icon

Pomôžme tam, kde by mačičky bez nás neprežili

aandrea9
22. jan 2026

Dobrý deň všetkým.
Som dobrovoľník, ktorý pomáha pouličným mačičkám v núdzi spolu s mojimi dvomi priateľkami.
Prioritne ide o mačičky zo Senca a blízkeho okolia, nakoľko priamo v Senci nie je žiadne OZ, ktoré by sa tejto aktivite venovalo.

Podporte prosím našu činnosť a pomoc kožúškom v núdzi🙏
Kampaň na nasu podporu prebieha tu 👇
https://donio.sk/pomahame-tam-kde-by-macicky-be...

Ďakujem každému či už za i drobný príspevok alebo zdieľanie 🙏

Pomôžme tam, kde by mačičky bez nás neprežili
Strana
z2
janulik2008
23. jan 2026

Pampi ma trz super zbierku na Donio kde zbieraju peniaze a maju zazmluvnene kliniky kde macky zadarmo vykastruju.

A k mackam ano vydrzia vonku ale je fajn ked maju teple miestecko niekde. My sme tiez doniesli domov male maciatko a myslim ze na krizovatke by neprezilo dlho a ani potravu by si nezaobstarala sama kedze mala asi 8 tyzdnov a chuda ledva na wc vosla 🫣

janulik2008
23. jan 2026
@sissy27

@aandrea9 ja dufam, ze ta vasa “zachrana kozuskov” obsahuje v prvom rade sterilizaciu. A hoci milujem zvierata, tak stale nejako neviem pochopit toto odchytavanie poulicnych maciek a nasilu ich umiestnovat k ludom. Chodite takto aj po lesoch odchytavat zajace, srny, diviaky? Preco nie a macky ano? Pripadne na sidliskach holuby ci potkany? V com je ten rozdiel, preco jeden druh ano a iny nie?

@sissy27 v niecom s tebou suhlasim s tym nasilu umiestnovanim. Mam macky vnutri a mam macky vonku s tym ze vojdu dovnutra ale pytaju sa von.kocur bol na operacii a bol masaker ho udrzat vnutri 🫣 kedze bol odjakziva von aj vnutri 😀

aalt
23. jan 2026
@anonym_2456f6

@aalt
Klames, ako som pisal nasa macka domaca Siamska kazdy den doniesla vtakov z lesa tu v Bratislave.

@anonym_2456f6 o com tocis? V com klamem? Nase volnezijuce zivocochy macky "poznaju". Vtaci si robia hniezda tak, aby to predator nemal uplne lahke. Ci uz ho najst, dostat sa k nemu a podobne. Hlavne nie k vsetkym. V australii taky predator ako macka neexistoval. Hlodavce zase maju rychle mnozenie, nory pod zemou a podobne. Proste, aj ked u nas je premnozena macka domaca problem, neda sa to v nicom porovnat s Australiou, kde sa povodne druhy same branit takmer nedokazu. Bez regulacia clovekom by to tam zdecimovali.

aandrea9
autor
23. jan 2026
@anonym_e338e7

@anonym_157b78 však to máš pre ľudí,sa len tvária, že pre mačky

@anonym_e338e7 prosím? Tuším vôbec, ako sa taka výzva zakladá, čo vsetko treba doniu predložiť? Peniaze pôjdu na transparentný účet a kazde jedno minuté euro je potrebné zdokladovat. Rieš radšej OZtká, ktoré transparentný ucet ani nemaju a ľudia netušia, kde ich príspevky na pouličné macky skončia. Česť výnimkám.

aandrea9
autor
23. jan 2026
@anonym_157b78

Sa čudujem že to na MK vôbec dovolia takéto inzeráty. Zbierky pre ľudí , deti , postihn. - OK. Ale pre zvieratá? staraj sa.
My sa tiež staráme o našu Miňku - tiež prišla k nám ako malinké mačiatko ani nevieme z ktorého dvora, ale tu nevypisujem aby mi niekto prispel na jej žranie, a pod. záležitostí.
Prečo otravuješ obyčajných ľudí. Vyhliadni si vo svojom okolí organizácie, podnikateľov, bohatších ľudí a od nich pýtaj. Možno "pustia perie" .

@anonym_157b78 ďalšia, ktorej ruky prebehli mozog. Stáva sa. Čítaj najprv s porozumením výzvu a potom sa vyjadri. Inak sa len strápňuješ.

aandrea9
autor
23. jan 2026
@anonym_620f63

@anonym_157b78 v dnešnej dobe radšej prispejem zvieratám ako ľuďom a som rád za takýchto ľudí ako je autorka

@anonym_620f63 ďakujem

aandrea9
autor
23. jan 2026
@7miriam77

Si super,že sa staráš a zaujimas o mačky a najmä,že im venuješ toľko času....pretože si viem predstaviť,koľko námahy a času to zaberie. Prajem všetko dobré.....si super a negatívne komentáre si nevšímaj. Robíš správne veci😘❤️🍀

@7miriam77 dakujem

aandrea9
autor
23. jan 2026
@janulik2008

@sissy27 v niecom s tebou suhlasim s tym nasilu umiestnovanim. Mam macky vnutri a mam macky vonku s tym ze vojdu dovnutra ale pytaju sa von.kocur bol na operacii a bol masaker ho udrzat vnutri 🫣 kedze bol odjakziva von aj vnutri 😀

@janulik2008 nikoho nasilu neumiestňujeme. Samozrejme, ze su aj feralne nekontaktné mačicky. Snažíme sa umiestniť vypiplané drobce a kontaktných seniorov...len pri tých je to už zial problematickejsie.

milanemila
23. jan 2026
@anonym_db23be

@anonym_2456f6 správne, všetko, čo je premnožené, treba likvidovať.

@anonym_db23be ak by sme uplatnovali toto pravidlo, tak to plati aj pre ludi

filomena4
23. jan 2026
@anonym_157b78

mačky netreba ani kŕmiť, dokážu si nájsť potravu aj samé. Horšie je to so zimou.

@anonym_157b78 to by ma zaujimalo,co si dokažu v zime najst🤦‍♀️

filomena4
23. jan 2026
@aandrea9

@7miriam77 dakujem

@aandrea9 my mame takeho suseda v panelaku,ktory odhaňa macicku o ktoru sa starame vonku,odplašuje,hadze kamene a vyhraža sa

janulik2008
23. jan 2026
@filomena4

@aandrea9 my mame takeho suseda v panelaku,ktory odhaňa macicku o ktoru sa starame vonku,odplašuje,hadze kamene a vyhraža sa

@filomena4 by som aj do neho kamen hodila 😡

scila
23. jan 2026
@sissy27

@scila nie si nejaka precitlivela? Ak macka od narodenia zije vonku na ulici x rokov, volne, najde si potravu, tak ako moze byt domaca? Ziju na sidliskach, v okoli ludskych obydli, lebo tu maju lahky zdroj potravy (kontajnery), nie preto, ze su domace. A zrazu ma niekto potrebu takuto macku odchytit a natlacit niekomu domov, lebo ma subjektivny pocit, ze to ta macka potrebuje a druhi nech to platia 😃
Ja mam zvierata rada a velmi, ale sama si ich zaobstaram tolko, o kolko som schopna sa sama postarat. Mam aj dalsie hobby, ktore si tiez financujem sama a neotravujem s tym druhych. Takze ak ma niekto hobby si nasilu zaobstarat 40maciek, lebo on ma pocit, ze je to spravne, tak nech sa paci, ale nech sa stara sam.

@sissy27 nie som precitlivená. Zato tebe by rozhodne trochu citu nezaškodilo keď je podla teba precitlivený niekto, kto má rád zvieratá. Keď nedokážeš pochopiť, že ľudia pomáhajúci vyhladovaným mačkám so zahnisanými očami, ktoré často neskončili na ulici dobrovolne, si zaslúžia rešpekt, buď aspoň ticho.
Mimochodom, chodím do Senca dosť často a by ma zaujímalo čo a ako by si asi tak mali nájsť na žranie v zavretých kontajneroch 🤦‍♀️

sissy27
23. jan 2026
@anonym_447a3b

ukážka neempatických krutých osôb táto diskusia. Preto sú zvieratá častokrát vyhodené, nie je o ne postarané, lebo ľudia sú neempatickí, krutí, miesto toho, aby dali svoju mačku vykastrovať ju nechajú rodiť, mačatá potom vyhodia, alebo prehodia niekomu cez plot. A niektorí by tie úbohé tvory zlikvidovali, vyhladovali. My sme tiež prijali mačky z ulice, na viac nemám kapacitu, preto je úžasné, že niekto sa tomu venuje vo svojom voľnom čase a ešte tu bude niekto za to niekoho hejtovať. Fakt, matky roka, v takejto neempatii vychovávať deti. Ak neviem pomôcť, aspoň nehejtujem. Keď neznášajú mačky, nech idú do diskusie o psoch alebo o varení, pečení, štrikovaní.

@anonym_447a3b @scila ale chodte niekam aj s vasou neempatiou prosim vas. Ziadne zviera som nikdy nevyhodila alebo neutratila, kazde jedno sa malo / ma u nas dobre. Takisto nepodporujem mnoziarne, som fanusikom etickeho chovu hospodarskych zvierat, atd, takze naozaj o neempatii voci zvieratam si u mna uplne mimo. Ale som zodpovedna a financne gramotna - takze si nalozim na seba tolko, kolko zvladnem a tak, aby to malo zmysel. Nebudem vytrhavat volne zijuce zvierata z ich prirodzeneho prostredia a premiestnovat ich do zajatia kvoli svojmu egu a zaroven na to pytat peniaze od cudzich ludi, lebo ja som si vymyslela aktivitu… naozaj jedine, co ma pri volne zijucich mackach zmysel, je ich sterilizacia.

anonym_447a3b
23. jan 2026
@sissy27

@anonym_447a3b @scila ale chodte niekam aj s vasou neempatiou prosim vas. Ziadne zviera som nikdy nevyhodila alebo neutratila, kazde jedno sa malo / ma u nas dobre. Takisto nepodporujem mnoziarne, som fanusikom etickeho chovu hospodarskych zvierat, atd, takze naozaj o neempatii voci zvieratam si u mna uplne mimo. Ale som zodpovedna a financne gramotna - takze si nalozim na seba tolko, kolko zvladnem a tak, aby to malo zmysel. Nebudem vytrhavat volne zijuce zvierata z ich prirodzeneho prostredia a premiestnovat ich do zajatia kvoli svojmu egu a zaroven na to pytat peniaze od cudzich ludi, lebo ja som si vymyslela aktivitu… naozaj jedine, co ma pri volne zijucich mackach zmysel, je ich sterilizacia.

@sissy27 tie volne zijuce macky tam nechali mnozit sa neempaticki degesi. Jednu taku mam doma, bola nekontaktna, zuriva, som ju odchytila, sterilizovala a dovolila jej zit v nasej zahrade. Roky trvalo, kym si zvykla, teraz tu pri mne lezi na gauci a je to mojkac. Kazde zviera si zasluzi sancu, skoda, ze sa to nepodari pre kazdu macku. Tak aspon nehejtuj autorku, ked nemas zaujem prispiet ani podporit. Robi dobru vec a robi to pre vsetkych, ked su slovaci v tomto 100 rokov za opicami a nesterilizuju. Chce pomoct, ale nema peniaze na sterilizaciu 50 maciek, tak vytvorila zbierku.

anonym_75b75e
23. jan 2026
@filomena4

@filomena4 naša mačka zrovna včera priniesla myšku 🤷 má granule, má kapsičky ale pre ňu je lov prirodzený. Prečo by nemala v zime loviť?

aandrea9
autor
23. jan 2026
@anonym_447a3b

@sissy27 tie volne zijuce macky tam nechali mnozit sa neempaticki degesi. Jednu taku mam doma, bola nekontaktna, zuriva, som ju odchytila, sterilizovala a dovolila jej zit v nasej zahrade. Roky trvalo, kym si zvykla, teraz tu pri mne lezi na gauci a je to mojkac. Kazde zviera si zasluzi sancu, skoda, ze sa to nepodari pre kazdu macku. Tak aspon nehejtuj autorku, ked nemas zaujem prispiet ani podporit. Robi dobru vec a robi to pre vsetkych, ked su slovaci v tomto 100 rokov za opicami a nesterilizuju. Chce pomoct, ale nema peniaze na sterilizaciu 50 maciek, tak vytvorila zbierku.

@anonym_447a3b dakujem za názor 🙏 tu nejde iba o sterilku. Nerýpte už do pani @sissy27 prosím vás. Tá mozno vie vela o etickom chove hospodárskych zvierat, ale nikdy by nepomohla macke s čerstvo vystreleným okom, prolapsom konečníka, ataxiou, otvorenou zlomeninou, FIPkou, mačacím morom, mŕtvym plodom v maternici, s očami zahnisanými od herpesvírusu a pod..Odkaz na dobročinnú výzvu som sem dala v dobrej viere, že sa nájde aspon zopár empatických ľudí, ktorí vedia, o čom naša voľnočasová činnosť je. Takým ďakujem za pochopenie🙏 Nikoho nenútim prispieť ani zdieľať. Ale vyprosím si komentáre o mojej finančnej negramotnosti či zneužití zbierky. O svoje vlastné mačky sa viem plnohodnotne postarať. Ale účty tu nikomu skladať nemusím. Toto je môj posledný príspevok v mojej téme. Neutekám z boja. Vsetko podstatné je povedané v úvodnom príspevku. Namiesto vysvetľovania niekomu, kto nechce pochopiť sa idem radšej venovať maciatkam v dočaske. Dajú viac ako niektorí ludia. Príjemný víkend vsetkým mačkomilom ❤️

anonym_f47049
24. jan 2026
@janulik2008

Pampi ma trz super zbierku na Donio kde zbieraju peniaze a maju zazmluvnene kliniky kde macky zadarmo vykastruju.

A k mackam ano vydrzia vonku ale je fajn ked maju teple miestecko niekde. My sme tiez doniesli domov male maciatko a myslim ze na krizovatke by neprezilo dlho a ani potravu by si nezaobstarala sama kedze mala asi 8 tyzdnov a chuda ledva na wc vosla 🫣

@janulik2008 no to som praveze pozerala ze v tej “superzbierke” cakaju, ze sa niekto vyzbiera na to, aby si ini ludia zadarmo mohli kastrovat macky. No neprispej susedovi na macku 😁 akoze sorry, ale vacsiu hlupost som uz davno nevidela.

zuzanaam
24. jan 2026
@sissy27

@aandrea9 ak raz nejake zviera zije vonku, tak nevidim dovod vytrhavat ho nasilu z jeho prirodzeneho prostredia a umiestnovat ho do zajatia. Pri mackach je to boj s veternymi mlynmi, jediny zmysel ma sterilizacia aby ich tu nebolo ako potkanov ci holubov. Zaujimave, ze potkany sa nesterilizuju, nezachranuju, ale likviduju a nikomu to nevadi - pritom su to tiez domestifikovane zvierata, mnohi ich chovaju ako domaceho maznacika. A tiez nerozumiem tomu, naco sa ludia pustaju do projektov, na ktore nemaju kapacity a potom citivo vydieraju druhych, nech to zaplatia. Sorry ale tych zbierok na poulicne macky je tak strasne vela, ze to naozaj nedava zmysel. Zobrala si si domov 40 maciek, tak sa staraj, bolo to tvoje rozhodnutie 🤷‍♀️

@sissy27 ešte raz a pomaly, pre mačku byť vonku nie je prirodzené prostredie, mačka domáca nie je "výtvor" prírody, ale človeka. Taký potkan je prírodný druh, do Európy zavlečený, nepôvodný, synantropný. Neviem ako Ty, ja som ešte nevidela po ulici pobehovať laboratórne potkany - zdomácnený druh, aby ich bolo treba zachraňovať. Domáca mačka vonku trpí, nie je spôsobilá žiť "v prírode.

anonym_8bacc3
24. jan 2026
@anonym_157b78

Sa čudujem že to na MK vôbec dovolia takéto inzeráty. Zbierky pre ľudí , deti , postihn. - OK. Ale pre zvieratá? staraj sa.
My sa tiež staráme o našu Miňku - tiež prišla k nám ako malinké mačiatko ani nevieme z ktorého dvora, ale tu nevypisujem aby mi niekto prispel na jej žranie, a pod. záležitostí.
Prečo otravuješ obyčajných ľudí. Vyhliadni si vo svojom okolí organizácie, podnikateľov, bohatších ľudí a od nich pýtaj. Možno "pustia perie" .

@anonym_157b78 a Ty sa čo staráš, kto komu prispieva? Ja prispievam celý život na zvieratá, tie si nepomôžu sami. A trpia vinou najviac premnoženého zdegenerovaného druhu na tejto planéte, ktorému nevidím dôvod pomáhať. Mne zas vadia tie zbierky, čo si Ty spomenula. Ale nebudem ich nikomu zakazovať, nech každý pomáha tam, kde uzná za vhodné. Len mám skúsenosť, že pindajú tí, ktorí nepomáhajú nikomu. Len otravujú vzduch. Koľko si za svoj život prispela na deti v domovoch, detskej onkológii, hospicu, deťom v Afrike, na výskum AIDS? Stavím sa že nič. Si aspoň darca krvi? Ja áno.

scila
24. jan 2026
@sissy27

@sissy27 to je úžasné, že každé zviera sa malo u vás dobre. Keby bol svet ideálny a každý by bol ako ty, nebolo by tu čo riešiť. Ale nie je to tak. Celoročne ľudia nachádzajú v igelitkách, vedrách či krabiciach malých, bezbranných, umierajúcich tvorov. Pretože sú ľudia, ktorí sa ich bezcitne zbavia. Niektorí ich len tak vyhodia z auta pri ceste, aby tam zúfalé vbehli niekomu pod kolesá a zomreli.
A potom je tu tá druhá strana - tí čo tým tvorom z tých vedier a igelitiek či ciest pomôžu. A tiež tí, čo nemôžu pomôcť osobne tak týchto ľudí podporia finančne. Pre tých to sem autorka dala. Čo chcú pár eurami podporiť tých, čo sa nestarajú len o seba a svoje, ale aj o iné zvieratá čo to potrebujú. A pre tých bola táto správa určená.
Nie pre všetkých. Nie pre teba. Ale len pre tých, čo vedia, že starať sa o len o seba v svete plnom zla proste nestačí na to, aby bol lepší.
Nemusíš reagovať na veci čo sa ťa netýkajú.
Pekný deň ti želám.

lauricka
26. jan 2026
@filomena4

@filomena4 naozaj? Ako to, že potom. Po uliciach dobrovoľníci nachádzajú vychudnuté, podvyživené, zvieratá? To si kedysi ľudia v hornej dolnej hovorili, že mačky netreba ani kŕmiť. Vlastne ani sa o ne starať.

Strana
z2