Pomocou voľnej DNA sa podarilo laboratórne preniesť vírusové ochorenie bez toho, aby bol prítomný nejaký vírus.
Možno som pesimista, ale keď sa človek zahráva so systémami, ktorým nerozumie, tak zvyknem čakať skôr katastrofu než dobrý výsledok. Preto si myslím, že cudzorodá DNA môže poškodiť našu genetickú výbavu.
@abbey1 velmi suhlasim. Nikto nema pravo nutit ineho cloveka urobit nieco, co by mu mohlo potencialne ublizit. A o tlaku na rodica, aby nieco, s cim vnutorne nesuhlasi alebo ma z toho jednoducho obavy, urobil svojmu dietatu detto. Ak sa na zvysenie tlaku na rodica navyse pouziva aj citove vydieranie tym, ako na jeho rozhodnutie doplatia ine deti je to uz neeticke. A ak tlak vyvija anonymny snazivec, je to neeticke, nepristojne vstupovanie do svedomia inych ludi. Obetovat sa pre ineho je hrdinstvo. Obetovat pre ineho svoje dieta ( ak to rodic ako obet citi) je nemoralne a zle. Taketo apelovanie od.adsumus a spol je skratka nechutne. A to je to, preco si myslim, ze adsumus si nerobi svoju pracu dobre. Ockovaniu ako takemu robi medvediu sluzbu.
@demo Nepíš nezmysly o tom, že ja chcem, aby sa niekto obetoval, lebo je to totálne, úbohé klamstvo. Ja som za to, aby očkovanie bolo dobrovolné s podmienkami aké su v zahraničí a odškodnovali sa nežiadúce účinky očkovania. Žiadnu prácu si tu nerobím, to je dašia urážka z tvojej strany,prispievam so svojim názorom a postojom a píšem v čom antivax zavádza a klame a aké to má následky pre zdravie deti. Chápem, že s tým máte problém, ale zmierte sa s tým, že nie každý vám zožerie všetko aj s navijákom. Plus dávam názory spoločnosti v zahraničí na antivax kampan a doplnam informácie, ktoré anitvax zamlčuje. To je všetko. Zite v mieri a presviedčajte dalej, aby sa ludia neočkovali ak je to váš názor alebo potreba. A nechajte iných, aby sa zaočkovali, ked vám to neuveria. A aby si mohli slobodne a pokojne o tom, čo si o vás naozaj myslia aj napísať. Možno by ste boli aj prekvapení.
@adsumus ja mam deti zaockovane (jedno dokonca celkom cerstvo), ale rada by som videla, keby sa nevyvijal na neockujúcich rodicov vydieracsky tlak. Ty sa neobmedzujes na objektivne a emocionalne nepodfarbene prispevky, ale pokial sa nemylim, bola si to ty, kto sem pred casom daval srdcervúce vyjadrenia o tom, ako neockujuci rodicia ohrozuju zdravie chorych deti (ktore sa pre chorobu ockovat nemozu). Povazujem to za neetické. Nie sme Aztekovia, aby sme nedobrovolne obetovali deti, pre dobro celej spolocnosti. Ak by si ponukala vecne argumenty za ockovanie plus nejake tie clinicke studie podporujuce tvoj postoj, bolo by to ok. Ak vsak ides dalej a apelujes na ludi, ktori sa boja neziaducich ucinkov ockovania, aby svoje deti aj tak zaockovali, konas podlo a neeticky. Naopak, nevsimla som si tu jediny prispevok od neockujucich rodicov, v ktorom by ockujucich presviedcali, ze ockovat nemaju.
A ze robis pracu, to som myslela tak, ze sa tomu venujes - v com vidis urazku? Ja ta neupodozrievam, ze za to beries honorar, to naozaj nie. Kto by ta aj platil preboha 😀
@demo Píšeš: " Naopak, nevsimla som si tu jediny prispevok od neockujucich rodicov, v ktorom by ockujucich presviedcali, ze ockovat nemaju. "
Prečítaj si aj staršie témy, možno aj uzamknuté, tie tlaky na očkujúcich rodičov zo str. odporcov očka boli a sú stále veľké. Ja som si práve preto začala viac všímať tieto diskusie a nakoniec mi nedalo a začala som cca pred rokom reagovať. Je málo tých, ktorí sa tu dlhodobo vyjadrujú o pozitívach očkovania. Je na nich neustále vyvíjaný protitlak, vymýšľané rôzne klamstvá, aby znevážili ich tvrdenia, tiaž sa zachádza až do krajností čo sa týka súkromia, tak ja sa ani nedivím, keď niektoré príspevky sú viac emotívne aj z tej druhej strany. Na MK platí iba jeden mater - zatiaľ: V nepráve a poškodení sú a môžu byť iba neočkujúci rodičia a ich deti. Blízka budúcnosť nás dúfam za toto presvedčenie a aktivity nevytrestá všetkých☹
@demo v každej jednej diskusii kde sa vyskytne antivax je silný tlak na rodičov detí aby neočkovali . A aj v tejto , len treba čítať úplne celu diskusiu .
Nejde to priamo , ale cez - no tak si zabíjajte svoje deti , vystavujte ich vaším rozhodnutím hliníku a cudzorodej DNA.....však sú to vaše deti a vaša zodpovednost ,čím prebúdzaju v rodičoch určitý pocit viny že je nezodpovednou materou / otcom ked preboha vystavuje svoje deti takýmto jedom .
Opisujem to obrazne, pretože konkrétne vyjadrenia sa mi nechú hľadať .
Ja mám svoje deti zaočkované všetkými povinnými vakcínami , najstaršia dcéra nie je len proti čiernemu kašlu , nakoľko má kontraindikácie a to je epilepsia a iné neurologické problémy , takže dostala prvu dávku , druhu dávku a tretiu už nedostala a ani ďalšie. A pre špekulantky , nie nemá to z očkovania, má to na organickom pôvode. A nemienim tu rozpitvávat jej zdravotný stav ako ste tu nútili pectores a potvrdzovat že skutočne to nemá z očkovania. Nemá !
Všade v každej oblasti , každé rozhodnutie či je dobré alebo zlé má svoje následky a dôsledky. Som za slobodu v očkovaní , ale to čo tu už predvádza antivax je mne už skôr na smiech a pripomína mi to moju sestru vegánku a vitariánku ( ona očkuje ) ktorá pri každom jednom obede nám nezabudla pripomínať ako sa zabíjame , pričom ona obhrýzala šparglu kupenu z obchodu , dovezenu niekde zo Španielska, 100 krát ožiarenú .
@maminuska reci tvojej sestry su nanajvys otravne a reci neockujucich rodicov tiez. To nie je perzkucia, to je iba lezenie na nervy. Ak je clovek presvedceny, ze kona spravne (zivi sa masom alebo ockuje svoje deti), tak ho nejake poznamky nijako neohrozia. Naopak, po rozhodnutí rodica, ze svoje deti nebude ockovat nasleduje perzekucia a neeticke obvinovanie, ze ohrozuje celu populaciu. Takto to vnimam a nemyslim, ze ma nieco presvedci o opaku.
A ja s úplnou vážnostou napíšem že ak sa moja neočkovaná dcéra proti čiernemu kašlu( ktorá nemohla byť očkovaná ) pre kontraindikácie nakazí od niekoho kto očkovaný nie je a mohol byť ,a spôsobí jej to ťažké zdravotné problémy až smrť, tak prvá moja cesta bude k právnikovi a následné podanie žaloby na súd.
@maminuska a ak ju nakazi ockovani????? koho pojdes zalovat? farma firmu?
ved konkretne cierny kasel je tu veselo okolo nas a siria ho preve ockovani,u ktorych prebieha atypicky a casto nediagnostikovne a siria ho v pohode,lebo im vlastne ani nic nie je-len trochu kaslu a idu do obchodaku,materskeho centra.....ked skoli niekoho cierny kasel na ostro,tak moc von chodit nebude....a teda ho ani volne moc nesiri a ma ho aj skor zdiagnostikovany.
@maminuska prave si nam predviedla akym sposobom sa vytvara tlak na neockujucich rodicov... 😉 inac odporucam viest si sakra podrobny dennik, kedy a s kym sa tvoja dcera styka, robit vytery vsetkym, u koho by mohlo byt podozrenie na CK a bude vo veku, kedy by ho mala vakcina chranit ani neviem pred cim vlastne, mozno tak akurat pred tou tvojou zalobou 😉
@sirinka žiadny tlak , len uplatním svoje právo a moje dieta mi je prednejšie ako tvoje , tak to vy tu stále prezentujete.
Kludne si neočkujte svoje deti ale ak nakazíš moje dieta, nes zodpovednosť.
@kaja73 ak ju nakazí zaočkovaný , tak ten človek urobil čo mohol aby predišiel nákaze , to že jeho dieta nezareagovalo tak ako malo nevytvorením dostatočnej imunity , nemôže nijak ovplyniť.

@abbey1 Ospravedlňujem sa za chyby, píšem na mobile pri sporáku.