Aká je pomoc od štátu pre často choré dieťa?
Ahojte, prosím vás existuje nejaká pomoc od nášho úžasného štátu pri tejto situácii? Viem že nie sme jediní a že prvý rok v škôlke je o tom že je dieťa nonstop choré, no na syna som sama, otec pracuje turnusovo v zahraničí (3 týždne v práci a 10 dni doma). Syn má spravidla štvordňovú dochádzku. Po-Št škôlka, pia - po doma. Utorok nastúpi do skolky a sobotu má sopel. Každý mesiac má zápal stredného ucha. Do skolky chodí on septembra, teraz sme doma s tretím zápalom v uchu. Som zúfalá. Podporujem imunitu všeličím ale nemám pocit že to má efekt. Dá sa nejak riešiť takáto situácia? Nie som schopná ísť takto do prace, nemám ho kde nechávať. Starí rodičia pracujú. 😔
@zuzanockamt muž robí v zahraničí a jej rodičia podnikajú, tak..? Myslíš, že tam robí za minimálku?
@martul ok, tak financie fajn, možno by boli, aj keď jej rodičia nie sú povinní ju financovať. A teraz tá časovo flexibilná osoba sa kde hľadá? Ja som nenašla. Len konkrétne od - do, pravidelne v tie isté dni.
@zuzanockamt no veď sa hľadať nebude, nech jej manžel zaplatí 97 eur zdravotku a nech je s ním doma, kým sa jeho zdravotný stav nedá do poriadku.
@martul Ja som sa ale pýtala konkrétne na tú opatrovateľku, lebo ju tu odporúčali, že striedať sa s ňou popri očr.
Páči sa mi ako ste tu všetky premúdrelé (na par výnimiek) manželstvo je na rozpad presne kvôli tomu že nie je nikdy doma. Preto nechcem aby on mne platil niečo, nechcem byť ani ním živená. Chcem ísť do prace, no nedá sa mi keďže reálne nemám pomoc od nikoho s chorým deckom. Popritom ako som sama na všetko externe študujem vš. Teší ma že všetky máte krasne životy a rozčuľuje vás doslova to že niekto to ľahké nemá. Ešte že máte všetky fungujúce a stastne manzelstva a životy že je pre vás samozrejmosťou že sa viete s mužom postriedať alebo ako ste same písali “veď nech ti zaplatí zdravotku” 👏 Detaily zo súkromného života som nepísala pretože ja nevyplakavam a nežobrem po internete ani nikde. Pýtala som sa na možnosti aby som bola čo najmenej závislá od neho. ďakujem za rady, poradím si
Ale ty si ním živená.
Napis mi sukromnu spravu.
A načo si s manželom, ktorý je v zahraničí, nemáte fungujúce manželstvo, nerozumiete si a nechceš sa nechať ním živiť, keď sa staráš aj o jeho dieťa?
Žeby vidina toho domu, do ktorého idú všetky peniaze? Čakáš kým sa postaví, nech máš čo zhrabnúť? Ak nie, tak načo? 🤔
@sisaka pretože nemám ako uživiť v momentálnej situácii syna a seba, nesom schopná od neho odísť kým nemám prácu. Syna mu nenechám. Vidina domu nie je, nechcem z neho nič 🙂
Tak ked nechces byt od neho závislá, tak vyzivne na dieta? K tomu skrátený úväzok? Mozno by bolo fajn, kvoli dietatu ho do skolky nedávať, ak je naozaj tak casto chory a teda nejde len o sopliky. Lebo tiez nie je dobre pre to dieta aby malo kazde 3 tyzdne nejaky zapal. Proste nema imunitu zatial dostatočnú na kolektiv. Este rok pockat. Poradit sa imunológom alergológom ako ju posilniť.
@zuzanockamt tak prvý deň zostaneš doma, alebo muž, babka a ostatné dni s opatrovateľkou, ale je rozdiel choré a choré dieťa.Kamaratka opatruje 7-10 eur prevažne tie choré.
Autorka, ak to je často tak k imunologicke, alergologicke mojej dcére, keď bola chorá to vždy vrazilo do uší, dutín nikdy nemala angínu, chrípku vždy uši...vie dieťa smrkat?Žiaľ prvý rok, dva sú také ja som po pár mesiacoch v škôlke zostala doma s nábehom na astmu a raz prepichnutym bubienkom.Aj toľko ATB nie je dobrých asi by bolorpsie zostať doma ako osoba starajyca sa o dieta, ale zo škôlky by som ho úplne vybrala nemá význam ho tam dávať na doobedie.Este pár chorôb a možno ti uznaju aj predĺžený platený rodicovsky
Mne sa paci, ked to vsetky mudre "prispevkov chtive" otocia, ako sa my ostatni mame dobre. Nemas ani ponatia, cim sme si my presli. Proste prestan riesit kazdy sopel a mas po probleme. Kazda a jedna z nas si presla tym, nie si prva ani posledna. Kazda a jedna, co dala svoje prve dieta do skolky, ho mala skor doma nez v skolke. Ale len maaaloktora satu vypytovala na prispevky. Proste v praci riesili ocr, dovolenky, Pcka, pomahali stari rodicia, ano, aj ti pracujuci. Latame, platame kazdy. Ty bud rada, ze este mozes byt doma a ze ti to muz akceptuje. Nie jedna dr ti povie, ze imunitu si dieta buduje cez choroby. Proste citaj ako budovat imunitu, skusaj, co bude sediet tvoju dietatu a hotovo.
Inac, moj ocko, teda dedo strazil moje deti po nocnej, proste mi ich vyzdvihol po robote rano, ked siel z nocnej a ja do prace. Bohuzial... inac sa nedalo. Vyber si, bud budes doma ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (mozes kedykolvek zrusit), a pojde ti dieta do skolky na 4 hodiny.. lebo ti pojde dieta do skolky na 8 hodin a ty budes za ten cas v evidencii a bude za teba platit odvody do zdravotky stat. Ina pomoc nie je
@luccija Ja sa pýtam, kde zohnať takú, ktorá bude flexibilne čakať na telefonát o chorom dieťati. Lebo takú som teda nezohnala.
Autorka, pár postrehov k tebe. Píšeš, že:
1) “Preto nechcem aby on (manžel) mne platil niečo, nechcem byť ani ním živená.”— ale byt živena ludmi, ktorí sa budú solidárne skladať na tvoje odvody ti nevadi? Sorry ako, no myslím, že už teraz prispievame mnohí do systému viac ako dosť! Keď sa ti nepáči, ako to máte doma s mužom, rozved sa a nech ti teda platí výživné na syna plus na teba.
2) “Teší ma že všetky máte krasne životy” - aj ty máš v porovnaní s mnohými Slovákmi krasny život, len sa tu ľutuješ! Vies, koľko ľudí v SR by s tebou menilo? Mas v prvom rade dieťatko, ktore nemá žiadne telesne/mentálne postihnutie, ste zabezpečení (áno, ste, lebo máte BSM), máš zdravého a schopného muža len na vzťahu treba zapracovať, pracu, ešte si dovolíš platit aj svoje externe štúdium, nemáš rodičov ktorí by boli nevládni a odkázaní na tvoju nonstop pomoc. Trošku s pokorou prehodnot svoj prístup, aby si raz na toto obdobie nespomínala ako na staré dobre časy!
Môj manžel pracuje na Slovensku, ja tiež. Bývame v bytovke (tiež by sme chceli dom, ale žiaľ). Máme prváka, ktorý má za sebou 4 roky v MŠ. Nebol mesiac, aby nebol chorý. Ešte aj v júni schytal laryngitídu a týždeň na to hnisavú angínu. Mysleli sme, že to nástupom do školy prejde. Alergi ok, imuno ok, napriek tomu stále čosi riešime. Striedame sa na OČR, dovolenkách, manžel občas vezme home.office. A takto funguje drvivá väčšina slovenských rodín.
Prešla som si rozvodom, ostala som sama s dcérou, jej otec o ňu nemal záujem. A zvládli sme to. Len ja a ona. Lebo sme museli. Je na tebe, ako sa k tomu postavíš, ako sa s tým popasuješ.
Pracujem v škôlke už dlhé roky (20). Sú deti, ktoré sú často choré. Nepoznám ani jednu matku, ktorá by dostala výpoveď kvôli častej OČR....
otuzovanie, vela chodit von, zvykat na kolektiv, je to bezne.. hygina nosa = aj mimo chorob, riadne fukat/odsavat.. zapal ucha je bolestivy, a podla mna nieco vam orl musela na to povedat, preco tolko sa to tolko opakuje a co proti tomu robit. Mozno by som skusila davat ho na kratsie do skolky, par tyzdnov a potom na cely den...
Presne ako hovorí @maris5 a žiadaj od ORL poriadne vyšetrenie nosných mandlí, vytery…, moja dcera mala toto v škôlke - už jej hrozilo prepichnutie uška , 3x zápal za 3 mesiace. Potom jej zobrali nosné mandle a nebola chorá rok, teraz má 16r. Tie bacily sa akokeby “zapuzdrili”/ schovali? V mandliach a ako prestali účinkovať ATB- hneď další zápal a bolesť ucha/ uší. Po vybratí mandlí prestala mat problémy so zapálenými ušami.
@simca06022011 ďakujem, otuzovat som začala, no po dvoch dňoch začal kašeľ, čo viem, otuzovať sa môže len ak je 100% dieťa zdravé. Plánujem ale pokračovať. Vonku sme stále. Hygiena nosa je samozrejmá, ráno večer libenar každý deň a odsavam. Na to ucho nepovedal Dr nič viac ako to, že je na to citlivý a každý sopel mu na uši bude sadať a musí z toho iba vyrásť. Povedal že nepošle ho na vyberanie nosných mandlí zatiaľ.
@nikaeli ďakujem, tvoj koment ma celkom povzbudil. Ja som tu čítala veľa príspevkov o tom ako sa zamestnávatelia kvôli OČR vyhrážali vyhadzovom a tiež mám aj v okolí mamicky ktoré takto prepustili z prace v skúšobných dobách (bez udania dôvodu ale bolo jasné prečo sa to stalo lebo boli upozorňované)
Ja mám muža tiež v zahranici a preto som dobrovolne doma so 4 ročným škôlkárom (chorým momentálne 3ti týždeň vkuse) normálne som vedená ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov ale teda som vdacna že mám zaplatenú zdravotnu lebo to absolútne neni bezne. Ak vám to inak nevychádza tak proste skresať výdavky. Alebo daj do súkromnéj skolky bude menej chorý a chod do roboty . My mame 6 deti v súkromnej chorobnosť je nižšia aj keď nie úplne na nule..
tak to je dobra .., ani kvapky do nosa ani nic mu neodporucil? a libenar je pre neho uz nic, to je pre babatka na beznu hygienu a nie ked ti dieta byva chore. Ked zacne uz soplit, treba prida nasivin a pod = ale to by ti mala lekarka poradit, aby nedoslo k tomu zapchatiu usi, z opuchnutej sliznice atd.
napr taketo su (teraz neviem aka velka je ponuka, predsa od tej soplovej doby, uz mam trochu daleko)
https://www.drmax.sk/sterimar-r-cu?utm_source=g...
ano trva to kym to prejde, u nas cca dva mesiace bola dcera v jasliach v kuse chora = preursila som to, isli sme na liecbu domacu, to "otuzoavniae" cize ziadny prekureny byt, vonku chodit, vetrat = plus aj od iminulogicky sme nieco mali chvilku, Ccko, Dcko, myslim, ze este nieco... a v marci nastupila na pol den do jasiel a od aprila (alebo +mesiac vsetko, presne si to nepamatam) na cely den a choroby normalne 3-4 rocne.. k tomu tie sople, take "predlzeny vikend" sem tam... ani to vybratie mandli nie je istota, ja mam kamosky, ktore dali a detom to nic nepomohlo = naozaj zalezi na tom, co odporucia lekari, ako casto sa to bude opakovat, ci bude ta mandla opuchnuta.
@simca06022011 ďakujem pekne 🙏🏼
Áno, v skúšobnej dobe sa s tebou môžu rozlúčiť aj pre častú absenciu (oficiálne bez udania dôvodu). No za iných okolností naozaj nepoznám nikoho, čo by dostal výpoveď, lebo je na OČR. Toto obdobie pominie, dieťa potrebuje čas. Keď som sa po MD vrátila do škôlky, tiež som bola často chorá 🤷🏻♀️ pomaly som si zvykla, imunita zosilnela..
inak ja mam sice chalanov v praci, ale uz su otcovia a na ocr a lekarov atd, chodia.. zatial som nikoho nevyhodila :DDD striedaju sa so zenami, takze to nie je take narocne. A u nas je podstatne to, ze vedia sa zastupit. AKo bol by cirkus humberto, keby vsetci naraz ostali doma.
Však vždy sa môžeš zaevidovať na Úrad práce, ako hľadajú a prácu a bude ti štát platiť zdravotné poistenie.
A s mužom viac než dom a majetok, riešte váš vzťah. To odlúčenie tomu určite nebude prospešné..
@letfenixa tak sa držte, veľa zdravia prajem 🙏🏼

Už radšej ani nepokračuj, lebo to len zhoršuješ. Tak do riti muž v zahraničí asi nerobí za 1000 , že? Všetko nadrbe do domu, starí rodičia podnikajú a ty sa pýtaš, ako sa vyhnúť platiť si poondiatych 97 eur zdravotku?!!!