icon

Ako pozvať priateľa z Indonézie na Slovensko?

pelegrina
7. jún 2024

Ahojte,
borím sa s problémom a čím viac o tom čítam, mám z toho mierny chaos.
Prosím o radu, ide o takúto vec:
chcem pozvať priateľa-snúbenca z Indonézie.
Musím k podaniu žiadosti o overenie pozvania priložiť aj pozývací list,
alebo táto žiadosť je vlastne pozvanie?

Ak bude táto žiadosť schválená a priateľ dostane víza / max 90 dni/, chceme sa zobrať.
Neviete, či sa bude musieť vrátiť domov alebo môže v prípade sobáša požiadať
o trvalý pobyt?
Ďakujem za odpovede a podelenie sa s vašimi skúsenosťami.

beloved
7. jún 2024

@pelegrina Skusam si to predstavit... 🙂

pelegrina
autor
7. jún 2024

@ivonadusa ďakujem za povzbudenie

lneviemmeno
7. jún 2024

@pelegrina absolutne nerieš komentáre niektorých tu, každý kto má priateľa/manžela cudzinca sa tohto napočúva, že mu ide iba o európske doklady 🙂 neviem čo ich do tvojho súkromia, pýtala si sa tu na pozvanie a nie názor na váš vzťah 🤷🏻‍♀️ ja som s mojim mužom už veľmi dlho, máme bábätko a aj tak to neskončilo 😀

ivonadusa
7. jún 2024

@pelegrina predbiehaju sa tu zeny v mudrovani a pritom v zivote nevideli cloveka z indonezie a ani v indonezii neboli. len predsudky, naucene veci z knih, precitame knizky (mozno) .. jaaj .. jednym uchom dnu a druhym von. a pritom preco ma niekto potrebu zhadzovat cloveka ze si vybral cudzinca a z daleka? ahaa, lebo o tom prd vedia.. musim aj ja napisat, aby tu nebol priestor len pre tieto mudrlantky, ale aj pre cloveka co zije s cudzincom a zial ani po x rokoch nezutekal, netyral, nebral peniaze pripadne ine bludy..

pelegrina
autor
7. jún 2024

@stanielka17 aby som to uviedla na pravú mieru, je síce z Indonézie a samozrejme sme sa nevideli tam. Viac rokov pracoval v Poľsku takže stretanie nebol problém.

pelegrina
autor
7. jún 2024

@ivonadusa aj ja si myslím, že netreba človeka hneď odcudzovať.

ivonadusa
7. jún 2024

@lneviemmeno presne tak. to ale este len uvidis, ked budete mat starsie dieta! druhe dieta! po 10 rokoch! ok, si vynimka.. hlavne ze slovaci su vsetci taki zlati muzi. a tychto zlatych muzov maju urcite tieto zlate zeny co sem pisu a dopredu vsetko vedia. 🙂

freepalestine
7. jún 2024

@smajliica idealne riesenie!

lneviemmeno
7. jún 2024

@ivonadusa presne! Žiaľ veľmi škatulkujú cudzincov, idú sa veľmi pretrhnúť aby žili práve na Slovensku 😀 doteraz ma každý otravuje, prečo som si nenašla Slováka, ano lebo všetci muži slovaci sú automaticky dokonalí. 😀

ivonadusa
7. jún 2024

@lneviemmeno a pritom ide iba o to najst normalneho cloveka. samozrejme, cudzinci maju svoju kulturu, zvyky, ale ked clovek si vyberie fanatika inda, tak nasiel by si aj fanatika slovaka.

melanta
7. jún 2024

Ak bývaš s mamou v nájomnom byte, čiže byt patrí mestu, tak potrebuješ súhlas mesta. Nestačí súhlas mami, keďže nie je vlastníčkou. A úprimne, nevidím reálne, že mesto vám dá súhlas. Ale zavoláš tam a zistíš.

lneviemmeno
7. jún 2024

@ivonadusa presne tak, je normálne, že majú svoje zvyky, kultúru a treba to rešpektovať. Ja rešpektujem manželové zvyky, aj som si veľa vecí osvojila, on tak isto moje. Oslavujeme kresťanské sviatky ale aj tie ich. Je to len o osobnosti a nie o národnosti 🙂

katka533
7. jún 2024

@pelegrina ano musi dokladovať tých 56 na den , bud peniaze na ucte alebo plat tuším. K žiadosti treba aj pozyvaci list a povolenie od majitela nehnuteľnosti

beloved
7. jún 2024

@pelegrina Tak ale touto info si mala zacat, ze zil v Polsku a tam ste sa vidali, hned to vyzera inak 🙂

smajliica
7. jún 2024

Mimochodom tiež som sa toho napočúvala. Jedným uchom dnu druhým von 😉

freepalestine
7. jún 2024

@vler predstav si, ze existuju pary, co su roky stastne zosobasene po tom, ako sa “par krat videli a zasnubili”. Je rozdiel, ci sa pocas tych “par krat” ludia bavia uprimne a o dolezitych veciach; alebo spolu preberaju hluposti, travia spolu cas v podnapitom stave. V druhom pripade sa mozu vidavat aj roky a stale sa dostatocne nepoznat.
Ak by bola dlzka “chodenia” priamoumerna stastiu v manzelstve, tak by v nasej modernej slovenskej spolocnosti bolo menej nestastnych zien a muzov.

kristinkajulika
11. aug 2024

@pelegrina Ahoj.. Podarilo sa ho pozvat?

pelegrina
autor
12. aug 2024

@kristinkajulika Čakáme na schválenie cudzineckej polície, snáď to výjde

kristinkajulika
12. aug 2024

@pelegrina mozem ti napisat spravu?

pelegrina
autor
13. aug 2024
majohorcicak
9. sep 2024

Ja, mam podobný problém, ale neviem akk, aa mam dostať na tu cudzinecku políciu rezervačný system nefunguje

pelegrina
autor
9. sep 2024

@majohorcicak Odpovedám neskôr, áno neviem či stále ale bol problém sa prihlásiť, boli všetky termíny obsadené. Snáď sa to už bude uvoľňovať.

lneviemmeno
9. sep 2024

@majohorcicak my sme si teraz rezervovali lebo manžel stratil doklad a poradím ti, skús okolo polnoci skusat, oni v tom čase nahadzujú nové terminy, nám sa podarilo okolo 1 v noci vziať termin o mesiac, mesiac dopredu dávajú

tomiholjubavi
9. sep 2024

@pelegrina Nenechaj sa odradiť. Vybavovanie papierov pre cudzinca je náročné, ale má svoj význam. Nielen praktický. Je to v podstate aj skúška vzťahu.

Človek sa musí zaručí vlastným ubytovaním, preukázať tisíce eur, podpísať, že sa zaväzuje k zodpovednosti za daného cudzinca, poskytne mu zdravotnú pomoc v prípade núdze...atď, Všetko sú to právne úkony a vyžadujú nielen lásku, ale aj dôveru.

Môj bývalý frajer bol Iránsky Azerbajdžanec. (azerbajdžanská národnosť, iránsky pas.) To bola ešte len lakotinka vybaviť mu víza. (Pritom sme sa ani nechceli brať, len navštíviť krajinu.) Asi len Severná Kórea má horšie migračné podmienky ako Irán. Doslova na všetko sú sankcie, embargá, obmedzenia, potreba dodatočných dokumentov...

90 dňové víza sme síce vybavili, ale musela uprosiť mamu, nech mi podpíše to bývanie, ako majiteľ domu. Nakoniec súhlasila, frajer prišiel, ale bolo to hrozné. Každú chvíľu bola u nás cudzinecká polícia na kontrolu, či sa ozaj zdržiava na nahlásenej adrese... Ale horšie bolo, že si moja rodina s nim vôbec nesadla. 😅 Vkuse do seba navzájom prúdili a keďže sme nemohli nikde odísť, lebo cudzinecká polícia... užívali sme si koncentrovaný vývar tejto milenej atmosféry. Tých 90 dní sme nakoniec ani nevyužili a po necelých dvoch mesiacoch sme sa vrátili do Turecka, kde mal rezidenčnú kartu.

Po tejto skúsenosti sme zostali spolu ešte 8 mesiacov a potom v mojej robote zrušili povolenie na prácu v Turecku. 😅 Zrazu sme stáli pred voľbou - či cez EÚ byrokraciu prechádzať znovu, ísť do Iránu, alebo to nechať tak. Rozhodli sme sa to nechať tak. Náš vzťah nebol dosť silný na to, aby to ustál. Ale nebanujem. Ak sme neustáli papierovačky, neustáli by sme ani väčšie problémy, ktoré život nevyhnutne prináša.

Reči typu: načo ti je cudzinec, blabla... nepočúvaj. Nie je to o krajine, ale o človeku. A naviac, randenie s cudzincom prináša celkom nové perspektívy. Aj keď budete bývať na Slovensku, spoznáš novú kultúru, naučíš sa dačo z cudzieho jazyka, okoštuješ novú kuchyňu, spoznáš nové pesničky, módu, tradície. Tam niekde ďaleko, získaš nový domov. A jeho krajina ti zrazu ukáže celkom inú tvár - tú domácu.

Držím palce. 🙂
PS: Ak sa chcete vziať, nech s pripravenými papiermi už príde na Slovensko. Lebo za 90 dní sa to nedá stihnúť vybaviť a už vôbec nie legalizovať.

kristinkajulika
9. sep 2024

@smajliica ahoj. Môžem ti napísať?

tomiholjubavi
9. sep 2024

@kristinkajulika jasne 😊

smajliica
9. sep 2024

@kristinkajulika jasne môžeš 😊

pelegrina
autor
10. sep 2024

@tomiholjubavi Ahoj, ďakujem za povzbudivé slová a aj tvoje skúsenosti. Začíname 90 dňový "spoločný život" a uvidíme ako to dopadne.

x015ad
22. nov 2024

@pelegrina Ahoj,som zvedavá,ako dopadol ten váš 90dňový život

mamca31
9. jan 2025

@lenkakravcova ahoj, mám manžela cudzinca, 27.1. mám termín na cudzineckej policii, kvoli overeniu pozvania, môžeš mi, prosím, zistiť, ci aj v takomto pripade sa dokladaju účty, alebo stačí z práce potvrdenie? Ďakujem za odpoveď.