icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

abbey1
14. máj 2013

@adsumus Scestný názor, ale iný som nečakala. Tak si vy verte čomu chcete, ale rovnako my. Len teda zvážte svoje narážky na hrozbu našich nezaočkovaných detí, lebo úplne rovnakou hrozbou ste aj vy nezaočkovaní. Či dospelácky hemofil nemôže nakaziť dieťa? 😉
Pekný deň. Idem sa venovať dieťatku, skúste aj vy. 😉

sirinka
14. máj 2013

@adsumus hm a co keby sme sa zaockovali naopak my vsetci dospelaci, aby sme takto uchranili nasich krpcov a nemuseli pchat tolko vakcin do ich malinkych telicok...

adsumus
autor
14. máj 2013

@sirinka Môj názor je taký, že pre moje dieťa je lepšia vakcína akoby sa malo liečiť z obrny, čierneho kašlu, záškrtu alebo osýpok. Ak tu budú epidémie, tak sa malé nedoočkované dieťa môže nakaziť a to určite pre jeho imunitu nebude lepšie a plus liečba v nemocnici, nie dakujem. Ten nápad si daj patentovať. Koho by si poslala zaočkovať asociálov?
@abbey1 V Austrálií idú presadiť zákon, ktorý zatiaľ platí len pre časť krajiny a to, že očkovací status detí prihlasujucich sa do školy bude známy a v prípade, že niekto ochorie budu sedieť doma v karanténe a to aj mesiac. Podobný zákon platí aj v Kalifornii.

bubulka722
Odpoveď bola odstránená
sissmiss
14. máj 2013

@bubulka722 proti monsantu sa ide protestovat....na fb je skupina

sissmiss
14. máj 2013

@bubulka722 len dodam, ze vo FDA su aj ludia z monsanto 🙄 🙄 🙄 tak co ine sa da cakat

desszi
14. máj 2013

@adsumus udaje si mozete najst na stranke WHO, rovnako ako ktokolvek dalsi, v kazdom pripade nasa krajina nepatri medzi krajiny s endemickym vyskytom hepB, jej vyskyt u nas sa pohyboval este v case pred zavedenim ockovania ako celoplosneho pri minimalnych hodnotach (okolo 0,3-0,4 %) a vyskyt v detskom veku bol prakticky raritou, pricom ochorenie malo klesajucu tendenciu este pred zavedenim povinneho ockovania novorodencov. Z toho mi vyplyva, ze v sucasnosti by som musela dietatko chore na hepB (ved predsa uz nejake roky povinne ockujeme) by som musela hladat lupou a sanca, ze ho najdem prave v skolke, kde chodi moj syn, je skutocne miziva.

@bubulka722 podpisane 😉

bubulka722
14. máj 2013

@sissmiss No na FB principiálne nie som a ani nikdy nebudem. A inak prebudení ľudia, ktorých je stále viac vedia ako funguje FDA, MHO, AMA, OSN, Unicef, ...

@desszi 😉

Osobne si myslím, že je táto debata úplne zbytočná. Mnohí ľudia sa musia sami opáliť aby pochopili. Dobre mienené rady je tu ako hrach na stenu hádzať.
Každopádne si každý žije v inej realite. Jedna skupina verí každej reklame, doktor je pre ňu viac ako Boh, slepo verí čo kde aká vyššie postavená osobnosť povedala, číta bulvár a plytko sa na ňom baví, súhlasí so záchrannými balíčkami ECB pričom je zo dňa na deň väčším žobrákom, podporuje a súhlasí s bojom proti svetovému terorizmu, pričom si neouvedomuje aké to má celosvetové dôsledky, nehovoriac o tom ako umierajú nevinní, tlieska všeliakým nadáciám ako Liga proti rakovine, pričom podporuje pri zbierkach zabíjanie chemoterapiami a nabaľovanie sa farmafiriem, podporuje nákupmi Unicef aby boli podvýživné deti v afrike očkované, pričom nemajú prístup k pitnej vode a vakcína je pre ne posledným klincom do rakvy,....... a mohla by som pokračovať donekonečna.......
A tej druhej skupine, ktorá pochopila realitu tohto s----ého sveta zostáva podpisovať rôzne petície a modliť sa aby ich deti mali naozaj nejakú budúcnosť.

sandracs
14. máj 2013

Zvrtlo sa to tu len na očkovanie, mňa by však zaujímalo, či sú tu mamičky, ktoré majú skúsenosti či už osobné alebo z okolia s alternatívnymi liečiteľmi.
Či má niekto negatívnu skúsenosť - zdravie sa mu nevrátilo a ešte prišiel o peniaze, alebo naopak, kde si klasická medicína nevedela rady -nastalo zlepšenie.

adsumus
autor
14. máj 2013

@desszi Tu máš tu svoju nulovú incidenciu, ked si klikneš na kraj tak ti napíše koľko ochorení a treba si hore prenastaviť aké ochorenie ťa zaujíma, lebo to hádže na dyzenteriu, nie na hepkuB.

http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor...

adsumus
autor
14. máj 2013

@bubulka722 Mala by si rešpektovať tému, nezdá sa ti? Prečo si neotvoríš svoju a nebojuješ tam, mna tvoje konšpirácie nezaujímaju.

bubulka722
14. máj 2013

@adsumus Díki za upozornenie, ale môj príspevok s témou súvisí, i keď ty si ten súvis nepochopila. 😉

desszi
14. máj 2013

@adsumus ano dakujem, epis poznam, rovnako poznam rozdiel medzi incidenciou a prevalenciou, rovnako tak viem ze 0,3% vyskyt neznamena nulovy

ewca
14. máj 2013

@sandracs ja mam...dve a pozitivne

mimochodom sprava k autorke, dnes mi kamaratka pisala ze jej krstna mama chodila k dr. neustales tym, ze ju boli zaludok a stale sa stazovala, lekar jej neustale predpisoval kvapky na travenie a neviem ake ine voloviny...teraz jej zistili rakovinu, medicina jej uz nepomoze, klasicka liecba nezaberie, operovali ju...teda otvorili, pozreli, zavreli.... a teraz doverujme lekarom...ja naozaj dufam, ze sa mi podari ju nejako dostat k tej pani ku ktorej sme chodili my a ze ju zachrani, lebo klasicka medicina je bezmocna...v podtstate ju lekar zabil...gratulujem

sirinka
14. máj 2013

@adsumus no ale ved ked vsetci dospelaci budeme zaockovani a zdravi, nase deti nebudu ziadnou chorobou ohrozene 😉 ale chapem, ty zrejme radsej neziaducim ucinkom ockovania vystavis svoje deti, nez seba....

alice107
14. máj 2013

@sandracs v svojej praxi som sa stretla s pripadmi,ze ´´ludovy liecitel´´ bol zodpovedny nielen na poskodenie zdravia ´´pacienta´´.ale neraz aj za jeho smrt.a uz nehovorim o tom,ze bolo vela pripadov ,ked takyto ´´liecitel´´ predaval ´´liecivo´´,o ktorom sa neskor zistilo,ze je to len voda zmiesana z nejakou latkou,co nema na rozsah choroby ziaden ucinok.napriklad sa stalo,ze zenu,ktora stracala pigmentaciu ´´liecil´´ takyto liecitel tikkturou,ktoru si za nemaly obnos u neho kupovala.a ked to nepomahalo dlhsi cas,stale jej daval ´´vylesenu´´ tinkturu.ked sa to uz nepozdavalo ani jej samej,dala ju na rorbor.a ukazalo sa.ze je to voda zmiesana s propolisom. to je ten lepsi pripad este.su aj horsie.napriklad sa stalo,ze zenu ktora mala glikemicku chorobu liecitel liecil tak dlho,az upadla do komy.namiesto prisneho rezimu a liekov jej davol nejake ´´sirupy.aj v tom bol cukor.a zena sa dostala do komatozneho stavu a zomrela .sudnou pitvou bolo zistene priame zavinenie tym liecitelom.iny liecitel zasa podla pocientovi ´´liek´´ skladajuci sa z rostlin,na ktore bol ten clovek alergicky.a tak dostal anafiylakticky sok a zomrel.a to priamo v´´ordinacii´´ toho liecitela.ten nala potrebne znalosti ci vybavenie na prvu pomoc.a pokial prisla rychla zachranna pomcv profesionalna,clovek zomrel.je vela podbnych pripadov.
tato tema je velmi vazna.mnohe pisatelky tu si ani neuvedomuju,ze nepodlozene tvrdenia ci sa tyka ockokovania.ci praktik liecitelov mozu ludom vazne poskodit zdravie ,ci im sposobit aj smrt.
na to,aby niekto daval rady v oblasti zdravia musi byt erudovany odbornik v oblasti,nove poznatky musia byt v praxi rokmi overovane,aby sa dalo napisat,ze nieco skodi ci pomaha.na to treba roky skumani v praxi.
takze kazdy,kto chce verejnosti odporucat nieco,co sa tyka zdravia lusi,musi si byt vedomy velkej zodpovednosti za svoje vyhasenia.je mozne ho tretopravne brat na zodpovednost,ak by niekoho uviedol do omylu,podaval skreslene a mylne informacie.
a toto mala ako sa domnievam autorka na mysli pre zalozeni tohoto fora.

kveta
Odpoveď bola odstránená
kvieta
14. máj 2013

@kveta To kedy prestanete prirovnávať lekárov k fašistom? Toto je už fakt neuveriteľné, čo tu dokážete popísať. Máte vôbec ukončené aspoň stredoškolské vzdelanie poniektorí, že dokážete takto hodnotiť a odsudzovať odbornosť či neodbornosť? Zíííííram.....

kveta
14. máj 2013

@kvieta Bol Mengele lekar?

kvieta
14. máj 2013

@kveta Neklaď mi ? takéhoto typu. Porovnávať lekárov a ich súčasnú liečbu s praktikami Dr. Mengeleho je myslím neprípustné! Príspevky s takýmto obsahom hlásim adminovi.

kveta
14. máj 2013

@kvieta Tak sa nahlas. Ty si jedina, kto ich tu prirovnava.

kveta
14. máj 2013

V 19. storoci zatvarali lekari na psychiatrie zeny tuziace po orgazme. V 20. storoci sme tu mali eugeniku. A v 21. storoci im mame zrazu slepo verit?

Inak necakala som, ze sa tu zacnu mazat prispevky o skodlivosti cinov lekarov za fasizmu. Pol rodiny mi umrelo v koncentraku. Ale pisat o podiele lekarov na ich selekcii nesmiem. Aha. Smutne.

cecil36
14. máj 2013

Ja len ze ake je ockovanie prospesne. V mojom blizkom okoli nezavisle od seba dostali tri deti reumu. Vsetky do pol roka po ockovani. Jedno je na biologickej liecbe v Piestanoch a dve na injekciach. Nik to nemal v genetike, v rodine sa taketo ochorenie nevyskytovalo.... Kruta nahoda? Ale k teme. Ten kto predpisuje lieky a povinne picha vakciny by mal by zodpovedni za liecbu, lebo na to studoval. Ten co na svoju stranku nalepi anivakcinacne prispevky by nemal by zodpovedny a sankcionavany nakolko ak si stranku precitam a odmietnem nedostanem za to predvolanie a nemusim platit pokutu. Je na mojom slobodnom rozhodnuti ci sa s informaciami stotoznim alebo nie.

adsumus
autor
14. máj 2013

@cecil36 Môžeš byť konkretna? Pretože práve o tom je táto téma, overiteľné informácie, na základe, ktorých sa môžu ľudia rozhodovať, nie informácie typu jedna pani povedala. O toto tu preodvšetkým ide, lebo každému je jasné, že napísať môže ktokoľvek čokoľvek,ale s pravdou to nemusí mať nič spoločné.
@kveta Nikto netvrdí, že máš lekárom slepo veriť ale prečo máme slepo veriť šarlatánom? Ak budu mať aspon také dokazy a skúsenosti ako lekári, potom nech rozhoduju o zdraví ľudí.

Prečo by ľudia, ktorí veria antivakcinistom, nemali vedieť o tom, že títo ľudia v skutočnosti nie sú ochotní preberať zodpovednosť za to, čo vyhlasujú, ved im radia v otázke to všetkých najdôležitejších - v otázke zdravia ich detí? Ale za prípadne škody, s ktorými podľa všetkého sami počítajú, nie sú ochotní prevziať zodpovednosť.To si musí každý, kto im uverí, uvedomiť, skôr ako bude neskoro.

aduskatt
14. máj 2013

@adsumus chcela by som vidieť jedného lekára, ktorý Ti podpíše, že preberá zodpovednosť a prípadné náklady na liečbu a starostlivosť po tom, čo podaním nejakej látky do organizmu príde k jeho poškodeniu 🙂

cecil36
14. máj 2013

@adsumus konkretna? potrebujes mena a potom uveris? Neverim 😀 A o akej zodpovednosti sa teraz bavime? O lieciteloch alebo antivakcinistoch? Mozes mi to prosim specifikovat?

zuzanockamt
14. máj 2013

ak si pamätate osobku, ktora tu vsetkych len urazala a vyjadrovala sa naozaj pod uroven, tak ma zakaz prispievania do fora do 14.6. prave kvoli urazlivym prispevkom ... som rada, ze admini tak rychlo reaguju a problemy riesia, nech sa da komunikovat na urovni 🙂

adsumus
autor
14. máj 2013

@aduskatt Ja tu stále hovorím o informáciách, ktoré je kto povinný poskytovať. Lekár ti musí povedať všetko o lieku a liečbe o jej negatívach aj pozitívach,máš to nakoniec v letáku, ale antivakcinisti, nemusia nič, len informujú o tom, ake je očkovanie škodlivé a ak sa spýtaš na ochorenia, tak ťa vylúčia zo skupiny ani sa s tebou nebavia. o tom, žeby preberali zodpovednosť za gebuziny, ktoré ponukaju napredaj ani nehovorím.

adsumus
autor
14. máj 2013

@cecil36 Každý, kto poskytuje rady v oblasti zdravia, nech si za informácie nesie zodpovednosť, ak sa ukáže, že zavádzal. Ak napíšem na AV stránke prosbu o radu a oni mi poradia neočkovať a moje dieťa vdaka tomu ochorie a nedajbože zomrie odchod do väzenia.

aduskatt
14. máj 2013

len tak mimochodom, klauzulku o tom, že sa nenesie zodpovednost a stránka nemá byť chápaná ako návod na liečbu atdatd...........toto ma uvedené na svojom webe aj kopec stránok, kde sú zoznamy liekov, príbalové letáky atdatd, dokonca aj tie, kde musíš na začiatku odkliknúť, že si lekár.......takže s očkovaním nič spoločné. Tam je v poriadku táto klauzula?