Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@zeleny_cajik vystihla si to, presne ten typ uradnicky, ktora vzdy vie najst moznosti, preco nieco neurobit, 20 rokov zabednena na urade, karierne sa posuva po rebricku tak, ako sa presuvaju jej znami v politike, ani prstom nepohne nezistne a aby nasla oporu v zakone k svojej necinnosti, spravi si titul z prava, najlepsie dialkovo na http://www.vssvalzbety.sk/katedry/katedry/kated... presne typ ako tato http://www.sme.sk/c/6626176/kritizovana-exsefka...
A vobec by som sa necudovala ak je to ta ista osoba...
@greenline v tomto ti chcem trochu oponovať,to že si podpísala informovaný súhlas neznamená ,že nemôžeš daný výkon odmietnuť ,tak ako neprívetivého lekára zdravotníckeho personálu,ak máš nejaký problém napr,pri pôrode aj chovanie personálu namieste odmietni a musia ti dať druhého a ten dotyčný sa k tebe ani nepriblíži...s výkonmi je to ťažko ,pretože laik nedokáže posúdiť situáciu a ak ide o ohrozenie života tam sa odmietanie neberie,ale nástrih odmietnuť môžeš ,ale je lepšie ak oje to zdokumentované na začiatku ,aby bol aj lekár ,chránený....len povedomie o odmietnutí lekára je malé a ľudia sa boja ,neviem čoho...
@aristka my fakt zaznamenávame prípady, v ktorých bol žene vykonaný nástrih násilím, proti jej výslovnej vôli, v chvíli kedy to nečakala a už sa nemohla brániť... žena sa následne sťažovala na príslušných úradoch a odtiaľ jej odpovedali, že je to vporiadku. ja sama som bola s pôrodným plánom v slovneských pôrodniciach a bolo mi povedané, že o nástrihu rozhoduje lekár (čo je samozrejme lož)
@aristka ano je lepsie pred porodom na papier..ale v opacnom pripade ak sa matke alebo dietatu nieco stane tak ma lekar na papieri ze rodicka este pred porodom si navrhla podmienky za ktore nesie aj zospovednost... tak isto sa moze branit paradoxne lekar....
lebo aj ked to je dodnes caste v nasich nemocniciach nastrih robit a v niektorych pripadoch ani ho nepotebuje rodicka tak lekari uz to robia akosi automaticky... je to pohodnejsie, kratsie trva porod alebo pre istotu...
tak isto ak si matka ziada sterilizaciu...tak musi mesiac pred terminom minimalne podat pisomnu ziadost .ktora koluje u lekarov ktory rodicku ani nikdy nevideli ani neuvidia... a ak sa to potvrdi oficialne tak potom sa ukon urobi... ale to uz je o inom ..v dnesnej dobe uz aj lekari sa obavaju postihov tak si to potrebuju poisstit papierom..co na tom ze rodicka je v ohrozeni ak potrebuje ten nastrih ak sa babetko nemoze dostat z porodnych ciest a co by ste robili vy?
..vzali by ste skalpel?
alebo nechali babetko napospas prirode?
@jarhal zas pozor ,keď príde k ohrozeniu života a napriek tomu ,že pacientka nesúhlasila aj na papieri a lekár skonštatuje ,že musí tak ja napriek papieru spraví napr.ten nástrih....ono aj v tomto je to odtiaľ potiaľ,o ten papier ide preto,dajme teda tento príklad ak by sa mamička dotrhala ,čo je omnoho zdĺhavejšie hojenie a prevencia je práve ten nástrih,tak lekár je chránený papierom ak by sa mamička sťažovala,musia sa aj oni chrániť...lebo fakt niekedy sú situácie až hraničiace s logikou.....a tie sterilizácie to je nápad strany KDH,dokonca chceli uzákoniť ,aby gyn,nahlasovali ženy ,ktoré podstúpia interupciu,ale sa gyn.zháčili lebo nie sú policajty....
ano suhlasim s tebou.......ale tiez by sa dalo polemizovat ..kedy uz ide o zivot...kolko odvahy ma lekar.... stretla som sa osobne z nazorom lekara ktory ma vysetril,ze mam si ist este na dalsie kvalitnejsie vysetrenie sonom lebo on si nie je isty ci plod je vporiadku...lebo nerad by sa zo mnou sudil...myslela som ze zle pocujem... vraj uz sa ako lekar obava brat zodpovednost za vykonane vysetrenie ak pristroj na ktorom vysetruju nie je naj naj najnovsi...vraj nies som bezna pacientka...!
nemala som ziaden plan ...
naozaj dalo by sa o tom pisat dost aj o porodnych planoch bez nastrihu ..bez holenia ....bez klystyru... dotepanie pupocnej snury....ktore si mamicky nosia do porodnice v uprimnej viere ze sa bude lekar podla toho orientovat..ale bohuzial uz sa nerata s komplikaciami ktore vznikaju....
a co sa tyka interupcii myslela som ze to kvoli tym romkam ktore sa za peniaze deli sterilizovat a apotom dalsie peniaze chceli za to ze to nie je humanne..
@petot hm. neviem na ktoré zdroje sa pýtaš konkrétne ale čo sa týka tetanu v usa, pravidelne, cca v 5 ročných intervaloch vydávajú ohľadne ochorenia na tetanus prehľady: Tetanus Surveillance. dajú sa nájsť na stránkach CDC. čo sa týka detského tetanu v usa, ktorý som spomínala, vychádzam z tejto "štúdie": http://pediatrics.aappublications.org/content/1...
jedná sa o všetky hlásené prípady tetanu od roku 1992 - 2000. dva prípady boli novorodenecký tetanus, čo dáva trinásť prípadov detského tetanu. súčasťou štúdie je prehľadná tabuľka obsahujúca údaje o poranení, očkovacom statuse ako aj dĺžke liečby.
štúdia na opiciach: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajp....
nevyjasnené prípady tetanu u plne očkovaných jedincov - prípadové štúdie:
(4očkované deti z 5 prípadov detského tetanu za roky 69 - 85 vo Fínsku): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8335151?dopt...
prípad tetanu u adekvátne zaočkovaného 14 ročného chlapca s dostatočnou hladinou protilátok
http://pediatrics.aappublications.org/content/1...
tetanus u riadne zaočkovaného pacienta s protilátkami niekoľkonásobne prevyšujúcimi ochrannú hladinu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9071251
tetanus u ženy riadne zaočkvoanej 6rokov pred ochorením s riadnymi hladinami protilátok
http://cid.oxfordjournals.org/content/27/5/1343...
atď
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17269536
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16982368
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10521202
Správy zo zahraničia.
Antivakcinisti zarábajú na strachu. Antivakcinistická skupina v Austrálií, ktorej bolo nariadené, aby zmenila svoj názov, pretože je zavádzajúci, musí čeliť ďalším vyšetrovaniam. Zatiaľ museli stiahnuť jednu zo svojich reklám na prípravok, o ktorom uvádzajú, že lieči rakovinu a neuvádzajú, že môže vážne poškodiť pokožku. K prípravku predávajú aj DVD, ako si poradiť s rakovinou za 20 dolárov. Okrem toho sú vyšetrovaní v súvislosti so svojimi ziskami za rok 2010, ktoré predstavujú 281, 885 dolárov, ktoré získavajú predajom kníh spájajúcich autizmus a očkovanie. Su pritom evidovaní ako nezisková organizácia a tak nemusia platiť dane. Jedna z členiek tejto skupiny, ktorá uvádza ako jej deti boli poškodené očkovaním, je členkou 6 členného výboru tejto AV skupiny.
Toto je spôsob, ktorý uvádzajú AV ako liečiť čierny kašeľ u maličkých bábätiek. Ziadne antibiotiká, žiadna liečba v nemocnici, zvýšiť príjem vitamínu C a čakať na zmilovanie Božie. Podľa nich v nemocniciach nechávajú deti len tak ležať v inkubátoroch a tak im znemožnuju voľný odtok hlienov. Nevedia asi, že sestričky im to musia odsávať, aby sa nezadusili.
@adsumus 🙂 si pozri koľko zarába Jane Hansen 😉 iné články než za-očkovanie ani nemá a jej porovnávanie očko-neočko detí kvetov bolo spochybnené aj lekármi 🙂
@barcelona94901 Píšem to preto, lebo mnoho ludí si myslí, že antivakcinisti na svojej činnosti nemajú finančný zisk, nie je to pravda, dokazuje to aj vyšetrovanie, ktoré je proti nim vedené v Austrálií a ja som presvedčená, že rovanko by to dopadlo aj na Slovensku.
@adsumus to určite 😀 😀 😀
@barcelona94901 A čo hovoríš na ten spôsob ako liečiť čierny kašeľ? Použila by si to na svoje dieťa? Alebo tiež len odporúčaš?
@adsumus tak ako sú fanatici na jednej strane,tak isto sú aj na druhej strane-nemôžeš hádzať všetkých do jedného vreca. ale ber to spravodlivo- tí čo sú v tom citovo a aj racionálne zainteresovaní nemôžu za fanatikov.prečo stále hľadáš špinu??? tak ju potom hľadaj aj vo vlastných radoch- keď už musíš,nie? veď ten problém je tak vážny-škoda plytvať energiou bez účelne.porozmýšľaj 🙂
@trish31 REAKCIE K ČLÁNKU
08.03.2013 o 09:44:05
Mám doma dve deti, jedno očkované (vtedy som ešte dôverovala systému očkovania!), má DM 1 Typu, samozrejme súvislosť s očkovaním bez mihnutia oka zmietnutá zo stola!!! NIKOHO TO NEZAUJÍMA A NIKTO NEMÁ SNAHU HĽADAŤ SÚVISLOSTI!! Druhé dieťa neočkované ZO STRACHU!!! Až keď sme začali pozorovať ako sa mladšie dieťa vyvíja pochopili sme s manželom ako veľmi očkovanie ublížilo nášmu staršiemu dieťaťu, keď začínalo loziť stále sa mu podlamovali ruky a padalo na ústa v jednom kuse ich malo rozbité, nehovoriac o prejavoch agresivity, mrzutosti, plačlivosti a regrese vo vývoji po očkovaní, čo sme si vtedy nevedeli vysvetliť a boli sme radi že to naše dieťa rozchodilo a neobstálo napríklad s autizmom. Mladšie dieťa je "iné" psychicky vyrovnané, usmievavé, nie je mrzuté a nehnevá sa bez toho aby na to nemalo dôvod, presne ako píše dr. Eleková vo svojom článku! Veľmi by ma zaujímalo ako tí ktorí očkujú preberajú zodpovednosť za očkované deti???!!! Sú to všetko len také rečičky na uchlácholenie nič netušiacich rodičov. Odporcom očkovania ide len o jedno o možnosť SLOBODNE SA ROZHODNÚŤ či dám alebo nedám zaočkovať svoje dieťa. NIČ INÉ! Moje deti už neodstanú žiadnu vakcínu!!! Odporúčam pozrieť film "Svet podľa Monsanto" je síce z iného súdka ale je tam pekne vykreslené ako sa v USA schvaľujú potraviny a ako sa odstraňujú nepohodlní vedci ktorí sa snažia pátrať po pravde. Takto nejako to funguje aj vo farma biznise. Časopis dieťa bol stále "iný" a mám radosť že nestráca tvár. DRŽÍM PALCE!!! meno som dal prec dufam ak to ta osoba najde nebude sa hnevat
@avokimada Toto sú natoľko vážne záležitosti, že akékoľvek zavádzanie môže ohroziť život. Ci už z jednej alebo druhej strany. V Austrálií AV predávali výrobok, ktorý môže namiesto vyliečenia rakoviny, poleptať pokožku. Boli by to predávali dalej, ak by sa neboli nenašli ľudia, ktorí o tom vedeli a dali to na kontrolu a kontrola preukázala, že výrobok je nebezpečný a preto ho museli stiahnúť. Ved to je dobré, že sa niekto o to zaujímal, ved tým ochránili tých ľudí, ktorí by si to kúpili a došli k poškodeniu. Ja len chcem upozorniť nato, že veci nie sú jednoduché, že aj alternatíva im môže ublížiť, že treba byť opatrný a preverovať, pýtať sa, nielen lekárov ale aj tých, čo ponúkajú alternatívne spôsoby liečby. To považuješ za mrhanie energiou?
@adsumus chcem sa spýtaťči si ty aj preveruješ čo odporúčaš alebo necítiš žiadnu zodpovednosť za to čo sem napíšeš? preverovala si si či je liečba pertussis vit c skutočne taká blbosť? (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC156...) vedela si že skorbut môže byť "vedľajším dôsledkom" ochorenia na pertussis? a hádaj čím sa lieči skorbut: hnusným nebezpečným vitamínom C.
čo ak si práve odradila niekoho od použitia tejto liečby, aj keď mohla jeho dieťaťu výrazne uľahčiť v priebehu ochorenia. a napríklad antibiotická liečba v prípade pertussis (ktorú naopak zastávaš) nie je určená k zmierneniu ochorenia ale má zabrániť k prenosu baktérií B pertussis. vskutočnosti má však mnoho vedľajších účinkov a podľa niekoľkých štúdií dokonca zhoršuje priebeh čierneho kašľa a predlžuje obdobie, počas ktorého majú deti nebezpečné záchvaty čk. Keď sa ty pýtaš ľudí či by použili vit C pri liečbe čierneho kašľa (ktorého liečba v nemocnici je iba palitatívna a nevie ponúknuť "skutočne" účinnú liečbu ktorá by ochorenie zastavila alebo zmiernila jeho priebeh), ja sa ťa chcem spýtať či si sa už bola dať zaočkovať proti čiernemu kašľu, odkedy vieš, že aj dospelí môžu kontaktovať a šíriť ochorenie. ďakujem za odpoveď.
toto obviňovanie jednej strany druhou vnímam ako veľmi kontraproduktívne. namiesto toho, aby sme sa mohli všetci dozvedieť aj niečo čo nám môže pomôcť (napríklad v prípade toho čierneho kašľa o vitC - veď to nie je nepríjemné ochorenie iba pre deti ale aj pre dospelých, budeš miešať účinné liečebné postupy s neúčinnými a vytvárať dojem, že všetko, čo nie je chemický liek je "fraud".
len tak na okraj - čo sa týka liečby rakoviny, ja osobne nie som o nič menej rozčúlená ako ty, z toho, ako dokážu niektorí ľudia bez hanby zarábať na utrpení iných. neoverených ale zato drahých "zázračných liekov" na rakovinu sú plné internetové obchody. ale prečo - naozaj úprimne sa pýtam že prečo to miešaš dokopy s podávaním vit C pri čiernom kašli...
Although antibiotics were effective in eliminating B. pertussis, they did not alter the subsequent clinical course of the illness. There is insufficient evidence to determine the benefits of prophylactic treatment of pertussis contacts. - See more at: http://summaries.cochrane.org/CD004404/antibiot...
Children who received an antibiotic had a duration of cough 6 to 11 days longer and spasmodic cough 4 to 13 days longer than untreated patients.Gender may affect the clinical presentation of pertussis only after infancy. Pertussis in older children may be characterized by short duration of spasmodic cough. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14595048
@greenline Máme v rodine ochorenie na čierny kašeľ a už vyše 3 mesiacov berie atb. Napriek tomu, že sme boli v blízkom kontakte, moje dieťa, ani ja ani manžel sme sa nenakazili. Možno aj vdaka očkovaniu, neviem, ale ak by som uvažovala o druhom dieťati, určite by sme sa dali obaja zaočkovať. A proti čk sa určite v blízkej budúcnosti zaočkovať dám, pretože nechcem riskovať, že nakazím svoje dieťa-zle reagovala na atb liečbu. Tá študia poukazuje aj na niečo iné a to, že zaočkované deti mali kratší a ľahší priebeh ochorenia.
@adsumus "Tá študia poukazuje aj na niečo iné a to, že zaočkované deti mali kratší a ľahší priebeh ochorenia." ano o tom sme sa už ale predsa bavili, aj o tom, že na rozdiel od prekonania ochorenia normálnou cestou, sa očkovaní môžu nakaziť opakovane - termín popísaný v prípade čierneho kašľa dr. Cherrym (original antigenic sin)
@adsumus "Máme v rodine ochorenie na čierny kašeľ a už vyše 3 mesiacov berie atb. Napriek tomu, že sme boli v blízkom kontakte, moje dieťa, ani ja ani manžel sme sa nenakazili. Možno aj vdaka očkovaniu, neviem" nenakazili ste sa vďaka tomu, že ten chorý berie atb. tie výrazne redukujú baktérie B pertussis v nosohrtane, avšak pre samotného chorého zhoršujú priebeh ochorenia, ato z toho dôvodu, že problém nerobí baktéria ale toxín ktorý produkuje pri ukončení svojho "životného cyklu."
@adsumus z toho čo si napísala som vyrozumela, že berie atb tri mesiace (čo sa mi zdalo strašne dlhá doba). inak prejavy čk nemá každý nakazený, veľa ľudí má tiež také mierne prejavy, že nejdú k doktorovi. práve preto je to s aktualitou údajov o počte čk veľmi problematické. už som tu spomínala, že v usa odhadujú, že ročne ne je hlásených 2 - 3 milióny ochorení na čk. najväčší problém majú malé deti do 1 roka, väčšie deti a dospelí ani nemusia vedieť, že majú čk. želám skoré uzdravenie a ten vit C by som ja v prípade čk vyskúšala, rozhodne to nevyzerá ako blbosť.
@adsumus to čo mňa zaráža, resp. čo sa mi vidí oveľa nebezpečnejšie v prípade čierneho kašľa je, že mnoho dospelých ľudí ani netuší, že stále môžu ochorieť na čierny kašeľ chápeš? a to sú ľudia vo veku, v ktorom majú malé bábatká. namiesto toho, aby sa na sk robila v tomto smere osveta, sa tu dokola útočí na zanedbateľné percento detí neočkovaných proti čk. čo je to 1% detí oproti 100% adolescentnej a dospelej populácie?!!!
a čo sa mi ďalej zdá byť absurdné, že doteraz sme boli presviedčaní, že vakcína proti čk perfektne funguje a že treba očkovať naše deti, aby sme neohrozovali tých najzraniteľnejších, s najvyššou mierou úmrtnosti, ktorí zároveň nemôžu byť očkovaní (deti do 4 mesiacov). ale ups, stačí, aby sa zlepšili diagnostické metódy a my zistíme, že čk sme doteraz iba prehliadali a že jednoducho tu bol ale nebol diagnostikovaný (lebo ako by sa mohol vyskytovať čk v tak preočkovanej populácii ako je tá naša?)
takže aby som to zhrnula: máme očkovať povinne naše deti proti ochoreniu, ktoré môžu chytiť očkovaní ako aj neočkovaní, ktoré sa bežne vyskytuje tak v dospelej populácii a celkovo v našom prostredí a bude vyskytovať bez ohľadu na to, či sa budú alebo nebudú ľudia očkovať a máme to robiť do konca života, pretože efekt vakcíny (ktorá sa inak ukázala ako neefektívna) trvá iba obmedzenú dobu? tebe dáva niečo z tohoto zmysel? podľa mňa je to v prípade vakcíny proti čiernemu kašľu prehra na celej čiare. sú iné vakcíny, ktoré chránia pred ochorením alebo prenosom ochorenia, ale vakcína proti čk to nikdy nebola a nie je. v tomto vyjadrení odborníka z CDC je pekne zhrnutá absurdnosť týchto nariadení (len neviem či si ich sám uvedomuje): http://www.everydayhealth.com/cold-and-flu/0719...
“It’s not likely that vaccine refusal is having a large role in this,” he said. “Pertussis is a bacterium that’s cyclical in nature. We see these outbreaks from time to time as immunity wanes in our populations.”
Skinner said the best solution to stop the outbreak and prevent future instances from occurring is to make sure everyone is up to date on their vaccinations. This entails a series of shots in babies and children up to the age of 7 and a Tdap booster shot, which protects against pertussis, tetanus and diphtheria, for teenagers and adults. Since the adult pertussis vaccine only became available in 2005, many teenagers and adults are walking around unvaccinated.
However, even people who are vaccinated may be susceptible to the disease.
“The vaccination isn’t 100 percent effective,” Skinner said. “So there are some cases where a person may get whooping cough even though they have been vaccinated.”
Another reason for the rise in numbers could be that more cases are being recognized and diagnosed than in past years when the symptoms may not have been as easy to recognize.
“Lab tests are much better at finding the pertussis bacterium,” said Dr. Peter Cieslak, Medical Director of the Oregon Immunization Program. “This may be part of the reason we’ve seen higher case counts. The testing is just a lot better than it used to be.”
“The vaccine is not going to eradicate pertussis,” Cieslak said, “It isn’t good enough to wipe out the disease, and it’s going to be around indefinitely. So the message we want to get out is to do what you can to protect yourself and get vaccinated because we’re going to continue to be exposed to it in the future.”
v liečbe čk sa používa metóda, ktorá sa ukázala nielen ako neúčinná ale možno dokonca škodlivá (antibiotiká). výskumu efektu vitamínu C sa zatiaľ nikto seriózne nevenoval, aj napriek tomu, že pilotné štúdie boli robené už v 30. rokoch minulého storočia a všetky do jednej (viem o troch)!! napriek tomu, že sa v nich použili veľmi nízke dávky vitamínu C, boli úspešné v redukcii symptómov čierneho kašľa, už dnes jestvujú pediatri, ktorí úspešne túto liečbu aplikujú na svojich detských pacientov, existuje x rodičov, ktorí vitamínom C liečili seba alebo svoje deti choré na perstussis - taktiež úspešne, ale nikto si nedá tú námahu a nespraví teda štúdiu, podľa najnovších štandardov vedy, aby sa definitívne potvrdilo alebo vyvrátilo či vit C má alebo nemá efekt pri zmierňovaní ochorenia. zato nadalej sa používajú antibiotiká, ktoré boli najnovšími metódami a exaktnými metódami vedy vykázané ako neefektívne. povedz mi kde je v tomto celom okolo čierneho kašľa štipka rozumu? 😒
Mna nepresvedčíš, že by bolo lepšie pre moje dieťa byť neočkované a pre babku, aby neužívala antibiotiká a dalej prskala po nás nákazu. Ja si totižto uvedomujem, že ak by zaočkovaná nebola, mohla sa nakaziť a v krajnom prípade aj umrieť. Také prípady sa vyskytujú. Moje dieťa je normálne zaočkované, babka uvedomelo konzumuje antibiotiká.Ak by sa rozhodla v súlade s tým, čo tu vypisuješ, že je lepšie tie antibiotiká neužívať a nakazila by mi dcéru, vykrútim jej krk.
Nato, aby som svoje dieťa dopovala nadmernými dávkami čohokoľvek by som musela mať odporúčanie od lekárov, vedecké dôkazy a potvrdené skúsenosti. O nadmernom užívaní vitamínu C som si tiež prečítala dosť a rozhodne nebudem riskovať, že svojej dcere poškodím obličky alebo naruším rovnováhu Ph v organizme, čo ja viem aké dôsledky to môže mať? Do ruky jablko a odchod na slniečko.
@greenline Ešte som sa ťa chcela opýtať, či si tak trošku aj premýšľala, že čo ak sa ludia začnú riadiť tvojimi príspevkami a rozhodnú sa neužívať tie antibiotiká a budú radšej dalej roznášať nákazu, či nebudeš tak trochu zato pociťovať zodpovednosť? Lebo nie všetci sú holubičie povahy a niekto by mohol mať pocit, že sa rozhodol zle.Hlavne ak si nakazí vnúča alebo tak.

@nikimax velka pravda, bohuzial 😒