Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@vld zdrojov je na internete kopa,mas poznatky vies hladat,kazdy si najde co potrebuje,okrem ineho su toho plne media,takze ak mas zaujem,najdes vsetko k tejto teme..
Uz si niekedy musel vylucit vsetok cukor zo stravy? ja ano a v zivote som horsi abstak nemala a to som Bola kedysi fajciar,takze viem,ako poriadny abstak vyzera,ked si to vyskusas aspon mesiac,mozme si vymenit skusenosti,potom mi mozes povedat,ze je to zavadzajuce,ale dosledok je rovnaky,pred 3mi dnami sa tak vyjadril aj odbornik v TV a ja s nim suhlasim,kedze som tym presla, este som postrehla,ze hovoril v suvislosti s cukrom ze naburava imunitu,sposobuje vnutorny rozvrat organizmu,ci mi veris alebo nie nemusim posudzovat...okrem ineho tam bolo jasne napisane ze je to moj nazor,ten snad este mozme vyjadrit,ci mam na vsetko pritakavat aj ked s tym nesuhlasim?
@saska.t
@demo A vy ste si aj dočítali ten článok, kde všade sa nachádza cukor...chleba, majonézy, cereálie, kečup, krekry, jogurty, nakladaná zelenina,ovocie....to je tiež všetko fuj, fuj? A celkom ma zaujíma, či máte doma laboratoria na rozbor chemických vlastnosti, ked niečo kupujete alebo na základe čoho sa rozhodnete toto je okey dokey a toto je fuj, fuj?
@sirinka OK, mas pravdu, nevsimol som si tvoje upresnenie...prepac...
Tu mas jedneho takeho globalneho producenta glukozovo-fruktozoveho sirupu (Tate & Lyle)...mas tam info aj o tom, z coho sa vyraba, kde sa pouziva. Je to " market leader in glucose-fructose syrup production in Europe"...http://www.tateandlyle.com/ingredientsandservic...
Okrem toho, jedna zo spolocnosti tejto globalnej skupiny je aj na Slovensku - Amylum Slovakia...takze ano, je taky vyrobca aj u nas...http://www.azet.sk/firma/71136/amylum-slovakia-...
Nie som si isty, ci je to pre teba dostatocna odpoved, ale snad uznas, ze ako odrazovy mostik k dalsiemu dohladaniu info vlatnymi silami by to postacovat malo...
@adsumus skus na tyzden dva vysadit zo stravy cukor uplne...pochybujem ze to dokazes...alebo si najdi odborne info o tom ako posoby rafinovany cukor v tele...och, prepac, ty asi nemas cas na take veci, ze? zabudla som, ze musis nahanat antivax 😀
@vld super, dakujeme...tiez si to rada precitam...
@saska.t balast, ktory si na to zbytocne nabalila, aj s tou zbytocnou samoucelnou recnickou otazkou na konci, ma nezaujima...skus nebyt pri svojich odpovediach zbytocne jesitna, jasne som citoval co som chcel dolozit...
Ano, sladke jedla som vylucil. Nehovorim, ze to bolo jednoduche, ale k drogovej zavislosti by som to rozhodne neprirovnaval, je to skor psychicka zavislost...ked mam rad sladkosti, tak ich odopieranie mi logicky sposobuje nepohodu...rad aj beham, a ked isty cas behavat nemozem, som trochu nervozny a v nepohode, ale opat, k drogam to prirovnam maximalne tak metaforicky...
Clanok si samozrejme precitam, vdaka...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... glukóza a náš mozog ,prečo potrebujeme k životu cukor aj z potravín...
@marionmarion veľmi by ma zaujímalo čo je definícia zdravej stravy .....
@adsumus ze je to blbost 😀
@vld ten balast si neodpustim,pretoze ten doplna to,co chcem vyjadrit prispevkom,kedze ma nemozes vidiet a realne to zhodnotit,ak ta nezaujima citat to nemusis,s jesitnostou to nema nic spolocne a chap to tak,ako je to napisane,nic ine za tym nie je..
Bol si zavisli na drogach,aby si vedel zhodnotit ako silny moze byt abstak? (hypoteticka otazka) vylucit sladke jedla a vylucit akykolvek sacharid ci rafinovane-jednoduche cukry je velky rozdiel a preto si to mozem dovolit porovnavat
@aristka ale no tak...zdravotnu sestru mam ja poucovat o zdravej strave...to je fakt smutne. Ty by si mala najlepsie vediet co nase telo potrebuje co nepotrebuje v akej forme potrebuje a v akej nie...a ked si taka odbornicka na google, nech sa paci, chod si googlit. Aj tak cokolvek by som sem dala, tak by si sa do toho obula, takze sa od toho usetrim a idem sa radsej prejst so svojim dietatom. Pekny den 🙂
Jasné, ked sa niečo vylučuje s vašimi názormi, tak je to blbosť. Načo ešte píšete, ved vy máte vo všetkom jasno. 😀 😀 😀
@adsumus Ty si aj čítala dnešnú debatu, alebo ti stačí vidieť nick a už kričíš to svoje? Viedla sa to normálna rôznorodá debata do doby, pokým sa zapojila tvoja sympatizantka a začala riešiť to svoje.
Vy dve ste tie pravé, ktoré riešite toleranciu k iným názorom. To chce už len potlesk za tragikomédiu.
@adsumus vieš čo tu je diskusia horšia ako s malými deťmi ,musíš si pýtať povolenie ,či môžeš prispieť ,pýtať sa len otázky,ktoré sú ti povolené napr,sa nepýtaj prečo je GMo zlé ,pretože diskutérka ,ktorá ,že vraj komunikuje z odborníkom z danej oblasti ,ti nič viac nepovie ,teda povie ,že je to jej ničím podložený názor a ak očakávaš viac info ,na základe čoho sa ten názor zakladá ,dostaneš hubovú polievku aká si osoba ..ak povieš ,čo je šľachtenie v základnej info ,si zlá ,ak povieš čo je fruktóza ,si zlá ak povieš kde nájde info ohľadom hľadanie info o fruktózovom sirupe,si premúdrelá a zlá ..takže sem sa dostali k tomu ,že gmo je zlé bez zjavnej príčiny a znalostí danej problematiky ,plus ,že niekto si pýta info od ľudí ,ktorý s tým nerobia a pritom tu máme komory alebo aj ministerstvo hospodárstva a v neposlednom rade ,že sa pýtame prečo na čo začo ,nič sa nedozvieme ,len to ,že sme zlé a premúdrelé....asi to bol cieľ tejto diskusie od diskutérok...

@sirinka Ok...vidim, ze s tebou je to naozaj trochu tazsie. No nevadi. Skus pls trochu upresnit svoju otazku vzdyna zaciatku ked ju polozis. Potom vytvaras silny dojem, ze ti nikto na tejto planete nevie uspokojivo odpovedat. Vidim, ze ty svoje poziadavky modifikujes rychlejsie ako chameleon mimikry.
Takze aj v tomto pripade - co presne ta zaujima? Kto to vyraba? Z akych surovin sa to vyraba? Kto to dovaza? Pls bud konkretna...aby sme sa tu teda nehrali na slepu babu...