icon

Ako vybaviť priezvisko pre dieťa, keď nie sme manželia?

9. júl 2026

Ahojte,tie čo ste neboli ešte zosobášené a narodilo sa Vám bábätko čo všetko treba a kde prosím vybaviť aby mohlo mať priateľove priezvisko a bol zapísaný ako otec dieťaťa ? Aj sa zato platí niečo ?

Strana
z3
anonym_eaee8b
9. júl 2026
@belllinka

@anonym_eaee8b pointa je, ze fakt nikde nic nevysvetlujes, ci v skole, ci u lekara. To iba vy vydate mate pocit, ze matka s inym priezviskom je v skole a u lekara podrobena krizovemu vysluchu a dokazovaniu, ze je matka 🤦‍♀️

@belllinka ty aj citas? Ja s tym problem nemam. Ani som nikdy priezviska druhych neriesila.

Mozno len ona natrafila nanespravnych ludi.

anonym_417f82
9. júl 2026
@belllinka

@anonym_417f82 a keby bola vydata, rozviedla by sa a znova vydala, tak i tak by malo jedno dieta ine priezvisko. Tak to je snad jedno, nie?

@belllinka snáď už by (tiez) nebola taká hlúpa a vydávala sa druhýkrát... 😅

belllinka
9. júl 2026
@anonym_417f82

@belllinka snáď už by (tiez) nebola taká hlúpa a vydávala sa druhýkrát... 😅

@anonym_417f82 takze je jedno, ci by sa vydala alebo nevydala 2x, vzdy by jedno jej dieta malo ine priezvisko ako ona. Co teda v tomto pripade?

anonym_2c0894
9. júl 2026
@anonym_0a68ef

@anonym_2c0894 tak to veľmi slabo čítaš MK, príbehy a starosti žien s takýmto príbehom. sú ich tu stovky, otázky ohľadom zmeny priezviska a ako ľutujú...

@anonym_0a68ef no tak mi sem jeden daj,ja som to ozaj nenašla

anonym_2c0894
9. júl 2026
@mandzula

@anonym_2c0894 Zato kolko je pribehov o natahovackach o deti z rozvedenych manzelstiev. To je len mokry sen niektorych, kolko je problemov s tym, ked mama a dieta ine priezvisko.

@mandzula ja som nikdy nemala problém s tým ,že dieťa sa volá inak ako ja

mandzula
9. júl 2026
@anonym_2c0894

@mandzula ja som nikdy nemala problém s tým ,že dieťa sa volá inak ako ja

@anonym_2c0894 Ani ja veru, a to sme mali po rozchode s otcom dietata a po príchode noveho partnera tri priezviska.

anonym_9ed72d
9. júl 2026

@anonym_autor v dnešnej dobe keď si vieš všetko nájsť na Google, a ešte lepšie použiť AI, sa pýtaš takú vec na modrom koníku? 🤦

motylik2559
9. júl 2026

Autorka, zoberte rodne listy a chodte na matriku.
Nechapem co tu zeny riesite🤦‍♀️
1. Je to vec autorky a jej priatela ako sa rozhodli.
2. Vy ju tu vydavate raz, aj druhy krat a pritom im to ocividne plne vyhovuje bez sobasa, hlavne ze sa hasterite😄
3. Absolutne divne zmyslanie co tu niektore predvadzate. To,ze nejake nadtym zaplakali, ze dali priatelove priezvisko, tak je to snad autorkin pripad? To, ze nejakej kamoska zaplakala,ze ju priatel nechal po porode a ze si ju mal radsej vziat, tak uz by zrazu boli stastní? - Kvoli kusu papiera? Praveze dobreze sa nevzali, zbytocne natahovacky cez sud po narodeni dietata, odisiel by ci by papier mali ci nie🤷‍♀️
4. Alimenty otec dietata plati, pokial je ako otec zapisany bez ohladu na to, ci ma priezvisko jeho, alebo zeny, ci su vzatí alebo nie...
A uz len na zaver, je to kazdeho osobna vec ci maju rodinu S alebo BEZ papiera.To,ze tu niekomu budete davat kapky vam aj tak nepomoze, nepomozete tym sebe ani autorke a uz vobec nie, ked sa tu budete este nadtym aj hasterit🤷‍♀️🙂
Dve byvale spoluziacky nie su vydate, za to s partnermi ziju jedna 8 rokov, dalsia je partnerom 14 rokov, ziju bez papiera a predstavte si, su rodina a su spolu stastní...ano aj take existuje! A sesterka si vzala svojho az po 11 rokoch, ked mal ich syn 6 rokov, vsetky deti tychto zien maju partnerove u sesterky uz manzelove (ale kym neboli svoji partnerove) priezvisko. Takze mudrlantky mudrujte tam, kde to po vas aj chcu🙂 Papier nie je patent na stastie v manzelstve a ani na to, ci sa nerozvedu po roku alebo po 10tich.

anonym_2c0894
9. júl 2026
@mandzula

@anonym_2c0894 Ani ja veru, a to sme mali po rozchode s otcom dietata a po príchode noveho partnera tri priezviska.

@mandzula ja sa už automaticky predstavujem podľa dieťaťa.a keď prídeme na prázdniny do rodnej obce a s niekým sa zarozpravam,tak sa predstavujem zaslobodna,aby ma vedeli zaradiť.takze bezne používam tri priezviská a vôbec mi to nevadí

dadis
9. júl 2026
@anonym_0a68ef

@anonym_2c0894 tak to veľmi slabo čítaš MK, príbehy a starosti žien s takýmto príbehom. sú ich tu stovky, otázky ohľadom zmeny priezviska a ako ľutujú...

@anonym_0a68ef Skor su to zeny, ktore po manzelstve tuzili a stale tuzia a ten ich mamlas si ich nie a nie zobrat. Ved naco by aj. Deti maju jeho priezvisko a on takmer oficialnu manzelku, co sa mu stara o majetok aj vajka...

anonym_4752d3
9. júl 2026
@belllinka

@anonym_4752d3 a co vlastne lutuje? Ze nemusela ist na sud riesit rozvod?

@belllinka že musela riešiť zmenu priezviska pretože bola tiež tak blbá že si urobila dieťa s priateľom. Mala dať dieťaťu priezvisko svoje a nemala by problém

dolka899
9. júl 2026

Stalo sa mi, že som chcela na FB nájsť mamu spolužiaka môjho syna a našla som pani s takým priezviskom v svadobných šatách s mužom a aj s tým chlapcom-spolužiakom, aj s bábätkom na rukách, len to nebola tá pani, ktorú som hľadala😳. Ja by som asi radšej dieťaťu v takom prípade zmenila priezvisko po sebe, keď si ex založí druhú rodinu aj papierovo. Ale to len úvaha, mňa sa to našťastie netýka.

Strana
z3