icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
17. máj 2014

@adsumus ja to respektujem, akurat konstatujem, ze si sa vyhla jasnej odpovedi. Takze tu prosim nevytvaraj o mne nejaky tvoj vykonstruovany obraz. Rovnako som dala do tohto fora odkaz, len si ho zrejme prehliadla, pocet hlasenych umrti v DE po ockovani.

adsumus
autor
17. máj 2014

@sirinka Nevyhla som sa jasnej odpovedi, naopak, čakám od teba informácie o tom, kedy kto umrel a príčinou smrti bolo očkovanie. Detičky môžu zomrieť v čase po očkovaní, napr.SIDS, ale nie je to v dôsledku očkovania. Vedci jasne zistili príčinu SIDS, očkovanie to nie je, deti sa s tým rodia, antivax toto nekomentuje, len ste prestali tvrdiť, že príčinou SIDS je očkovanie. Takže daj mi prípady, kedy očkovanie spôsobilo niekomu umrtie a prestávame všetci očkovať deti a ideme do rizika ochorení.

sirinka
17. máj 2014

@adsumus aaaa stara znama casova suvislost. Nebudem sa opakovat, vyhkadaj si ten link a kontaktuj PEI a zistuj casove a pricinne suvislosti. Maju to cierne na bielom na oficialnej stranke. Stale tu vytahujes dve ci tri diagnozy dookola, pribalove letaky bagatelizujes.... Tvoja vec. Ja verim realnemu zivotu a nie tomu, ako sa co napise na papier v pripade potreby.

adsumus
autor
17. máj 2014

@sirinka Prosím si ten odkaz, kde sa píše o umrtiach v dôsledku očkovania na tej stránke.

sirinka
17. máj 2014

http://www.vitalia.cz/clanky/studie-potvrdila-d...

@adsumus pohladaj si na predchadzajucich stranach 😉

adsumus
autor
17. máj 2014

@sirinka Nepíšu to tam, ja som si to pozrela, ty to tvrdíš, tak dolož alebo nezavádzaj ludí. Ked si to dala raz, vieš to dať aj druhý raz,pretože ja neviem nájsť, kde si to dala.

Co sa týka narkolepsie z očkovania teraz už vedci nie su zmanipulovaní a podplatení farmafirmami, ked potvrdili súvislosť očkovania proti chrípke a narkolepsie? Oni sú zmanipulovaní len ked vyvrátia súvislosť očkovania a autzimu alebo SIDS? Takže bud sa držte toho, čo vyzistia vedci alebo nie a nevyberajte si kedy sa vám čo hodí.

sirinka
17. máj 2014

@adsumus 😀 uz fanaticky tu dookola opakujes stale tie iste ochorenia. Prosim ta, ty mi vies konkretne napisat, coho sa obavaju ockovanie podporujuce prispievatelky, ktore ale napriek tomu nemaju zaokcovane dieta? Lebo ja viem, lekar im neodporucil, ale konkretne akych neziaducich ucinkov sa obavaju?

vld
17. máj 2014

@sirinka Preco ty niekomu vycitas vyhybavost je pre mna ale teda ze strasna zahada... aj slizkeho hada by clovek lahsie uchopil ako tvoje "jasne a vecne" odpovede. Preco odpovedas na jasne polozenu poziadavku od @adsumus totalne od veci otazkou k niecomu inemu?

sirinka
17. máj 2014

@vld ktoru otazku mas na mysli? Tu o zmanipulovanych vedcoch? Tam nie je co odpovedat, ved ona tu info precitala a namiesto toho, aby napisala k nieco k veci, zacala radsej utocit na to, co koto komu veri... Prepac, ale tam, kde ja len hladam cestu sa ona tvari, ze ju pozna... Ja jednoducho neverim tomu, ze ockovanie nema zavazne neziaduce ucinky aj s nasledkom smrti. Presviedcaju ma o tom bohuzial smutne realne pribehy a to, ako sa uplne kazdy neziaduci ucinok prehodnoti ako vylucne casovo suvisiaci... Tolko nahod...

vld
17. máj 2014

@sirinka tak napriklad, poziadavka: "Prosím si ten odkaz, kde sa píše o umrtiach v dôsledku očkovania na tej stránke." A odpoved: " http://www.vitalia.cz/clanky/studie-potvrdila-d...
@adsumus pohladaj si na predchadzajucich stranach"
Nasledne @adsumus reagovala velmi spravne - na ten odkaz na studiu (ktory, mimochodom, nebol predmetom jej poziadavky) zareagovala otazkou, ci v tomto pripade uz podozrenia na conflict of interest nikto neriesi. Ja tiez nechapem preco si na jej poziadavku reagovala linkom na tu studiu. Ale na to, co chcela, si jej blahosklonne odpovedala: "pohladaj si na predchadzajucich stranach"... sorry za nepresnost citacie, na konci tvojho odporucania browsovat po predchadzajucich strankach bol este smajlik. Ale toho by som tam ani velmi nedaval, lebo na to nevidim dovod.
Je mi trochu trapne, ze tu musim dospelym ludom vysvetlovat nieco co by uz pochopili aj makaky.

sirinka
17. máj 2014

@vld jej nick bol oznaceny az pod tym linkom 😉 prepac, nabuduce dam radsej dve reakcie 😅

vld
17. máj 2014

@sirinka OK, beriem to spojenie v jednej reakcii, trochu to pletie, tie dve reakcie by mozno neboli od veci. Ale stale to nemeni nic na tom, ze si sa vyhla odpovedi na priamu otazku. Reakcia @adsumus vyhybava nebola.

sirinka
17. máj 2014

@vld vies, kedze uz nejaky ten mesiac tu s @adsumus pisem, viem, ze je celkom zybtocne jej tu davat linky, odkazy, vsetko co ockovanie neobhajuje dokaze znegovat... Mozes kludne tomu venovat cas a precitat niektore temy. Ten link aj nazov institutu som dala, moze si to vyhladat aj priamo tam, je v tom zbehla. Keby mala zaujem.... Lenze ja uz nemam zaujem o niecom oresviedcat prave ju. Su tu mamicky , ktore prezili to najhorsie v suvislosti s ockovanim. A ona takto kruto a neempaticky utoci.. Inac to nazvat ani neviem, nakoniec aj tak vsetko vyhodnoti iba ako casovu suvislost.

sirinka
17. máj 2014

@vld co sa tyka vyhybavej reakcii adsumus slo o davnejsiu debatu, kde som sa pytala, ci vakciny maju alebo nemaju vazne neziaduce ucinky. No to, co podla nej bola jasna odpoved bola iba akasi omacka okolo....

adsumus
autor
17. máj 2014

@sirinka Ja som ti žiadnu vyhýbavú odpoved nedala,prestať písať klamstvá o mne, písala som asi milionkrát, že napriek tomu, že sa očkovaním zaoberám už dlho, neviem o žiadnom umrti v dôsledku očkovania, ale poznám mnoho prípadov vážnych následkov chorôb, vártane úmrtí a preto sa očkujem a očkujem aj svoje dieťa a ak ty tvrdíš, že sú vážne, dokonca smrtelné prípady, ktoré spôsobilo očkovanie, prosím ťa opakovane,aby si svoje tvrdenie doložila alebo prestala zavádzať.

vld
17. máj 2014

@sirinka No a co je zle na tom, ak niekto poukaze na to, ze casova suvislost este neznamena kauzalitu? Alebo aj korelacia medzi dvomi subormi dat v case este nemusi znamenat, ze je medzi nimi suvislost. Ved to je jeden z najcastejsich a najvacsich fallacies pouzivanych v diskusiach... Ked to niekto pripomenie, tak vsetko zneguje? Keby sme tieto pojmy vsetci zacali miestat dokopy hlava-nehlava, ako to s neoblomnou istotou robia zastancovia antivax alebo homeo, tak by sme pomaly aj cistu vodu a vzduch mohli kludne oznacit za povodcov rakoviny. Preco nemas problem uverit niekomu, kto tvrdi, ze to peklo si prezil vdaka ockovaniu, ale ked niekto nezaujate a velmi spravne pripomenie, ze to suvislost s ockovanim nemusi mat, preto lebo, tak podla teba keca a dokonca ho oznacis za neempatickeho? To nema vobec nic s empatiou a lutostou z toho, ze niekto si prezil peklo. To su fakty a poukazovanie na omyly, ktorych sa ludia vo svojom uvazovani a tvrdeniach dopustaju. Mas pocit, ze ti, ktori s vami nesuhlasia, a poukazuju na vasu chybnu argumentaciu, tak su automaticky zaujati alebo neempaticki? Nehovoriac o absurdnych obvineniach o tom, ze my, nazorovi oponenti, sme vseci do jedneho zaplateni farmabiznisom - vyslovenie tohto podozrenia tu uz padlo aj na moju osobu. No musim sa smiat. Okrem toho, na tomto fore je aj skusenost inej mamicky, ktora si tiez presla svojim peklom, jej dieta ma dodnes vazne zdravotne komplikacie, tiez to povodne pripisovala ockovaniu. Ale po case, ked sa na to dokazala pozerat s chladnou hlavou, svoj nazor zmenila a hovori, ze z ockovania to nie je. A vie preco zmenila svoj nazor. Nemusela, bolo by to velmi pohodlne, stacilo dalej nepatrat, nezaujimat sa, dat iba na svoje dojmy a tu vami zatracovanu casovu suvislost, ktora by jej to potvrdzovala a mohla by v tom zit cely zivot. Ale neurobila to, vela studovala, premyslala, konzultovala s odbornikmi a svoj nazor napokon zmenila. Je zaujimave, ze ked svoj pribeh na tomto fore popisala, tak na to nikto nereflektoval. Asi sa to nehodi do nabozenskeho presvedcenia antivax...Preboha, ako sa tu mohol najst taky odpadlik od viery, ze? NO tak sa tvarme, ze neexistuje...
Nemate problem uverit akymkolvek videam z youtube kde niekto tvrdi ako velmi mu poskodilo ockovanie, pomohla homeo alebo cokolvek ine. Ale argumenty z druhej strany, podporene faktami, vyskumami, solidnou a logicky konzistentnou argumentaciou, jednoducho bud rovno odignorujete a po par stranach prispevkov sa tvarite, ze nic take nebolo, alebo to splachnete argumentacnymi failami typu farmaloby, a tym je vymalovane.
A ze na nikoho neutocite? No, netvrdim, ze rovno ty, ale celu antivax skupinu by som za mierumilovnu urcite neoznacil. Sam som cital agresivne utocne komentare napr. na FB, tie utoky su tak nevyberane, ze clovek, ktory sa stane tercom takych utokov, by sa mal fakt zamysliet nad tym, ci mu nieco realne nehrozi...to je ciry fanatizmus co sa za posledne roky rozputalo v mene "pravdy a slobody"...
Skratka FACEPALM!

sirinka
17. máj 2014

@vld
Ze niekto zmeni nazor, ved na to mame snad kazdy jeden pravo. Aj ja som zmenila, kedysi som tu pisala, ake je ockovanie strasne fajn a dolezite... A vidis, uz si tym vobec nie som ista.
Prilis vela casovych suvislosti, kedy sa u dovtedy zdravych deti zacnu objavovat problemy...medicina ma svoje vysvetlenia, no castokrat samotni lekari krcia plecami, pri otazke, ci vakcina mohla byt spustacom...

sirinka
17. máj 2014

@vld co sa tyka mojho vyjadrenia o neempatii, za tym si stojim, nedospela som k tomu nazoru na zaklade jedneho vyroku, je to moj sukromny pocit a netvrdim, ze ho raz nezmenim, no zatial ma v nom skor utvrdzuje...

vld
17. máj 2014

@sirinka Prilis vela? Co to znamena "prilis vela"? A nasledkov chorob, proti ktorym sa ockuje, uz nebolo/nie je prilis vela? Ze lekar nad niecim pokrci plecami este neznamena potvrdenie alebo zamietnutie nejakej hypotezy... Ja napriklad nepoznam nikoho v mojom okoli, kto by mal akykolvek vaznejsi problem v dosledku ockovania, okrem tych beznych, neskodnych. Ale nedovolim si sebavedomo tvrdit, ze ockovanie nema ziadne vedlajsie ucinky, aj negativne, alebo nemoze v niektorych pripadoch viest k vaznejsim komplikaciam. Keby som sa mal riadit len svojimi pocitmi a skusenostami v mojom okruhu rodiny, znamych etc, tak by som mal asi logicky dospiet k zaveru 100% bezpecnosti a ucinnosti vakcinacie. Ale netvrdim to, moje subjektivne skusenosti nie su vobec relevantne...inak, zaujimavy link na clanok, ktory aj objasnuje preco individualna osobna skusenost nemoze byt povazovana za dokaz: http://www.zradielko.sk/2014/03/preco-osobna-sk...... Ale riadim sa tym, co hovoria fakty...a tie hovoria jasne - benefity vakcinacie prevysuju jej rizika. Takto vyhodnocujeme vsetko svoje konanie - zhodnocujeme benefity a rizika nasho rozhodovania takmer kazdy den...sadame do auta, lebo benefit z jeho pouzitia povazujeme za vyssi ako riziko zranenia/smrti v dosledku nehody...

adsumus
autor
17. máj 2014

@sirinka Ty nemáš žiadne právo o mne písať, že som neempatická alebo dokonca krutá, je to klamstvo, ja som mamičkám vyjadrila svoju lutosť, že detičky majú zdravotné problémy, dokonca som @nikimax ponúkla aj finančnu pomoc, ak bude chcieť riešiť svoj problém súdnou cestou. Mne je nesmierne luto všetkých detí, ktoré majú vážne zdravotné problémy, či také alebo onaké, ale nepatrím k ludom ,ktorí o tom majú potrebu verejne kolem dokola písať, nemám to v povahe, ale pomáham každému, kto ma o pomoc požiada ak môžem. A tvoje slová sú obyčajne klamstvo o mne, provokácia a urážka, tak s tým prestan, nehodnoť ma, nepoznáš ma, neodsuzuj ma a neurážaj.

jaron
17. máj 2014

@lucus83 a nevieš, tá arachinodonic bude asi mať nasýtené väzby, či nie?
lebo kontext bol v súvislosti s mäsom

sirinka
17. máj 2014

@vld dakujem za tento tvoj prispevok... Toto je ten dovod, preco ja som presvedcena, ze ockovanie by nemalo byt povinne v takom rozsahu ako je u nas...kedze nemozeme s jednoznacnostou tvrdit, ze ide o bezpecny preventivny zakrok....malo byt to nase rozhodnutie a nase zvazenie, co ako a kedy....

sirinka
17. máj 2014

@adsumus mam pravo mat svoj vlastny nazor. Mozno si velmi napomocna osoba, no ja o tom nic neviem, takze moj nazor je vytvoreny vylucne na zaklade tvojho posobenia v tychto temach a tak to aj beriem... Nebranim sa do buducna zmene nazoru na teba 😉

vld
17. máj 2014

@sirinka No vidis, ako ma clovek s vami diskutovat ked si robite zo vsetkeho svoje vlastne zavery, bez suvislosti...skratka, co sa babe chcelo, to sa babe prisnilo...
Rad by som vedel co by si povazovala za bezpecny preventivny zakrok... iba 100% sa rata? to snad uz ani nemozes mysliet vazne...
Este kratko k tomu hodnoteniu, ci je niekto kruty alebo neempaticky...aj tam sa dopustas argumentacneho failu... Ty mozes mat pocit, ze niekoho prispevok bol podla teba neempaticky. Ale vyslovit na zaklade tvojho osobneho pocitu z niekoho prispevku usudok o jeho charaktere, cize o osobe samotnej ako ze je neempaticka alebo kruta, to uz je fail a prekrucanie. Takze asi tak.

sirinka
17. máj 2014

@vld ano, z hladiska povinneho ockovania ocakavam, ze ma nikto nebude nutit do niecoho, co moze predstavovat riziko pre mna ci moje dieta. Takze myslim to vazne.
Co sa tyka druhej veci, tak pokial spravne citas, moje vyjadrenia smeruju prave k jej posobeniu v tychto temach a na margo jej prispevkov 😉 takze neprekrucajme a neprezivajme prilis tieto inetrnetove debaty... 😉

vld
17. máj 2014

@sirinka o prezivani tychto debat by si mohla poucit niektore diskutujuce, ktore sa ponosovali na urazlivost mojich prispevkov, prip. ich oznacili pre admina...
Ak ocakavas 100% od cohokolvek alebo kohokolvek, tak si mimo realitu a uz mi je v tomto momente jasne, ze argumenty tu neobstoja...Potom uz fakt nerozumiem preco nas nutia aj do takych veci pod hrozbou sankcii ako napr. pouzivanie bezpecnostnych pasov v aute. Nemaju ani zdaleka 100% uspesnost a, okrem toho, je realne riziko, ze pri nehode mozu aj velmi ublizit...
Absurdne a nerealne ocakavania potom vedu k absurdnym zaverom a pokrivenemu pohladu na realitu okolo nas...

jaron
17. máj 2014

@vld čítaš mi myšlienky 🙂, už dávno som rozmýšľal o prirovnaní očkovanie - bezpečnostné pásy
je pravdepodobné, že niekde sa mohla stať nehoda, kde boli skôr na škodu (napr. sa vďaka ním nemohol niekto dostať z horiaceho auta), taktiež ich použitie automaticky neznamená 100 %, že sa nikomu nič pri autohavárii nestane a už vôbec nie, že by sa vôbec havária nestala...

jaron
17. máj 2014

@vld ale napriek tomu je to bez nich väčšinou ešte horšie...

sirinka
17. máj 2014

@vld vidis a pre mna su absurdne vyjadrenia, ze par obeti stoji za kolektivnu imunitu...

sirinka
17. máj 2014

@vld inac trosku prekrucas... Ja by som bola stastna, keby sme mali 100% bezpecne vakciny, ale som realista a tak neocakavam, ze nieco take sa v dohladnej dobe udeje, no ocakavam, ze budem mat pravo rozhodnut o tom, ake riziko podstupim 😉