icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sissmiss
22. máj 2013

@adsumus preco by sa niekto rozhodoval na zaklade bilboardu? Na bilboardoch je napisane ze si mam kupit od zivotneho pistenia, cez vsetky znacky aut, televizorov, uverov, dietnych napojov az po makeup, prsia, kosacky....a oni su zodpovedni za to ze si to kupim? 😕 😕 😕

nae
22. máj 2013

@adsumus Tebe poradím zadarmo, prečítaj si tieto články:
http://dusevni-poruchy.zdrave.cz/obsedantne-kom...

Obsedantně-kompulzivní porucha patří k úzkostným poruchám, a jak název napovídá, její hlavní složkou jsou obsese a následné kompulzivní jednání. Obsesemi nazýváme myšlenky, které jsou pro jedince velmi vtíravé, a nelze je vypudit. Ač jsou mnohdy nesmyslné, dotyčný se jich nemůže zbavit a vyvolávají v něm stále větší úzkost.
V návaznosti na tyto myšlenky, pak nemocný opakovaně vykonává kompulzivní jednání, které jej zbaví předchozí úzkosti. Jde o jakési individuálně vytvořené rituály, kterými chce zahnat vtíravé představy či obavy. U někoho se např. objevuje abnormální strach z bakterií, dotyčný pak začíná provozovat nadměrné mytí a čištění. Vytvoří si vlastní rituály, bez nichž nezačne jíst, nepodá ruku atd.
Další častou činností je kontrolování. Jedinec před odchodem z bytu opakovaně kontroluje, zda vypnul spotřebiče, zamkl vchodové dveře, zavřel okna atd. Má vytvořený celý systém kontrol, který vždy před odchodem provede. Aby snížil myšlenky na to, že by se mohlo něco stát, má buď stanovený přesný počet kontrol, které musí provést, či čeká na pocit uklidnění, že „toto již stačí“.

http://dusevni-poruchy.zdrave.cz/histrionska-po...
Projevy hystriónské poruchy: teatrálnost projevů
přehnané flirtování, koketnost
upozorňování na sebe, snaha být středem pozornosti
neustálá potřeba vzrušení
egocentrismus
touha po ocenění
vymýšlení si
hypochondrie
nestálost citů
manipulace ostatními
časté urážení se, trucování
nepřípustnost vlastních chyb, nesnášenlivost kritiky

sissmiss
22. máj 2013

@adsumus ty si tu napisala ze infuzie obsahuju hlinik ci co. Si zodpovedna ak ja odmietnem svojmu dietatu infuziu a ono zomrie? Mozem ta zazalovat, lebo u teba som to citala...

adsumus
autor
22. máj 2013

@sissmiss Ved pochop, že to som čítala na vašej antivakcinistickej stránke a chcem vedieť, či obsahuju alebo nie. Ved to vy ste napísali, že infuzie obsahuju hliníka nikto mi neodpovedá.
@nae Robíš si konečne nejakú štátnicu? Budem držať palce.

sirinka
22. máj 2013

@adsumus a budu povazovani v tvojom svete za spolupachatelov aj tlaciaren, prenajimatelia bilboardov, lepici??? ved napomohli a umoznili, aby sa taky nazor prezentoval verejne... takze ako to bude v tvojom svete? ked zodpovednost, tak poriadne....ci?

adsumus
autor
22. máj 2013

@sirinka Múdry človek, keď nemá čo povedať mlčí.

sirinka
22. máj 2013

@adsumus inak vazne...to o tych infuziach v tejto teme si pisala jedine ty a to ako fakt spolu s ATB. odkaz, ktory si sem hodila, pod tym nie je podpisana ani jedna z nas, co prispievame do tejto temy... ak ma este zrak neklame, takze tu verejne klames a nepravom obvinujes, davaj si pozor na to, ako formulujes vety....

sirinka
22. máj 2013

@adsumus dobry pokus...

adsumus
autor
22. máj 2013

@sirinka Ale ved to som mala od vás....to vy ste mi dali tú informáciu. Z toho kompilátu o hliníku, tam som to naštudovala. A odrazu to nie je pravda, tak je alebo nie je? Ved to povedz, konečne, nech všetci vieme. Obsahuju tie infuzie hliník alebo nie?

sirinka
22. máj 2013

@adsumus
adsumus @avokimada Vieš o tom, že nás očkovali dvojnásobnými dávkami hliníka? Obrnu sa podarilo potlačiť len vdaka očkovaniu a ked sa prestaneme očkovať môže tu byť späť. Uvedomuješ si, že pri liečbe ochorení môže tiež dôjsť k nežiadúcim účinkom? Potom pôjdete štrajkovať proti antibiotikám, infúziam(tie tiež obsahuju hliník) a všetkým ostatným liekom?

Prečo tu stále pletiete poitiku? Bavíme sa o výhodach a nevýhodach očkovania, porovnávame s ochoreniami, upzornujeme na nedostatky, zavádzanie. Ak sa chceš sťažovať na lekára máš kam ísť. Kam mám isť ja, ak si zaočkujem dieťa homeopatickou vakcínou a to ochorie a umrie?
Včera o 09:00 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

ja som reagovala na tento tvoj prispevok, nepamatam si, ze by som ti ja posielala nejaky text, kde by som sa vyjadrovala, ze v infuzii je hlinik, ak o takej vies, kludne ju tu skopiruj. takze ja som otazku, v akych konkretnych infuziach je, mierila na teba, kedze sa tato informacia dostala ku mne prvykrat od teba. a predpokladala som, ze kedze ju siris dalej ako fakt, mas tu informaciu aj overenu. teraz sa alibisticky snazis zhodit zodpovednost za ozrejmenie na ludi, ktorych oznacujes velmi inteligentne VY....

adsumus
autor
22. máj 2013

@sirinka http://rizikaockovania.sk/dok/Aktualne_poznatky... Tam to je napísané, si pohľadaj. Ja už do toho isto nekuknem.

adsumus
autor
22. máj 2013

Ano , v tom príspevku som zabudla uviesť podľa vás, že obsahuju hliník. A čo teda obsahujú? Neobsahujú?

sirinka
22. máj 2013

@adsumus prepac, ty ma tam niekde vidis pod tym textom podpisanu?

adsumus
autor
22. máj 2013

@sirinka A ty si čo myslíš? Obsahujú alebo neobsahujú teda ten hliník? Lebo fakt už som z toho zmätená.

sirinka
22. máj 2013

@adsumus stopove mnozstva zrejme obsahuje ludsky albumin, kedze ide priamo o produkt z ludskej plazmy a v tej sa hlinik vyskytuje....inac netusim, preto som sa aj pytala.

abbey1
22. máj 2013

@adsumus Nie, zodpovedný je podľa mňa len človek, ktorý ma nátlakom, pod hrozbou zákona alebo z moci, úradnej autoritatívnej núti k niečomu, čo môže poškodiť zdravie môjho dieťaťa. Denno denne ma reklama bombarduje tipmy na zdravé raňajky Brumík, nutela a podobne, na vitamíny, to však neznamená, že poslúchnem, budem sa ich "radami" riadiť a následne v prípade problému ich žalovať. Je len moja hlúposť, ak by som ich trikom podľahla.
Čo sa týka hliníka vo vakcínach a infúziach, ide o 2 diametrálne veci. Vakcína má byť prevenciou, pred niečím, čo reálne nemusí moje dieťa ohroziť a infúzia je vec už liečby. To však neznamená, že by som mala akceptovať nežiadúce prvky v nej. A nezabúdaj, že i akúkoľvek liečbu máš právo odmietnuť.

adsumus
autor
22. máj 2013

@abbey1treba si uvedomiť, že antivakcinisti dokážu presvedčiť len cca 1.5% občanov, aby neočkovali, zvyšok v krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné predstavujú ľudia, ktorí nato jednoducho kašlú, lebo im je jedno či ich deti sú alebo nie sú zaočkované. Podľa mna zákony majú predstavovať želanie väčšiny v prospech väčšiny, ak dokážete presvedčiť zakonodarcov, aby vám umožnili zmeniť zákon, ktorý je u nás platný, musí byť veľmi veľa takých ako ste vy. Ja osobne vám v tomto palce držať nebudem.

gemini255
22. máj 2013

Soli Al3+ sa nachádzajú v pitnej vode, v liekoch (acylpyrín, superpyrín - znižujú dráždivosť žalúdka), v prášku do pečiva, na mrazené ovocie a zeleninu (kvôli vzhľadu), stužovač šľahačky, sušené mlieko, instantná káva, atď. nemali by sme piť vodu 🙂 aj tam je hlinik 🙂

sirinka
22. máj 2013

@adsumus v krajinach, kde je ockovanie nepovinne sa taktiez ockuje na poradni podla schemy, ktoru si dany stat zostavi... funguje to v podstate rovnako ako u nas, len s tym rozdielom, ze pokial niektore ockovanie odmietnes, nehrozi ti ziadna penazna pokuta. takze ten zvysok, co im to je jedno, by podla toho kaslal aj na preventivne prehliadky u pediatra, tym padom by ale napriklad v susednom rakusku nemal vyplneny mutter-kind-pass a tym padom by prisli o pridavky...tak neviem...

sissmiss
22. máj 2013

@adsumus mne pises ze si citala nieco na mojej stranke? Ja nemam stranku a nie som sucastou ziadnej stranky so zameranim na ockovanie 😕
Vies dobre ze si spravila kiks, ale ospravedlnit alebo priznat chybu je pre teba cudzie slovo.

Zopakujem, ak niekto spravi nieco trestne, su na to zakony. Preco chces aby sa nieco trestalo nad ramec zakonov? A niekoho vobec a niekoho aj za to co si mysli, ak sa to nepaci tebe. To by bolo trestne aj tvoje prehlasenie o hliniku, niekde si nieco precitala a pouzila na podporu svojho tvrdenia, nepouzila si to v otazke, nepytala si sa na to, vychadzala si z tej info. Je jedno odkial ju mas. Pouzila si ju.

natas4
22. máj 2013

@sissmiss co sa tu chytate za slovicka...aj blbec pochopi ako to myslela
@adsumus oslov priamo uzivatela pod nickom petot, on je autor tej studie o hliniku

sirinka
22. máj 2013

@natas4 no petot je autor clanku, nie konkretnej studie...nechytajme sa za slovicka, ale zase toto je dost podstatny rozdiel...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9164811

ewca
22. máj 2013

@adsumus ja viem, ze som povedala, ze uz nebudem pisat, tak sa ospravedlnujem, len som chcela, ze ak by si mala zaujem, tak tu sa da stiahnut ta kniha o ktorej som pred par stranami pisala, netreba za to ani peniaze davat, naozaj sa tam dozvies kopec zaujimavych informacii...a napisala ju lekarka.... prijemne citanie zelam 🙂
http://www.ulozto.sk/xj7XBCP/revoluce-v-leceni-...

sissmiss
22. máj 2013

@natas4 skoda ze si nenapisala presne o com pises. Ak o tych infuziach, aj blbec pochopi ze spravila chybu ale nevie povedat sekla som sa. Precitala info a zabudla odkial ju ma. Ak zo stranky proti ockovaniu, ziadna info odtial nie je ok. Pouzila, bola upozornena, zmenila zamer otazky, otocila kabat. Je to trosku vyssi level chapania, nepochopi to aj blbec, ale blbcovi staci jej vyhovorka. Takze sa tu naje kazdy. Myslim ze mne stacilo.

abbey1
22. máj 2013

@adsumus Prepáč, ale nepochoúpila som zmysel tvojho posledného príspevku mne adresovaného. Mne je jedno, koľko ľudí aktivisti presvedčia. I keď je zaujímavé, ako sa tu oháňaš číslami, ktoré nikto nemôže garantovať. Mňa nepresvedčili žiadny aktivisti, mňa presvedčila osobná skúsenosť s očkovaním, s lekármi, s farma priemyslom. Mne je jedno, koľko ľudí kašle na svoje zdravie. Už mi nie je jedno, že kašlú na zdravie svojich detí. Ale na to ja dosah nemám. Ja môžem len urobiť maximuj pre svoje deti.
A ironicky ti ďakujem za možnosť slobodne rozhodovať o svojom zdraví a zdraví mojej rodiny. A opakujem, ako sú vraj hrozbou moje nezaočkované deti, tak si hrozbou aj ty osobne, lebo nie si zaočkovaná voči všetkým v súčasnosti očkovaným chorobám, ani len netušíš, či máš na ne protilátky. Si teda rovanko "nezodpovedná" ako my a mal by ťa štát rovnako postihovať, ako postihuje nás. Alebo by si aspoň mala prestať s obviňovaním nás neočkovaných a ísť príkladom v zodpovednosti. Inak naozaj nemá význam diskutovať s niekým, kto vodu káže a víno pije.

abbey1
22. máj 2013

@gemini255 V potravinách si môžem vybrať, čo požijem ja, či moje deti. Rovnako v prípade liekov. To že to niekomu neprekáža, je jeho osbná vec. Mne to prekáža a tak robím maximum pre svoje deti. Ale štát nás tlačí do vedomého poškodzovania zdravia a rizika pre naše deti. To mi teda naozaj jedno nie je.

natas4
22. máj 2013

@sirinka ok beriem, necitala som to, len som si vsimla, ze to napisal...takze zrejme pozna odpoved
@sissmiss ten link tu davala niekolko x, autorom je petot, www.riziaockovania....od zaciatku sa pyta to iste, co si o tom myslite vy, ktori neockujete, kedze ta info o hliniku pochadza zo stranky rizikaockovania

sirinka
22. máj 2013

@natas4 haha no okrem toho, ze sa pyta to iste, nas este aj obvinuje, ze sme to pisali MY.... 😉

natas4
22. máj 2013

@sirinka ona vie, ze ste to nepisali vy...ale predpoklada, ze antivakcinisti maju nastudovane vsetko o skodlivosti hlinika a pytala sa ci vam nevadi hlinik v infuzii...ja som to necitala cele, neviem kde sa tam o tom pise

sissmiss
22. máj 2013

@natas4 toto napisala adsumus a az po otazkach co to ma za tvrdenie obratila a zacala sa pytat to iste ona ostatnych....takze to bolo naopak ako pises ty...

adsumus @avokimada Vieš o tom, že nás očkovali dvojnásobnými dávkami hliníka? Obrnu sa podarilo potlačiť len vdaka očkovaniu a ked sa prestaneme očkovať môže tu byť späť. Uvedomuješ si, že pri liečbe ochorení môže tiež dôjsť k nežiadúcim účinkom? Potom pôjdete štrajkovať proti antibiotikám, infúziam(tie tiež obsahuju hliník) a všetkým ostatným liekom?

Prečo tu stále pletiete poitiku? Bavíme sa o výhodach a nevýhodach očkovania, porovnávame s ochoreniami, upzornujeme na nedostatky, zavádzanie. Ak sa chceš sťažovať na lekára máš kam ísť. Kam mám isť ja, ak si zaočkujem dieťa homeopatickou vakcínou a to ochorie a umrie?