Ako vybaviť priezvisko pre dieťa, keď nie sme manželia?
Ahojte,tie čo ste neboli ešte zosobášené a narodilo sa Vám bábätko čo všetko treba a kde prosím vybaviť aby mohlo mať priateľove priezvisko a bol zapísaný ako otec dieťaťa ? Aj sa zato platí niečo ?
@anonym_2c0894 stale mozu mat jedno priezvisko. Ci unikla pointa prispevku?
@anonym_eaee8b a keď sa potom vydá napr. druhý krát ,tak aj tak ho nebude mať rovnaké
@anonym_eaee8b .... A to? Stále nechápem ten iný rozmer
@doriiis pointa? Ked sa autorka pyta na priezvisko. Tak co tak mohlo byt pointou?
Ze nemusi nikde u lekara. V skole vysvetlovat ze napriek rozdielnemu priezvisku je matka.
Chapem-teda ani nie ze niekomu to vadit nemusi.
@doriiis pointa? Ked sa autorka pyta na priezvisko. Tak co tak mohlo byt pointou?
Ze nemusi nikde u lekara. V skole vysvetlovat ze napriek rozdielnemu priezvisku je matka.
@anonym_eaee8b tak toto je silný argument😂🤦
@anonym_eaee8b .... No ja ti neviem. Poznám xy žien a mužov, čo majú iné priezviska ako ich deti a žeby museli nejak dokazovať, že sú ich rodičia? No asi ťažko.
Ani môj muž nemusel nikdy. A to ma deti s iným priezviskom až dve. 😁
Myslím, že veľmi preháňas
@anonym_eaee8b .... No ja ti neviem. Poznám xy žien a mužov, čo majú iné priezviska ako ich deti a žeby museli nejak dokazovať, že sú ich rodičia? No asi ťažko.
Ani môj muž nemusel nikdy. A to ma deti s iným priezviskom až dve. 😁
Myslím, že veľmi preháňas
@doriiis neprehanam. Len pisem skusenost kamosky nic ine. Ak to autorke nevadi nech riesi podla seba.
@anonym_eaee8b nikde, naozaj nikde nemusis vysvetlovat a dokazovat ci si matka alebo nie 😀
@earlgrey bola otazka ohladne priezviska. Nie ohladne majetku.
@anonym_eaee8b stále riešite to blbé priezvisko 🤣 ja mám 40 rokov iné priezvisko ako moja mama a nikdy nikde s tým NIKTO nemal problém 🤣 moje dieťa má priezvisko po otcovi a to zahraničné a nikdy NIKTO nikde s tým nemal problém a ani moja dcéra s tým problém nemá. Ja si osobne myslím, že len nevyrovnané ženy, hašterivé, zlostné, zatrpknuté majú s tým problém 😁
@anonym_dfd036 no pošli mi aspoň 2 témy kde frajerky ľutovali ,že dali priezvisko po otcovi,lebo ja som nič nenašla
@anonym_2c0894 ja mam známu ktorá sa par mesiacov po narodení dieťaťa rozišla s frajerom a menila mu priezvisko na svoje. Tisíc krát oľutovala že vôbec bola taka hlúpa mať dieťa bez svadby.
Preco priatelove priezvisko? Nie ste manzelia, bude sa volat po tebe... pre tisic a jeden dovod. Ked ti nevie dat prsten, nebude mat dieta jeho meno. Je to relativne jednoduche...cely zivot ta inak budu u lekara, v skolke, skole, uradoch - oslovovat pani XY a vy uz ani spolu nebudete...bude ta to stvat kazdy jeden raz... a sranda este len zacne, ked bude novy partner a nove dieta...toto fakt nerob...ak sa toho zazracneho "jedneho dna" vezmete, zmenit meno tebe a dietatu je jednoduche. Naopak mozes bez suhlasu jeho zabudnut.
@anonym_086f82 ty si zavri klapacku a nestaraj do zivota inym. Nie kazdy to chce mat tak, ako ty!
@anonym_eaee8b stále riešite to blbé priezvisko 🤣 ja mám 40 rokov iné priezvisko ako moja mama a nikdy nikde s tým NIKTO nemal problém 🤣 moje dieťa má priezvisko po otcovi a to zahraničné a nikdy NIKTO nikde s tým nemal problém a ani moja dcéra s tým problém nemá. Ja si osobne myslím, že len nevyrovnané ženy, hašterivé, zlostné, zatrpknuté majú s tým problém 😁
@earlgrey ok. Odkážem.
@earlgrey presne tak. Hlavne nech si kazdy robi,co chce. Preco tu ma stale niekto potrebu vnucovat svoj nazor a diktovat, ako sa ma volat niekoho cudzie dieta. Toto v zivote nepochopim.
@anonym_eaee8b No a ako si vysvetlis matky - ktore sice deti mali v manzelstve, mali aj rovnake priezvisko a matka sa rozhodla po rozvode vratit k dievcenskemu priezvisku, takze sa nevolala rovnako ako jej deti. Lebo ja som to presne tak spravila 😁. Takmer 4 roky som rozvedena a nikto nikdy nespochybnil, ze deti su moje i ked uz teraz nemame rovnake priezvisko.
@anonym_eaee8b No a ako si vysvetlis matky - ktore sice deti mali v manzelstve, mali aj rovnake priezvisko a matka sa rozhodla po rozvode vratit k dievcenskemu priezvisku, takze sa nevolala rovnako ako jej deti. Lebo ja som to presne tak spravila 😁. Takmer 4 roky som rozvedena a nikto nikdy nespochybnil, ze deti su moje i ked uz teraz nemame rovnake priezvisko.
@dadis ja som nepisala nikde ze to tak ma automaticky kazdy...
len skusenost mojej blizkej kamaratky co sa mi s tym zdoverila. Nic viac. Nic menej.
@earlgrey problem s tym maju ocividne len tie stastne vydate 😀
@dadis ja som nepisala nikde ze to tak ma automaticky kazdy...
len skusenost mojej blizkej kamaratky co sa mi s tym zdoverila. Nic viac. Nic menej.
@anonym_eaee8b Nemam zlu skusenost. Teraz to je uplne bezne. Aj ked moj postoj k tomu je podobny - ak by som ja priviedla dieta do vztahu bez manzelstva, volalo by sa po mne. Ale je to iba moj subjektivny pocit, nic co by malo byt podlozene negativnymi skusenostami. Skor z hrdosti.
Myslim si,že sama viem či chcem dať svoje alebo priateľove priezvisko nášmu dieťaťu,sme spolu už dobrých pár rokov,niesme pubertiaci.Svadba pre nás nikdy nebola priorita číslo 1.Ďakujem za normálne odpovede
@anonym_autor Mňa zaráža, že dospelý človek, a už rodič, hľadá odpoveď na takúto otázku na Mk.
@anonym_dfd036 no pošli mi aspoň 2 témy kde frajerky ľutovali ,že dali priezvisko po otcovi,lebo ja som nič nenašla
@anonym_2c0894 tak to veľmi slabo čítaš MK, príbehy a starosti žien s takýmto príbehom. sú ich tu stovky, otázky ohľadom zmeny priezviska a ako ľutujú...
@anonym_2c0894 Zato kolko je pribehov o natahovackach o deti z rozvedenych manzelstiev. To je len mokry sen niektorych, kolko je problemov s tym, ked mama a dieta ine priezvisko.
@belllinka napr. ze budu mat tri rôzne priezviská (matka, jedno dieta, druhe dieta).
Autorka, nebud hlúpa a dieťaťu daj svoje priezvisko. V budúcnosti to ocenis.
@anonym_417f82 a keby bola vydata, rozviedla by sa a znova vydala, tak i tak by malo jedno dieta ine priezvisko. Tak to je snad jedno, nie?
@anonym_2c0894 ja mam známu ktorá sa par mesiacov po narodení dieťaťa rozišla s frajerom a menila mu priezvisko na svoje. Tisíc krát oľutovala že vôbec bola taka hlúpa mať dieťa bez svadby.
@anonym_4752d3 a co vlastne lutuje? Ze nemusela ist na sud riesit rozvod?
@anonym_autor treba ísť pred narodením na matriku a tam spísať zápisnicu o otcovstve a tam sa pýtajú aj na priezvisko. To mať so sebou do pôrodnice. Nič sa neplatí
fakt nechápem,
ked pridala žena slušný a úplne kľudný príspevok aj o tom , že aj také problémy sa môžu vyskytnúť. odrazu jej nakladáte, aby držlala hubu, ale hlavne v témach, kde ženy riešia problém že ex nechce podpísať zmenu priezviska , alebo majú reálne problémy s roznymi priezviskami matka/dieťa, tak tam nakladáte ženám, prečo boli blbé a dali dieťaťu priezvisko aké má partner.
ahááá, typický dvojitý meter MK
@anonym_eaee8b pointa je, ze fakt nikde nic nevysvetlujes, ci v skole, ci u lekara. To iba vy vydate mate pocit, ze matka s inym priezviskom je v skole a u lekara podrobena krizovemu vysluchu a dokazovaniu, ze je matka 🤦♀️
@anonym_eaee8b pointa je, ze fakt nikde nic nevysvetlujes, ci v skole, ci u lekara. To iba vy vydate mate pocit, ze matka s inym priezviskom je v skole a u lekara podrobena krizovemu vysluchu a dokazovaniu, ze je matka 🤦♀️
@belllinka Nikdy, ani jeden jediny raz, a to je dcera uz dospela, nikto neriesil nase rozdielne priezviska. Ani ucitelia, ani spoluziaci, lekari, kamarati, proste nikto. Ale tu kazdy vidi problem pomaly aj pri prechadzke so psom.
@belllinka Nikdy, ani jeden jediny raz, a to je dcera uz dospela, nikto neriesil nase rozdielne priezviska. Ani ucitelia, ani spoluziaci, lekari, kamarati, proste nikto. Ale tu kazdy vidi problem pomaly aj pri prechadzke so psom.
@mandzula presne tak, mam dceru v puberte a tiez som este nikdy nic neriesila 😀
Pôjdete na matrike spolu, podpíšete otcovstvo a tam bude aj kolonka na akom priezvisku ste sa dohodli.

Preco priatelove priezvisko? Nie ste manzelia, bude sa volat po tebe... pre tisic a jeden dovod. Ked ti nevie dat prsten, nebude mat dieta jeho meno. Je to relativne jednoduche...cely zivot ta inak budu u lekara, v skolke, skole, uradoch - oslovovat pani XY a vy uz ani spolu nebudete...bude ta to stvat kazdy jeden raz... a sranda este len zacne, ked bude novy partner a nove dieta...toto fakt nerob...ak sa toho zazracneho "jedneho dna" vezmete, zmenit meno tebe a dietatu je jednoduche. Naopak mozes bez suhlasu jeho zabudnut.
@anonym_086f82 neviem, kde sa vzal tento scestný názor, ale to, že má dieťa priezvisko len jedného z rodičov je pre praktický život v dnešnej dobe úplne nerozhodné. Je x dôvodov, prečo to tak môže byť a nikto príčetný to nerieši a nijako to nekomplikuje život v ničom - v pase má dieťa meno rodičov, tam kde treba rodný list ho treba aj tak, proste toto je taký bohapustý nezmysel, že dovi. Roky sme fungovali s tým, že malo moje dieťa najprv moje a potom priateľove meno, doteraz nie sme svoji a predstav si, sme rodina a žiadnemu úradu to nikdy nevadilo. A že "nie si mu dobrá aby Ti dal prsteň" - kks to je akože ultimátnym cieľom ženy byť okrúžkovaná?