icon

Ako vybaviť priezvisko pre dieťa, keď nie sme manželia?

9. júl 2026

Ahojte,tie čo ste neboli ešte zosobášené a narodilo sa Vám bábätko čo všetko treba a kde prosím vybaviť aby mohlo mať priateľove priezvisko a bol zapísaný ako otec dieťaťa ? Aj sa zato platí niečo ?

anonym_e38a2d
9. júl 2026
@anonym_086f82

Preco priatelove priezvisko? Nie ste manzelia, bude sa volat po tebe... pre tisic a jeden dovod. Ked ti nevie dat prsten, nebude mat dieta jeho meno. Je to relativne jednoduche...cely zivot ta inak budu u lekara, v skolke, skole, uradoch - oslovovat pani XY a vy uz ani spolu nebudete...bude ta to stvat kazdy jeden raz... a sranda este len zacne, ked bude novy partner a nove dieta...toto fakt nerob...ak sa toho zazracneho "jedneho dna" vezmete, zmenit meno tebe a dietatu je jednoduche. Naopak mozes bez suhlasu jeho zabudnut.

@anonym_086f82 neviem, kde sa vzal tento scestný názor, ale to, že má dieťa priezvisko len jedného z rodičov je pre praktický život v dnešnej dobe úplne nerozhodné. Je x dôvodov, prečo to tak môže byť a nikto príčetný to nerieši a nijako to nekomplikuje život v ničom - v pase má dieťa meno rodičov, tam kde treba rodný list ho treba aj tak, proste toto je taký bohapustý nezmysel, že dovi. Roky sme fungovali s tým, že malo moje dieťa najprv moje a potom priateľove meno, doteraz nie sme svoji a predstav si, sme rodina a žiadnemu úradu to nikdy nevadilo. A že "nie si mu dobrá aby Ti dal prsteň" - kks to je akože ultimátnym cieľom ženy byť okrúžkovaná?

anonym_2c0894
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@anonym_2c0894 stale mozu mat jedno priezvisko. Ci unikla pointa prispevku?

@anonym_eaee8b a keď sa potom vydá napr. druhý krát ,tak aj tak ho nebude mať rovnaké

anonym_eaee8b
9. júl 2026
@doriiis

@anonym_eaee8b .... A to? Stále nechápem ten iný rozmer

@doriiis pointa? Ked sa autorka pyta na priezvisko. Tak co tak mohlo byt pointou?
Ze nemusi nikde u lekara. V skole vysvetlovat ze napriek rozdielnemu priezvisku je matka.
Chapem-teda ani nie ze niekomu to vadit nemusi.

anonym_2c0894
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@doriiis pointa? Ked sa autorka pyta na priezvisko. Tak co tak mohlo byt pointou?
Ze nemusi nikde u lekara. V skole vysvetlovat ze napriek rozdielnemu priezvisku je matka.

@anonym_eaee8b tak toto je silný argument😂🤦

doriiis
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@anonym_eaee8b .... No ja ti neviem. Poznám xy žien a mužov, čo majú iné priezviska ako ich deti a žeby museli nejak dokazovať, že sú ich rodičia? No asi ťažko.
Ani môj muž nemusel nikdy. A to ma deti s iným priezviskom až dve. 😁
Myslím, že veľmi preháňas

anonym_eaee8b
9. júl 2026
@doriiis

@anonym_eaee8b .... No ja ti neviem. Poznám xy žien a mužov, čo majú iné priezviska ako ich deti a žeby museli nejak dokazovať, že sú ich rodičia? No asi ťažko.
Ani môj muž nemusel nikdy. A to ma deti s iným priezviskom až dve. 😁
Myslím, že veľmi preháňas

@doriiis neprehanam. Len pisem skusenost kamosky nic ine. Ak to autorke nevadi nech riesi podla seba.

anonym_41eb3a
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@anonym_eaee8b nikde, naozaj nikde nemusis vysvetlovat a dokazovat ci si matka alebo nie 😀

earlgrey
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@earlgrey bola otazka ohladne priezviska. Nie ohladne majetku.

@anonym_eaee8b stále riešite to blbé priezvisko 🤣 ja mám 40 rokov iné priezvisko ako moja mama a nikdy nikde s tým NIKTO nemal problém 🤣 moje dieťa má priezvisko po otcovi a to zahraničné a nikdy NIKTO nikde s tým nemal problém a ani moja dcéra s tým problém nemá. Ja si osobne myslím, že len nevyrovnané ženy, hašterivé, zlostné, zatrpknuté majú s tým problém 😁

doriiis
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@doriiis neprehanam. Len pisem skusenost kamosky nic ine. Ak to autorke nevadi nech riesi podla seba.

@anonym_eaee8b ... Tak urciteee🤭

anonym_4752d3
9. júl 2026
@anonym_2c0894

@anonym_dfd036 no pošli mi aspoň 2 témy kde frajerky ľutovali ,že dali priezvisko po otcovi,lebo ja som nič nenašla

@anonym_2c0894 ja mam známu ktorá sa par mesiacov po narodení dieťaťa rozišla s frajerom a menila mu priezvisko na svoje. Tisíc krát oľutovala že vôbec bola taka hlúpa mať dieťa bez svadby.

anonym_631426
9. júl 2026
@anonym_086f82

Preco priatelove priezvisko? Nie ste manzelia, bude sa volat po tebe... pre tisic a jeden dovod. Ked ti nevie dat prsten, nebude mat dieta jeho meno. Je to relativne jednoduche...cely zivot ta inak budu u lekara, v skolke, skole, uradoch - oslovovat pani XY a vy uz ani spolu nebudete...bude ta to stvat kazdy jeden raz... a sranda este len zacne, ked bude novy partner a nove dieta...toto fakt nerob...ak sa toho zazracneho "jedneho dna" vezmete, zmenit meno tebe a dietatu je jednoduche. Naopak mozes bez suhlasu jeho zabudnut.

@anonym_086f82 ty si zavri klapacku a nestaraj do zivota inym. Nie kazdy to chce mat tak, ako ty!

anonym_eaee8b
9. júl 2026
@earlgrey

@anonym_eaee8b stále riešite to blbé priezvisko 🤣 ja mám 40 rokov iné priezvisko ako moja mama a nikdy nikde s tým NIKTO nemal problém 🤣 moje dieťa má priezvisko po otcovi a to zahraničné a nikdy NIKTO nikde s tým nemal problém a ani moja dcéra s tým problém nemá. Ja si osobne myslím, že len nevyrovnané ženy, hašterivé, zlostné, zatrpknuté majú s tým problém 😁

@earlgrey ok. Odkážem.

anonym_631426
9. júl 2026
@earlgrey

@earlgrey presne tak. Hlavne nech si kazdy robi,co chce. Preco tu ma stale niekto potrebu vnucovat svoj nazor a diktovat, ako sa ma volat niekoho cudzie dieta. Toto v zivote nepochopim.

anonym_eaee8b
9. júl 2026
@doriiis

@anonym_eaee8b ... Tak urciteee🤭

@doriiis ešte že ty vieš všetko 🤣

dadis
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@anonym_eaee8b No a ako si vysvetlis matky - ktore sice deti mali v manzelstve, mali aj rovnake priezvisko a matka sa rozhodla po rozvode vratit k dievcenskemu priezvisku, takze sa nevolala rovnako ako jej deti. Lebo ja som to presne tak spravila 😁. Takmer 4 roky som rozvedena a nikto nikdy nespochybnil, ze deti su moje i ked uz teraz nemame rovnake priezvisko.

anonym_eaee8b
9. júl 2026
@dadis

@anonym_eaee8b No a ako si vysvetlis matky - ktore sice deti mali v manzelstve, mali aj rovnake priezvisko a matka sa rozhodla po rozvode vratit k dievcenskemu priezvisku, takze sa nevolala rovnako ako jej deti. Lebo ja som to presne tak spravila 😁. Takmer 4 roky som rozvedena a nikto nikdy nespochybnil, ze deti su moje i ked uz teraz nemame rovnake priezvisko.

@dadis ja som nepisala nikde ze to tak ma automaticky kazdy...
len skusenost mojej blizkej kamaratky co sa mi s tym zdoverila. Nic viac. Nic menej.

anonym_41eb3a
9. júl 2026
@earlgrey

@earlgrey problem s tym maju ocividne len tie stastne vydate 😀

dadis
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@dadis ja som nepisala nikde ze to tak ma automaticky kazdy...
len skusenost mojej blizkej kamaratky co sa mi s tym zdoverila. Nic viac. Nic menej.

@anonym_eaee8b Nemam zlu skusenost. Teraz to je uplne bezne. Aj ked moj postoj k tomu je podobny - ak by som ja priviedla dieta do vztahu bez manzelstva, volalo by sa po mne. Ale je to iba moj subjektivny pocit, nic co by malo byt podlozene negativnymi skusenostami. Skor z hrdosti.

abbey1
9. júl 2026
@anonym_autor

Myslim si,že sama viem či chcem dať svoje alebo priateľove priezvisko nášmu dieťaťu,sme spolu už dobrých pár rokov,niesme pubertiaci.Svadba pre nás nikdy nebola priorita číslo 1.Ďakujem za normálne odpovede

@anonym_autor Mňa zaráža, že dospelý človek, a už rodič, hľadá odpoveď na takúto otázku na Mk.

mandzula
9. júl 2026

Boze, tieto p...y o problemoch, ked ma dieta otcovo priezvisko.

anonym_0a68ef
9. júl 2026
@anonym_2c0894

@anonym_dfd036 no pošli mi aspoň 2 témy kde frajerky ľutovali ,že dali priezvisko po otcovi,lebo ja som nič nenašla

@anonym_2c0894 tak to veľmi slabo čítaš MK, príbehy a starosti žien s takýmto príbehom. sú ich tu stovky, otázky ohľadom zmeny priezviska a ako ľutujú...

mandzula
9. júl 2026
@anonym_2c0894

@anonym_2c0894 Zato kolko je pribehov o natahovackach o deti z rozvedenych manzelstiev. To je len mokry sen niektorych, kolko je problemov s tym, ked mama a dieta ine priezvisko.

belllinka
9. júl 2026
@anonym_417f82

@belllinka napr. ze budu mat tri rôzne priezviská (matka, jedno dieta, druhe dieta).

Autorka, nebud hlúpa a dieťaťu daj svoje priezvisko. V budúcnosti to ocenis.

@anonym_417f82 a keby bola vydata, rozviedla by sa a znova vydala, tak i tak by malo jedno dieta ine priezvisko. Tak to je snad jedno, nie?

belllinka
9. júl 2026
@anonym_4752d3

@anonym_2c0894 ja mam známu ktorá sa par mesiacov po narodení dieťaťa rozišla s frajerom a menila mu priezvisko na svoje. Tisíc krát oľutovala že vôbec bola taka hlúpa mať dieťa bez svadby.

@anonym_4752d3 a co vlastne lutuje? Ze nemusela ist na sud riesit rozvod?

anonym_b58554
9. júl 2026

@anonym_autor treba ísť pred narodením na matriku a tam spísať zápisnicu o otcovstve a tam sa pýtajú aj na priezvisko. To mať so sebou do pôrodnice. Nič sa neplatí

anonym_0a68ef
9. júl 2026

fakt nechápem,
ked pridala žena slušný a úplne kľudný príspevok aj o tom , že aj také problémy sa môžu vyskytnúť. odrazu jej nakladáte, aby držlala hubu, ale hlavne v témach, kde ženy riešia problém že ex nechce podpísať zmenu priezviska , alebo majú reálne problémy s roznymi priezviskami matka/dieťa, tak tam nakladáte ženám, prečo boli blbé a dali dieťaťu priezvisko aké má partner.
ahááá, typický dvojitý meter MK

belllinka
9. júl 2026
@anonym_eaee8b

@anonym_eaee8b pointa je, ze fakt nikde nic nevysvetlujes, ci v skole, ci u lekara. To iba vy vydate mate pocit, ze matka s inym priezviskom je v skole a u lekara podrobena krizovemu vysluchu a dokazovaniu, ze je matka 🤦‍♀️

mandzula
9. júl 2026
@belllinka

@anonym_eaee8b pointa je, ze fakt nikde nic nevysvetlujes, ci v skole, ci u lekara. To iba vy vydate mate pocit, ze matka s inym priezviskom je v skole a u lekara podrobena krizovemu vysluchu a dokazovaniu, ze je matka 🤦‍♀️

@belllinka Nikdy, ani jeden jediny raz, a to je dcera uz dospela, nikto neriesil nase rozdielne priezviska. Ani ucitelia, ani spoluziaci, lekari, kamarati, proste nikto. Ale tu kazdy vidi problem pomaly aj pri prechadzke so psom.

belllinka
9. júl 2026
@mandzula

@belllinka Nikdy, ani jeden jediny raz, a to je dcera uz dospela, nikto neriesil nase rozdielne priezviska. Ani ucitelia, ani spoluziaci, lekari, kamarati, proste nikto. Ale tu kazdy vidi problem pomaly aj pri prechadzke so psom.

@mandzula presne tak, mam dceru v puberte a tiez som este nikdy nic neriesila 😀

sense
9. júl 2026

Pôjdete na matrike spolu, podpíšete otcovstvo a tam bude aj kolonka na akom priezvisku ste sa dohodli.