Ako dlho trvá doručenie cestovného pasu?
Dobrý deň, začínam byt znepokojená lebo dcérin pas mal byt 17.5 a ešte nie je. Myslite, že to dajú do jula? Ako dlho ste aktuálne cakali? - áno viem, že sa predĺžila čakacia doba ale chcem vedieť reálny dobu ako im to aktuálne trva( leno pani v správach má znepokojila že už čaká 60 dni 🤦🏼♀️)
@janage keď plánuje žeby išlo mimo EÚ tak si dá urobiť pas, ale tu robia rodičia deťom pasy ktoré chodia max do okolitých krajín
@misana84 meškali aj pred rokom v lete
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/cestovny-pas-meskanie/
Dodanie pasov stále mešká, situácia by sa však mala zlepšiť
https://regiony.zoznam.sk/dodanie-pasov-stale-m...
@maranco ale je úplne jedno aký dôvod majú rodicia. Splnili všetky podmienky. Podali žiadosť, uhradili poplatok atď. Tak keď viem, že mesačne viem vyrobiť max 2000 pasov, neberiem žiadosti na 4000. A riešim osvetu a informujem vopred a nie keď už horí a padá mi to celé na hlavu. Tiež sa nám 1x stalo, že sme sa ocitli tam kde sme. Okolnosti sa tak naskladali.
A mám ešte jeden dôvod mať vždy platný pas. Jednoducho história ukázala už veľakrát, že tí, napíšem prezieraví, ten pas mali. Lebo nikdy nevieš. Dnes si tu a zajtra možno už na ceste.
Dnes možno stačí OP a o 2 mesiace nemusí. Doba je aká je. Neistá.
@maranco a mimochodom ten posledný link je z roku 2023. Práve naopak tento rok je situácia najhoršia so všetkých rokov. Príbuzní dávali robiť pas cca 4 týždne pred nami. Už sa z dovolenky aj vrátili. Mali ho za menej ako 30 dní. Tu ide jednoznačne o nezvladnutie situácia zo strany štátu a zatĺkanie miesto jasných info. Tie mali byť pred 2 mesiacmi. Teraz je neskoro.
Však máme teraz konečne najlepšiu vládu, a ministra vnútra jak lusk! Ochranka nepochybila, vydávanie pasov nepochybilo, všetko je tak ako má byť, ba priam ešte lepšie!
@janage štát by mal informovať lepšie a rovno aj na oddelení dokladov aj pri kolkomate
zbytočne by sa nestresovali ľudia čo idú na dovolenku do chorvátska, že im mešká pas, ak by rovno pri objednávaní vedeli že im stačí lacnejší občiansky preukaz tak neriešia pasy.
Tiež jeden čas neposielali SMS že sú doklady hotové tak riešenie bolo že ľudia mali vyvolávať či sú už hotové, potom neskôr urobili stránku kde to máš zisťovať
Ale keď mi vypadli SMS tak po obnovení služby normálne znovu pošlem tie ktoré neprešli a nie nech si ľudia sami zisťujú a stresujú
@maranco ja si osobne myslím, že mnohí ten pas vnímajú aj ako istotu vycestovať kedy ty chceš a aj inde ako na OP.
Keď vezmeme, že pôrodnosť klesá, ale dopyt po pasoch stúpa, nebude to asi len tými pasmi pre deti😉
A klasicky dospelý nebude vypisovať kvôli meskajucemu pasu na dovolenku, keď mu tam stačí platný OP.
Ale to je len môj osobný názor
@janage oni si davali robit 17.4 = 2mesiace je 17.6.
@kvietok2012 ano už som písala vyššie. Momentálne však aj táto informácia je už tlmocena ako okolo 60 dní. Keď zarátame koľko ľudí sa zľakne a dá urobiť pasy za zvýšený poplatok v skrátených termínoch, do toho info, že nie je materiál na výrobu, je celkom možné, že ani tých 60 dní nedodržia. A budú robiť iba zrýchlené a tie, kde sa ľudia preukážu, že idú na dovolenku.
Mňa pani ubezpečovala, že do 60 dní musí pas byť a hneď ďalšia info, že oni ešte v piatok na obed nemajú pásy, ktorým 60 dní uplynie v pondelok. Takže ja sa momentálne už ani na tu 60dnovu lehotu nespolieham
Slováci na cestovné pasy čakajú mesiace. Ak chcete mať doklad hotový včas, musíte si priplatiť
https://www.aktuality.sk/clanok/QjVDXoi/slovaci...
Ministerstvo očakáva, že situácia na oddeleniach dokladov sa optimalizuje až koncom leta. Podľa Neumanna by v súčasnosti veľmi pomohlo, ak by občania, ktorí cestovný pas na dovolenku nepotrebujú, keďže ich destináciou je Európska únia alebo krajiny Schengenského priestoru, využívali možnosť požiadať za týmto účelom o občiansky preukaz. „Tie vydávame aj najmenším deťom a sú oveľa lacnejšie ako pas. Občianske preukazy vydávame prakticky do týždňa,“ dodáva Neumann.
Dával niekto žiadosť o vrátenie poplatku pre nedodržanie lehôt?
@janage V stredu som bola s vytlačeným potvrdením o kúpe leteniek na pasovom ( žiadosť podaná 17.4.), 15.6 musím spraviť checkin, 16.6. letíme do Londýna. Pracovníčka si to zapísala do zoznamu, že to pourguju. Dnes ráno mi pipla sms, ze pas je hotový. Čiže odporúčam ísť tam osobne s nejakym dokladom, prečo pas súrne potrebujete a vybaví sa to.
@margareta15 tak aj urobím. Ja potrebujem ešte do splnomocnenia overeneho notárom (keďže dieťa ide s klubom) uviesť jeho číslo pasu. Minulý rok overenie notárom nebolo potrebné. Takže sa mi to nabaľuje. Mne ide na nervy, že urgovať musím osobne. Už mal byť dávno zriadený mail, kde tak môžeš urobiť. Doklad sa dal poslať ako príloha. Úradné hodiny samozrejme kopírujú pracovnú dobu väčšiny ľudí, však zariaď sa.
@janage V KE som mohla ist rovno za pracovníčkou, nebrala som žiadne poradové cislo a vôbec som nečakala.
@margareta15 no vidíš a mne povedala ze číslo zobrať na vydaj dokladov. Bola milá, ale tiež nevedela pochopiť, že ja nemám žiaden doklad cestovný ani ubytko lebo všetko rieši klub a dieťa cestuje samé. Tak sa zhodli, že doniesť papier z klubu. Samé nemajú poriadne info ako postupovať
Tiež čakám už vyše 60 dní. Dnes som sa bola spýtať a ešte nie je. Ale vraj tá lehota 30 dní sa myslí pracovných 30 dní čiže na vyhotovenie v lehote majú 1,5 mesiaca 🤷
@margareta15 a za ktorou pracovníčkou máš ísť si vedela ako? Ci si išla za prvou voľnou?
Inak ešte ma napadlo, že sľúbili, že pas bude potom určite hneď na ďalší deň, že najlepšie mám čakať do tých 60 dní. A keď nepríde potom prísť a už ani ten ďalší deň podľa toho čo píšeš veru neplatí. Sú to 2 dni. A čakať na termín tesne pred odchodom určite nemienim
Dávala som robiť 27.3 a hotový bol 27.5.. Takže presne 2 mesiace
@janage supervizor ma poslal na výdaj dokladov (č. 16 a 17)
@semir_gerkhan ja čakám už viac ako 2mesiace,tak to mi vrátia akým spôsobom peniaze?
7 tyzdnov im to trvalo
My sme dávali robiť 28.3.2024 a môj mol hotový už pred cca 2t a deti mali až teraz vo štvrtok hotový.
Veru nezvládli asi výrobu v letných mesiacoch. Ja som si pas vybavovala 15.3, 16.4.mi prišiel..

@maranco ale mám pocit, že taký stav prvý rok… to je už tretí pas čo má dcera a to má 4,5 roka a vždy to bolo do tých 30 dni