icon

Ako dlho trvá doručenie cestovného pasu?

misana84
30. máj 2024

Dobrý deň, začínam byt znepokojená lebo dcérin pas mal byt 17.5 a ešte nie je. Myslite, že to dajú do jula? Ako dlho ste aktuálne cakali? - áno viem, že sa predĺžila čakacia doba ale chcem vedieť reálny dobu ako im to aktuálne trva( leno pani v správach má znepokojila že už čaká 60 dni 🤦🏼‍♀️)

tamarka9
2. jún 2024

@misana84 ja som bola s mladšou na pasovom v piatok na pasovom,čakala som kým bude mať 6 rokov,aby sme dostali konečne na 5 rokov pas. A pani mi hneď hovorí ze ak niekam cestujeme v lete a treba nám pas,tak ze do 30 dnu určite nebude, že to je len predpokladaná doba vydania a zo zákona majú vraj 64 dní. Tak som doplatila,hoci samozrejme som frflala,ale takú možnosť ze môžem doniesť doklad o zaplatení dovolenky mi nespomenula. Proste úžasný systém, poplatky sa zdvihli,služba zhoršila. Perfektný systém

dominikamacakova
2. jún 2024

Aj ja čakám na pasy. Dávala som robiť na konci apríla 😑

mircalla
2. jún 2024

@jasminkaj Nie, lehota je 30 kalendarnych dni, nie pracovnych. Vzdy som mala pas svoj ci deti do 30 dni, teraz je specificka situacia a neni ani do 60 casto krat.

Nastastie pasy mame a tento rok ich nepotrebujem riesit, ale povazujem to za absolutne fiasko a totalne zlyhanie, ze sa nieco taketo vobec deje. Za mna neakceptovatelne, ale tak v tejto bananovej republike si musime zvyknut na vsetko. Mne je u prdele, ci stihaju alebo nie, ak je raz lehota 30 dni, ma to byt do 30 dni a odporucania s OP si mozu strcit. Ja mam radsej pas bez ohladu na to, kam cestujem. A ked si o neho poziadam, pride mi absurdne sa doprosovat po 2 mesiacoch, ci je hotovy.
Moze za to najma zvysenie poplatkov a masovy napor pred zvysenim, ked si davali robit pasy aj ludia, co ich nepotrebuju len kvoli cene a uz sa to taha. K tomu dalsi napor kvoli letnym dovolenkam, ale prakticky to odstartovalo zvysenie poplatkov. S tymto mali ale pocitat. Uplne chore

mircalla
2. jún 2024

@tamarka9 A pani sa vie odvolat na nejaky paragraf v zakone? To su bludy. Na strankach ministerstva je vsade pisane do 30 dni

https://www.minv.sk/?spravne-poplatky

kvietok2012
2. jún 2024

@mircalla paragraf 49 ods. 2 spravneho poriadku.

toscania
2. jún 2024

@misana84 keď sa dá zrýchlený poplatok, tak vybavia načas...keď iba klasický poplatok, tak čakacia lehota je aktuálne minimalne 2 mesiace...

stanulienkat
2. jún 2024

Vie mi niekto napisat, ci realne niekto ziadal pwniaze spät za nedodrzanie lehoty? Kde sa to adresuje? Komu?

mircalla
2. jún 2024

@toscania Kde je tu 64 dni co je povedala pracovnicka? Ja tam stale vidim 30 dni, vydanie pasu nie je zvlast zlozity pripad. Niektore baby nemaju pasy ani po 60 dnoch co citam

§ 49
Lehota pre rozhodnutie
(1) V jednoduchých veciach, najmä ak možno rozhodnúť na podklade dokladov predložených účastníkom konania, správny orgán rozhodne bezodkladne.
(2) V ostatných prípadoch, ak osobitný zákon neustanovuje inak, je správny orgán povinný rozhodnúť vo veci do 30 dní od začatia konania; vo zvlášť zložitých prípadoch rozhodne najneskôr do 60 dní; ak nemožno vzhľadom na povahu veci rozhodnúť ani v tejto lehote, môže ju primerane predĺžiť odvolací orgán (orgán príslušný rozhodnúť o rozklade). Ak správny orgán nemôže rozhodnúť do 30, prípadne do 60 dní, je povinný o tom účastníka konania s uvedením dôvodov upovedomiť.

kvietok2012
2. jún 2024

@stanulienkat ked ti pas nedodali do 60dní, (overia si to v systeme) tak na oddelení dokladov, kde si o neho ziadala.spíšu s tebou papier, napises č.účtu , pride ti domov rozhodnutie a potom peniaze.

stanulienkat
2. jún 2024

@kvietok2012 takze nie do 30 dni? Az ked mi nepride do 60 dni? Aj ked je zakon na 30 dni?

kvietok2012
2. jún 2024

@stanulienkat 60 dní, prečitaj co písala
@mircalla

skippy7
2. jún 2024

@misana84 aj môj muž si dával robiť pas v polovici apríla, a to som mu rezervovala termín na 9.5.(ten som potom zrušila ,ešte že!), a teda koncom júna cestujeme(Turecko), a už ste ma trocha vyplašili, dúfam,že v polke júna bude🙏

kvietok2012
2. jún 2024

@skippy7 od podania žiadosti si vyrataj 60dní

mircalla
2. jún 2024

@toscania sorry, zle som ta oznacila
@kvietok2012 Uz som napisala, vydanie pasu nie je zvlast zlozity pripad. Na stranke ministerstva su lehoty 30 dni a cena. Cize ocakavam, ze za tu cenu bude pas v lehote, ako maju na stranke.
A nedodrzuju ani tych 60 dni. Uplny nonsense

kvietok2012
2. jún 2024

@mircalla presne ako píšeš, no však ked nedodržia 60dnovu lehotu, vratia poplatok.

roberta27
2. jún 2024

@misana84 ja som dala pasy 3.4. a stále nič, počkám ešte zajtra a opäť tam pojdem, lebo to už bude tých 60 dní. Keď som sa pýtala, na to sa pani odvolávala.

calmmeadow
2. jún 2024

My sme si pas vybavovali 28.3. a stále nič 🤷

semir_gerkhan
2. jún 2024

@dajana555 prídeš tam kde ti majú ten pas vydať,ukážeš im žiadosť ktorú si dostala pri tom keď si si ho bola vybavovať a oni už podľa toho uvidia že to sú viac ako 2 mesiace. Teda budeš žiadať posúrenie vyhotovenia pasu a vrátenie peňazí(dajú ti vypísať jeden papier,mimo iného tam napíšeš číslo účtu),ale mali by ti oboje navrhnúť už sami od sebe,len ti to hovorím aby si vedela na čo máš právo a čoho sa môžeš dožadovať

195michaela
2. jún 2024

@misana84 ja čakám ok 20.4 a stále nemáme. Našťastie na dovolenku idem až v auguste

w3ronika77
2. jún 2024

Nam tiez meškali, tak sme sa boli osobne pytat a vraj už boli davno hotove, len im zlyhal system....
Vybavovali sme koncom marca

zuzu1111
2. jún 2024

@roberta27 aj my sme malému dávali robiť presne 3.4. a zatiaľ nič....
@semir_gerkhan čiže keď zajtra nedôjde sms, že je pas hotový, môžeme sa dožadovať posúrenia a tiež vrátenia poplatku? ....ako máme čas ešte trocha do odletu, do 2.7., ale ide o ten princíp, že človek čaká ako blbec a nevie dokedy. Keď sme vybavovali 3.4., ani pol slova nebolo o 60dnovej lehote

basska_b
3. jún 2024

@misana84 od 1.4. sa zvysoval poplatok a ludia to tam v marci zahltili plus bol vypadok papiera, na ktory sa ten pas tlaci :( my sme podali ziadost 16.5., ale pas cakam tak koncom leta. Je mi to jedno,lebo zaroven som zaziadala o OP pre deti, tie som mala do par dni a aj tak nebudeme cestovat mimo EU

kvietok2012
3. jún 2024

@zuzu1111 lebo 3.4. este ani oni nevedeli o meškaní pasov, nie 35dní, nie to este 60...ani im nedal nikto vediet...ver mi...

eviikuu
3. jún 2024

@misana84 21. 3 sme podavali a 22.5 nam bol vydani a to mi nikto nepovedal, ze je tam dlhsia cakacia doba. Nastastie sme ho nepotrebovali, ale nas znamy musel si ist dat vyrobit 10 dnovy lebo mu povedali, ze ked chce mat istotu tak nech si da spravit tak.

renata_b
3. jún 2024

Synov pas prišiel o 2 mesiace. Dávala som 28.3., prišiel 29.5. Bola som sa už skôr pýtať, či to stihne prísť do našej dovolenky a pri okienku mi povedali, že keď sa bude blížiť termín dovolenky, mám prísť, posúria vyhotovenie pasu. Našťastie to nebolo potrebné, pas prišiel včas 🙂

salije
3. jún 2024

@eviikuu nasej konci 18.6. noooo vidim ze mame pruser. Podla toho co citam dam asi rychlo obciansky vybavit

maranco
3. jún 2024

@salije občiansky by mal byť hotový cca za týždeň/dva

toscania
3. jún 2024

@mircalla ja nehovorím o lehote 60 dní, ktoré je kdesi uvedená v papieroch....hovorím len o realite, že keď si požiadate o vydanie pasu za základný poplatok, tak je čakacia lehota 2 mesiace, nevravím, že presne na deň, ale minimálne ľudia čakajú na ich vydanie 2 mesiace....proste lehotu na papieri nedodržiavajú, lebo nestíhajú...ja keď som robila v banke, na našom reklamacnom oddelení bol jeden čas len jeden človek, jeden...nestíhali sa vybavovať reklamácie ani za 90 dní, nie preto, že by si valal šunky, ale proste mal len dve ruky, jednu hlavu a mohol sa aj rozkrajat....nikoho týmto neospravedlňujem, len vysvetľujem realitu....

mircalla
3. jún 2024

@toscania Lehota je oficko 30 dni. Nie 60. Dala som tam aj paragraf, maju to uvedene na stranke ministerstva. Mna nezaujima, ci stihaju. Vobec. Pokial si za nieco platim, ocakavam, ze to bude nacas. Pokial nestihaju, maju si to zariadit. Tiez robim so zakaznikmi, pokial nestiham, robim nadcasy. Cize absolutne ma to nezaujima. U mna funguje - zakaznik na 1. mieste

janage
3. jún 2024

@toscania ale potom zásadne pochybilo vaše vedenie. Malo zabezpečiť, aby bol na tom mieste dostatočný počet ľudí a reklamácie vybavovali v stanovenej lehote.
Ja tiež chápem a nezávidím tým rádovým zamestnancom, že nestíhajú. Oni za to nemôžu. Tu ide o totálne zlyhanie vedenia.
Ako som už písala
1.nenaberiem objednávky na 4000 pásov sa deň, keď reálne viem urobiť 2000
2.uz pri začiatkoch návalu, upozorňujem, že možno riešiť situáciu aj tak a tak
3.ak nedodrzim lehotu čo som si ako štát sám stanovil, sám dám možnosť, že vystavim komu to pomôže mapr.ten OP pre dieťa s foto, aby mohlo cestovať, v zrýchlenie konaní do týždne a bez akéhokoľvek ďalšieho poplatku. Foto dieťaťa už mám pri žiadosti o pas
4. Nezavadzam a nesľubujem, čo viem, že reálne nemôžem splniť.