icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

avokimada
28. máj 2013

kvieta-ak máš čím papa

avokimada
28. máj 2013

@kvieta ak máš čím 😀

kvieta
28. máj 2013

@avokimada Hej hej, čítala som....😀 Dobrúúúú

avokimada
28. máj 2013

@kvieta no veď-ja reku nevieš čítať 🙂

kvieta
28. máj 2013

@avokimada Jáááj🙂 A ja reku že senilita 😉

avokimada
28. máj 2013

@kvieta a já reku už spííííííííííííííš 🙂

alice107
28. máj 2013

no obcas si prebehnem tuto temu.a niektore prispevky a nazory ma skutocne prekvapuju.
@avokimada ked odhliadnem od sposobu tvojho pisania tak ma prekvapil obsah tvojho prispevku ohladne prIpadneho nebezpecenstva konania romskej mensiny co sa tyka ockovania.
ta veta o tom,ze´´ nech hoci aj skapu´´ hovori sama za seba ohladne tvojho zmyslania a vyjadrovania.
ja som uz pisala raz,ze spolocnost s na sk este nie je prIpravena na taky krok,ako je uzakonenie nepovinneho ockovania obyvatelstva.aj vdaka chovaniu takych ako je avokimada, ci inych pisatelov tu,ci nevdelaneho obyvatelstva romskej mensiny v osadach. vela z vas si ani nevie predstavit,co by to bolo po par rokch nepovineho ockovania havne na nakazlive ochprenia v prostredi romskej mensiny. v takej osade. neockovanie v ich komunite by znamelo vypuknutie ohnisk nakazy a nasledne rozsirenie na ostatnu populaciu obyvatelstva.a prve obete by boli z radov neockovaneho obyvatelstva. a pokracovalo by to dalej .vznikla by rozsiahla epidemiologiska situacia,ktorej rozmery si neviete ani predstavit teraz.a dotklo by sa to kazdeho jedneho z vas.
v zap.eu ked taketo rizikove obyvatelstvo nejde ockovat,tak maju paky na to ich nepriamo donutit.a to tym,ze ak chcu soc.davky,tak musia prekazat,ze sa o deti vedia postarat a zodpovedne pristupia aj k ockovaniu hlavne nakazlivych chorob. a inak davky nedostanu.a lekari v mnohych statoch maju povinnost nahlasit soc.uradu ..a ako tu uz niekto spominal,v pripade nakazy stat ma pravo a paky podla zakona obyvatelstvu nariadit povine sa dockovat.
ale sa pytam,co by robila ta skupina proti povinemu ockovaniu a ich privrzenci,ak by stat takto postupoval aj na sk a museli sa povinne dockovat? to by uz suhlasili? ci by pisali,ako su obmedzovane ich prava? a co by sa stalo,ak by ich neockovane deti boli obetami nakazy a mali postihnutia a zomreli? koho by potom brali na zodpovednost? seba? ci znovu by si nasli nejakeho obätneho baranka?
v zap.statoch hoci je ockovanie nepovinne drviva väcsina obyvatelstva je zaockovaneho.ale a aj tak sa tam rozmahaju kazdy rok nove ohniska roznych chorob .prave preto,ze stale je urcite percento neockovanych a omnoho väcsie ako stale na sk.
tato problematika je zlozita a ma viacere aspekty.na jednej strane je tu pravo jednotlivca rozhodovat,na druhej pravo a povinost statu chranit spolocnost ako celok . takze tu stale je otazka,co je pre vfäcsinu lepsie.ci ochrana prav jednotlivca za cenu ohrorzenia väcsiny,ci obmedzenie prava jednotlivca v prospech väciny. ustavni pravnici maju na tto rozny nazor a nie su stale jednotni v ziadnom state.

avokimada
28. máj 2013

@alice107 takéto veci neriešim -táto otázka ma nezaujíma 🙂

alice107
28. máj 2013

@avokimada no a co ta konkretne nezaujima? co neriesis?

avokimada
28. máj 2013

rómsku menšinu nech si riešia kompetentní-zodpovední čo im dávajú socialne dávky -v európskej únii-nech im dá každý zo svojho-ja im nedám a ani ma nezaujímajú-darmožráči

avokimada
28. máj 2013

@avokimada vieš čo keď ma prirovnávaš k rómom nemám o čom stebou debatovať.s tebou som skončila

alice107
28. máj 2013

@avokimada ty mas nieco proti romskej mensine ako takej?

itwasajoke
28. máj 2013

@alice107 malo kedy s tebou suhlasim ale dnes si to dala na 10000000000 palcov!go Alica go! 😀
A este ked sa prestanu ockovat domace zvierata mozeme rovno zacat kopat jamy alebo stavat hranice ako kedysi 😠 😒

kvieta
28. máj 2013

@alice107 Teraz je ...toť vsjo🙂
Plný súhlas.

stardust
28. máj 2013

@itwasajoke musis manzelovi povedat, aby ta lekari uviedli do komy, ked sa budes panicky bat vody v pohari 😉

alice107
28. máj 2013

@itwasajoke no ked prestanu ockovat domace zvierata tak len raz nejaky pes ci macka pohryzie ci skrabne ineho hned zbadaju,co je to za nakladny ´´konicek´´ take neockovanie ......a nieln to...co takto obvinenie zo vseobecneho ohrozovania ci sirenia nakazlivej choroby?
ale moze sa stat,ze ten ich rodinny milacik pohryzie ci poskriabe ich ci ich deti ci vnucata a bude nakazeny nejakou chorobou...tak a bude po ich presvedceni neockovat vobec..... 😀
mne pripada cela ta ich kampan ako hra malych deti,,co si neokazu predstavit potom nasledky svojho pocinania .

stardust
28. máj 2013

@alice107 mne pridu ako zakomplexovana tlupa, ktora si mysli, ze vie viac ako vsetok zdravotnicky personal s chemikmi, biochemikmi, biotechnologmi atd. dohromady. Citas niekedy Stern? Pred par mesiacmi tam bol dobry clanok o jednom dievcati z americkeho vidieka, ktore pokusala na skolskom dvore macka. Nikto rane nepripisoval dolezitost, ked bolo s dievcatom zle, zistilo sa, ze dostala besnotu. Ockovanie uz nemohla dostat, lebo v pokrocilom stadiu nakazy, nezabera. Uviedli ju do komy, za tu dobu jej telo prirodzene vytvorilo protilatky a dievca, vynimka z mala, prezila bez nejakeho postihnutia. Rodina, uz vtedy chudobna, musela zorganizovat zbierku na financovanie zdravotnej starostlivosti a az potom nechala zaockovat vsetky svoje domace zvierata proti besnote.

itwasajoke
28. máj 2013

mne uz zacina trosku tento "natural" styl life pripominat chore mozgy ...jehovisti a pod...ludia zrazu ziju bio vege a bezocko...chodte byvat do lesa teda...sa tam lubkajte medzi sebou...paste sa a zbierajte bylinky...hulte travu a behajte s javorovimi listami na ohanbi...a ked budete mat zdravit by problem vyvilavajte kmenivych predkov...uz ste smiesny 😎
@stardust hej presne kazdy ma minimalne tri tituly z prirodovedeckej fakulty a ukoncene vysokoskolske studie makromolekularnej chemie a fyziky...skoda reci...a najviac sa mi pacia prispevky ked po precitani priznakov sedi 70% ...aaach jo ...idem sa dat do nocnej komy...deti aj pes zaockovani ...ps:mala som roztrhanu ruku po kusnuti neockovaneho psa ako decko chvalabohu mala som stastie no moj otec by majitelke vykrutil krk az by sa mi nieco stalo...a to by som urobila kazdemu blbcovi ktory neda ockovat psa!preto nieje besnota rozsirena lebo sa ockuje!!!
No ale koncim Ja tu...nema to tu viznam lebo stale nepochopili ani jedna strana ;)

vanessm
29. máj 2013

@itwasajoke Tak tvoj komentár označuje, ako si veľmi nízko, čo sa týka chápania, inteligencie, empatie ... a je toho viacej. Ako si vôbec môžeš dovoliť označiť rodičov, ktorí pátrajú po informáciách a svoje informácie posúvajú ďalej, poniektorí majú detičky celoživotne postihnuté vakcínou, t.z. že bohužiaľ z vlastnej skúsenosti sa presvedčili o škodlivosti vakcín za "choré mozgy"? Len aby si na svoje vyjadrenia nedoplatila.

zuzkat1
29. máj 2013

Som proti ockovaniu,ale zvierata ockovat treba.co sa tyka slobodnej volby tak nechapem co vam tak vadi.Ved sami vravite ze vsade kde je to dobrovolne sa vacsina aj tak ockuje.tak zda sa ze aj tu je vela ludi ktori holduju ockovaniu takze neviem co riesite. Romov v osadach? Inde nemaju osady a neprisposobivych ludi?

natas4
29. máj 2013

@itwasajoke javorove listy 😀 😀 😀 dobre som sa zabavila na rano 😀 😀

itwasajoke
29. máj 2013

@vanessm a ty si jedna z tych ktore si vyberaju len to co sa im hodi ked chcu rypat...ja zas naopak poznam zeny ktorym deti zomreli na nasledky chorob o ktorych sa pise ze su "neskodne" a to ako sa orezetuju niekedy tito ludia minoride chore.je to fanatizmus,pokial ma niekto na to dovod ok je to mozne chapat ale nie ze 70%AV si precitalo co sa moze stat a robia tu hon na carodejnice.po pravde lutujem ze som sa do toho vobec tu zapojila.ja si robim podla seba a nemam potrebu jikoho o nicom presviedcat.a ty vies o mojej emoatii velke H mila moja takze tiez opatrne so sudmi.pekny den zelam...

natas4
29. máj 2013

@vanessm nevies koho si prave oznacila za neempaticku osobu... @itwasajoke je jeden z najempatickejsich ludi akych poznam...ty si nepochopila dostatocne jej prispevok

itwasajoke
29. máj 2013

@natas4 natas to je ok ;) uz SME si zvykli ze ked AV urazaju ludi a nadavaju I'm do nevzdelancov idiotov a povrchne sa smeju Len preto ze pouzivaju "odborne" vyrazi ktore sa naucili pocas svojej "profesie" je to v poroadku 😕 ale ak sa ozve clovek ktory ockuje alebo nedajboze sa nevie uplne roHodnut a bez invektiv oznaci chovanie podaktorych jednotlivcov za "pritiahute" za vlasy tak je to uz "nizka" uroven a pritivizmus...takze Len preto ze aj Ja mam svoj kriz vsetci mozu tolerovat moje urazky...eeeeehm spravne som to pochopila?

@vanessm mimochodom najzaujimavejsie je ze prave v tejto teme som akosi nezahliadla ani jedneho rodica ktory ma "tazko postihnute dieta" nasledkom ockovania...ktory by to mal na papieri ...vacsina konkretne v tejto teme ma domnenky...

V teme tazko postihnutych deti som prispela a ver mi moj prispevok bol empaticky dost...howk...

canama
29. máj 2013

zase sa tu diskutuje o tom co a neda vydiskutovat. pravda (ako vzdy) bude zrejme niekde v strede. integrita mojho zivota a zdravia a zivot a zdravie mojho dietata, ktoreho som zakonnym zastupcom, vsak nemoze byt narusena zakonom nariadenym zdravotnym vykonnom, je to jednoducho protiustavne. ano, ak by doslo k tomu alebo je tu stale choroba ktora je infekcna a stale ohrozuje svetovu populaciu (nebavme sa prosim o hepatitide alebo rubeole), je mozne legistlativne nariadit vynimocny stav a pristupit k povinnemu zaockovaniu populacie. mne je az smiesne, ze ak nechcem ockovat svoje babatko proti tetanu, lebo ho jednoducho nema ani ako dostat, pricom tetanus nie je infekcny cize neohrozujem tym spolocnost, jedina cesta je odmietnut hexavakcinu a zaradit sa medzi dav AV (ako tu boli nazvani) a byt statom oznacena nalepkou ze ohrozujem verejne zdravie. vakciny proti ostatnym 5 ochoreniam si musim zakupit z vlastneho a aj zaockovanie lekarkov si musim zaplatit sama, to uz statne urady zaujimat nebude. ak nesuhlasim s konkretnou vakcinou, ktoru SR schvalila, a chcem proti rovnakym chorobam ockovat inou, zase rovnaky postup.

canama
29. máj 2013

@adsumus neviem ako v Australii maju pravne vyriesene vymahanie skody od lekarov v pripade ze oni zle nastavia liecbu...asi nejak inak ako u nas, lebo u nas sa mozes akurat tak stazovat na urad, ktory sa vzdy postavi na stranu lekara. medicina je velmi komplexna, tazko ju vobec nazvat vedou, je to skor alchymia lebo kazde telo je unikatne a preto bude odpovedat na akukolvek liecbu tiez unikatne. medicina sa stale vyvija a ziaden lekar ani liecitel nema vsetky momentalne dostupne vedomosti z nej v hlave. cize podla mna ziaden lekar nemoze nikdy povedat pacientovi - na 100% vas vyliecim, na 100% vas dokazem pred nejakym ochorenim ochranit....to nejde. mne uz dost vadi, ze sa chce kazdy za vsetko len sudit....niekde som citala, ze ista americanka vysudila od vyrobcu svojej mikrovlnky vysoke odskodne za smrt svojej macky. vraj bola zvyknuta ju po kupani susit v rure a ked si kupila mikrovlnku skusila to tiez. 🙂

vanessm
29. máj 2013

@natas4 Ja som pochopila, taký príspevok sa ani nedá, že nepochopiť.
@itwasajoke Na papieri to nemá napísané, pretože jej to žiadny lekár nenapíše, aj keď je to uvedené v príbalovom letáku od vakcíny a dieťatu vyšli genetické testy negatívne. Takže trochu pokory pri vyjadrovaní by neuškodilo.
Nič nie je čiernobiele, rodičia, ktorí trochu študujú sa rozhodujú podľa toho, z čoho majú väčšie obavy. Určite nebagatelizujem choroby, na ktoré sa očkuje, ale ani nie je správne sa tváriť, že očkovanie nemá žiadne nežiadúce účinky. Určite si netrúfam odsudzovať ani jednu stranu.

itwasajoke
29. máj 2013

@vanessm klopes na nespravne dvere...viac nemam co povedat Ja som tu nikoho neurazala a neponizovala a nebagatelizujem...Ak som Ti nesympaticka tak na mna proste nereaguj a budeme to mat obe lahsie...a poprosim ta najdi si namahu a prekopiruj mi tu kde Ja vyjadrujem suhlas z nejakou stranou?ja som reagivala na spravanie AV rovnakym sposobom ako sa vyjadruju oni...pokora je slovo v tvojom podani velmi neadekvatne ...zbohom a pis si uz co chces vychovavat ma nemusis ani poucat Ja som sa naucila v zivote dost...

natas4
29. máj 2013

@vanessm s tym s tebou suhlasim...nic nie je ciernobiele...len tu poniektori jedinci hlasaju, ze za VSETKO moze ockovanie, VSETKY ockovania su zbytocne, VSETKY ockovania su zle, VSETKY ockovacie latky su na nic, VSETCI lekari su skorumpovani hajzli v bielych plastoch...a mohla by som pokracovat...

ewisam
29. máj 2013

@itwasajoke ja k tvojmu prispevku len tolko, ze treba pozriet aj na druhu stranu mince a sice skupinu odbornikov, ktori nekvakaju len naucene, ale uvazuju patraju a tvrdia, ze s vakcinami nie je vsetko OK a tiez maju tri tituly pred menom a dva za menom, ale to ti asi uniklo