Ako postupovať s netradičným menom?
Ahojte potrebovala by som zistit ako to je z netradicnymi menami nakolko cakam chlapceka a chcela by som mu dat meno Jason (Ďzejson) ... ci je potrebne na matriku doniest niake potvrdenie o mene ze take existuje napr (americke velvislanectvo) al. pod. lebo v zozname detskych mien ktore je mozne zapisat do matriky nieje len chcem vediet ci niekto nahodou tiez nedaval svojmu dietatu netradicne mena ktore museli niako dokazat alebo potvrdit ze existuju dakujem
ano Džesičky, poznam aj ja 🙂), meno absolutne neslovenske, ale sklonujeme ako rydzo slovenske 🙂, no niekedy to fakt usi trha
@fredy29 No prepáč, ale čo sa týka pravopisu - je jedno odkiaľ píšeš - a teraz nehovorím o diakritike - ak si schopná napísať ypsilon kam nepatrí tak si schopná napísať to slovo aj správne - pokiaľ samozrejme vieš ako sa píše....Takže výhovorky tohto typu sú absolútne bezpredmetné.😉
@warholette nerozumiem, ved v prvom prispevku co si mi adresovala pises o vyslovnosti a teraz už o vyslovnost nejde? Pokiaľ viem v Amerike majú tiez zauzivane volat inicialmi dvoch mien nositela, nie je to síce ako naše zdrobnovanie, ale je to tiež zmena mena.. A vobec neviem prečo by malo byt také nehodiace sa, ak clovek meno v hovorovej reči skrati ci zdrobni aj ked ide o zahraničné meno..
Ako som už inak povedala, ani jedno jedine meno ktoré povazujete za tradicne slovenské nepochadza zo slovenska.. Každé bolo raz netradicnym, len sa udomacnilo a poslovenctilo tak ako sa unas udomacnili zdrobneliny a skratky.. Takže možno tak ako tu teraz niekoho irituje jessica kedysi iritovala kristina, len nebol modry konik.. 😂
@haimi anglicky hovoriace krajiny nemaju mena v kalendari a teda neoslavuju ziadne meniny... to len pre tvoje info 🙂
Mne sa napr. Páči meno Lev..ale neviem si predstavit tu na sk..tie reakcie..ak by som tretiemu synovi dala také meno..alebo Tirgis...no nespravím mu to..i keď to prve by sa hodilo k jeho bratom Vladimír a Maxim
A ide tu podľa mňa aj o to aké ma priezvisko..najmä muž..je malá pravdepodobnosť že by sa mu počas života zmenilo..ako napr u nas..k tak krásnemu priezvisku ako je Abrahám..da meno Kevin..
@mateson to mi je ľúto, ze sa to nedá pochopiť, ale neviem ako to napraviť..
V kazdom prípade, netrufala by som si tak, ako ty tvrdiť ako to je v iných krajinách s netradičnými menami, keďže všade inde okrem nas su cudzinci vitani a tým padom sa tam aj inakšie mena dostanu.. Možno ak raz bude aj u nas viac cudzincov tak sa ľudia prestanu pozastavovat nad menami a budú proste brat ako fakt každé zacute meno a nebudú sa z neho smiať..
Mimochodom, neviem či nemam zmysel pre humor, ale nevidim nic smiesne na akomkoľvek mene, nech už znie akokoľvek zvlasne a je s akýmkoľvek priezviskom..
@puklica13
@luna379 čo sa týka skutočnej astrológie, asi najlepšie ju vysvetľuje Rudolf Steiner. Taká tá "populárna" astrológia je značne skreslená. No ale ak sa jej venuješ, musíš vedieť, že to tu všetko bolo ešte pred Adamom a že astrológia nie je doslova o nebeských telesách, ale o archetypoch, ktoré predstavujú. Archetyp Lilith je jasne definovaný.
@jana_eyre ja som nenapísala, že tie mená sú smiešne. Smiešne sú v našich končinách a ich slovenské skomoleniny / Džesičky, Šonkovia, Natánek _ to teraz tiež frčí Nataniel . A ak to zaklincujeme správnym priezviskom, tak je to smiešne. Akože taká Vivien Bačová či Jason Slaninka apod... Ja keď počujem v školkárskej šatni napríklad starých rodičov ako tie deti oslovujú. Jednoducho je to "mimo mísu".
a existuje určitá priama úmera medzi "exotickosťou" mena a kvocientom rodiča. Nie je to pravidlo, ale je to velmi častý jav.
@jana_eyre Muza Americana nema, a ano, keby mala, tak dieta je polovicou American, a uz je logicky, ze moze mat aj cisto Americke meno. A preco je problem, ze som vyjadrila nazor, ze taky clovek ma pravdepodobne komplexy. Je to urazka? Ja si myslim, ze nie, a nie som jedina ktora si to mysli, tak nieco na tom bude.
@guinevre aha, čiže ked ti na príspevok klikne, ze sa to paci viac ako 3ludom, stáva sa čokoľvek pravdou? 😅
A ano, označiť niekoho koho vobec nepoznas za zakomplexovaneho povazujem za urážku..
A samozrejme si aj o mne mozes myslieť aká zakomplexovana som lebo som dala nezvycajne mena svojim deťom, vyjadri názor akýkoľvek chceš, to právo ti nikto neberie.. Len neviem prečo je problém naopak pre teba ak sa na to niekto ozve 😉
@ritta86 v ani jednom z tvojich príspevkov si nepoužila mäkčene a dĺžne, preto som pri tom mene najprv zaváhala... A naozaj neočakávam, že niekto, kto nepoužíva diakritiku, by si práve v tom jednom slove dal záležať. Ako som písala - ak niekto vyberie dieťaťu nezvyčajné meno, tak by mal rátať so všetkým - s nedorozumeniami, chybami, skomoleninami...
@jana_eyre, no, pred par rokmi robili v nemecky hovoriacich krajinach studiu o (meratelnych) vplyvoch mena na jeho nositela. Okrem ineho porovnavali sance ziskat pracu. Nositelia modernych exotickych mien dopadli veru neslavne. Az do 90% zamestnavatelov si vyberalo popri rovnakych parametroch uchadzacov bez "exotickych" krstnych mien. Takze take "ine" (podla moznosti riadne otrepane "moderne" meno) vie veru cloveku aj objektivne zneprijemnit zivot. Niektore mena v istych jazykoch proste "nezneju". Viem aj podla seba, ze mena, ktore sa mi zdaju krasne v nemcine mi pripadaju velakrat v slovencine uplne prastene (a naopak). Proste na cloveku, ktory ma jazykovo velmi "vyzyvave" meno bude na prvy pohlad nieco"nepatricne". Ak dieta nebude nadseny extrovert, asi ho to nebude velmi nadchynat. Ale nie je to podmienkou. Napriklad u vas v rodine nemate exoticke mena, len neobvykle 😉
@vroni a prosím ťa kde máš istotu že deti narodené na Slovensku tu budú aj žiť? A potom tie krásne slovenske mená nebudú znieť dobré v inej krajine a nebudú mať také šance sa zamestnať? Tak ja teda osobné budem veľmi rada ak moje deti pôjdu žiť inam. Proste téma bola o inom a samozrejme ako vždy sa to tu zvrhlo na 2 tábory tie čo sú za a tie čo obhajujú slovenske mená. Ale zakladateľka témy/ otázky rieši matriku nie meno. Každý nech si dá aké chce a či to vtipné znie? Hm niekomu áno niekomu nie. Môjho syna volajú všelijako a tiež má to neteší dokonca môj otec ho volá šebík čo už neni ani vtipné ale na zabitie. A nie nenapadlo by ma že zo Sebastián vznikne toto. A druhý maxim je maxo čo tiež by som vraždila ale tak je to aj zo slovenskými menami ja neznášam petruška a podobné aj môjmu ch sa nepáči vladko a mama je margita a zdrobnenina sú na zasmiate, otel ludko pritom Ludovit znie lepšie 😂 a kopec slovenských mien má príšerné zdrobneniny. Aj alexandra tak krásne meno ale Saša nie. Ale každému sa iné páči a o tom to je. To že teraz sú na Slovensku tieto mená vzácne neznamená že aj za 10rokov budú. Aj Sebastián tu nebol a teraz je v kalendári a je ich už veľa a nikto sa nad tím už nepozastavuje.
@petuska2110 lenze prvych par rokov, alebo mozno celych 18, tu zit budu. A dat niekomu zahranicne meno len preto, ze mozno raz bude zit niekde inde? Co tak mysliet na to, ako sa mu s nim bude zit na Slovensku, ako ho budu pisat ucitelky v skolke, skole, trapit sa s nejakou Dzessikou aby potom v 19 odisla do Anglicka oberat jahody a mala svetove meno...
Zas je kopec medzinarodnych mien, ktore zneju dobre aj po slovensky aj v zahranici. Oliver, Richard, Martin, Stela, Nikola...
Jezis, baby 😂 Ja si tu z vas cvrknem asi, mozno aj porod sa mi spusti 😂 Ake dobre citanicko v tuto neskoru hodinu 😂
Kazdopadne....aj moji synovia dostanu nezvycajne mena...prvy je zmiesany juzan-Joel a druhe som musela napasovat, ten bude o tyzden Noé. A ano, ludia uz teraz divne pozeraju.
@sissy27 No meno Žak som este ani nepocula ked tak Jaque, to je francuzke meno a ma daleko od Zaka. Mam pocit ze ta to napadlo ako jedinu 🙂 a žack to si uz vobec neviem predstavit 😂 Moc hlboko si sa nad tym zamyslela. Nepouzivam diakritiku.Je to otrava...Ale prave v tom.mene by som.si dala asi zalezat ked uz je o tom rec -logicky.
@warholette ja som z tych exotov, co dali anglické meno (priezvisko nemáme slovensky znejúce ) lebo som si myslela, ze na Slovensku žiť nebudeme. Dcéra s tým menom žila na Sk len 4 roky. Potom sme odišli, vsetci meno poznajú žiadny spelling nie je potrebný a dcéra nám je vďačná, ze ma normalne meno a nevolá sa Vladimíra, Zuzana, Slavomíra a pod. Syn ma tiež anglické meno, ale on sa uz narodil v zahranici. Deti sme ale nikdy nevolali slovenskými zdrobneninami, to mi je uplne proti srsti.
@petuska2110 já mám normální jméno Kateřina a když jsem žila ve Skotsku tak nikdo neměl problém vyslovit Katka nebo Katerína, popřípadě Katriona, znělo mi to pěkně a jelikož jsem neměla anglicky vypadající příjmení tak i kdybych měla světové jméno, to příjmení a můj přízvuk by mě i tak prozradil 🙂 navíc já jsem hrdá na svůj původ a líbilo se mi že jsem jiná 🙂
sestra je Tereza a ani s jejím jménem neměl nikdo problém 🙂
jinak nechápu tu logiku, že nezáleží jestli se příjmení hodí ke jménu, protože však se nepoužívají zároven, nevím teda možná ve školce, ale potom už se vždy používá celé jméno a já mám třeba práci kde se za den podepíšu celým jménem nesčetněkrát a plno lidí to potom vidí a čte, tak jsem ráda, že mi rodiče nedaly jméno za které bych se musela stydět 🙂
navíc svoje příjmení si může žena nechat i po svatbě v případě, že manželovo by bylo nevhodné ( v rodině si otcův strýc nechal příjmení po manželce, už se mu nelíbilo být Opička 🙂 ale aby mělo to děvče z čeho vybírat 🙂
@jana_eyre Nie, praveze s tvojimi prispevkami vacsinou suhlasim, a neviem preco si myslis, ze mena tvojich deti su exoticke, zneju mi celkom fajn, neparaju usi - Dzejson mi para usi, lebo jedine "dz" v Slovencine je v "dzbane" a "dzeme", chapes? :D Ale nesuhlasim, ze za kazdu cenu treba byt politicky korektny a nepovedat narovinu svoj nazor, je mi luto ak si sa urazila a hned pomyslela, ze aj mena tvojich deti blablabla (naozaj sa mi nechce to opakovat). Urazka je povedat niekomu priamo, ze je hlupy, skaredy a podobne. Velmi jednoducho, na zaklade toho co a ako zakladatelka napisala, vytvorila som si obraz o tom o co tu vlastne ide.
@aknaj ona napisala niaky namiesto nejaky uz na zaciatku v otazke🙂 aj tam jej to hned napisali, a este stale sa nepoucila, pre nu to nie je blud..a viacere na koniku to tak pisu,nechapem kde na to prisli..
@zanetamatej @aknaj Mala aj "z" v nazve 🙄
Ja som pár rokov dozadu pozerala reportáž o mužovi, ktorý sa volal Winetou. Hovoril, ze za 50 rokov sa s ním nestotoznil a preto, si dal darček k 50 narodeninám zmenu mena na Jozef 🙂)
Tak winetou je iný záhul 😂 😂🙄

@jana_eyre nejde o vyslovnost, ale o skracovanie, komolenie a podobne. Zijem v USA a tu nevidis ziadnych Dzejsonkov alebo Dzessicky, pretoze kratka podoba mena Jason je Jace a kratka podoba mena Jessica je Jessie. Tu sa ludia velmi snazia spravne vyslovit aj krkolomne azijske ci africke mena pretoze je to pomaly urazka ak si dovolis niekoho meno skratit bez suhlasu jeho nositela.