icon

Boli by ste radi, keby sa práca v nedeľu zrušila zákonom?

7. feb 2023

Potešia hlavne odpovede ľudí, ktorých sa to priamo týka.

Strana
z5
pribinak
7. feb 2023

Ale nemôžeš zakázať všetku prácu v nedeľu, teraz sa riešia obchody a to je sakra rozdiel !!!!

Nemôžeš zakázať pracovať policajtom záchranárom zdravotníkom energetakom plynárom a iné

Toto čo je teraz v riešení sú čisto obchody

klarissa25
7. feb 2023

Nie...nebola by som rada... a áno je to kvôli príplatkom. S rodinou som hocikedy cez týždeň a aj ce víkend keď mám voľno. A nie len predavacky pracujú v nedeľu

mimi3008
Autor odpoveď zmazal
pukina
7. feb 2023

odpoviem za svoju neter - nie, nepotesilo, prave naopak. je studentka a tieto vikendove brigady su jej jediny mozny prijem kedze chodi na denne studium na VS, tesi sa ze nemusi byt zavisla od svojich rodicov a zaroven si nieco odlozi do buducna.

hiro
7. feb 2023

(inak nechapem preco sa stale omiela nedela? preco by sa nezrusila praca v sobotu a v nedelu by sa chodilo? ci to su len nabozenske dovody? pre to aby rodina bola spolu je sumafuk ci to bude sobota ci nedela)

paulinam99
7. feb 2023

Jasné, že by sme chceli zrušiť prácu nielen v nedeľu, ale aj v Po, Ut, St, Št, Pi a v Sobotu.
A z čoho budeme žiť ? Bez práce totiž nie sú koláče.

Ak človek chce pracovať aj v nedeľu, tak nech pracuje, nemám dôvod mu to zakazovať zákonom. Ak človek nechce v nedeľu pracovať, OK, nech sedí doma. Ale nech nepýta od štátu sociálne dávky.

autor
7. feb 2023

@pribinak otazka by uz bola prilis dlha, pochopitelne vsetci vieme, ze v navrhovanom zakone ide o obchody

rachel36a
7. feb 2023

Ja som za...lrave kvoli praci v nedelu som odisla z jedneho zamestnania...kaslat na priplatky...prvorada mi je rodina

hiro
7. feb 2023

(aj to ide len o specificke obchody - napriklad obchody na benzinke co predavaju tiez potraviny do toho nespadaju)

lucka_ke
7. feb 2023

mne vyhovuje pracovať cez víkend, čiže za mňa nie, nebola by som rada

tahomi
7. feb 2023

Ja som clovek, ktory pracuje aj cez vikendy, sviatky, mam velmi nepravidelnu pracovnu dobu a naozaj niekedy jediny den, kedy mam cas na vacsi nakup je nedela. Nesuhlasim s tym.

nikha2809
7. feb 2023

Keď už sa tu riešia stále predavačky, čo tak pekári, cukrári a pod.Aj tí by mozno chceli mať v nedeľu voľno a nie byť v nočnej, na pondelok nech si pečivo každý upecie sám.

mirka438
7. feb 2023

Nie. Dve nedele do mesiaca sa daju prezit. Volno mame potom v tyzdni a mame tak moznost ist napriklad na postu, k lekarovi bez toho, aby zamestnavatel vedel o kazdom nasom zdr probleme, ku kadernicke atd atd... Po dalsie, zakazat..a potom co? Vsak v nedelu sa da uzasne zarobit. Vykompenzuju nam to potom nejako? To asi tazko. Dalsia vec, rodina.. no ked bude moj muz v nedelu vo fabrike asi tazko budeme doma.robit kadejake rodinne seansy. A ani nebude zaco, kedze tie vikendy ozaj spravia dost. Myslim, ze mame na Slovensku momentalne ine problemy ako predavacky v obchodoch. A to ani nevravim kolko zien a matiek pracuje v nedelu a nieje to v obchode. Nechame doma vsetkych? Pumparky? Moderatorky? Pekarky? Alebo koho este vsetkeho?

anesim
7. feb 2023

@pukina presne, studentom nad 18 rokov dali znizeny danovy bonus, ze ved mozu pracovat, a teraz im tu sancu beru.

niekto2hy
7. feb 2023

Vsak aj v ,,kostole" pracuju v nedelu...

autor
7. feb 2023

@mirka438 suhlasim. Zaujimalo ma to prave preto, co si myslia ti ludia, ktorych sa to priamo tyka. Lebo tu mam pocit, ze to funguje sposobom “o nas bez nas”. Takmer 2 tisic ludi by o pracu prislo uplne, mnohi by stratili sancu si privyrobit, ako mladi tak aj starsi.

abbey1
7. feb 2023

Chlieb a pečivo si pôjdete kúpiť až v pondelok popoludní, aby ani pekári nemuseli v nedeľu do práce? Zatvoríme aj kiná, reštaurácie, múzea, zoo a podobne?
Prepáčte, ale nechápem túto chorú fixáciu na zatvorenie len obchodov lebo nedeľa, lebo rodina. Vo všetkej úcte k predavačkám.
Myslím, že všetci prežijeme bez otvorených obchodov v nedeľu. Len mi stále uniká pointa tej potreby práve toto a toto jediné riešiť.

diewcatqoo
7. feb 2023

Nie som za zrusenie. Ved kto chce, pojde nakupit v nedelu, kto nie, tak nepojde. Ja neviem, ale zijeme v demokratickom state a ak je proti nieciemu presvedceniu nakupovat v nedelu, tak nech na nakup nechodi. Ale nech neprikazuje ostatnym ludom, co ma robit.
Co sa tyka predavaciek, pred podpisom pracovnej zmluvy su uzrozumene o tom, ze sa pracuje aj pocas vikendov. Takze vedia o tom dopredu a mozu sa rozhodnut, ci im takato praca vyhovuje alebo nie. A ak je v praci normalny kolektiv, dokazu sa bez problemov dohodnut na vikendovych zmenach.
Ja neviem, ale vzdy ked je tento stat po usi v srackach, vytiahne sa bud kauza obchody v nedelu alebo kauza potraty. Ako by povedal klasik: "Komu tim prospejete?"

lucka_ke
7. feb 2023

lebo naši poslanci stále riešia hlúposti kvôli predvolebným preferenciám, namiesto toho, aby riešili skutočné problémy tejto krajiny

loliku
7. feb 2023

Tiez nechapem preco stale riesia take somariny a stale tie nedele a predavacky dookola a dristy

lucka_ke
7. feb 2023

@loliku áno potraty a nedele stále dookola

autor
7. feb 2023

@abbey1 uplne s tebou suhlasim. Nedala mi ale zvedavost, ako to vidia ti, ktorych sa to tyka. Lebo zatial som nestretla nikoho, kto by sa s tym stotoznoval.

nwnw
7. feb 2023

Tyka sa to vsetkych! Co keby sa zrusili v nedelu benzinky, pohotovosti, lekarska starostlivost, starostlivost o zvierata, energetika, policia, hasici,vojaci, ... Mozes ist do nekonecna.

Tak a teraz iny priklad. Mamicka domas detmi, ktorej muz chodi iba na tyzdnovky. Auto maju iba jedno napriklad, aleboona je nesofer. Niejedy mas JEDINU!!!!!! sancu ist na nakup v nedelu.
Som za aby sa zavreli zbytocnosti cez vikend ako krčmy, kostoly, herne, ... 😉

nepic
7. feb 2023

Z môjho pohľadu,aj napriek tomu že pracujem pondelok-piatok by som s tým súhlasil. Nedeľa by naozaj mala byť deň pracovného pokoja, samozrejme na rozdiel od záchranných zložiek a podobne.
Alebo potom dať všetkým povinnosť byť aj v nedelu v práci,mne napr by veľmi pomohlo si v nedeľu niečo vybaviť na úrade a podobne,čo potrebujem a nemusím si vybavovať voľno cez týždeň.

annm81
7. feb 2023

Mňa sa to priamo netýka. Keď som na Slovensku, potraviny si nakúpim aj cez týždeň, ale väčšinu času fungujem v krajine, kde sú obchody v nedeľu zatvorené. Ľudia tam normálne fungujú ďalej, jeden deň zatvorených obchodov nie je predsa koniec sveta. Ale že by z toho boli všetci nadšení sa tiež nedá povedať - mnohí by privítali otvorené aj v nedeľu. A študentov, čo by takú prácu vzali je dostatok.

kris_tin257
7. feb 2023

Áno potešilo a veľmi 🙏 v takom prípade by som uvažovala vrátiť sa do tej práve po materskej

niekto2hy
7. feb 2023

Ked povedia A,nech povedia aj B - kde najdu ,,kompenzaciu straty prijmu".
Podnikatelia vyzvali poslancov, aby odmietli zákaz nedeľného predaja.
https://www.teraz.sk/ekonomika/podnikatelia-vyz...
PAS v septembri zrealizovala prieskum na vzorke 156 podnikateľov, v ktorom takmer 70 % respondentov takýto zámer odmietlo.
Autor TASR
dnes 10:09
Bratislava 7. februára – Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) vyzvala poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nepodporili schválenie návrhu na zákaz nedeľného predaja. Väčšina podnikateľov je proti takémuto obmedzovaniu predajnej doby, uviedla v utorok PAS. PAS v septembri zrealizovala prieskum na vzorke 156 podnikateľov, v ktorom takmer 70 % respondentov takýto zámer odmietlo. O otváracích hodinách by podľa nich mal slobodne rozhodovať zamestnávateľ po dohode so zamestnancami.

Firmy deklarovali, že záujem o víkendovú prácu je vysoký. Zamestnávatelia upozornili, že prijatím zákazu klesnú zamestnancom mzdy, čo môže zvýšiť mieru chudoby.

Na druhej strane si takmer 20 % podnikateľov vie predstaviť svoje prevádzky v nedeľu zatvorené. Argumentujú tým, že predaj počas víkendov je obmedzený aj v iných štátoch. Najväčší domáci maloobchodný reťazec COOP Jednota je úprave otváracích hodín počas nedieľ naklonený. Z ich 14.000 zamestnancov pracuje viac ako 11.500 priamo na prevádzkach. Až 85 % tvoria ženy. "Chceme im vytvoriť podmienky, aby počas dní pracovného voľna mohli tráviť adekvátny čas so svojimi rodinami," uviedol podpredseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Filip Kasana.

Vyššiu mieru zhody našli podnikatelia pri odpovediach na otázku, či má byť otváracia doba obmedzená legislatívou. Takmer 85 % (84,6 %) účastníkov prieskumu si myslí, že by štát nemal určovať, kedy môžu byť ich prevádzky otvorené. Reguláciu vnímajú ako neprimeraný zásah do slobody podnikania. Problém vidia aj v umelo vytvorenej konkurenčnej výhode pre tých, ktorých prevádzky budú mať zo zákazu výnimku. Opačný názor má 13,5 % opýtaných podnikateľov, podľa ktorých je zásah štátu v tejto oblasti v poriadku.

Podnikatelia sú však takmer jednotní v názore (96,4 %), že opatrenia podobného typu by mali byť vopred dostatočne diskutované s dotknutými subjektmi a odborníkmi z rôznych oblastí. Firmy kritizujú degradáciu riadneho legislatívneho procesu a obchádzanie mimorezortného pripomienkového konania prostredníctvom poslaneckých návrhov.

sona96
7. feb 2023

@nepic keby mali všetci povinnosť pracovať v nedeľu, bol by si v práci aj ty, takže by si nič nevybavil 🙄

majamat
7. feb 2023

@tahomi ja rovnako niekedy si inokedy ako v nedelu neviem nakupit, lebo som v praci. zamna nie. bavila soms a s predavackami u nas, su proti zakazu.

vlastnynazor
7. feb 2023

Nie, nepotesi. A myslim, ze sa to netyka iba aktualnych zamestnanych a brigadnikov, kt.stratia moznost si privyrobit, ale i kupujucich, ked nestihaju (kvoli ich praci, auto ma partner...) nakupit a chceli by vyuzit nato nedelu a plus i buducich brigadnikov, kt.budu inflaciou donuteni najst si popri praci brigadu a zrazu sa pocet dni na brigadu znacne obmedzi (a tym aj moznost zvysenia ich prijmov).
Ale tak jasne, ked olano nema co ponuknut, tak tocia zakaz interupcii a nedelneho predaja vramci vykazovania ich aktivit.
Ak to prejde, tak dufam ze predkladatelia maju pripravene aj riesenie ohladom kompenzovania vypadkov v prijmoch v statnom rozpocte bez toho, aby zvysovali dane a poplatky.

Strana
z5