Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus A tebe pripadá normálne, že prejde 22 hodín v zdravotníckom zariadení, kde sa nenájde NIKTO - ani primár, kto je schopný dieťaťu napichnúť žilu? Sa zobuď a daj si dole tie nenávistné klapky z očí. Vieš, odkiaľ sa berie napr. krv pacientom, ktorí už majú rozpichané všetky žily, resp. im nie je možné zo žiadnej "normálnej" (štandardne používanej žily) odobrať krv? Pozisťuj si. To viem aj ja, laik! Ročné dieťa už nie je mesačný slabý novorodenec, to už je minimálne 8 kg živej váhy.
Áno, v tomto prípade si myslím, že ide o jasné pochybenie zo strany lekárov - veď aj otec sa v článku vyjadril:" „Faktem je, že léčba se tam spíše neodehrávala,“ zdůraznil také otec dítěte."
Takže kopeš okolo seba zbytočne, rotavírusová infekcia sa dá zvládnuť, pri komplikáciách v nemocnici, ale tento chlapček mal smolu na personál.
P.S. inak čakám, že dnes napíšeš aj to, ako to dopadlo, lebo táto správa bola publikovaná 4.6.2012 - PRED ROKOM!!!
@nae ved to..načo potom bol v tej nemocnici hospitalizovaný, aby sledovali, ako zomiera??? Na dehydratáciu??To nenašli v celom zdravotníckom zariadení nikoho, kto by ho vedel napichnúť?? Ani v celom kraji?? Ostuda 😝 😝 Kto nesie zodpovednosť v takomto prípade.....za smrť dieťaťa......
@nae A čo že bola publikovaná pred rokom? Co sa mení natom, že dieťa zomrelo na rotavirus? To, čo si ty myslíš, nie je vôbec podstatné, pretože decko na infuzku akýkolvek lekár napichnuť dokáže a ak nie, tak to môže byť len preto, že sa nedalo. A nedalo sa preto, že bol dehydrovaný. Svoje prednášky o nenávisti si tiež môžeš nechať pre svojich poslucháčov, aby ti dobre uverili. Ale už nikdy nemôžeš tvrdiť, že rota je banálne ochorenie.
@nikimax Ano, tento prípad je starý rok a predsa nikto z AV nepovažoval za dôležité upozorniť ľudí na túto skutočnosť a to, že sa na ,ako vy tvrdíte, banálne ochorenia umiera a to nielen v zaostalých krajinách, ale aj v Europe a myslím si že ked nemocnica dokáže vyliečiť za rok 70 detí z rotavirovej infekcie dokázala by to aj s tým 71, lenže ako uviedla stará mama chlapčeka, ked ho doviedli bol uplne dehydrovaný, nie,nepoznám záver vyšetrovania. Možno sa tu nájde niekto, kto nám bude vedieť povedať viac.
Som zvedavá, či aj nadalej budete zastávať teoriu, že pri 40°C treba sedieť tri dni s kojencom doma a dopovať vitamínomC?
Bohužiaľ, som pri hľadaní dalších informácií o Matejovi narazila na dalšie úmrtie na rotavirus u neočkovaného dieťaťa, celá choroba od prvých príznakov až po úmrtie trvala len cca.48 hodín, išlo o silné, zdravé, narodené v termíne 2,5 ročné dieťa a teplotu malo len 38,5°C.Príčina smrti-opuch mozgu v dôsledku dehydratácie. Záver jednoznačný-tomuto úmrtiu sa dalo predísť, ak by bolo dieťa očkované.
http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/0...
Prečo neinformujete rodičov aj o týchto prípadoch?
A tu je celý prípad malého neočkovaného Matesa. http://www.pmfhk.cz/WWW/HVD_2012/Dvorakova_Onem...
@petot Mne moja lekárka neodporúčala rotavírusy, ale vychádzala z celkového dobrého zdravotného stavu malej, nedala som jej ich na jej odporúčanie. 1.x to chytila niekedy po 2 rokoch, ja po nej a priznám sa, u mňa to malo horší priebeh ako u nej. Ale čo viem, kamošky čo dali a majú mladšie deti, mali ľahký priebeh. Takže z môjho okolia dobré referencie. Je pravda, že toto očko ja nepokladám za nevyhnutné, pokiaľ dieťa nie je nejako inak oslabené.
@kaja73 ani ja nebezim k pediatrovi s kazdou somarinou, ale tento tyzden som sa presvedcila, ze udalosti mozu nabrat rychly spad aky nepredpokladame (dnes som sa vratila s malou z nemocnice). V nedelu hrava, stastna, "zdrava".v pondelok 39 horucky, isla som pre istotu k pediatricke na vysetrenie CRP (priamo, v cakarni sme necakali). CRP malo hodnotu 8, na co doktorka skonstatovala, ze virus a mame len znizovat horucku.Cely pondelok, utorok horucky okolo 39 , vnoci z utorka na stredu padla 40tka....podotykam, ze som dceru neustale nalievala vodou, aby nebola dehydrovana, v stredu rano som opat isla k pediatrovi, ta skonstatovala ze treba ATB. Kedze mala ich vyvratila, isli sme na pohotovost.tam skonstatovali po RTG zapal pluc az dalsich vyterov, ze infekcia sposobena pneumokokom....hmmm nechcem vediet ako by to dopadlo, keby som sa spoliehala na "telo na telo" a vitamin C....este som nepocula, ze by vitamin C vyliecil zapal pluc
@nae toto je zas len subjektívny názor rodiča,to sa mi nechce veriť ,že dieťa nenapichly,ale chyba sa stala u rodičov,u maličkého dieťaťa sa nesmie čakať celý deň,úž keď mi dieťa do roka niekoľkokrát zvracia alebo hnačkuje behom hodiny ,dvoch rovno smer špitál...nie celý deň,určite tam došlo k dehydrtácii ,rozvratu vnútorného prostredia,čo muselo byť ešte doma a to je nezlučiteľné zo životom a ak je to niekoľko hodín..odchádzajú obličky ,zastavuje sa dýchanie a aj napriek liečbe infúznej umiera....a toto sa môže stať aj pri vysokej nezraziteľnej teplote....
@adsumus tak ako som napísala ,jednoznačná chyba rodičov ,ak je to už v takomto štádiu je aj napriek liečbe všetko v rukách božích...dieťa v takomto stave ,pri hnačkách sa automaticky príjma na jis...robia sa hneď odbery,kde sa dieťa aj napichne a začne sa s rehydratačnou infúznou liečbou a ak by prišli včas,dieťa by žilo...preto nemám rada tieto subjektívne reportáže ,lebo rodičia sú laici,z ktorých hovorí žiaľ zo straty dieťaťa....
@aristka To sú také kecy, čo by bolo keby. Možno keby prišli o 24h skôr, aj tak by sa nikomu nepodarilo napichnúť žilu. Chcel by som vedieť, čo s ním tých 22h v tom špitáli robili. Podľa mňa je rozumné, keď rodič ide do špitála až vtedy, keď si sám nedá rady. Špitál je posledné miesto, kam zbytočne chodiť a často sa stane, že si človek odnesie niečo horšie než s čím prišiel, napríklad nejakého multirezistentného superbacila. My sme si zo špitála odniesli práve rotavírus.
Mohla by som si dat prechodny pobyt v nemocnicnom zariadeni, keby som sa ozaj zacala riadit odporucaniami v tejto diskusii...
@petot je to subjektívny názor rodiča,dieťa určite bolo napichnuté a ak si čítal kazuistiku tohto prípadu ,bolo pre dieťa urobené maximim,prepáč ,ale ak rodič príde po celom dni s 2,5 ročným dieťaťom ,ktoré nepretržite zvracia,je úplne dehydratované,bohužiaľ to skončí takto...je vidieť ,že i napriek teoretickým znalostiam ,nevieš o praxi a ako telo reaguje absolútne nič....na rozvrat vnútorného prosredia zomierajú aj dospelý ľudia a aj napriek liečbe ...takže neviem o akých kecoch hovoríš...naštuduj si vnútorné prostredie jeho patofyziológiu a potom budeš múdrejší...
@sirinka nerobím súdy,ale sama mám deti ,mali sme aj deti a češi nie sú ďaleko,nemohli ho napichnúť neobstojí,lebo sú ine postupy ako sa dostať k žile a dieťatko sa vždy zaisťuje a najme pri týchto stavoch..a viem ,že pri rozvrate vnútorného prostredia,je rýchla liečba a to fakt rýchla účinná,ale nie po celom dni ...tam môžu kupovať akurát truhlu,inak keď som sa prvýkrát vyjadrovala ,ešte som nečitala kazuistiku a tá kazuistika ,len potvrdila čo som hovorila....inak ani ja nemám dieťa očkované proti rotavírusu ,ale viem kedy a ako konať a radšej k tomu lekárovi idem aj o 2 v noci..lebo som to tak zhodnotila.....
@natas4 mozno a mozno keby si ju nechala s tou podla tvojej lekarky virusovou infekciou v klude doma, nevystavila by si ju vysokemu riziku nakazy pneumokokom v detskej ambulancii v case, kedy to pre nu bolo najrizikovejsie a mozno dnes by tvoja dcerka este stale nevedela, co su to ATB... A mozno nie... Vsetko su to len dohady 🙂
@sirinka tak to sa velmi mylis..po prve: ked sme dosli k pediatricke, nebola tam ani ziva noha, kedze sme prisli uplne prvi a ked sme odchadzali tiez tam nik nebol...po druhe: spravila som pre svoju dceru vsetko , co bolo v mojich silach, ina matka by uz davno utekala na pohotovost, avsak ked vyvratila ATB bolo mi jasne, ze ina cesta ako ist do nemocnice nie je...toho pneumokoka mala v sebe uz aj v pondelok ked jej vyslo CRP 8

@nikimax Práveže oni ho nemohli napichnuť už pri príchode, pretože bol dehydrovaný.